NOTO Napisano 9 lipca 2014 Udostępnij #1 Napisano 9 lipca 2014 (edytowany) Znajomi mają problem ze ściną (pomalowaną) na której robią się rysy z krzeseł które tutaj są umieszczone - dzieciki je przesuwają i oparcia trą o ścianę brudząc ją.Zastanawiają się nad kaflami lub belką drewnianą w tym miejscu.A może ktoś już przerabiał ten temat i znalazł inne ciekawe rozwiązanie ? Edytowano 9 lipca 2014 przez NOTO (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość stach Napisano 9 lipca 2014 Udostępnij #2 Napisano 9 lipca 2014 Cytat problem ze ściną (pomalowaną) na której robią się rysy z krzeseł Mam ten sam problem, kupiłem już korek lakierowany i klej - mniej więcej rok temu - i jakoś nie ma kto tego przykleić , czy zmotywować do przyklejenia ... Myślę, że powinno to wystarczyć Przyklejony korek zamierzam wykończyć rameczką z listew aluminiowych, tak, by nawiązywało to do frontów szafek kuchennych.Widziałem też przymocowane do ściany "pasy" wykonane z płyty meblowej o wzorze płyt, z których wykonane są meble kuchenne, ale wyglądało to trochę "biurowo" Link do komentarza
Eryka20 Napisano 9 lipca 2014 Udostępnij #3 Napisano 9 lipca 2014 A może zainwestuj w dobrą farbę z której wszystko schodzi, chyba że nie chodzi tylko o zabrudzenia. Link do komentarza
Gość stach Napisano 9 lipca 2014 Udostępnij #4 Napisano 9 lipca 2014 Oparcie krzesła zarysowywuje ściany, zdrapuje i kruszy farbę i chyba dawna olejna na trochę dalaby radę, bo żadna inna nie jest wystarczająco mocna Link do komentarza
NOTO Napisano 9 lipca 2014 Autor Udostępnij #5 Napisano 9 lipca 2014 Cytat ..... czy zmotywować do przyklejenia ... Myślę, że powinno to wystarczyć Przyklejony korek zamierzam wykończyć rameczką z listew aluminiowych, tak, by nawiązywało to do frontów szafek kuchennych. Chciałbym Cię jeszcze zmotywować do zrobienia zdjęcia po wykonanej pracy Temat pojawił się w trakcie rozmowy i nie widziałem dokładnie przedmiotowej ściany. Link do komentarza
Eryka20 Napisano 9 lipca 2014 Udostępnij #6 Napisano 9 lipca 2014 albo przymocować cos do krzeseł z tyłu Link do komentarza
Elfir Napisano 9 lipca 2014 Udostępnij #7 Napisano 9 lipca 2014 panele drewniane na ścianie Link do komentarza
solange63 Napisano 9 lipca 2014 Udostępnij #8 Napisano 9 lipca 2014 (edytowany) Mi się podoba takie rozwiązaniehttp://www.kataliza.mojabudowa.pl/galeria....nt=8&page=6proste, tanie, a przy tym ładne- filc Edytowano 9 lipca 2014 przez solange63 (zobacz historię edycji) 1 Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 9 lipca 2014 Udostępnij #10 Napisano 9 lipca 2014 Cytat Mi się podoba takie rozwiązaniehttp://www.kataliza.mojabudowa.pl/galeria....nt=8&page=6proste, tanie, a przy tym ładne- filc Proste to to nie jest, same wywijasy ale fakt jest inniejsze od innych rozwiązań a przy tym dekoracyjne i estetyczne i faktycznie nie drogie.Np taki o wym 100 cm X 30 cm za 13 zł Link do komentarza
solange63 Napisano 9 lipca 2014 Udostępnij #11 Napisano 9 lipca 2014 Cytat Proste to to nie jest, same wywijasy Raczej chodziło mi o prostotę pomysłu (użycia filcu), a nie o sam wzór materiału Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 9 lipca 2014 Udostępnij #12 Napisano 9 lipca 2014 Cytat Raczej chodziło mi o prostotę pomysłu (użycia filcu), a nie o sam wzór materiału Ewa, przecież wiem że o co chodzi, wiesz że ja lubię się z Tobą przekomarzać Za znalezienie i opisane dobrego pomysłu dostałaś zasłużonego + ode mnie samego Link do komentarza
solange63 Napisano 10 lipca 2014 Udostępnij #13 Napisano 10 lipca 2014 Cytat Ewa, przecież wiem że o co chodzi, wiesz że ja lubię się z Tobą przekomarzać Za znalezienie i opisane dobrego pomysłu dostałaś zasłużonego + ode mnie samego No przeciez wiem, co nie zmienia faktu, ze ja z Toba lubie sie przekomarzac rownie mocno a za plusiki slicznie dziekuje Link do komentarza
