Pomocnik Napisano 23 maja 2013 Udostępnij #1 Napisano 23 maja 2013 Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/garaz/10672-czy-warto-kupowac-brame-garazowa-ocieplona Link do komentarza
Gość Andrej Napisano 23 maja 2013 Udostępnij #2 Napisano 23 maja 2013 mam garaz w bryle domu i w ubieglym roku wymienilem brame nieocieplona na segmentowa. nie uwierzylbym wczesniej gdyby mi ktos powiedzial jak bardzo odczuje to w ogolnym rozrachunku. u mnie garaz przylega bezposrednio do glownego pokoju ktory byl zawsze niedogrzany. a poza tym wchodzenie zima do takiego garazu nie nalezalo do przyjemnosci auto bylo wyziebione na maksa. takie rozwiazanie polecam wsystkim po dlugiej zimie Link do komentarza
eko-m2 Napisano 24 maja 2013 Udostępnij #3 Napisano 24 maja 2013 można również docieplić ścianę garażu, która graniczy z mieszkaniem ( jeśli garaż jest nieogrzewany)Pozdrawiam,Eko-m2 Link do komentarza
Gość Andrej Napisano 28 maja 2013 Udostępnij #4 Napisano 28 maja 2013 jasne, ze mozna, ale sam garaz pozostanie zimny w dalszym ciagu. a samochodu przeciez nie bede ocieplal :D Link do komentarza
eko-m2 Napisano 28 maja 2013 Udostępnij #5 Napisano 28 maja 2013 Cytat jasne, ze mozna, ale sam garaz pozostanie zimny w dalszym ciagu. a samochodu przeciez nie bede ocieplal Uwaga tyczyła się niedogrzanego pokoju. Nawet przy docieplonej bramie, w garażu raczej nie będzie utrzymywana temp. +20 st. C, tylko około +8 st. C.Jedynie docieplenie ściany może rozwiązać problem niedogrzanego pokoju. A jeśli chodzi o docieploną bramę, to zależy jakich konkretnie efektów oczekujemy. Wiadomo, że ma lepszy współczynnik przenikania ciepła niż niedocieplona (trzeba je porównać) Musi być odpowiednio osadzona, aby nie tworzyły się mostki cieplne- bo jeśli będzie nieodpowiednio osadzona to i docieplenie niewiele pomoże.Pozdrawiam,Eko-m2 Link do komentarza
Gość gawel Napisano 28 maja 2013 Udostępnij #6 Napisano 28 maja 2013 Cytat mam garaz w bryle domu i w ubieglym roku wymienilem brame nieocieplona na segmentowa. nie uwierzylbym wczesniej gdyby mi ktos powiedzial jak bardzo odczuje to w ogolnym rozrachunku. u mnie garaz przylega bezposrednio do glownego pokoju ktory byl zawsze niedogrzany. a poza tym wchodzenie zima do takiego garazu nie nalezalo do przyjemnosci auto bylo wyziebione na maksa. takie rozwiazanie polecam wsystkim po dlugiej zimie Dokładnie mam tak samo taka brama wbrew pozorom duzo daje a koszt czy ja wiem z Wiśniowskiego sa tanie bramy uchylne mam taka i chodzi 10 rok nic sie z nia nie dzieje Link do komentarza
Gość zmarzlak Napisano 25 maja 2016 Udostępnij #7 Napisano 25 maja 2016 jasne, ze warto, a nawet trzeba. w naszym klimacie. bramy ocieplane, kiedy garaz mamy w bryle budynku - to podstawa. i warto zainwestowac w porzadną o grubosci paneli 40 mm. Link do komentarza
Gość arturo72 Napisano 25 maja 2016 Udostępnij #8 Napisano 25 maja 2016 (edytowany) Cytat jasne, ze warto, a nawet trzeba. w naszym klimacie. bramy ocieplane, kiedy garaz mamy w bryle budynku - to podstawa. Bzdura,garaż w bryle budynku powinien być dobrze odizolowany od części mieszkalnej i nie jest potrzeba dodatkowo izolowanej bramy garazowej.Wszak garaż to garaż,tam stoją jedynie auta i im nie szkodzi jak w garażu będzie zimno. Edytowano 25 maja 2016 przez Redakcja (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 25 maja 2016 Udostępnij #9 Napisano 25 maja 2016 Cytat Bzdura,garaż w bryle budynku powinien być dobrze odizolowany od części