Skocz do zawartości

Kiedy opłaca się inwestować w okna pasywne?

Recommended Posts

Napisano
W kalkulacjach energochłonności podaje się porównanie do grzejników elektrycznych.
A jak się przedstawia porównanie z podłogówką zasilaną kotłem elektrycznym?
Bo u mnie wyszło najtaniej w budowie i eksploatacji - dom 120m2.
Napisano (edytowany)
Moim zdaniem zawsze opłaca się zastosować energooszczędne rozwiązania. Jak by każdy liczył ile wyłożył pieniędzy na energooszczędne systemy w domu to nikt by tego nie robił. Moim zdaniem jeżeli ktoś bierze kredyt na dom to nie pozwoli sobie na takie systemy. Ale jeżeli ktoś ma dość pokaźną sumkę w gotówce to prościej mu zainwestować więcej na początku a później poczuje różnice co roku w kosztach ogrzewania. Edytowano przez Marchos87 (zobacz historię edycji)
  • 1 rok temu...
Napisano
Witam, ta kalkulacja wydaje się być niekompletną. Przecież okna pasywne w pewnym stopniu podgrzewają pomieszczenia w związku z tym okres zwrotu inwestycji powinien się sporo skrócić
  • 6 miesiące temu...
Gość Krzysztof
Napisano
Problem jest też taki, że okno oknu nie równe. Co więcej, ciepło ucieka także wokolo okna. Dlatego instalacja profili, czy listw podokiennych, jest niezbędna. Inaczej straty będą dużo większe niezależnie od tego jak teoretycznie okno może być oszczędne.
  • 4 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...
Napisano

Zgadzam się, budownictwo pasywne bujnie kwitnie w Niemczech czy w Skandynawii i nas czeka ta sama droga. Na razie rynek okien pasywnych w Polsce nie jest zbyt bogaty, i warto zauważyć – niektóre firmy wciąż jeszcze nie potrafią przeprowadzać tzw. ciepłego montażu. Bez fachowego producenta i wykonawcy na pewno więc nie warto inwestować w pasywne okna. Pozytywny sygnał – jakiś czas temu powstała grupa producentów spełniających rygorystyczne, niemieckie standardy produkcji i montażu okien, gdyby ktoś się chciał decydować na wysoko energooszczędne lub pasywne okna.

Napisano

Rynek okien pasywnych rozwija się bardzo dynamicznie także w Polsce i obserwujemy wzrost liczby producentów, którzy oferują tego typu rozwiązania. 

Jako polski producent rozumiemy oczekiwania klientów oraz aktualne potrzeby rynku, który wymaga szerokiej oferty okien dla domów pasywnych. Z tej potrzeby zrodził się jeden z naszych najbardziej uznanych produktów w tej kategorii - okna Winergetic Premium Passive. Posiadają one między innymi certyfikat instytutu badawczego IFG w Rosenheim.

Unia Europejska wymaga od producentów spełniania coraz bardziej wyśrubowanych norm przenikalności cieplnej dla swoich okien. Technologia izolacji termicznej ma jednak swoje ograniczenia, dlatego Oknoplast rozwija także pozostałe właściwości okien - np. oferując większą powierzchnię szklenia, co powoli przeradza się w nowy trend.

Montaż ciepły znajduje się w stałej ofercie naszych partnerów handlowych - wszelkie informacje kontaktowe znajdują się w tym miejscu: https://oknoplast.com.pl/znajdz-salon/.

• 5 tygodnie temu...
Napisano

wyliczenia zawierają jeden logiczny błąd -nie uwzględniają odsetka traconej energii przez oszklenie. Jeżeli mamy ekstra ciepłe fundamenty, ściany, dach to oszklenie musi być pasywne - w przeciwnym wypadku pozbywamy się zaoszczędzonego ciepła !!! W tenczas okna takie zwrócą się niemal po kilku latach (dom pasywny nie wymaga ŻADNEGO ogrzewania)

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Witam wszystkich forumowiczów!   Mam stary budynek, w którym ściany zewnętrzne są już ocieplone, ale dach pozostaje nieocieplony i przez niego ucieka dużo ciepła. Planuję na wiosnę ocieplić dach od góry styropianem EPS 100 (styropian dach/podłoga) o łącznej grubości 23 cm. Dach jest płaski z lekkim nachyleniem, powierzchnia około 100 m², pokryty papą, która zachowała się w całkiem dobrym stanie – nie jest uszkodzona, nie planuję jej zrywać, tylko oczyścić i zostawić jako podłoże.Na styropianie ma być położona papa termozgrzewalna (jedna lub dwie warstwy). Montaż styropianu będę wykonywał samodzielnie (klejenie + kołkowanie), a papę zgrzewalną zlecić fachowcowi, który się na tym zna.Mam kilka wątpliwości i pytań – bardzo proszę o Wasze opinie na podstawie doświadczeń: 1. Grubość i układanie styropianu: Czy lepiej położyć jedną warstwę 23 cm, czy podzielić na dwie warstwy (np. 11 cm + 12 cm) układane na mijankę? Wiem, że dwie warstwy lepiej eliminują mostki termiczne, ale to więcej pracy. Pomijając aspekt czasu i wysiłku – czy takie rozwiązanie naprawdę ma sens i daje zauważalną różnicę w izolacyjności?   2. Montaż i mocowanie styropianu: Dach nie będzie dodatkowo obciążony (tylko papa na wierzchu, bez chodzenia czy tarasu), ale ważne jest solidne mocowanie, żeby wiatr nie oderwał warstw. Planuję kleić styropian (klejem bitumicznym lub poliuretanowym) + kołkować.Dla grubości 23 cm – jakie kołki polecacie? Czy wystarczą o długości ok. 30 cm (żeby wystawały trochę w podłoże betonu)? Czy lepiej stosować metodę z otwornicą – wyciąć otwór w styropianie, włożyć kołek, a potem zatkać wyciętym krążkiem (żeby kołek nie wystawał i nie tworzył mostka)? Jeśli dwie warstwy: Czy wystarczy kołkować tylko dolną warstwę (do podłoża), a górną tylko przykleić do dolnej? Czy kołki muszą przechodzić przez obie warstwy dla lepszej stabilności?   3. Warstwa separacyjna na styropianie pod papę: Czytałem różne opinie – jedni polecają geowłókninę polipropylenową (200-300 g/m²) jako ochronę przed wysoką temperaturą palnika i separację, drudzy grubą folię PE (0,2 mm). Geowłóknina wydaje mi się lepsza (przepuszcza parę, nie topi się tak łatwo). Czy zgadzacie się, że geowłóknina to najlepsze rozwiązanie w takim przypadku, czy polecacie coś innego (np. folię PE)?
    • Zupełnie nie mam pojęcia gdzie to pęknięcie Od strony grzejnika? od strony zasilania? na korpusie zaworu?
    • Cześć, jak samodzielnie zabezpieczyć lekkie pęknięcie na rurce z termostatem? Jest to mikroskopijne pęknięcie bo moze z kropla dziennie sie wydostaje:)   Zalaczam zdjęcie, do lepszego nie mam dostępu. Ps. Pęknięcie jest na ten najszersze części 
    • Komentarz dodany przez Tomek: zdecydowanie odradzam.
    • Hurtownia budowlana: OLI - Tomasz Kraska Województwo: lubelskie Miasto: Puchaczów Pełny opis hurtowni pod adresem: https://budujemydom.pl/hurtownie-budowlane/lubelskie/oli-tomasz-kraska
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...