rower Napisano 15 lipca 2014 Udostępnij #14 Napisano 15 lipca 2014 Ja w takich sytuacjach używałem Śnieżki na Zacieki i Plamy. Tanio, szybko i skutecznie. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 15 lipca 2014 Udostępnij #15 Napisano 15 lipca 2014 Cytat Ja w takich sytuacjach używałem Śnieżki na Zacieki i Plamy. Tanio, szybko i skutecznie. A gdzie Ty tu o plamach i zaciekach wyczytałeś? Tu wyraźnie jest o rysach na ścianie. Link do komentarza
rower Napisano 22 lipca 2014 Udostępnij #16 Napisano 22 lipca 2014 Ja zrozumiałem, że autor ma problem z plamami w kształcie rys, że oparcia brudzą ścianę na małym fragmencie stykania się mebla ze ścianą. A nie, że meble rysują w sensie robią wgłębienia i wykruszają farbę. Dlatego wspomniałem o farbie na zacieki i plamy. Link do komentarza
NOTO Napisano 22 lipca 2014 Autor Udostępnij #17 Napisano 22 lipca 2014 Cytat Mi się podoba takie rozwiązaniehttp://www.kataliza.mojabudowa.pl/galeria....nt=8&page=6proste, tanie, a przy tym ładne- filc Rzeczywiście wygląda ładnie.Nie widzę dokładnie: Czy kolor filcu dobrany jest pod kolor ściany czy jest po prostu pomalowany farbą ?Czy jeśli nie jest malowany to czy będąc w kuchni nie będzie chłonął oparów i przyciągał "na stałe" kurz ? Jak to czyścić ? Link do komentarza
solange63 Napisano 22 lipca 2014 Udostępnij #18 Napisano 22 lipca 2014 Cytat Rzeczywiście wygląda ładnie.Nie widzę dokładnie: Czy kolor filcu dobrany jest pod kolor ściany czy jest po prostu pomalowany farbą ?Czy jeśli nie jest malowany to czy będąc w kuchni nie będzie chłonął oparów i przyciągał "na stałe" kurz ? Jak to czyścić ? kolor jest dobrany do ściany. Ta jadalnia znajduje się między kuchnią, a salonem, filc będzie przyciągać kurz, jak wszystko inne.Filc można odkurzać, przemywać wilgotną ściereczką, a w najgorszym wypadku jest tak "drogi", że można go bez żalu wymienić na nowy. Link do komentarza
cegielka Napisano 22 sierpnia 2014 Udostępnij #19 Napisano 22 sierpnia 2014 Są takie specjalne ochraniacze na ściany Link do komentarza
Gość stach Napisano 22 sierpnia 2014 Udostępnij #20 Napisano 22 sierpnia 2014 Jak ktoś odświeżył temat, to napiszę co kiedyś widziałem odnośnie ochrony ścian przed zarysowaniem - mianowicie gospodarz wymyślił system nie dopuszczający do zbliżenia się krzeseł i foteli do ścian - pod ścianami, na podłodze umocował listwy tak oddalone od ścian, że przesuwane krzesło nie było w stanie zbliżyć się na niebezpieczną odległość Nie wziął pod uwagę takiego scenariusza, że niektórzy goście gwałtownie wstawali z pełnymi kieliszkami, aby zaśpiewać zaintonowane "Sto lat" i gwałtownie przesuwali nogami krzesła, które zaczepiwszy się o rzeczone listwy wywróciły się i w kilku miejscach rozwaliły dość głęboko ścianę Link do komentarza
Ceramika Design Napisano 23 sierpnia 2014 Udostępnij #21 Napisano 23 sierpnia 2014 Cytat kolor jest dobrany do ściany. Ta jadalnia znajduje się między kuchnią, a salonem, filc będzie przyciągać kurz, jak wszystko inne.Filc można odkurzać, przemywać wilgotną ściereczką, a w najgorszym wypadku jest tak "drogi", że można go bez żalu wymienić na nowy. Nie wiem czy problem został już rozwiązany, ale może spróbuj w tym miejscu położyć fragment tapety z dekorem albo ozdobnego gresu pasującego do wystroju kuchni? Powinien nieco amortyzować te obicia, no i nada świeżego wyglądu Poszukaj kolekcji Paradyż, CERAMSTIC albo Tubądzin - to jeśli chodzi o gresy, no i w Raschu i AS Creation - jeśli chodzi o tapety. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się