arrowek Napisano 8 września 2014 Udostępnij #1 Napisano 8 września 2014 (edytowany) Cześć,Mam taką sprawę. Teściowie stawiają sobie na ogródku piec chlebowy z cegły szamotkowej (na zdjęciu). Chodzi o to, że kopuła będzie jeszcze ocieplona i tu moje pytanie. Czym to wytynkować, aby przetrwało deszcze i zimy. Dodam, że piec jest jeszcze w trakcie schnięcia i mam jeszcze chwilę wolnego na ustalenie materiałów do wykończenia. Dzięki za pomoc. Edytowano 8 września 2014 przez arrowek (zobacz historię edycji) Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 9 września 2014 Udostępnij #2 Napisano 9 września 2014 ładniejszy nieotynkowany, ale są przecież gotowe zaprawy szamotowe z domieszką cementu, pewnie by się nadawały .... Link do komentarza
Draagon Napisano 9 września 2014 Udostępnij #3 Napisano 9 września 2014 (edytowany) Czym będziesz ocieplał ?Pewnie wełną ?Tak czy siak konstrukcja jest źle zrobiona.Cegła szamotowa jest odporna na ogień ale absolutnie nie da sobie rady z warunkami pogodowymi - nałożenie tynku też nic nie da bo cegła pracuje pod wpływem ciepła, dlatego położenie tynku nic nie da - bo popęka po pierwszym paleniu.Zaprawy szamotowe są dobre ale na ogień i do uszczelniania komina (wewnątrz otworów spalinowych) - ale absolutnie się nie nadają na zewnątrz !Ale ja nie jestem zdunemJa bym to zrobił tak - szczelina 2 - 2,5cm między szamotem a na chwilę obecną "niewidoczną" obmurówką z 6,5cm cegły - do tej obmurówki pod szamotem dociąłbym 1/4 cegły by wypełnić przestrzeń.Cegłę czerowna pełną na tzw sztorc ( można cegłę też przeciąć na pół - lepszy łuk/więcej roboty) - resztę tak jak mówiłem by przykryć całą kopułę szamotu i wejście na chleb też - rozumiem, że ujście dymu z przodu - wymurować komin - może być z cegły czerwonej pełnej.Tą przestrzeń 2cm wypełnić albo wełną ognioodporną ( najłatwiej - można po niej murować tą cegłę "połówkę")O takiej wełnie myślę - sprawdziłem organoleptycznie - niepalna Albo wypełnić przestrzeń piaskiem - można go ułożyć na mokro - i wtedy obmurować połówką.Wtedy cegłę już można obtynkować ( ja bym proponował tynk wapienny albo na białym cemencie - kolorystycznie by pasowało) - i masz dobrą konstrukcję trzymającą temperaturęTak poza tym bardzo ładnie obmurowaneMnie uczyli, że do pieca chlebowego ma wejść 6 bochenków chleba - wtedy jest to opłacalny wypiek ( samo rozgrzewanie pieca to 2-3h) Twój piec sądząc po wymiarach będzie raczej służył do wypieku pizzy. 50cm w środku to ciut za mało na chleb wiejski - chyba że w brytfankach razowy jakiś - brak miejsca na popiół i żar w środku.Ale z drugiej strony 2-3minuty i pizza gotowa - w 15 minut można ich 5-7 upiec - w sam raz na rodzinne przyjęcie Edytowano 9 września 2014 przez Draagon (zobacz historię edycji) 3 Link do komentarza
Feniks Napisano 26 stycznia 2015 Udostępnij #4 Napisano 26 stycznia 2015 (edytowany) Jeśli jeszcze nie zakończona budowa pieca to lepszym pomysłem jest MATY Z WŁÓKNA CERAMICZNEGO. Wełna użyta na zewnątrz ma to do siebie że kondensuje wilgoć. W warunkach np. mrozu para wodna rozsadzą kopułę zewnętrzną a sama woda zamarzająca w wełnie ją niszczy. Można kopułę zewnętrzną zrobić z cegieł co kolega wyżej radzi jak i z betonu za zbrojonego siatką np. o oczkach 1,5- 2 cm. Jeśli zrobisz beton plastyczny o odpowiednim dobraniu cementu jak i kruszywa możesz pokusić się o nadanie kopule ozdobnego kształtu jak i jakiś wzorów itp. I to pomalować przetrzeć suchym pigmentem z dodatkiem impregnatu hydrofobowego a na koniec jeszcze ze dwa razy przemalować ów impregnatem. Na spód pieca proponuję jako izolacje tłuczone szkło 10 - 15 CM . Butelki itp. Edytowano 26 stycznia 2015 przez Feniks (zobacz historię edycji) Link do komentarza
MrTomo Napisano 26 stycznia 2015 Udostępnij #5 Napisano 26 stycznia 2015 A ja myślę, że trzeba by podpatrzeć jak to było robione przez dziesięciolecia.Po co wymyślać coś na nowo? Link do komentarza
Feniks Napisano 27 stycznia 2015 Udostępnij #6 Napisano 27 stycznia 2015 Cytat A ja myślę, że trzeba by podpatrzeć jak to było robione przez dziesięciolecia.Po co wymyślać coś na nowo? Więc opisz technologię jaka proponujesz ;)Technika w każdym temacie idzie do przodu i udoskonalamy jak same dziedziny tak i materiały. Wiec nie znaczy ze gorzej. Proponuję sprzedać auto i jeździć furmanka tak będzie tradycyjnie i kulturowo ;) Link do komentarza
