Skocz do zawartości

Zakończenie połaci dachowych przy kalenicy

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
Cytat

To zakończenie przykryte jest chyba gąsiorami, pytanie, jak są one mocowane i wykończone ich brzegi?

Gąsiory mocowane są do kalenicy śrubami. Pod nimi jest taśma kalenicowa ale i tak woda się dostaje. Ciekawi mnie czy taka odległość jednej połaci blachy od kalenicy jest akceptowalna? Edytowano przez Croc123 (zobacz historię edycji)
Napisano
Cytat

Szczelina w kalenicy nie jest symetryczna i pewnie gąsior za mało zachodzi na pokrycie. Pas blachodachówki bądź szerszy gąsior (blacha) powinien pomóc.

Czyli proponuje Pan np docięcie kilku cm blachodachówki aby przedłużyć istniejącą połać? Jak wtedy będzie z taśmą kalenicową, która nie będzie dolegała równo?
Napisano (edytowany)
Bardzo proszę jeszcze o informacje. Załączam 2 dodatkowe zdjęcia z poprawy przecieku..

http://imgur.com/a/V7oh0
http://imgur.com/a/vJwzP
http://imgur.com/a/rXf7f

I teraz czy to jest dobrze wykonane bo nie jestem pewien?

1. Czy nie powinno tam być jeszcze jednej łaty kalenicowej, która by wystawała ponad dachówkę? Na zdjęciu, które zamieściłem kilka postów wyżej widać, że łata kalenicowa jest poniżej dachówki. Czy to jest normalne?

2. Ekipa załatała przeciek tyvekiem supro i na to nakleili taśmę kalenicową. Czy to spełnia swoją rolę? O tyle o ile tyvek jest chyba paro przepuszczalny to czy nie blokuje wentylacji dachu? Czy może tak zostać czy powinno się to inaczej zrobić?

3. Taśma kalenicowa jest tak jakoś płasko naklejona.. Czy jest to wina braku wysokiej łaty kalenicowej o czym pisałem w pytaniu 1? Czy taśma kalenicowa może być tak naklejona czy powinna być pod innym, bardziej stromym kątem? Czy może tak zostać czy powinno to mimo wszystko iść do poprawy?

4. Jakie rozwiązanie proponujecie Państwo na załatanie przecieku biorąc pod uwagę w/w zdjęcia i sytuację?

5. Czy jeśli mam położony sam tyvek supro na deskowanie to jest to wystarczające czy powinna pod to jeszcze iść papa? Już jest i tak za późno bo dach przykryty ale to pytanie nie daje mi spokoju.

Dziękuje i proszę o odpowiedz. Edytowano przez Croc123 (zobacz historię edycji)
Napisano
Cytat

Położenie tej membrany to poroniony pomysł. Przepuszcza ona wilgoć w obie strony i nie chroni dachu. Wręcz przeciwnie. Jan

Według producenta jest to membrana nie przepuszczająca wody. Mówi Pan tylko o kalenicy czy o całym dachu?
Napisano
Żadna membrana z założenie nie powinna przepuszczać wody.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Czy to wszystko jest zgodne z projektem? Bo jeżeli tak, to projektanci się nie popisali. Osobiście jestem zwolennikiem innego układu: - górna powierzchnia ściany fundamentowej (w tym przypadku górna powierzchnia wieńca) jest na tym samym poziomie co chudziak;  - w efekcie izolacja przeciwwilgociowa pozioma na ścianach fundamentowych oraz pod ścianami nośnymi oraz działowymi jest na tym samym poziomie. Łatwo jest dobrze ułożyć i zrobić duże zakłady; - na chudziaku mamy wówczas wszędzie warstwę izolacji przeciwwilgociowej, warstwę izolacji cieplnej, warstwę wylewki podłogowej (jastrychu).  Na tym etapie budowy można jeszcze wszystko zrobić w ten sposób. Ale uwaga! Trzeba przeliczyć ostateczną wysokość ścian, otworów okiennych, drzwiowych oraz schodów i tego wszystkiego pilnować.  W ten sposób unikamy problemów z układaniem izolacji przeciwwilgociowej, mostkami cieplnymi w otworach drzwiowych itd. Chociażby jak teraz zrobić przejście rur ogrzewania podłogowego w "progach", gdzie w wewnętrznych ścianach nośnych będą otwory drzwiowe?
    • Jeżeli już coś pęka  w takiej sytuacji, to właśnie ściana działowa. Warstwa 10 cm betonu spoczywającego na zagęszczonym piasku jest całkiem solidna. Tu zaś pod ścianami działowymi jest jeszcze pogrubiona i zbrojona.  Natomiast co do brakującej izolacji przeciwwilgociowej, to jej zrobienie będzie kłopotliwe. U dołu ściany trzeba będzie nawiercić otwory pod kątem i wsączyć w ścianę preparat uszczelniający. Ale to w sumie problem wykonawców, skoro popełnili błąd.
    • Witam, Jestem na etapie zamawiania okien do domu i z tego powodu urodziło mi się kilka pytań.  Na fundamencie z bloczków betonowych został wylany wieniec. Z zewnątrz cały fundament wraz z wieńcem został zaizolowany oraz ocieplony 10cm warstwą styropianu przeznaczonego na fundament. Wnętrze zostało już zasypane piaskiem i zagęszczone. W chwili obecnej sytuacja na posadzce wygląda tak, że wylany zostanie chudziak (10cm), 15cm styropianu (ogrzewanie podłogowe) 6cm wylewka i 1.5-2cm na płytkę/panel - co daje nam 33cm. Tyle też właśnie pozostało miejsca między "piaskiem" a górną krawędzią wieńca.Finalnie więc, docelowa posadzka zrówna mi się niejako z górną krawędzią wieńca oraz izolacją poziomą. Czy to jest poprawnie wykonane? W otworach okiennych natomiast  wychodzi, że okno balkonowe będzie osadzone bezpośrednio  na wieńcu (na widocznej izolacji). Czy to jest okej? Nie będzie się w tych miejscach tworzył koszmarny mostek termiczny? Jeśli przyszłaby podwalina to okno mi się podniesie, co za tym idzie powstanie próg? Nie będzie przemarzać? Inna sprawa, że wieńce na wew. ścianach są na tej samej wysokości, więc wszędzie tam gdzie mam próg, to albo docelowa posadzka (panel) przyjdzie odrazu na wieniec, albo będę musiał go podkuć?  Bardzo proszę o Państwa opinie.
    • Pojawiła się nowa naklejka na podrobionych narzędziach Hilti TE16.   Młot Hilti Hammer Drill TE 16 2200W / Nowy Lombard / Cz-wa    
    • nawet, jeśli to beton od sciany zewnetrznej do ściany zewnętrznej budynku, czyli ileś metrów? - niestety nie widać, jakie sa wymiary. No może... A beton 15 to nie mocarz - ale może jestem zbyt ostrożny 
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...