Marcella Napisano 23 sierpnia 2013 Udostępnij #1 Napisano 23 sierpnia 2013 Pytanie do osób, które mają już doświadczenie w urządzaniu przestrzeni ... bo wierzę, że już wiedzą co jest ładniejsze, wygodniejsze, funkcjonalne. Moja kuchnia nie jest zbyt duża, ok. 8 mkw., w kwadrat i z jednym oknem wychodzącym na wschód. Zastanawiam się nad tym co wybrać: rolety czy firaneczki? Kuszą mnie i cudne rolety z motywem letnich kwiatów ale podobają mi się też delikatne, krótkie firanki ... Moi znajomi uprzedzają mnie, że firanki dają "ciepło" a rolety za to są modniejsze i ma się wrażenie, że nie "kurczą" sobą pomieszczenia ...Kto ma co i dlaczego akurat tak? Link do komentarza
caban Napisano 24 sierpnia 2013 Udostępnij #2 Napisano 24 sierpnia 2013 Ja proponuje połączenie rolet bez wzoru i firan jak dobrze dobierzesz to całość będzie ładnie się komponowało. Montuje mnóstwo rolet i często widziałem same rolety w oknie ale czegoś tam brakuje właśnie firan. No chyba że ktoś ma tak ładnie zaprojektowany dom że same rolety to już wystarczający dodatek. Można jeszcze zastosować rolety rzymskie z ładnym materiałem i wykończeniami co może nam zastąpić i rolety i firanki. Link do komentarza
mania12 Napisano 25 sierpnia 2013 Udostępnij #3 Napisano 25 sierpnia 2013 (edytowany) To prawda rolety modniejsze i dobrze się prezentują Idealne na upały ;) Tym bardziej jeśli pokój znajduje się na przykład na poddaszu ale rolety bardziej pasują do pokoju niż kuchni Edytowano 26 marca 2014 przez Redakcja (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Oknobyt Napisano 27 sierpnia 2013 Udostępnij #4 Napisano 27 sierpnia 2013 My zrezygnowaliśmy z firanek na rzecz samych rolet i przyznam,że w praktyce fajnie się to prezentuje. Początkowo ciężko się przestawić,ale to tylko kwestia czasu. Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 6 września 2013 Udostępnij #5 Napisano 6 września 2013 Jestem na etapie urządzania domu i też w oknach planuję rolety - chociaż nie wiem czy kupię takie duże rozmiary Link do komentarza
ABCMeble Napisano 6 września 2013 Udostępnij #6 Napisano 6 września 2013 Witam Wszystkich na forum. Jeżeli mogę coś doradzić w kwestii aranżacji to zdecydowanie rolety,to najlepsze wyjście,dodając oczywiście że możesz wybrać dowolny kolor. Link do komentarza
sassanka Napisano 10 września 2013 Udostępnij #7 Napisano 10 września 2013 Co kto lubi Można dać i firanki, i rolety Ja lubię jak w salonach są firanki, bo wg mnie bardziej estetycznie to wygląda, ale np. w łazienkach preferuję rolety Link do komentarza
Värmepumpsägare Napisano 11 września 2013 Udostępnij #8 Napisano 11 września 2013 Ani jedno ani drugie...Zaluzje Link do komentarza
Goldsun-Lampy Napisano 12 września 2013 Udostępnij #9 Napisano 12 września 2013 Polecam także żaluzje,które spełniają swoją rolę i również można wybrać jakiś fajny kolor który będzie stanowił o dekoracji w naszym pokoju. Link do komentarza
waclaw-66 Napisano 20 września 2013 Udostępnij #10 Napisano 20 września 2013 My mamy i firnakę i rolety. W dzien firanki dobrze przepuszczają swiatło, a w wieczorem rolety zabezpieczają przed wscibskimi spojrzeniami sasiadów i przchodniów Link do komentarza
Moose Napisano 20 września 2013 Udostępnij #11 Napisano 20 września 2013 Cytat My mamy i firnakę i rolety. W dzien firanki dobrze przepuszczają swiatło, a w wieczorem rolety zabezpieczają przed wscibskimi spojrzeniami sasiadów i przchodniów Rozwiń Niech zgadnę... kolejny dyslektyk... Link do komentarza
