Barbossa Napisano 22 października 2015 Udostępnij #51 Napisano 22 października 2015 po ujęciu w #31 chciałem powiedzieć, że to części do jakiegoś kozika, ale stwierdziłem że wyjdę na wała widząc porównanie do paczki zapałek, he he Link do komentarza
demo Napisano 22 października 2015 Autor Udostępnij #52 Napisano 22 października 2015 (edytowany) A ja sądziłem że zagadka będzie bardzo łatwą do odgadnięcia, jednak okazuje się że tematyka miecza japońskiego wcale nie jest tak bardzo popularną. Każdy to widział i wie jak wygląda miecz, na tym kończy się wiedza, bez wnikania w szczegóły.Może dla podtrzymania zgadywanki, w nawiązaniu do poprzedniego przedmiotu i bez żadnego związku z tematem, pokażę przesyłkę którą dokładnie dzisiaj otrzymałem prosto z Japonii: i powiększenie jej zawartości: co to jest ?, w sensie jego zastosowania. Edytowano 22 października 2015 przez demo (zobacz historię edycji) Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 22 października 2015 Udostępnij #53 Napisano 22 października 2015 z tego co potrafię rozczytać to stare przedmioty dekoracyjne szt 2co napisali w krzaczkach ? Link do komentarza
demo Napisano 22 października 2015 Autor Udostępnij #54 Napisano 22 października 2015 (edytowany) Dobrze odczytałeś że stare i dekoracyjne, ale służące do ?Tylko nie pisz że do dekoracji, bo to oczywiste. Tak z ciekawości i wpisaniu do wyszukiwarki różnych zapytań, widzę że nie sposób znaleźć przeznaczenia tych przedmiotów, tym bardziej bez znajomości ich nazwy, więc może powiem do czego służą ?.Podpowiadając to są też elementami miecza. Edytowano 22 października 2015 przez demo (zobacz historię edycji) Link do komentarza
daggulka Napisano 22 października 2015 Udostępnij #55 Napisano 22 października 2015 Demo ... rany boskie po co Ci miecze? analogicznie 1 Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 22 października 2015 Udostępnij #56 Napisano 22 października 2015 Cytat Podpowiadając to są też elementami miecza. Czyli albo ozdoba tsuki albo ozdoba Saya. Link do komentarza
demo Napisano 22 października 2015 Autor Udostępnij #57 Napisano 22 października 2015 (edytowany) Dagmaro pytanie jest tak proste że nie wiem jak na nie odpowiedzieć. Ale lubię tę Twoją lekką,beztroską, niefrasobliwą i zamierzoną ignorancję. Cytat Czyli albo ozdoba tsuki albo ozdoba Saya. Dokładnie tak. Edytowano 22 października 2015 przez demo (zobacz historię edycji) Link do komentarza
daggulka Napisano 22 października 2015 Udostępnij #58 Napisano 22 października 2015 (edytowany) Cytat Dobra, tak wygląda, można krytykować. Dość ciekawie prezentuje się, szczególnie na tle nieba, czy jakoś tak. Pikny ..... chcem takiego - może być na urodziny , byle nie na sześćdziesiąte Cytat Nie będę ukrywał że trochę wzorowałem się na tym zdjęciu. Ideałem by było właśnie takie rozdziawienie japy No ja se wypraszam Cytat Dagmaro pytanie jest tak proste że nie wiem jak na nie odpowiedzieć. Ale lubię tę Twoją lekką,beztroską i niefrasobliwą ignorancję. A coś Ty .... jaaaaaa? w życiu A teraz serio .... nie wiem .... wykonujesz, skupujesz, sprzedajesz, hobbystycznie zbierasz, ludzi zarzynasz biegając nocami po parkach, fetysz taki ? Edytowano 22 października 2015 przez daggulka (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 22 października 2015 Udostępnij #59 Napisano 22 października 2015 Cytat Dokładnie tak. Czyli zdobyłem nagrodę za odgadnięcie Link do komentarza
demo Napisano 22 października 2015 Autor Udostępnij #60 Napisano 22 października 2015 (edytowany) no jeszcze nie bo musisz zdecydować saya czy tsuka. Cytat A teraz serio .... nie wiem .... wykonujesz, skupujesz, sprzedajesz, hobbystycznie zbierasz, ludzi zarzynasz biegając nocami po parkach, fetysz taki ? Daga popatrz wyżej, bo zmieniłem we wpisie na "zamierzoną ignorancję", chcesz bym to jednak poprawił ?.Swoją drogą do czego w dzisiejszych czasach może być potrzebny miecz, hmmm.Ja mam kilka i też się zastanawiam do czego mi one. Może zacznę ganiać z nimi po parku tak wieczorową porą. Edytowano 22 października 2015 przez demo (zobacz historię edycji) Link do komentarza