TINEK Napisano 27 stycznia 2015 Udostępnij #7 Napisano 27 stycznia 2015 Tu masz wersję nowoczesnąI nie tylko chleb w nim upieczesz Link do komentarza
Feniks Napisano 27 stycznia 2015 Udostępnij #8 Napisano 27 stycznia 2015 Cytat Tu masz wersję nowoczesnąI nie tylko chleb w nim upieczesz pojechałeś po bandzie Link do komentarza
TINEK Napisano 27 stycznia 2015 Udostępnij #9 Napisano 27 stycznia 2015 no furmanką jeździć nie chcesz Link do komentarza
Feniks Napisano 28 stycznia 2015 Udostępnij #10 Napisano 28 stycznia 2015 Cytat no furmanką jeździć nie chcesz Link do komentarza
Draagon Napisano 28 stycznia 2015 Udostępnij #11 Napisano 28 stycznia 2015 O ja piernicze - Tinek co to jest ?? Chce mieć takie cuś w domu Link do komentarza
retrofood Napisano 28 stycznia 2015 Udostępnij #12 Napisano 28 stycznia 2015 Cytat O ja piernicze - Tinek co to jest ?? Chce mieć takie cuś w domu Nie masz jakiegoś Tesco w pobliżu? Przytargaj od nich. Link do komentarza
Mistrz Jan Napisano 28 stycznia 2015 Udostępnij #13 Napisano 28 stycznia 2015 Moje skromne zdanie jest takie; Jak stawiać coś to z wędzarnią. Od deszczu najlepiej chroni blacha. Zrobić obróbkę z miedzi. Jan Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 28 stycznia 2015 Udostępnij #14 Napisano 28 stycznia 2015 Tak wygląda mój w budynku gospodarczym, jest piec chlebowy, wędzarnia i kuchnia jaka kiedyś w niektórych domach była 1 Link do komentarza
Feniks Napisano 28 stycznia 2015 Udostępnij #15 Napisano 28 stycznia 2015 Cytat [attachment=20931:102_7215.JPG]Tak wygląda mój w budynku gospodarczym, jest piec chlebowy, wędzarnia i kuchnia jaka kiedyś w niektórych domach była Wędzarnia ma palenisko bezpośrednie pod spodem wędzarni? Link do komentarza
Draagon Napisano 28 stycznia 2015 Udostępnij #16 Napisano 28 stycznia 2015 Cytat Tak wygląda mój w budynku gospodarczym, jest piec chlebowy, wędzarnia i kuchnia jaka kiedyś w niektórych domach była Ale to jest świeżo postawione ?A gdzie ten piec chlebowy ? Pod paleniskiem kuchni ? Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 28 stycznia 2015 Udostępnij #17 Napisano 28 stycznia 2015 postawione ok 5 lat temu /stara fotka/Piec jest jakby pod paleniskiem - mieszczą się tam 3 duże deki lub 5/6 keksówek Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 28 stycznia 2015 Udostępnij #18 Napisano 28 stycznia 2015 Cytat Wędzarnia ma palenisko bezpośrednie pod spodem wędzarni? Prawie i działa b. dobrze Niejedna wędlina wyszła rewelacyjnie Link do komentarza
Feniks Napisano 28 stycznia 2015 Udostępnij #19 Napisano 28 stycznia 2015 Cytat Prawie i działa b. dobrze Niejedna wędlina wyszła rewelacyjnie Do niedawna miałem inna ideologię co do palenisk itp. Dziś jestem za paleniskiem bezpośrednim. ;) Link do komentarza
Draagon Napisano 28 stycznia 2015 Udostępnij #20 Napisano 28 stycznia 2015 Tak odnośnie wędzarni ? To jak to w końcu robić ? Blisko czy daleko ? Wędzenie zimne czy ciepłe ? Link do komentarza
zyśko Napisano 29 stycznia 2015 Udostępnij #21 Napisano 29 stycznia 2015 Cytat Moje skromne zdanie jest takie; Jak stawiać coś to z wędzarnią. Od deszczu najlepiej chroni blacha. Zrobić obróbkę z miedzi. Jan U nas na ogródku stoi właśnie taki z wędzarnią i to super sprawa. Taki wielofunkcyjny bardzo dobrze się sprawdzi Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 29 stycznia 2015 Udostępnij #22 Napisano 29 stycznia 2015 Jak przyjdzie czas na altankę to planujemy zamiast typowego grila zrobić mini wędzarnie, wędliny są o niebo smaczniejsze Link do komentarza
Feniks Napisano 7 października 2015 Udostępnij #23 Napisano 7 października 2015 Stokrotka... z mini wędzarnią to nie najlepszy pomysł. To jak miniaturka lokomotywy. Jeździć będzie ale czy wagony z węglem pociągnie ? Tak samo jest z mini wędzarnią. Więcej okopcisz, przypalisz, upieczesz jak to będzie uwędzone.A taki to piec chlebowy wykonałem w ramach licytacji na rzecz pewnego forum. Dziś wspawam szyber i zastawka do pieca( drzwiczki) no i jeszcze do wykonania logo forum . Serce pieca zrobione z cegły klasy 400. Link do komentarza
Feniks Napisano 7 października 2015 Udostępnij #24 Napisano 7 października 2015 ... Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się