stokro12 Napisano 7 listopada 2014 Udostępnij #1 Napisano 7 listopada 2014 Mam pytanie gdzie zaopatrujecie się w węgiel? Doradzicie mi gdzie mogę kupić najlepszy? Cena nie jest istotna Liczy się dla mnie jego kaloryczność, wygoda w stosowaniu czy częstotliwość, z jaką opał trzeba dorzucać do pieca. Macie jakieś propozycje? Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 7 listopada 2014 Udostępnij #2 Napisano 7 listopada 2014 I co z tego jak ktoś Ci napisze, że kupił dobry węgiel i okaże się , że jest on do nabycia w drugim końcu Polski, gdzie za transport zapłacisz więcej niż wart jest ten węgiel. Link do komentarza
adam_69 Napisano 11 listopada 2014 Udostępnij #3 Napisano 11 listopada 2014 dobry węgiel to ten który jest kaloryczny i łatwy do wrzucenia do pieca xD Link do komentarza
rokbok Napisano 11 listopada 2014 Udostępnij #4 Napisano 11 listopada 2014 a ja kupuje wegiel w skladzie niedaleko domu i jestem bardzo zadowolony, wazne jest aby miec zaprzyjazniony sklad ;) Link do komentarza
MarcinNNI Napisano 11 listopada 2014 Udostępnij #5 Napisano 11 listopada 2014 ja kupuję w workach po 50kg jest dobrej jakości Link do komentarza
PieceMans Napisano 26 listopada 2014 Udostępnij #6 Napisano 26 listopada 2014 Wszystko zależy na dobrą sprawę do samego składu w którym kupujesz węgiel. Osobiście także ostatnio przekonałem się co do workowanego,jest bardzo kaloryczny. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 26 listopada 2014 Udostępnij #7 Napisano 26 listopada 2014 Cytat Wszystko zależy na dobrą sprawę do samego składu w którym kupujesz węgiel. Osobiście także ostatnio przekonałem się co do workowanego,jest bardzo kaloryczny. Rozwiń Ale co ma workowany do kaloryczności. Ekogroszek też jest workowany a można trafić na dobry i na badziew. Najważniejsze jest z jakiej kopalni węgiel pochodzi.To, że jest workowany to przed workowaniem był luzem więc żadna to skala porównywania workowany czy nie. Link do komentarza
karol wol Napisano 16 grudnia 2014 Udostępnij #8 Napisano 16 grudnia 2014 Kupując węgiel możemy niestety liczyć tylko na uczciwość sprzedawcy. Tak naprawdę nie da się rozpoznać czy węgiel jest dobry. Tylko sprzedawca wie skąd węgiel pochodzi i jakiej jest jakości. Myślę jednak, że sprzedawca, który handluje opałem na poważnie nie będzie kombinował i raczej klienta nie oszuka, bo na pewno ttaki klient już do niego nie wróci. Oszuści nastawieni na szybki zarobek potrafią wcisnąć wszystko. W wielu przypadkach jednak sami jesteśmy sobie winni. Często gubi nas nasza pazerność i naiwność. Nie wierzmy w cudowne okazje. Jeśli dobry polski węgiel kosztuje 800 zł. za tonę, to nie dajmy się wrobić komuś, kto za tonę węgla żąda tylko 500 zł. i twierdzi,że jest to węgiel tak samo dobrej jakości jak ten droższy. 1 Link do komentarza
bobiczek Napisano 16 grudnia 2014 Udostępnij #9 Napisano 16 grudnia 2014 Cytat Najważniejsze jest z jakiej kopalni węgiel pochodzi. Rozwiń A i tutaj bym się z Tobą troszkę pospierał.Bo jeszcze bardziej decydujace jest jaki akurat pokład jest fedrowany.Znam z opowieści szwagra który jest kombajnistą, że potrafi jedna ściana dawać elegancki i kaloryczny fedrunek, a już następna sypie byle czym.Najlepiej jest przepalić sobie wiaderka ze składu różne - i to które jest najlepsze kupić.Ja tak robię.Wracam na skład i pokazuję pryzmę z której maja mi węgiel załadować (po wcześniejszym spaleniu kilku wiader z różnych pryzm) Link do komentarza
Gość 3of5 Napisano 16 grudnia 2014 Udostępnij #10 Napisano 16 grudnia 2014 Cytat A i tutaj bym się z Tobą troszkę pospierał.Bo jeszcze bardziej decydujace jest jaki akurat pokład jest fedrowany.Znam z opowieści szwagra który jest kombajnistą, że potrafi jedna ściana dawać elegancki i kaloryczny fedrunek, a już następna sypie byle czym.Najlepiej jest przepalić sobie wiaderka ze składu różne - i to które jest najlepsze kupić.Ja tak robię.Wracam na skład i pokazuję pryzmę z której maja mi węgiel załadować (po wcześniejszym spaleniu kilku wiader z różnych pryzm) Rozwiń ta, a jak kopalnia fedruje z 3 ścian naraz, to skąd wiesz czy dostanie ci się węgiel z tego jednego dobrego pokładu, czy może z tych 2 kiepskich pokładów, a może mix?jak najbardziej kupić na próbę Link do komentarza