mieszkalnej i nie jest potrzeba dodatkowo izolowanej bramy garazowej.Wszak garaż to garaż,tam stoją jedynie auta i im nie szkodzi jak w garażu będzie zimno. Tak oczywiście, daj bramę z samej blachy to mróz sam wejdzie do środka prędzej niż kichniesz. A ty tu takie knoty walisz po raz kolejny. Nie wiem czy specjalnie ludziom chcesz krzywdę zrobić czy faktycznie jesteś na tyle nie kumaty, że takie dyrdymały piszesz.To, że garaż nie musi być ogrzewany to prawda, ale żeby brama była nie izolowana to już przegięcie. Link do komentarza
Gość arturo72 Napisano 25 maja 2016 Udostępnij #10 Napisano 25 maja 2016 Cytat Tak oczywiście, daj bramę z samej blachy to mróz sam wejdzie do środka prędzej niż kichniesz. A ty tu takie knoty walisz po raz kolejny. Nie wiem czy specjalnie ludziom chcesz krzywdę zrobić czy faktycznie jesteś na tyle nie kumaty, że takie dyrdymały piszesz.To, że garaż nie musi być ogrzewany to prawda, ale żeby brama była nie izolowana to już przegięcie. Mam bramę krispola segmentowa jakoś tam ocieplana miedzy segmentami ale nie ... się nad hiper super ocieplana bo to jest bzdura.Nie ma chyba dobrych firmowo bram nie ocieplanych,ja wybrałem najzwyklejsza standardowa pod tym względem. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 27 maja 2016 Udostępnij #11 Napisano 27 maja 2016 Cytat Mam bramę krispola segmentowa jakoś tam ocieplana miedzy segmentami ale nie ... się nad hiper super ocieplana bo to jest bzdura.Nie ma chyba dobrych firmowo bram nie ocieplanych,ja wybrałem najzwyklejsza standardowa pod tym względem. Nie wiem czy ci płacą czy tym się nakręcasz, że innym doradzasz kupować nie ocieploną bramę garażową a sam taką posiadasz. Link do komentarza
Gość arturo72 Napisano 27 maja 2016 Udostępnij #12 Napisano 27 maja 2016 (edytowany) Cytat Nie wiem czy ci płacą czy tym się nakręcasz, że innym doradzasz kupować nie ocieploną bramę garażową a sam taką posiadasz. Posiadam zwykłą,najzwyklejszą bramę garażową na pilota z somfy a nie chiński badziew,podobnie jak nie posiadam średniowiecznego wegla w nowym domu.Może jestem dziwny ale tak mi życie i logika podpowiadały że ani chińszczyzna ani amatorszczyzna rodem ze średniowiecza nie pasuje do nowego domu tym bardziej przy wyprowadzce z dużego miasta na wieś Za cholerę nie pasują mi otwierane ręcznie wrota garażowe i w dodatku wegiel w srodku i to w nowym domu ;) Edytowano 27 maja 2016 przez arturo72 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 28 maja 2016 Udostępnij #13 Napisano 28 maja 2016 Co masz a czego nie masz to mnie najmniej obchodzi.od tego twojego nie wiem jak już to nazwać, zboczenie, urojenie obchodzi mnie dobro innych tu przychodzących po porady i porady słuszne a nie głupie i w dodatku z epitetami o węglu.Załóż kółko węglowe jak tak bardzo uwielbisz ten węgiel i go promujesz w każdym temacie.Patrząc na godziny jakie posty dzisiaj napisałeś to żonka pociechy z ciebie nie miała. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 30 maja 2016 Udostępnij #14 Napisano 30 maja 2016 Temat był już poruszany nie raz i ne dwa razy. Swojego czasu Ekspert Hoermann zwróci uwagę, że najważniejsze jest prawidłowe uszczelnienie przy ościeżnicy bo ta droga ucieka nam ciepło. Myślę, ze panele wypełnione nawet w minimalnym stopniu pianką to lepsze rozwiązanie niż "goła blacha". Link do komentarza
