Skocz do zawartości

Projektowanie ogrodu online

Recommended Posts

Napisano
Drodzy, chciałabym żebyśmy w tym wątku podzielili się doświadczeniem (jeżeli takowe macie) lub porozmawiali na temat za i przeciw projektowaniu ogrodów własnym sumptem - online. Znalazłam kilka mniej lub bardziej skomplikowanymi programów, platform. Nie dane mi było jeszcze z żadnej skorzystać, a opcja szczerze mówiąc jest dla mnie bardziej kusząca niż zakup projektu u architekta.

Macie a) swoje doświadczenie w samodzielnym projektowaniu ogrodów? b) Przykładowe własne projekty? Może ktoś z Was „wyczarował” coś pięknego przy użyciu jednej z wymienionych opcji i chciałby się pochwalić? icon_smile.gif

Trudno mi ocenić w krótkim czasie jaki mógłby być efekt końcowy w postaci gotowego projektu przy użyciu jednej z kilku opcji. Znalazłam np. nie stricte program, a zdaje się prostą dla laika opcję otrzymania wstępnych projektów po przeklikaniu formularza zawierającego wymagania, pomiary i warunki. Poza tym platformy online, które można łatwo wygooglać, ale ich możliwości jeszcze nie zdążyłam okiełznać. Gdy wątek się rozwinie, podzielę się wrażeniami.
Napisano
jestem ciekawa jak rozwinie się dyskusja, będę z pewnością podglądać.

Pytanie; ile kosztuje zlecenia projektu profesjonaliście, chodzi mi oczywiście o widełki cenowe. Jest sens bawić się w to samemu?
Napisano
Z tego co wiem, architekci krajobrazu nawet przy malutkich działkach liczą sobie nie mniej niż 500 złotych za projekt. Oczywiście ceny w małych miastach są niższe, w dużych znacznie wyższe, ale i tak wychodzi kilkaset złotych za ar.
Napisano
Cytat

Trudno mi ocenić w krótkim czasie jaki mógłby być efekt końcowy w postaci gotowego projektu przy użyciu jednej z kilku opcji. Znalazłam np. nie stricte program, a zdaje się prostą dla laika opcję otrzymania wstępnych projektów po przeklikaniu formularza zawierającego wymagania, pomiary i warunki.

zapodaj jakieś linki do tych programów
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Ja w swoim domu nie korzystałam z usług projektanta, ale ogrodnika. To znaczy że nie do końca wiedziałam jaki będzie efekt ostateczny, ale wyszło super. Po prostu pojechaliśmy do centrum ogrodniczego i razem oglądaliśmy co mi się podoba a co nie. Facet odradzał (bo np. klimat nie taki) albo akceptował. Efekt bardzo mi się podoba. Za cały dzień pracy 4 osób wzięli 1 200 zł (posadzenie wszystkich zakupionych drzew).
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Witam,

Ja korzystałam z usług firmy, której przesłałam wymiary i mniej więcej zdjęcia i przesłali mi wstępne koncepcje. Było to właśnie online, programów nie znam, zresztą chciałam żeby było wszystko ok, bo nie widzi mi się rozgrzebywać wszystkiego koło domu
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Sama chciałabym zaprojektować mój ogród, masz jakieś linki do programów online? Chętnie bym wypróbowała sił w projektowaniu ogrodu.
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Ja nie korzystałam z pomocy projektanta, ale inspirowałam się portalami ogrodniczymi i sama wszystko zrobiłam, ale chętnie bym zobaczyła jakiś programik icon_smile.gif
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Jeśli ktoś czuje się na siłach, ma poczucie, że poradzi sobie z tematem to niech próbuje. Ja odradzam. Żałuję, że nie kupiłam projektu ogrodu, bo kosztowało mnie to dziesięć razy więcej pracy i efekt jest średnio zadawalający. Profesjonalny projekt ale taki naprawdę ze wszystkim oświetleniem, nawodnieniem, małą architekturą dla ogrodu 10 arowego kosztuje ok.3000zł i tak naprawdę jest to niewiele patrząc na koszty budowy. A ogród jest ważny, żaden nawet naładniejszy dom nie będzie wyglądał ciekawie jeśli zieleń wokół niego nie będzie uporządkowana.
Ja sobie nie zdawałam z tego sprawy, kupowałam rośliny z przypadku, sadziłam tak jak mi sie wydawało, że będzie dobrze i efekt jest taki, że co jesień jest wielkie przesadzanie, bo za gęsto wsadziłam, urosło, zasłania to co z tyłu. Po przesadzaniu część roślin się nie przyjmuje. Ogród wbrew pozorom szybko rośnie.