Gonzorro Napisano 23 września 2013 Udostępnij #12 Napisano 23 września 2013 U mnie połączenie tych dwóch - mam i rolety i firanki i to bardzo dobrze zdaje egzamin Link do komentarza
farbka Napisano 23 września 2013 Udostępnij #13 Napisano 23 września 2013 U mnie też rolety plus firany fajnie się komponują Link do komentarza
bismart Napisano 26 września 2013 Udostępnij #14 Napisano 26 września 2013 Nie wydaje mi się, że rolety to dobre rozwiązanie akurat w kuchni, w której się wiele gotuje i różne substancje będą się osadzać na rolecie, tworząc maź. Lepiej żaluzje, jak pisali poprzednicy - też można wybrać kolor, albo firaneczkę - zawsze można na szybko odświeżyć w pralce. Link do komentarza
asiakamien Napisano 2 października 2013 Udostępnij #15 Napisano 2 października 2013 Z mojego kuchennego doświadczenia wychodzi, że krótkie, ale białe firanki wyglądają dobrze i nie pomniejszają pomieszczenia. Ale tu dochodzi kwestia tego, że co jakiś czas trzeba je zmieniać i prać. A rolety wystarczy przetrzeć na mokro, aby była dalej w dobrym stanie. Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 3 października 2013 Udostępnij #16 Napisano 3 października 2013 Ja mieszkam już miesiąc w nowym domu i dalej nie mogę zdecydować ... rolety czy firany.i przez moje duże okna można sobie pooglądać to i owo Link do komentarza
roszpunka Napisano 8 października 2013 Udostępnij #17 Napisano 8 października 2013 Ja mam żaluzje plus firanki Nie wiem, jakoś przytulniej wygląda pomieszczenie, gdy w oknie wiszą firanki, tylko wiadomo trzeba je często prać, a z tym trochę dużo roboty, ale warto. Link do komentarza
Fredek Napisano 27 listopada 2013 Udostępnij #18 Napisano 27 listopada 2013 wszystko ma swoje plusy i minusy, ale rolety są dużo praktyczniejsze..i sie tak nie brudzą Link do komentarza
remonterier Napisano 1 grudnia 2013 Udostępnij #19 Napisano 1 grudnia 2013 Moim zdaniem to kwestia gustu, pranie firan nie jest takie straszne:) Można również połączyć firany i rolety. Poniżej kilka inspiracji w różnych kombinacjach. Link do komentarza
Justynad Napisano 9 grudnia 2013 Udostępnij #20 Napisano 9 grudnia 2013 Bardzo podobają mi się mleczne długie firanki z zasłonami, ale... po pierwsze: w kuchni mamy malusie okno, po drugie trzeba dobrze się ukryć przed sąsiadami i po trzecie niektóre krótkie firanki są takie... babcine dlatego u nas zastosowaliśmy okrągły, podwójny karnisz, krótką (ale nie babciną! :P) firankę, grube zasłony. Do tego wszystkiego mamy rolety antywłamaniowe - ale nie był to nasz wybór(mieszkamy na parterze). Nasza kuchnia jest dość duża, dlatego mogliśmy sobie pozwolić na "zabranie" przestrzenii poprzez półokrągły karnisz Link do komentarza
Elfir Napisano 16 grudnia 2013 Udostępnij #21 Napisano 16 grudnia 2013 rolety przy nowoczesnych , zwłaszcza lakierowanych meblach. Firanki przy stylizowanych Link do komentarza
Rolety2 Napisano 3 stycznia 2014 Udostępnij #22 Napisano 3 stycznia 2014 Zarówno firanki, jak i rolety to wyjątkowa dekoracja dla okna. Nowoczesne osłony wyposażone w specjalny mechanizm spełniają jednak wiele praktycznych funkcji: zwiększają energooszczędność okna, pozwalają na kontrolę promieni słonecznych, często umożliwiają także przesłonięcie szyby z góry lub z dołu. Dla osób pragnących połączyć klasykę z nowoczesnością idealnym rozwiązaniem okażą się rolety rzymskie. Link do komentarza
