buddom7 Napisano 18 lipca 2015 #1 Napisano 18 lipca 2015 Czy można użyć pianki montażowej pomiędzy tregrą a stropem przy wzmacnianiu stropu? Proszę o szybką odpowiedź
Gość mhtyl Napisano 18 lipca 2015 #2 Napisano 18 lipca 2015 Daj jakieś fotki tego co chcesz zrobić, bo jak dla mnie to ja jakoś tego nie widzę moimi oczami wyobraźni.
Gość mhtyl Napisano 18 lipca 2015 #4 Napisano 18 lipca 2015 No i teraz w którym miejscu chcesz dać piankę? przecież strop opiera się na tregrach, co chcesz wzmacniać?
buddom7 Napisano 18 lipca 2015 Autor #5 Napisano 18 lipca 2015 Między stropem a tregrą jest 2,5 cm przestrzeni (nie widać tego na zdjęciu). Obecnie tregra jest podlewarowana pod strop. Chciałem opuścić tregrę o te 2,5 cm, wypełnić przestrzeń pianką i podnieść z powrotem tregrę do stropu,a następnie na filarach bocznych tregrę podbetonować.
Gość mhtyl Napisano 18 lipca 2015 #6 Napisano 18 lipca 2015 Teraz już wiem co masz na myśli. Pianka nic nie wzmocnisz w tym przypadku Tregla musi bezpośrednio dotykać stropu w innym przypadku nie spełni swoich zadań. Musisz tak zrobić aby tregla dotykała bezpośrednio stropu. Pianka nic nie pomoże, jedynie uszczelni ale w tym przypadku o uszczelnienie nie chodzi.
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 21 lipca 2015 #8 Napisano 21 lipca 2015 istnieją zaprawy pęczniejące które właśnie przy takich manewrach się stosujema to sikaposzukaj
tomaszko Napisano 17 marca 2016 #10 Napisano 17 marca 2016 Podepnę się pod temat bo też dotyczy wzmacniania stropu.Mam strop, wylewana płyta 10 cm (miejscami są zgrubienia), rozpiętość 4 x 7,2m, na górze ścianki działowe stały z połówki suporexu, budynek z 1999 roku SSO przykryty blachą, przestał tak do dzisiaj, nic się nie działo, strop wygląda ok.Architekt i kierownik budowy w jednej osobie zaproponował wzmocnienie stropu poprzez dwuteownik heb 140mm 5szt. po 4,6mb. Belki dzielą strop na odcinki: 1,0m 1,3m 1,3m 1,3m 1,3m 1,0m. Przeróbki obejmują też rozebranie górnych ścianek działowych i postawienie ich z karton gipsu co by odelżyć fundamenty (sama stal je mocno dociąży, taki dwuteownik to 38kg 1mb).Problemem jest niskie pomieszczenie dlatego idą heby szerokostopowe (jak najniższe). Chciałem zrezygnować np z belki środkowej (na taką propozycje usłyszałem, że nie da się, musi byc 5) co by umożliwiło 'zagranie' podwieszanym sufitem np na środku otwór w podwieszanym suficie, dodatkowo środkowa belka musi opierać się o nadprożę, jest wejście do pomieszczenia, pomniejszy samo przejście, które i tak nie jest najwyższe (tutaj można się jeszcze ratować spawaniem belki do nadrpoza dwuteowego).Nawet jakby zostawiać same belki (bez podwieszanego sufitu) to przy 5 szt są bardzo blisko siebie co prezentuje się słabo, 4 rownomiernie ułożone wyglądałyby zdecydowanie lepiej.Czy jest jakieś inne, ciekawsze rozwiązanie tego problemu (bo może np kierbudowi się nie chce przeliczyć i mnie zbywa)? BTW: Każdy kto widzi te dwuteowniki łapie się za głowę i nie dowierza.
Gość Razmes Napisano 17 marca 2016 #11 Napisano 17 marca 2016 A jak dla mnie to ciekawy element do aranżacji
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 17 marca 2016 #12 Napisano 17 marca 2016 Cytat Problemem jest niskie pomieszczenie dlatego idą heby szerokostopowe (jak najniższe). to znaczy jak niskie masz te pomieszczenia ?
tomaszko Napisano 17 marca 2016 #13 Napisano 17 marca 2016 Cytat to znaczy jak niskie masz te pomieszczenia ? Obecnie 2,45m na w/w powierzchni. Obniżamy pomieszczenie ponizej izolacji poziomej na fundament żeby zwiększyć wysokość o 30cm i tu dochodzą belki z góry które maja 14cm, 1cm na blachę ze szpilkami i mocowanie belek i ewnetualnie 1cm na kartongips. Czyli docelowo jest szansa na ok 2,6.. Nie chcialem schodów ale okazało się to koniecznością z powodu jak wyżej.Same kompromisy a efekt średni.