daggulka Napisano 22 października 2015 Udostępnij #61 Napisano 22 października 2015 Cytat Daga popatrz wyżej, bo zmieniłem we wpisie na "zamierzoną ignorancję", chcesz bym to jednak poprawił ?. Cytat wrzucę jeszcze fotkę mojej innej pracy i będzie to zagadka. Ponoć wszyscy artyści są drażliwi na swoim punkcie ... ale bez przesady To co będzie z tym smokiem ? Cytat Swoją drogą do czego w dzisiejszych czasach może być potrzebny miecz, hmmm.Ja mam kilka i też się zastanawiam do czego mi one. Może zacznę ganiać z nimi po parku tak wieczorową porą. Uffff ... dobrze, że masz do mnie kilkadziesiąt kilosów i to nie będzie park w moim mieście Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 22 października 2015 Udostępnij #62 Napisano 22 października 2015 Cytat no jeszcze nie bo musisz zdecydować saya czy tsuka. Stawiam na saya Link do komentarza
demo Napisano 22 października 2015 Autor Udostępnij #63 Napisano 22 października 2015 Pudło, hy hy. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 22 października 2015 Udostępnij #64 Napisano 22 października 2015 Cytat Pudło, hy hy. Czyli prawidłowa odpowiedź już padła hy,hy Dawaj następną zagadkę bo ciekawe one są i kształcące Link do komentarza
demo Napisano 22 października 2015 Autor Udostępnij #65 Napisano 22 października 2015 Cytat To co będzie z tym smokiem ? To wiatrowskaz, jak go w bloku dasz na dach to go podpierniczą Więc zaczekam aż coś postawisz swojego, wtedy może. Link do komentarza
daggulka Napisano 22 października 2015 Udostępnij #66 Napisano 22 października 2015 (edytowany) Cytat To wiatrowskaz, jak go w bloku dasz na dach to go podpierniczą Więc zaczekam aż coś postawisz swojego, wtedy może. Se na ścianie powieszę ... kto zabroni? Dobra ... uciekam, nie zaśmiecam.Powodzenia w tworzeniu wszelakiego rozmaitego Edytowano 22 października 2015 przez daggulka (zobacz historię edycji) Link do komentarza
demo Napisano 22 października 2015 Autor Udostępnij #67 Napisano 22 października 2015 (edytowany) Cytat Czyli prawidłowa odpowiedź już padła hy,hy Tak padła i bardzo ładnie widać ten element np, na tym zdjęciu: nazwa tych elementów służących głównie do poprawy chwytu to - menuki.Znajdują się po obu stronach tsuki i niesymetrycznie, zgodnie z chwytem oburęcznym. Edytowano 22 października 2015 przez demo (zobacz historię edycji) Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 23 października 2015 Udostępnij #68 Napisano 23 października 2015 Cytat Tak padła i bardzo ładnie widać ten element np, na tym zdjęciu:[attachment=23202:tsuka13.jpg]nazwa tych elementów służących głównie do poprawy chwytu to - menuki.Znajdują się po obu stronach tsuki i niesymetrycznie, zgodnie z chwytem oburęcznym. czyli już wiemy że:naprawiasz ? przyozdabiasz katany.czy może produkujesz je od początku wykuwając klingę ? Link do komentarza
demo Napisano 23 października 2015 Autor Udostępnij #69 Napisano 23 października 2015 (edytowany) Tak naprawdę to potrafię robić to wszystko o czym piszesz, ale nie robię tego na co dzień, nie jest to moim zawodem.Jestem raczej hobbystą i znawcą tematu, jeżeli tak mogę to określić.W przyszłym roku mam zamiar wykuć jakąś głownię a jestem dopiero na etapie składania paleniska gazowego i konstruowania samego palnika zasilającego, więc to jeszcze odległa sprawa, tym bardziej że poświęcam na to bardzo mało czasu. Edytowano 23 października 2015 przez demo (zobacz historię edycji) Link do komentarza