Gość viggen Napisano 28 października 2016 Udostępnij #15 Napisano 28 października 2016 oj zdecydowanie warto - mówię z własnego doswiadczenia. kupliśmy stary dom i przez pierwszych kilka lat uzywalismy brame garażowa zwykłą nieocieplaną. Remont robilismy etapami i kiedy przyszedł wreszcie czas na brame, zainwestowalismy w ocieplaną segmentową.Roznicę odczulismy juz pierwszej zimy. Koło garazu bezposrednio mamy pralnie, susarznie, ogólnie pomieszczenie gospodarcze i od razu przekonaliśmy sie jaka jest różnica zimą w temperaturze w tym pomieszczeniu. Nigdy więcej nieocieplanej bramy :) Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 22 maja 2017 Udostępnij #16 Napisano 22 maja 2017 W sumie to logiczne, że nawet cienka warstwa pianki, którą wypełnione są panele, stanowi barierę dla strumienia powietrza. Próbą dla słusznych decyzji jest dopiero mroźna zima. Brama garażowa to jednak dość duża powierzchnia, porównywalna z oknami tarasowymi. Wyobraźmy sobie teraz, że nie przywiązujemy wagi do wyboru pakietu szybowego i zamiast 1.1 kupimy 1.5. itd. itp. To tak przez analogię Link do komentarza
kawulak Napisano 22 maja 2017 Udostępnij #17 Napisano 22 maja 2017 Ja szczerze mówiąc nie mogę się przekonać. Taka brama ma chyba sens jeśli garaż sam w sobie jest ocieplony, a to podnosi koszt inwestycji. Szczerze wolałbym wydać te pieniądze na nowocześniejszą bramę czy napęd. Link do komentarza
Eksperci Hörmann Napisano 7 czerwca 2017 Udostępnij #18 Napisano 7 czerwca 2017 W sytuacji gdy garaż jest bezpośrednio połączony z domem, zawsze zaleca się montaż dobrze ocieplonej bramy garażowej. Segmenty bramy o grubości 42 mm z wypełnieniem z pianki poliuretanowej charakteryzują się efektywną izolacyjnością cieplną. Dodatkowo zastosowanie ciepłej ościeżnicy, która zapewnia termiczne oddzielenie od ściany budynku polepsza parametry cieplne bramy nawet o 15%. Dobra izolacja termiczna w krótkim czasie przełoży się na zmniejszenie kosztów ogrzewania budynku. Link do komentarza
Pinifarina1 Napisano 3 listopada 2021 Udostępnij #19 Napisano 3 listopada 2021 Zaciekawił mnie ten temat. Mam bramę Hormanna i mam wątpliwości dotyczące sposobu jaki została uszczelniona względem framugi. Nie mam wątpliwości co do firmy Hormann, ale montażysty, który już dał popis swojej niekompetencji, montując odwrotnie uszczelki, nie przykręcając ramy na dole, dlatego wolę zapytać u źródła. Między bramą segmentową, a ramą występuje uszczelka. W miejscach łączenia segmentów bramy a uszczelką jest szpara. (wynika to budowy segmentów i ich łączenia). Wykonując termowizję; wszelkie dziury są większymi mostkami termicznymi niż kawałek metalu. Jakie są sposoby doszczelnienia takiej bramy? Garaż jest w bryle, dwustanowiskowy, stanowi 50% kondygnacji, dlatego jest bardzo ważne, aby brama była szczelna, bardzo szczelna. Nie mówiąc już, że ocieplana. PS Pomysły na ocieplanie wnętrza nie są dobre bo, drzwi, bo strop i inne duże powierzchnie. Lepiej 2,5x2m zabezpieczyć przed chłodem niż ocieplać 60m2 ścian Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 4 listopada 2021 Udostępnij #20 Napisano 4 listopada 2021 Temat, który pan poruszył jest bardzo istotny z uwagi na rosnące ceny nośników energii i standardy domów energooszczędnych oraz pasywnych. O WT2021 nie wspomnę :). Na szczęście garaż można ocieplić od środka na styku przegród garaż/budynek - cześć mieszkalna. Myślę, że można zaczerpnąć kilka wskazówek z filmu o ciepłym montażu bramy lub/i dodatkowo zastanowić się nad doszczelnieniem połączeń na styku segmentów bramy. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się