allshaq Napisano 14 września 2015 Udostępnij #1 Napisano 14 września 2015 witam, jak w tamcie jaka centralke wybrac do domku i powierzchni 165m i kubaturze 600m - projekt to Melite II.sprzedawcy proponuja mi dosc drogie rozwiazania za 7000zl z centralkami o wysokiej wydajnosci 600m^3/h - czy to ma sens ? czy moze jednak cos tanszego ? oczywiscie bede mial GWC.dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam Link do komentarza
bajbaga Napisano 15 września 2015 Udostępnij #2 Napisano 15 września 2015 Przedział 250 - 300m3/h wydajności jest ze sporym nadmiarem. Link do komentarza
allshaq Napisano 15 września 2015 Autor Udostępnij #3 Napisano 15 września 2015 liczylem ile m3 potrzebuje na kazde pomieszczenie i tez wychodzi mi mniej wiecej takie zapotrzebowanie...jednak biorac rekuperator np o wydajnosci 350m3, czy nie lepiej wziac mocniejszy zeby chodzil na mniejszym biegu i pochlanial mniej energii ? Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 15 września 2015 Udostępnij #4 Napisano 15 września 2015 Przy doborze centrali wentylacyjnej trzeba korzystać z charakterystyki wydajność/ciśnienie dostosowanej odpowiednio do konkretnej instalacji. Nominalne wydajności nie uwzględniają bowiem oporów przepływu. Link do komentarza
allshaq Napisano 15 września 2015 Autor Udostępnij #5 Napisano 15 września 2015 opory oporami a moja instalacja to taka troche samorobka robiona z projektu zakupionego na allegro i troszke przerobionego przeze mnie. podejrzewam, ze zadne wydajnosci i opory nie byly tu liczone, tylko po jedym nawiewie/wywiewie z kazdego pokoju (zaleznie od rodzaju pomieszczenia), wiec nie jest to takie istotne. pytanie brzmi tylko czy jest mi potrzebny az tak mocny rekuperator czy wystarczy slabszy ? Link do komentarza
bajbaga Napisano 15 września 2015 Udostępnij #6 Napisano 15 września 2015 Jakoś tak mocno jestem przekonany, że 90% czasu pracy, to wydajność oscylująca wokół 100m3/h.W pozostałych 10% nie przekroczy 200m3/h Z pobieżnych obliczeń wynika, że normowa wydajność centrali. dla tego domu to 250m3/h Link do komentarza
allshaq Napisano 15 września 2015 Autor Udostępnij #7 Napisano 15 września 2015 wg moich obliczen 350 to tak az nadto, nawet slabsza... nie zamierzam robic jednokrotnosci podmiany w godzine albo mniej calej kubatury...kolejna kwestia jest wybor konkretnego modelu - ja zastanawiam sie nad dospelem optima 400 bypass oraz onyxem ktoryms z modeli z bypassem - a Wy co polecacie ? Link do komentarza
vip42 Napisano 15 września 2015 Udostępnij #8 Napisano 15 września 2015 (edytowany) Cytat oczywiscie bede mial GWC. A jaki? Edytowano 15 września 2015 przez vip42 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
allshaq Napisano 15 września 2015 Autor Udostępnij #9 Napisano 15 września 2015 20m rury na glebokosci 1,5m w linii prostej nastepnie kanalem wentylacyjnym w kominie 7m na strych Link do komentarza
vip42 Napisano 15 września 2015 Udostępnij #10 Napisano 15 września 2015 Cytat 20m rury na glebokosci 1,5m w linii prostej nastepnie kanalem wentylacyjnym w kominie 7m na strych Nie za mało? Link do komentarza
allshaq Napisano 16 września 2015 Autor Udostępnij #11 Napisano 16 września 2015 No to zrobie wiecej Link do komentarza
allshaq Napisano 16 września 2015 Autor Udostępnij #12 Napisano 16 września 2015 to co ? ten dospel styknie ? Link do komentarza
vip42 Napisano 17 września 2015 Udostępnij #13 Napisano 17 września 2015 wygląda na to, że powinien styknąć Link do komentarza
allshaq Napisano 17 września 2015 Autor Udostępnij #14 Napisano 17 września 2015 w takim razie chyba BIERE !!! ;) Link do komentarza
Jarek02 Napisano 18 listopada 2015 Udostępnij #15 Napisano 18 listopada 2015 Bez obrazy, ale to wybieranie sprzętu kompletnie od niewłaściwej strony. Z wentylatorami i centralami wentylacyjnymi jest tak jak z pompami do wody, tzn. przepływ (wydajność) zależy od oporów przepływu. 350 m3 "przerzuci" nawet wentylatorek w obudowie komputera, tyle że przy praktycznie zerowych oporach. Z centralką wentylacyjną masz tak samo. Te 350 m3 może być i owszem osiągane, ale przy znacznie mniejszych oporach spowodowanych przez kanały. A u Ciebie zostanie np. połowa z tej wydajności. Link do komentarza
Viessmann Napisano 17 lutego 2016 Udostępnij #16 Napisano 17 lutego 2016 A myśleliście o wentylacji mieszkania z użyciem pompy ciepła?Mamy takie rozwiązania: Moduł wentylacji mieszkania Vitovent 300-F to idealne uzupełnienie pompy ciepła. Moc grzewcza połączonych urządzeń wynosi od 3 do 10,6 kW i zajmują one niewiele miejsca. Ten zestaw urządzeń jest polecane szczególnie do utrzymywania odpowiedniej temperatury powietrza.Moduł wentylacyjny jest podłączony bezpośrednio do pompy ciepła. W tym celu potrzebne są tylko dwa przepusty ścienne na potrzeby prowadzenia powietrza. Wszystkie ustawienia są wprowadzane przez regulator pompy ciepła, wspólny moduł zdalnego sterowania lub aplikację Vitotrol zainstalowaną w smartfonie. Eksploatacja pompy ciepła i wentylacji są do siebie automatycznie dostrajane. Opcjonalnie można zastosować dogrzewanie powietrza. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się