m-alina Napisano 7 stycznia 2014 Udostępnij #23 Napisano 7 stycznia 2014 Rolety nie do każdego wnętrza się nadają. Według mnie czasem wpycha się je na siłę, tam gdzie doskonale sprawdzają się firanki. Link do komentarza
sam hydraulik Napisano 1 lutego 2014 Udostępnij #24 Napisano 1 lutego 2014 U nas w całym domu są rolety.Są na czasie praktyczne ,dobre dla alergików nie zbierają kurzu jak firanki. Link do komentarza
mpb Napisano 20 lutego 2014 Udostępnij #25 Napisano 20 lutego 2014 Ja bym postawił na jakieś leciutkie firany, ale wiele zależy też od tego, jak całość będzie się razem komponować. Link do komentarza
Kira35 Napisano 5 czerwca 2014 Udostępnij #26 Napisano 5 czerwca 2014 Faktycznie można spróbować połączyć jedno z drugim - większośc osób u nas tak właśnie robi. Ale ciekawszy efekt można uzyskać decydując się tylko na rolety. Tylko pytanie, czy okno wychodzi na sąsiadów albo ulicę? Bo jeśli tak ,to ja bym jednak postawiła na firanki Link do komentarza
Asera Napisano 15 lutego 2016 Udostępnij #27 Napisano 15 lutego 2016 Ja preferuje zdecydowanie firany Jakość tak dodają ciepła wnętrzu Link do komentarza
PanKamil87 Napisano 17 lutego 2016 Udostępnij #28 Napisano 17 lutego 2016 My po remoncie kuchni wywaliliśmy karnisz z kuchni i mamy plisy - mieszkanie na parterze Link do komentarza
tadeo_g Napisano 18 lutego 2016 Udostępnij #29 Napisano 18 lutego 2016 Ja bym wybrał rolety, zdecydowanie wygodniejsze i wcale nie kurczą pomieszczeń. Firanki nigdy do mnie nie przemawiały. Link do komentarza
fotmika Napisano 18 lutego 2016 Udostępnij #30 Napisano 18 lutego 2016 Można zastosować 2w1. Firanki ładne wygladają i dużo dają pomieszczeniu na wyglądzie, natomiast rolety są o wiele bardziej praktyczne Link do komentarza
Misiekk Napisano 19 lutego 2016 Udostępnij #31 Napisano 19 lutego 2016 Zdecydowanie rolety, dużo praktyczniejsze. Teraz można kupić różnego typu, koloru, wzoru więc i one dodadzą uroku. Link do komentarza
szulczyk Napisano 10 marca 2016 Udostępnij #32 Napisano 10 marca 2016 Dla mnie rolety są najlepszym rozwiązaniem w mieszkaniu. Stawiam na praktyczność i dobry wystrój, więc zamontowałem rolety z Debastor.com . Prezentują się doskonale szczególnie, że mam okna o nietypowych rozmiarach i bez problemu mogłem dopasować rozmiar. Link do komentarza
Czarnka Napisano 15 marca 2016 Udostępnij #33 Napisano 15 marca 2016 Mi podoba się połączenie małych roletek, takich osobnych na każdą część okna, z krótką firanką. Z jednej strony mamy ochronę przed słońcem i wścibskimi sąsiadami (i trochę koloru w oknie), a z drugiej delikatną firankę, która moim zdaniem nadaje każdemu pomieszczeniu klimatu i uroku. Link do komentarza
drejvik Napisano 21 marca 2016 Udostępnij #34 Napisano 21 marca 2016 gdybym tylko mógł to miałbym same rolety, ale niestety mieszkam w bloku i sąsiad z naprzeciwka widzi wszystko gdy rolety podniosę Link do komentarza
task43 Napisano 23 marca 2016 Udostępnij #35 Napisano 23 marca 2016 No właśnie mam ten sam problem. Taki urok mieszkania parterowego. Myślałem, że rolety dzień/noc coś tutaj pomogą, ale nie. Żona nasila na firankę. A może jest jeszcze jakaś alternatywa? Link do komentarza
Piter Be Napisano 23 marca 2016 Udostępnij #36 Napisano 23 marca 2016 My przez jakis czas w domu nie mieliśmy firanek ale średnio się to preznetowało. Jestem zdania,ze wart jet jednak zainwestować bo taka porządna firanka to cała ozdoba mieszkania. Okna bez firanek prezentowały się średnio. Czegoś w mieszkaniu brakowało.Jeśli planujesz kupić firanki a chcesz zaoszczędzić to poszukajcie jakichś firanek w sklepach online. Ceny są korzystniejsze niż w stacjonarnych. Link do komentarza
