T. Brzęczkowski Napisano 2 lutego 2010 Udostępnij #151 Napisano 2 lutego 2010 Cytat Posługuje się pan językiem ezopowym. Prościej byłoby, aby napisał pan jasno, co jest nie tak jak trzeba! "Mniej proporcję Mocium Panie" Wymienniki gruntowe podgrzewają powietrze przed wymiennikiem - czyli jeżeli mamy w zimę 100m3 powietrza podgrzane w gwc o 15 st. to jest to trochę ponad 0.5kW! ale o tyle mniej odbierzemy ciepła z powietrza wychodzącego z domu! Link do komentarza
KAROI Napisano 4 lutego 2010 Udostępnij #152 Napisano 4 lutego 2010 Ale teraz już chyba wszystko jasne Link do komentarza
Jarek02 Napisano 5 lutego 2010 Udostępnij #153 Napisano 5 lutego 2010 A wcale, że nie jasne. Dlaczego to wstępne podgrzanie powietrza w GWC miałoby powodować odebranie dokładnie takiej samej ilości energii mniej w wymienniku centrali wentylacyjnej? Link do komentarza
fach Napisano 7 lutego 2010 Udostępnij #154 Napisano 7 lutego 2010 nikt nic konkretnego nie napisał wiem fachowcy coś liczą ,a ja pytam o zasadę działania i nie mam zastrzeżeńbo ją rozumiem i mnie przekonuje nie wiem ile kosztuje .robią tylko pod projekt więc chyba mają rację -ważne że działa Grunt przemarza od jesieni do wiosny i przestają działać takie wnioski wyciągłem .poco mi coś co nie działa ??? i ne jest też tanie - rehau ,czy geo-went???? Link do komentarza
edwl Napisano 8 lutego 2010 Udostępnij #155 Napisano 8 lutego 2010 Cytat nikt nic konkretnego nie napisał wiem fachowcy coś liczą ,a ja pytam o zasadę działania i nie mam zastrzeżeńbo ją rozumiem i mnie przekonuje nie wiem ile kosztuje .robią tylko pod projekt więc chyba mają rację -ważne że działa Grunt przemarza od jesieni do wiosny i przestają działać takie wnioski wyciągłem .poco mi coś co nie działa ??? i ne jest też tanie - rehau ,czy geo-went???? Ja chyba nie kumam Znaczy się uważasz, że to lipa? Link do komentarza
fach Napisano 8 lutego 2010 Udostępnij #156 Napisano 8 lutego 2010 Cytat Ja chyba nie kumam Znaczy się uważasz, że to lipa? lipa nie lipa gdybym wiedział to bym nie pytał wiedzę mam marną naten temat tyle co przeczytałem i podzwoniłemszukam informacji Link do komentarza
edwl Napisano 14 lutego 2010 Udostępnij #157 Napisano 14 lutego 2010 Cytat lipa nie lipa gdybym wiedział to bym nie pytał wiedzę mam marną naten temat tyle co przeczytałem i podzwoniłemszukam informacji To teraz jest nas dwóch Link do komentarza
miki3 Napisano 14 lutego 2010 Udostępnij #158 Napisano 14 lutego 2010 A ja na przekór robię gwc "rurowca" bo nie wyjdzie drogo, mój koszt to rury i praca własna, mam jedną ścianę od piwnicy do zasypania bo będzie tam taras ziemny (wyjście z parteru), przepust pod ławą zostawiłem, poukładam rury, opiaskuję i zakopię a nie będę się martwił że reku mi w zimie zamarźnie Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 14 lutego 2010 Udostępnij #159 Napisano 14 lutego 2010 Cytat A ja na przekór robię gwc "rurowca" bo nie wyjdzie drogo, mój koszt to rury i praca własna, mam jedną ścianę od piwnicy do zasypania bo będzie tam taras ziemny (wyjście z parteru), przepust pod ławą zostawiłem, poukładam rury, opiaskuję i zakopię a nie będę się martwił że reku mi w zimie zamarźnie Na przekór komu? Link do komentarza