demo Napisano 23 października 2015 Autor Udostępnij #70 Napisano 23 października 2015 (edytowany) Cytat Demo ... rany boskie po co Ci miecze? Jednak odpowiem Ci serio po co.Po to żeby je mieć, patrzeć na nie i cieszyć się ich posiadaniem.Zadowolona ?, dasz radę to zrozumieć ?. Edytowano 23 października 2015 przez demo (zobacz historię edycji) Link do komentarza
daggulka Napisano 23 października 2015 Udostępnij #71 Napisano 23 października 2015 Cytat Jednak odpowiem Ci serio po co.Po to żeby je mieć, patrzeć na nie i cieszyć się ich posiadaniem.Zadowolona ?, dasz radę to zrozumieć ?. Dam radę. Ogarniam . To tak jak u kobit z biżuterią Mam ilości hurtowe - leżą, czasem poukładam, czasem dokupię, czasem coś sama poczaruję i zestawię ... lubię mieć, patrzeć ... nosić też, ale nie wszystkie. Na niektóre lubie po prostu patrzeć bo są piękne - ale za odważne żebym mogła założyć Link do komentarza
bajbaga Napisano 23 października 2015 Udostępnij #72 Napisano 23 października 2015 (edytowany) Mnie marzy się prawdziwy nóż szefa - taki ręcznie kuty, nie mniej niż 30 warstw z miedzią, bez ochraniacza na palce:ewentualnie bez miedzi, podobny do tego:tyle, że akurat ten, to podróba, "warstwy" grawerowane.i raczej nie byłoby to narzędzie codziennej pracy , ale mieć taki, dbać o niego, ogladać - to frajda Edytowano 23 października 2015 przez bajbaga (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 23 października 2015 Udostępnij #73 Napisano 23 października 2015 Cytat To tak jak u kobit z biżuterią Mam ilości hurtowe - leżą, czasem poukładam, czasem dokupię, czasem coś sama poczaruję i zestawię ... ... i nigdy nie masz co założyć i musisz kupić nowe Link do komentarza
daggulka Napisano 23 października 2015 Udostępnij #74 Napisano 23 października 2015 Cytat ... i nigdy nie masz co założyć i musisz kupić nowe Ta, podobnie z ubraniami Cóż .... typowa baba ze mnie Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 23 października 2015 Udostępnij #75 Napisano 23 października 2015 Cytat Ta, podobnie z ubraniami Cóż .... typowa baba ze mnie Moja też tak ma, cała szafa ciuchów ale jak co do czego to nie ma co ubrać Link do komentarza
demo Napisano 23 października 2015 Autor Udostępnij #76 Napisano 23 października 2015 Cytat tyle, że akurat ten, to podróba, "warstwy" grawerowane. Jeżeli takim jest, to nie robi się tego przez grawerowanie, bo to pracochłonne, lecz przez naklejenie specjalnej folii ze wzorem damastu, odklejeniu i trawieniu chemicznym np. chlorkiem żelaza, miejsc które nie zostały pokryte wzorem z folii.Niedawno jeszcze Ikea za niewielkie pieniądze, sprzedawała cały zestaw noży o nazwie Slitbar a jeden z nich, ten największy jest wykonany z damastu o bardzo twardym rdzeniu z materiału pochodzenia japońskiego VG 10. Oczywiście całość była wykonana w Chinach. Nóż o którym mowa kosztował chyba 130 zł. więc nie tak dużo. Noże z tej serii można było kupić pojedynczo, bez konieczności kupowania całego kompletu, sam kupiłem swego czasu to cudo, ale jeszcze do dzisiaj nie zabrałem się za prawidłowe wyprowadzenie krawędzi tnącej, bo wiadomo że w chińskim wydaniu nie jest ona zbyt perfekcyjna.Wygląda to cudo tak: i jest to najprawdziwszy damast. Nie wiem czy jeszcze do tej pory są dostępne w Ikea, ale widziałem w obiegu wtórnym chyba na olx za 90 zł. Link do komentarza
bajbaga Napisano 23 października 2015 Udostępnij #77 Napisano 23 października 2015 Na myśli miałem grawerowanie chemiczne. Link do komentarza
demo Napisano 24 października 2015 Autor Udostępnij #78 Napisano 24 października 2015 Cytat po ujęciu w #31 chciałem powiedzieć, że to części do jakiegoś kozika, ale stwierdziłem że wyjdę na wała widząc porównanie do paczki zapałek, he he Więc jednak tematycznie byłeś blisko bo miecz to taki duży kozik. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się