Nie wiem co masz zrobić, ale technologia ocieplania styropianem nie została wymyślona do drewna. Drewno jest materiałem naturalnym i nie może zostać przykryte warstwami nieprzepuszczalnymi bo się zagrzybi w ciągu paru lat. I już tych ścian nie odratujesz. Kiedyś drewniane ściany pokrywano tynkiem wapiennym, wapno jest materiałem dezynfekującym, więc pod wapnem grzyb się nie rozwinie.
Tu by trzeba konsultacji ze specjalistą od konserwacji zabytków, oni znają różne myki i wiedzą co i jak robić.
Sezon żeglarski już za nami, a ja właśnie zabezpieczam swój jacht na zimowanie. Drewno na pokładzie jest szczególnie narażone na wilgoć i promienie UV, a zwykłe oleje nie zawsze wystarczą.
Ja stosuję oleje i woski Osmo – chronią drewno przed wilgocią, pleśnią i glonami, a przy tym podkreślają jego naturalne piękno. Duży plus za prostą aplikację i brak potrzeby polerowania czy gruntowania.
Polecane produkty:
Olej Ochronny UV Extra
Wosk Twardy Olejny
Sprawdźcie całą ofertę na : skleposmo.pl
Witam.chcem ocieplic dom drewniany styropianem .co musze zrobić między styropianem a drewnem dać żeby nie było wilgoci .kupiłem już styropian grafitowy 15 .muszę dać folie paroizolacyjna?
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się