Pomocnik Napisano 7 czerwca 2016 Udostępnij #1 Napisano 7 czerwca 2016 Pytanie z formularza ze strony: https://budujemydom.pl/budowlane-abc/poradyWitam,Mam w kuchni i łazience wentylacje grawitacyjna. Jakis czas temu założyłem wentylatorki w otwory gdzie znajdowały się kratki wentylacyjne. Poniżej wentylatorów włożyłem kratki .Wentylacja jest grawitacyjna z tym, że jeden kanał to piwnica, 1 piętro, i trzecie a drugi kanał to parter 2 piętro i 4 piętro obok tych dwóch kanałów jest trzeci ogólny. Spółdzielnia zabroniła mi zakładania wentylatorów ponieważ może to zakłócić bieg wentylacji grawitacyjnej. Co mogę zrobić? Jak się powietrze z wentylatorów może cofnąć do dołu lub zakłócić bieg wentylacji grawitacyjnej skoro one się mijają na przemian. Będę wdzięczny za poradę Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 7 czerwca 2016 Udostępnij #2 Napisano 7 czerwca 2016 Witam,Ciśnienie wytwarzane przez wentylator rozchodzi się równomiernie we wszystkich kierunkach zatem może utrudniać funkcjonowanie wentylacji grawitacyjnej w innych mieszkaniach. Link do komentarza
bajbaga Napisano 7 czerwca 2016 Udostępnij #3 Napisano 7 czerwca 2016 1. Przepisy zabraniają stosowania jednoczesnego stosowania wentylacji grawitacyjnej i mechanicznej.2. W tym przypadku, mamy dodatkowo, zbiorcze przewody wentylacji grawitacyjnej - co wyklucza możliwość zastosowania wentylatora. Link do komentarza
zenek Napisano 24 grudnia 2016 Udostępnij #4 Napisano 24 grudnia 2016 Dnia 7.06.2016 o 13:20, Budujemy Dom - budownictwo i instalacje napisał: Ciśnienie wytwarzane przez wentylator rozchodzi się równomiernie we wszystkich kierunkach zatem może utrudniać funkcjonowanie wentylacji grawitacyjnej w innych mieszkaniach. kontynuując i spekulując: ciśnienie grawitacyjne jest mniej więcej stałe (więc i powietrze w ciągu ma stałą gęstość (ciśnienie). Jeżeli gdzieś w środku lub niżej dołożymy wentylator , to zwiększymy ciśnienie na krótkim odcinku nad nami i tam wydaje się możemy komuś wtłoczyć brudne swoje np spaliny i zapachy, szczegolnie gdy wentylacje są podłączone na wprost, a nie zetką. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się