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 17 marca 2016 #14 Napisano 17 marca 2016 a obudować same heby - GK i pomalować w kol drewna ? resztę sufitu zostawić wyżeji udawać że tak było zamierzone.zakładam że inspektor czegoś się dopatrzył że chce to wzmacniać Cytat Obecnie 2,45m na w/w powierzchni. Obniżamy pomieszczenie ponizej izolacji poziomej na fundament żeby zwiększyć wysokość o 30cm i tu dochodzą belki z góry które maja 14cm, 1cm na blachę ze szpilkami i mocowanie belek i ewnetualnie 1cm na kartongips. Czyli docelowo jest szansa na ok 2,6.. Nie chcialem schodów ale okazało się to koniecznością z powodu jak wyżej.Same kompromisy a efekt średni. czekaj czekajale skorobelki mają iść nad stropem jako nadciągito dolne pomieszczenie obniża się jedynie o 2 -3 cmza to górne musisz podnieść posadzką powyżej hebówczyli min 3 cm przy anhydrycie
tomaszko Napisano 17 marca 2016 #15 Napisano 17 marca 2016 Moja obserwacja bardziej wskazuje na "o tylko 10cm stropu - musimy podeprzeć".+ "Nie wiemy przecież co tam jest w tym stropie więc na wszelki wypadek"Co do belek to jeżeli nie ma innego rozwiązania to możliwe ze tak zrobimy tzn obudujemy i udajemy że tak ma być.Belki idą pod stropem, ale co 1 metr mają być skręcone ze stropem z góry złapane na nakrętki, z dołu blacha i szpilki przez całość.
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 17 marca 2016 #16 Napisano 17 marca 2016 Cytat Moja obserwacja bardziej wskazuje na "o tylko 10cm stropu - musimy podeprzeć".+ "Nie wiemy przecież co tam jest w tym stropie więc na wszelki wypadek"Co do belek to jeżeli nie ma innego rozwiązania to możliwe ze tak zrobimy tzn obudujemy i udajemy że tak ma być.Belki idą pod stropem, ale co 1 metr mają być skręcone ze stropem z góry złapane na nakrętki, z dołu blacha i szpilki przez całość. czekaj bo się gubiępodciągbelka z dołuprzewiert w górę i blacha na stropiealbo odwrotnienadciągczyli belka nad stropemprzewiert przez strop i blachy z nakrętkami od dołurozwiązania równoważne konstrukcyjnie - przynajmniej tak twierdził konstruktor który mi takowe rzeczy zlecał na obiektach wykonaćteraz kwestia wysokości pomieszczenia u góry w przypadku nadciąguposadzka minimum 17 cm wyżej
tomaszko Napisano 17 marca 2016 #17 Napisano 17 marca 2016 (edytowany) Podciąg, chodzi o złączenie dwuteownika ze stropem poprzez tak jakby obejme w kształcie litery U gdzie w środku tej litery jest dwuteownik, a dół to kawalek blachy tworzący tą obejmeGóra po takim podniesieniu zupełnie by nie dała rady, też niska, a pokoje miałby schodki na środku. Edytowano 17 marca 2016 przez tomaszko (zobacz historię edycji)
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 17 marca 2016 #18 Napisano 17 marca 2016 (edytowany) Cytat Podciąg, chodzi o złączenie dwuteownika ze stropem poprzez tak jakby obejme w kształcie litery U gdzie w środku tej litery jest dwuteownik. Edit :czyli o górze rozmowy brakalbo o wykonanie obejmy z płaskownikagiętego na gorąco z otworami do skręcenia na uszach w dół schodzi tylko o grubość płaskownika zawsze to 2 cm zysku Edytowano 17 marca 2016 przez MTW Orle - osuszanie budynków (zobacz historię edycji)
kmars Napisano 20 maja 2021 #19 Napisano 20 maja 2021 Witam. Mam podobny problem. Dwa pokoje 4x4m połączone będą w jeden. Ściana zrobiona jest z bloczków betonowych i praktycznie przechodzi przez 2 kondygnacje. Strop się na niej nie trzyma (trzyma się na belkach opartych na ścianach prostopadłych do tej, która będzie burzona. Mam prośbę o doradzenie, jaki dwuteownik zastosować (będzie na nim ciężar ściany z bloczków 14cm. W ścianie są drzwi)
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 20 maja 2021 #20 Napisano 20 maja 2021 To pytanie do konstruktora, który będzie znał szczegóły i obejrzy budynek, nie na forum. Przecież nie wiemy nic o tym stropie - rozpiętości, rodzaju, obciążeniach.
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 20 maja 2021 #21 Napisano 20 maja 2021 Jw., "na oko" przez analogie można sobie podpatrzeć w innym projekcie z podciągiem i podobnym układem pomieszczeń i materiałów ściennych, ale to tylko dla własnej informacji. To musi "przerysowac" na nowo projektant".
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się