Mój ogród:
http://www.ogrodowisko.pl/watek/4857-u-etki

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Hej, Obecnie jestem na etapie elektryki w budynku (SSZ + wod-kan gotowy). Na przełomie lipca/sierpnia zaplanowane mamy tynki i rekuperacje. W sierpniu chcemy się zająć podłogówką. Nasuwa nam się kilka technicznych pytań, może któryś z kolegów koleżanek byłby w stanie podpowiedzieć. Kilka kwestii na temat budynku poniżej. - Dom na płycie z poddaszem użytkowym - Na parterze gotowa podłoga na wysokości 24 cm - w pomieszczeniach mieszkalnych panale winylowe, a w łazience, kotłowni i kuchni płytki - Na poddaszu gotowa podłoga na wysokości 19 cm - w pomieszczeniach mieszkalnych panale winylowe, a w łazience płytki - Podłogówka we wszystkich pomieszczeniach - Wylewka anhydrytowa 5cm   Moje pytania: 1) Sporządziłem małą tabelkę z grubościami styropianu jakie chciałbym zastosować. Czy grubość jaką zostawiłem na wykończenie podłogi jest wystarczająca? Czy grubości styropianu można dobrać jakoś optymalniej?   2) Z racji tego, że w niektórych pomieszczeniach będą panele, a w niektórych płytki, grubość styropianu będzie się różnić między nimi. W jaki sposób prowadzi się rurki od ogrzewania podłogowego pomiędzy takimi pomieszczeniami, bo podejrzewam, że trzeba uniknąć spadków itp. Czy rurki do tych pomieszczeń prowadzi się w warstwie styropianu?   3) Czy biorąc pod uwagę punkt 2, na etapie podłogówki muszę wykonać jakąś dodatkową przerwę dylatacyjną między tymi pomieszczeniami? Czy tym zajmują się już posadzkarze?   4) W jaki sposób ułożyć styropian przy klatce schodowej na poddaszu? Czy zakończyć układanie w jakiejś odległości od krawędzi schodka/krawędzi klatki? Tak aby umożliwić lepsze zakotwiczenie barierek?   Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam    
    • No widze ze z plaszczem wodnym bardziej problemowy montaz itd. A jakie rodzaje kominkow z dgp co warto wziąść pod uwage ?
    • Choroba - drobna dziurkowatość liści drzew pestkowych albo drobna plamistość.  Wiśnie są bardzo podatne i w zasadzie nie da się prowadzić sadu bez ochrony chemicznej. Drzewka należy pryskać przeciwko tej chorobie wczesną wiosną - dwukrotnie. Teraz tylko wygarbić liście i spalić lub wyrzucić (nie kompostować).
    • Wie ktoś dlaczego w tym roku wiśnie zrzucają już liście? Nie jest to susza, bo po sąsiedzku są śliwy i jabłoń, które nawet nie myślą się zażółcić. A wiśnia jakby miała już październik. Przecież zielone, soczyste, wiśniowe liście dodawałem do soku z aronii, a to bywało w sierpniu. W dodatku wiśnia nie miała owoców, bo wszystko wymarzło na etapie tuż po kwitnieniu. I raczej nie są to szkodniki, bo liście nie mają żadnych widocznych uszkodzeń, są takie jesienne. 
    • Podbudowa pod komin jest kluczowym elementem zapewniającym stabilność i bezpieczeństwo konstrukcji komina. Należy o to zadbać już na etapie fundamentów. Na płycie robimy izolację poziomą, a na niej murujemy bloczki betonowe. To na nich staną kominy systemowe. Zaczynamy również murować pustaki wentylacyjne pod sufitem, które przejdą niedługo przez strop.    
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...