Skocz do zawartości

Potrawy z grzybów


Recommended Posts

Nastała jesień, więc pomyślałem, że dobrze będzie wymienić się przespisami na potrawy z grzybów lub z grzybami. Mi ostatnio ktoś podrzucił prosty przepis na rizotto z grzybami leśnymi: Grzyby (najlepiej rurkowe, ale blaszkowe też mogą być) sparzamy wodą i następnie dorzucamy do zeszklonej na patelni, na oleju (lub maśle) cebulki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowany wcześniej ryż i zalewamy szklanką bulionu. Wszystko dusimy na wolnym ogniu, do czasu, aż woda odparuje z bulionu. No i mamy wspaniałe danie tanim kosztem i w krótkim czasie. Palce lizać icon_biggrin.gif
Link do komentarza
Cytat

Popadało i znów pojawiły się grzyby, podgrzybki, kanie i opieńki miodowe. W związku z tym mam pytanie, czy opieńki można smażyć na maśle, tak jak kurki, czy też trzeba je wcześniej ugotować?



Ja smażę /duszę/ bez gotowania i tak podczas obróbki cieplnej wydzielają dużo wody.



Jakieś 3 tyg. temu robiłam "flaczki" z kolczaków obłączastych.
Pokroiłam tego grzyba na paski i dodałam pozostałe przyprawy jak do tradycyjnych flaczków.

Miałam wtedy gości i gdybym później nie powiedziała jakie to flaczki były, to nie wiem czy ktoś by zauważył różnicę icon_lol.gif
Link do komentarza
Cytat

Ja smażę /duszę/ bez gotowania i tak podczas obróbki cieplnej wydzielają dużo wody.



Jakieś 3 tyg. temu robiłam "flaczki" z kolczaków obłączastych.
Pokroiłam tego grzyba na paski i dodałam pozostałe przyprawy jak do tradycyjnych flaczków.

Miałam wtedy gości i gdybym później nie powiedziała jakie to flaczki były, to nie wiem czy ktoś by zauważył różnicę icon_lol.gif


Możesz podać przepis na te flaczki? Wiem że kolega robi coś podobnego z opieniek, więc może uda się przyrządzić i mi?
Link do komentarza
  • 5 tygodnie temu...
  • 6 miesiące temu...
  • 3 miesiące temu...

Jeśli chodzi o grzyby, to polecam dwa przepisy:

 

Kanie smażone

Kanie myjemy, solimy, moczymy w mleku. Następnie obtaczamy w panierce (takiej samej, jak przy schabowych) i smażymy. Pyszota! :)

 

Jajecznica na kozakach

Kozaki myjemy, kroimi w dość cienkie paseczki. Smażymy na maśle. Dodajemy jajka, solimy, pieprzymy i ewentualnie dodajemy Czubrzycy. Mniam.

Link do komentarza
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 lata temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Utwórz nowe...