miki3 Napisano 15 lutego 2010 Udostępnij #160 Napisano 15 lutego 2010 na przekór wszystkim którzy są pewni że ten pomysł jest do bani, w życiu nic nie jest do końca czarne ani też białe, każda decyzja jest "w jakimś odcieniu szarości" Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 15 lutego 2010 Udostępnij #161 Napisano 15 lutego 2010 Cytat na przekór wszystkim którzy są pewni że ten pomysł jest do bani, w życiu nic nie jest do końca czarne ani też białe, każda decyzja jest "w jakimś odcieniu szarości" Do bani ? Takich to raczej nie ma. Właśnie o szarości chodzi. Ja np. piszę o nie wyolbrzymianiu roli gwc w kosztach eksploatacji domu. Piszę by nie rozbudowywać GWC ponad to co może przenieść powietrze. Piszę o tym, że na ogół pierwsze gwc ulega zalaniu ... Chodzi o proporcję -wymiar GWC / maksymalne możliwości powietrza w transporcie kWh / nakłady na gwc.Czyli prościej :Czy jest sens robić GWC na 3000m3/h gdy centrala na max ma 350mm3/h? Link do komentarza
HenoK Napisano 15 lutego 2010 Udostępnij #162 Napisano 15 lutego 2010 Cytat Czy jest sens robić GWC na 3000m3/h gdy centrala na max ma 350mm3/h? To chyba centrala do mikrowentylacji . Link do komentarza
vega1 Napisano 15 lutego 2010 Udostępnij #163 Napisano 15 lutego 2010 Cytat A wcale, że nie jasne. Dlaczego to wstępne podgrzanie powietrza w GWC miałoby powodować odebranie dokładnie takiej samej ilości energii mniej w wymienniku centrali wentylacyjnej? prosta zależność. Cieplejsze do podgrzania potrzebuje mniej ciepła niż zimne.Ja mam inne spostrzeżenie z tej dyskusji. Co mnie to obchodzi że przez GWC, teoretycznie spada sprawność centrali. Dla mnie najważniejsze żeby powietrze tłoczone do domu, miało możliwie najwyższą temp. A to daje na chyba GWC. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę, ale nas temperatura powietrza odpadowego nie interesuje. Nas powinna interesować tylko i wyłącznie temperatura powietrza nawiewanego do pomieszczeń. Im wyższe zimą - tym lepiej. Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 15 lutego 2010 Udostępnij #164 Napisano 15 lutego 2010 Przy centralach o sprawności 90 i więcej procent - powietrze nawiewane ma tę samą temperaturę z gwc i bez gwc. No chyba, że będzie dalsze ocieplenie klimatu i zimę będzie poniżej -25 st przez naprawdę wiele tygodni. Link do komentarza
Konfi Napisano 16 lutego 2010 Udostępnij #165 Napisano 16 lutego 2010 Cytat Do bani ? Takich to raczej nie ma. Właśnie o szarości chodzi. Ja np. piszę o nie wyolbrzymianiu roli gwc w kosztach eksploatacji domu. Piszę by nie rozbudowywać GWC ponad to co może przenieść powietrze. Piszę o tym, że na ogół pierwsze gwc ulega zalaniu ... Chodzi o proporcję -wymiar GWC / maksymalne możliwości powietrza w transporcie kWh / nakłady na gwc.Czyli prościej :Czy jest sens robić GWC na 3000m3/h gdy centrala na max ma 350mm3/h? Szkoda, że pan od razu tak nie napisał! Link do komentarza
ArsTECH Napisano 4 stycznia 2020 Udostępnij #166 Napisano 4 stycznia 2020 Może czasem lepiej pozostawić pytanie fachowcom (jaka wielkość GWC). Polecam Grzebieniowy GWC, w ramach usługi projekt, instrukcja, materiały dodatkowe. Koszt całej instalacji nawet poniżej 5tys zł. Parametry pracy lepsze niż w innych rozwiązaniach. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się