silavano Napisano 29 marca 2016 Udostępnij #37 Napisano 29 marca 2016 mam rolety dzień/noc i one idealnie spełniają zadanie firanek i rolet ;) Link do komentarza
Krysek Napisano 30 marca 2016 Udostępnij #38 Napisano 30 marca 2016 Ja mam firanki i roletę w kuchni Link do komentarza
Maćkos Napisano 31 marca 2016 Udostępnij #39 Napisano 31 marca 2016 W kuchni mam roletę dzień/noc akurat płyta gazowa znajduje się bezpośrednio pod oknem więc trochę się martwiłem jak ta firanka może potem wyglądać. O ile nie spłonie Link do komentarza
labron-james Napisano 5 kwietnia 2016 Udostępnij #40 Napisano 5 kwietnia 2016 praktycznie są rolety Link do komentarza
lokers Napisano 5 kwietnia 2016 Udostępnij #41 Napisano 5 kwietnia 2016 Mówiąc szczerze to nie wyobrażam sobie nie mieć firanek w oknach. Rolety może i praktyczne, ale dla mnie to żadna dekoracja. Jak już to połączenie i firanek i rolet. Link do komentarza
luka34 Napisano 15 kwietnia 2016 Udostępnij #42 Napisano 15 kwietnia 2016 U mnie tak samo pomimo, że mamy rolety to i tak zakładam firanki krótkie i białe. Link do komentarza
madlene Napisano 20 kwietnia 2016 Udostępnij #43 Napisano 20 kwietnia 2016 kilka tygodni temu stałam przed tym samym problemem )) 0 firanki to elegancja, a rolety prostota i funkcjonalność. ostatecznie wybralam rolety dzien/noc i sa super. mozna dopasowac ile potrzebujesz swiatla itp, do tego ladny, kremowy kolor. i klasa ) Link do komentarza
BePe32 Napisano 25 kwietnia 2016 Udostępnij #44 Napisano 25 kwietnia 2016 Trzeba też uwzględnić jaką mamy kuchnię. Nowoczesne kuchnie ładniej wyglądają z roletami na oknach. Jeśli trzeba ograniczyć bijące słońce bez dużego zaciemniania pomieszczenia do dobre będą rolety dzień/noc. natomiast w kuchniach tradycyjnych, klasycznych zawsze elegancko wyglądają firanki - można je spinać na różne sposoby, więc rozwiązań jest sporo. Do tego zasłonki ewentualnie jak jest miejsce i kuchnia nie do poznania Link do komentarza
molytek Napisano 25 kwietnia 2016 Udostępnij #45 Napisano 25 kwietnia 2016 rolety rzymskie na szelkach, zawieszane na karniszu, a na zmianę firanka. I wilk syty i manchester ;P Link do komentarza
Krysek Napisano 26 kwietnia 2016 Udostępnij #46 Napisano 26 kwietnia 2016 ja w kuchni mam firanki, ale jak jest spore słońce mam roletę zamontowaną Link do komentarza
hekisg Napisano 27 kwietnia 2016 Udostępnij #47 Napisano 27 kwietnia 2016 lepsze rolety. Link do komentarza
papryczkowa Napisano 11 maja 2016 Udostępnij #48 Napisano 11 maja 2016 a ja dalej jestem zwolenniczką klasycznych lekkich firanek. Roletki też sa ok, ale jednak moim zdaniem fajne firanki dodają przytulności pomieszczeniu Link do komentarza
Dario87 Napisano 17 maja 2016 Udostępnij #49 Napisano 17 maja 2016 Ja jestem za roletami, firanki moim zdaniem zabierają światło. A sąsiedzi? jak ich tak interesuje, co wyrabiam, niech zaglądają ;) Link do komentarza
Uparciuch Napisano 19 maja 2016 Udostępnij #50 Napisano 19 maja 2016 W moim przypadku w grę wchodzą tylko rolety...i to z materiału, który można myć...ale wyglądają naprawdę ładnie, ja wybrałam motyw z miastem (kuchnia w nowoczesnym stylu) białe z czarno-szaro-czerwonym nadrukiem, one plus dodatki w tych kolorach powodują efekt "łał" Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się