Pomocnik Napisano 24 lipca 2013 Udostępnij #1 Napisano 24 lipca 2013 Poddasze możemy doświetlić na kilka sposobów. Co wybrać: lukarnę czy okno połaciowe? Jeśli poznamy charakterystykę obu rozwiązań, odpowiedź na to pytanie z pewnością stanie się łatwiejsza. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/stan-surowy/okna-i-drzwi/porady/227-okna-polaciowe-czy-lukarna Link do komentarza
solange63 Napisano 24 lipca 2013 Udostępnij #2 Napisano 24 lipca 2013 okno połaciowe to dla mnie zło konieczne; mostek cieplny, zalegający śnieg zimą i większy upał latem. Link do komentarza
Jani_63 Napisano 24 lipca 2013 Udostępnij #3 Napisano 24 lipca 2013 Cytat okno połaciowe to dla mnie zło konieczne; mostek cieplny, zalegający śnieg zimą i większy upał latem. Jakby nie patrzeć z każdym przypadku okno jest najsłabszym elementem izolacji termicznej przegrody zewnętrznej bez względy czy jest to ściana, czy dach. Link do komentarza
solange63 Napisano 25 lipca 2013 Udostępnij #4 Napisano 25 lipca 2013 Cytat Jakby nie patrzeć z każdym przypadku okno jest najsłabszym elementem izolacji termicznej przegrody zewnętrznej bez względy czy jest to ściana, czy dach. bardziej mi chodzi o tzw. czynnik ludzki. montaż okna połaciowego obarczony jest wyższym ryzykiem spartolenia pracy. przyznaję, ja nie jestem obiektywna, bo dla mnie budowa domów z użytkowym poddaszem to pomyłka i nigdy nie chciałabym takiego mieć. w moim odczuciu tylko pełne piętra mają rację bytu, a tam nie uraczysz ani lukarn, ani okien połaciowych Link do komentarza
Jani_63 Napisano 25 lipca 2013 Udostępnij #5 Napisano 25 lipca 2013 I to jest piękne Link do komentarza
Gość gosc Napisano 18 lutego 2014 Udostępnij #6 Napisano 18 lutego 2014 Lukany na poddaszu pozwlają nam stworzyc w pełni uzytkowe pomieszczenia. Odpowiednia aranżacja i mamy funkcjonalne poddasze :) Nie trzeba już rezygnować z lukarn ze względu na cenę i pracochłonność Link do komentarza
Bimo1 Napisano 19 lutego 2014 Udostępnij #7 Napisano 19 lutego 2014 Ja jako historyk polecałbym lukarny. ;) Link do komentarza
Gość emm Napisano 21 lutego 2014 Udostępnij #8 Napisano 21 lutego 2014 Artykuł jest nieaktualny... Mówi o budowie lukarny ale nie wspomina o istnieniu GOTOWEJ LUKARNY. Wcale nie trzeba rezygnować z lukarn ale wybrać gotową, prefabrykowaną wersję Link do komentarza
Gość wspolczesny architekt Napisano 24 lutego 2015 Udostępnij #9 Napisano 24 lutego 2015 A slyszeliscie moze o oknach dachowych 3D? Ciekawa sprawa. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się