bajbaga Napisano 16 grudnia 2014 Udostępnij #11 Napisano 16 grudnia 2014 Sprzedawca (kopalnia) określa wartość kaloryczną, zawartość popiołu, itp. danego węgla, określaną każdorazowo (teoretycznie) przed skierowaniem partii do sprzedaży.Z reguły określa jako nie mniej lub więcej niż ......Ps. Na próbę powiadacie - no cóż narzeczeństwo też jest próbą . Link do komentarza
bobiczek Napisano 16 grudnia 2014 Udostępnij #12 Napisano 16 grudnia 2014 Cytat Sprzedawca (kopalnia) określa wartość kaloryczną, zawartość popiołu, itp. danego węgla, określaną każdorazowo (teoretycznie) przed skierowaniem partii do sprzedaży.Z reguły określa jako nie mniej lub więcej niż ......Ps. Na próbę powiadacie - no cóż narzeczeństwo też jest próbą . Rozwiń ze szczególnym uwzględnieniem TEORETYCZNIEPrzeglądałem takie świadectwo na składzie węgla, Pan zdziwiony samą prośbą o udostępnienie - ale udostępnił.Fajne było.Ale czy dotyczyło akurat tej partii węgla którą miał na placu, to już chooooooouuuuuiiiij wi.Było niezłe, miało w treści same fajne standardy odnośnie popiołów i kaloryczności - to i udostępnił bez problemów Link do komentarza
karol wol Napisano 17 grudnia 2014 Udostępnij #13 Napisano 17 grudnia 2014 Od pięciu lat węgiel dostarcza mi ten sam dostawca i jak dotąd nie mogę absolutnie narzekać. Dzwonię tylko ile mi węgla potrzeba i na następny dzień mam go na mojej posesji. Nigdy nie chciałem od niego żadnego świadectw- po prostu wierze mu na słowo. z tego co wiem, to nie tylko ja jestem zadowolony, ale również wile osób z mojej miejscowości, którym węgiel przywozi ten sam dostawca. Tak więc jak wspomniałem w moim poprzednim poście- wszystko zależy od uczciwego podejścia do sprawy. 1 Link do komentarza
Jani_63 Napisano 17 grudnia 2014 Udostępnij #14 Napisano 17 grudnia 2014 Cytat Bo jeszcze bardziej decydujace jest jaki akurat pokład jest fedrowany.Znam z opowieści szwagra który jest kombajnistą, że potrafi jedna ściana dawać elegancki i kaloryczny fedrunek, a już następna sypie byle czym. Rozwiń Tyle że to spojrzenie na problem typowe dla kombajnisty. W rzeczywistości na zwale wszystko jest pomieszane, a o jakości finalnej decyduje fakt jakie grupy pokładów kopalnia akurat eksploatuje, a te mogą się zmieniać choć nie jest to zjawisko szybkozmienne.W naszym (Twoim rejonie) mogą to być zarówno pokłady klasyfikowane jako "300" jak i "500" Link do komentarza
adam_69 Napisano 26 grudnia 2014 Udostępnij #15 Napisano 26 grudnia 2014 mozesz przyblizyc cos wiecej na tem klasyfikacji wegla? Link do komentarza
Jani_63 Napisano 26 grudnia 2014 Udostępnij #16 Napisano 26 grudnia 2014 A po co Ci kwalifikacja geologiczna pokładów węgla?Będziesz jakiś eksploatował? Link do komentarza
Kociol Napisano 22 czerwca 2015 Udostępnij #17 Napisano 22 czerwca 2015 (edytowany) Tutaj bardziej skupiłbym sie na wyborze odpowiedniego kotła,ponieważ to inwestycja na lata,najlepiej nie ograniczać się także do jednego rodzaju paliwa,tylko być otwartym na kilka alternatyw. Edytowano 22 czerwca 2015 przez Kociol (zobacz historię edycji) Link do komentarza
bajbaga Napisano 22 czerwca 2015 Udostępnij #18 Napisano 22 czerwca 2015 Prawdziwy katolik, kotła na wungiel już nie będzie pragnął. Link do komentarza
lumarkom Napisano 30 czerwca 2015 Udostępnij #19 Napisano 30 czerwca 2015 W pełni się zgadzam z mhtyl "Wszystko zależy na dobrą sprawę do samego składu w którym kupujesz węgiel. Osobiście także ostatnio przekonałem się co do workowanego,jest bardzo kaloryczny".Najlepiej popytaj znajomych z Twojej okolicy, oni powinni być najbardziej kompetentni. W końcu i oni sparzyli się wielokrotnie zanim znaleźli najlepszy skład i węgiel Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się