Skocz do zawartości
Róża Ocean Niebo Wiosna Betoniarka Jajoszczypiorny Bruk Wrota Hadesu Purpurowy obłęd Smok
Zaloguj się, aby obserwować  
Leśny

Potrawy z grzybów

Recommended Posts

Nastała jesień, więc pomyślałem, że dobrze będzie wymienić się przespisami na potrawy z grzybów lub z grzybami. Mi ostatnio ktoś podrzucił prosty przepis na rizotto z grzybami leśnymi: Grzyby (najlepiej rurkowe, ale blaszkowe też mogą być) sparzamy wodą i następnie dorzucamy do zeszklonej na patelni, na oleju (lub maśle) cebulki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowany wcześniej ryż i zalewamy szklanką bulionu. Wszystko dusimy na wolnym ogniu, do czasu, aż woda odparuje z bulionu. No i mamy wspaniałe danie tanim kosztem i w krótkim czasie. Palce lizać icon_biggrin.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Można zrobić sałatkę do słoików z grzybów, grzybki marynowane, grzybki suszone, i jajecznice:)


Może coś więcej o tej sałatce?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Popadało i znów pojawiły się grzyby, podgrzybki, kanie i opieńki miodowe. W związku z tym mam pytanie, czy opieńki można smażyć na maśle, tak jak kurki, czy też trzeba je wcześniej ugotować?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Popadało i znów pojawiły się grzyby, podgrzybki, kanie i opieńki miodowe. W związku z tym mam pytanie, czy opieńki można smażyć na maśle, tak jak kurki, czy też trzeba je wcześniej ugotować?



Ja smażę /duszę/ bez gotowania i tak podczas obróbki cieplnej wydzielają dużo wody.



Jakieś 3 tyg. temu robiłam "flaczki" z kolczaków obłączastych.
Pokroiłam tego grzyba na paski i dodałam pozostałe przyprawy jak do tradycyjnych flaczków.

Miałam wtedy gości i gdybym później nie powiedziała jakie to flaczki były, to nie wiem czy ktoś by zauważył różnicę icon_lol.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Ja smażę /duszę/ bez gotowania i tak podczas obróbki cieplnej wydzielają dużo wody.



Jakieś 3 tyg. temu robiłam "flaczki" z kolczaków obłączastych.
Pokroiłam tego grzyba na paski i dodałam pozostałe przyprawy jak do tradycyjnych flaczków.

Miałam wtedy gości i gdybym później nie powiedziała jakie to flaczki były, to nie wiem czy ktoś by zauważył różnicę icon_lol.gif


Możesz podać przepis na te flaczki? Wiem że kolega robi coś podobnego z opieniek, więc może uda się przyrządzić i mi?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
W tym roku chodziłem na grzyby. Nazbierało się trochę ponieważ miałem na to czas. Część zasuszylilśmy ,część zjedliśmy na świeżo.
Mogę polecić ten schab pieczony z grzybami :
https://www.przepisy.pl/przepis/schab-piecz...mi-i-szpinakiem

Danie jest proste oraz jest to fajny zamiennik szynki na kanapki ( na obiad rownież pasuje).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o grzyby, to polecam dwa przepisy:

 

Kanie smażone

Kanie myjemy, solimy, moczymy w mleku. Następnie obtaczamy w panierce (takiej samej, jak przy schabowych) i smażymy. Pyszota! :)

 

Jajecznica na kozakach

Kozaki myjemy, kroimi w dość cienkie paseczki. Smażymy na maśle. Dodajemy jajka, solimy, pieprzymy i ewentualnie dodajemy Czubrzycy. Mniam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja robię zapiekankę z grzybami - grzyby, ziemniaki, trochę marchwi i pietruszki, cebuli - wszystko w kawałki, do tego czosnek i przyprawy (tymianek i rozmaryn bardzo pasują) i do piekarnika.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×
×
  • Utwórz nowe...