predator3333 Napisano 20 grudnia 2013 Udostępnij #1 Napisano 20 grudnia 2013 Czy mogę prosić ażeby ktoś kto się zna na rekuperacji zerknął na ten projekt.czy to bedzie działać ? Na youtube widziałem że stosuje się skrzynki rozprężne a kanały zawsze są prowadzone po najkrótszej linni a nie dookoła strychu jak na tym projekcie[attachment=18056:Instalac...odel__1_.pdf]. Instalacja_wentylacji_mech_GWC_Model__1_.pdf Instalacja_wentylacji_mech_GWC_Model__1_.pdf Link do komentarza
Jani_63 Napisano 20 grudnia 2013 Udostępnij #2 Napisano 20 grudnia 2013 Projekt oparty na kryzowaniu.Taki układ jest znacznie trudniejszy do prawidłowego wyregulowania (wymaga dokładnych obliczeń), z tym że ten na projekcie praktycznie nie ma szans zadziałać prawidłowo.Powietrze głupie jest i płynie najkrótszą drogą, i tam gdzie ma najmniejsze opory.Zbyt długie odnogi zarówno nawiewne ja wywiewne na swoich końcach praktycznie nie będą działać.Do tego rozgałęźniki prostopadłe.W skrócie... to nie zadziała. 4 Link do komentarza
vip42 Napisano 20 grudnia 2013 Udostępnij #3 Napisano 20 grudnia 2013 czemu nie umieścisz skrzynek w garderobie i od nich nie poprowadzisz po stropie lub pod stropem pojedynczych odnóg? powinny mieć zbliżoną długośćale jakby nie działało to nie zwalaj na mnie bo powiem szczerze to ja się nie bardzo w tym rozeznaję Link do komentarza
bajbaga Napisano 21 grudnia 2013 Udostępnij #4 Napisano 21 grudnia 2013 Brak wywiewu z łazienki "7".Ktoś w pijanym zwidzie to projektował.A perełką jest "działająca" wentylacja grawitacyjna. Link do komentarza
predator3333 Napisano 21 grudnia 2013 Autor Udostępnij #5 Napisano 21 grudnia 2013 Dziękuje za wszystkie opnie.Tej grawitacyjnej wentylacji zaznaczonej na projekcie w rzeczywistości nie ma (projekt rekuperacji był robiony na oryginalnym projekcie z grawitacyjną).Ten projekt od początku wydał mi się podejrzany (mimo że jestem laikiem) i dlatego wrzuciłem go na forum z prośbą o opinie.Też mi się wydaje że centralka powinna być nad garderobą i do każdego pomieszczenia powinna być osobna odnoga.Jeżeli macie jeszcze jakieś uwagi piszcie, każda podpowiedź jest mile widziana.pzdTomasz Link do komentarza
Jani_63 Napisano 22 grudnia 2013 Udostępnij #6 Napisano 22 grudnia 2013 Cytat Też mi się wydaje że centralka powinna być nad garderobą i do każdego pomieszczenia powinna być osobna odnoga. A co skrzynka rozprężna ma wspólnego z centralą?W salonie przydałby się drugi nawiew.Może być na tej samej odnodze (kryzowanej).Wywiew W pomieszczeniu "8" i "15" całkowicie zbędny (przy obecnym układzie przegród).Za to przydałby się ograniczony nawiew w sieni "1" jako wydzielonego pomieszczenia o innej/niższej temperaturze i okresowo o podwyższonej wilgotności. Link do komentarza
predator3333 Napisano 23 grudnia 2013 Autor Udostępnij #7 Napisano 23 grudnia 2013 Cytat A co skrzynka rozprężna ma wspólnego z centralą? Faktycznie, rekuperator może przecież zostać tam gdzie jest a nad garderobą bedzie skrzynka rozdzielająca Cytat Wywiew W pomieszczeniu "8" i "15" całkowicie zbędny (przy obecnym układzie przegród). zgadzam się Cytat Za to przydałby się ograniczony nawiew w sieni "1" jako wydzielonego pomieszczenia o innej/niższej temperaturze i okresowo o podwyższonej wilgotności. nawiew i wywiew w jednym pomieszczeniu ? Czy to będzie OK?ps.A co myślicie o samej instalacji na rurach spiro ? Na innym forum Pan Tomasz pisze że nie powinno się robić wentylacji na spiro (jeżeli chodzi o domy jednorodzinne). Link do komentarza
predator3333 Napisano 23 grudnia 2013 Autor Udostępnij #8 Napisano 23 grudnia 2013 (edytowany) Czy ta instalacja powinna wyglądać tak jak na moim szkicu (załącznik) ?jeżeli porysowałem głupoty prosze się nie śmiać Temat rekuperacji zgłębiam dopiero od dwóch dni.ps. Zapomniałem o wywiewie w garderobie ale chodzi mi głownie o to czy "myśle w dobrym kierunku" ... Edytowano 23 grudnia 2013 przez predator3333 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się