Skocz do zawartości

na ogrodzeniu-murku wychodzi biała substancja

dolloro

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
Mój znajomy wybudował sobie ogrodzenie z cegły klinkierowej. Użył do tego cegły klinkierowej oraz zaprawy betonowej. Potem pomalował lakierem bezbarwnym wybudowany murek. Na tym murku wychodzi biała substancja (z wyglądu podobna do gipsu lub kredy, da się ją zmyć wodą, w kontakcie z nią zachowuje się jak kreda).

1) czy da się coś z tym zrobić ?
2) jak długo może wychodzić taki proszek/taka substancja ? Edytowano przez dolloro (zobacz historię edycji)
Napisano
Powodem jest wilgoć

Nalot można usunąć ostrą szczotką.
nie wiem jak na lakierowanej powierzchni, ale surowe mury z cegły powinno się chronić przed wykwitami nasączając je szkłem wodnym, które nie dopuści do zawilgocenia.

Szkło nakłada się na suchy mur i tylko suchy mur.

Można też spróbować usunąć nalot myjką
Napisano
Sam też szukałem informacji na ten temat.

Masz rację stokrotka powodem jest wilgoć.

A także pewne błędy podczas budowania. Do takich działań należą brak odpowiedniej zaprawy oraz złe zabezpieczenie podłoża. W dodatku cegły klinkierowej się nie lakieruje.
Trzeba będzie myć na bieżąco, ewentualnie może spróbować odpowiednich środków chemicznych do tego.

Ten murek to coś w rodzaju tego:
Napisano
Cytat

Sam też szukałem informacji na ten temat.

A także pewne błędy podczas budowania. Do takich działań należą brak odpowiedniej zaprawy oraz złe zabezpieczenie podłoża. W dodatku cegły klinkierowej się nie lakieruje.
Trzeba będzie myć na bieżąco, ewentualnie może spróbować odpowiednich środków chemicznych do tego.

Są to tzw. wykwity solne i macie rację że powoduje je migracja wilgoci w murze. Wpisz w googla frazę " białe wykwity na murach klinkierowych " otworzy się Tobie sporo stron z radami i środkami do usunięcia tego problemu. Ściany klinkierowe impregnuje się specjalnymi środkami lakier nie bardzo się do tego nadaje .
Napisano
Cytat

Widzisz ,praktycznie sam sobie na to odpowiedziałeś co jest powodem tych białych wykwitów a jak zaradzić to napisał 17remi58.
A co do wilgoci to dziwne żeby jej nie było skoro to ogrodzenie a na nie działają wszystkie siły natury z wilgocią włącznie.
Na to tylko chemia pomoże i to dobra chemia.
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Cytat

Widzisz ,praktycznie sam sobie na to odpowiedziałeś co jest powodem tych białych wykwitów a jak zaradzić to napisał 17remi58.
A co do wilgoci to dziwne żeby jej nie było skoro to ogrodzenie a na nie działają wszystkie siły natury z wilgocią włącznie.
Na to tylko chemia pomoże i to dobra chemia.

Polecam spróbować na małym obszarze murku wyczyścić go testowo rozcieńczonym w wodzie sokiem z cytryny albo kwaskiem cytrynowym. Jeśli wykwity to węglany wapnia, to powinno się udać. Uważajcie tylko na rośliny przy ogrodzeniu. Kwas może je wyżreć.

K.
  • 2 miesiące temu...
Napisano
ja co prawda zabezpieczałem specjalnym preparatem ale kostkę. tez pojawiły sie na niej wykwity. wyczyściłem , zmyłem i zabezpieczyłem specjalnym środkiem . nazywa sie "impregnat teflonowy do wyrobów betonowych". faktycznie wykwity przestały sie pojawiać.
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Wydaje mi się że to wykwity jakie pojawiają się też na innych betonowych produktach np kostce.

U mnie problemów nie było bo wszystko jest dosyć nowe, ale u rodziców ze starą kostką trzeba było powalczyć
W sklepach czy hurtowni brukarskiej można kupić wiele środków do ich zmycia np. Reduktor albo Tenzi.
  • 1 rok temu...
Napisano
Też miałem w jednym miejcu problemy z wykwitami na klinkierze Niestety winowajcą tak jak piszecie była nadmierna ilość wody. Nie została zabezpieczona jedna rynna i po zafugowaniu ściany mocno lała się na nią woda. Przez to wytrącił się biały nalot, jest to podobno standard w przypadku naturalnej fugi. Wszystko udało mi się usunąć tanim środkiem do klinkieru z Castoramy.
  • 1 rok temu...
Napisano
Wykwity wapniowe są zjawiskiem naturalnym. Ich przyczyna tkwi w wapieniu, który jest jednym ze składników cementu używanego do produkcji bloczków ogrodzeniowych. Podczas krzepnięcia mieszanki, część wapnia pozostaje niezwiązana. Wnikająca do wnętrza bloczków woda (deszczowa i w postaci rosy) rozpuszcza wolny wapń. Powstały w ten sposób roztwór wydostaje się poprzez kapilary na powierzchnię, gdzie następuje odparowanie wody. Wolny wapń reaguje z dwutlenkiem węgla z atmosfery i tworzy trudno rozpuszczalny wapień, który osadza się na powierzchni ogrodzenia w postaci białych nalotów. Wykwity, w zależności od rodzaju oraz intensywności, zanikają pod wpływem użytkowania (ścierania) w okresie do 3 lat.

Na szczęście z odkładającymi się roztworami wapiennymi można skutecznie walczyć, aczkolwiek jak w przypadku każdego niemal problemu, lepiej zapobiegać ich wystąpieniu. Jak tego dokonać? Istotnym jest właściwe postawienie ogrodzenia przez ekipę montującą, z wypełnieniem każdej szczeliny, którą woda mogłaby przeniknąć do jego wnętrza. Powinniśmy również zastosować specjalny impregnat, który zapewni warstwę ochronną, uniemożliwiającą zachodzenie procesów prowadzących do powstania wykwitów. Mur ogrodzeniowy można zaimpregnować dopiero po całkowitym wyschnięciu betonu. Na podstawie naszych wieloletnich doświadczeń przygotowaliśmy impregnat do ogrodzeń JONIEC, który charakteryzuje się niemal stuprocentową skutecznością w zapobieganiu wykwitom wapniowym.

Jeśli zapomnimy o przeprowadzeniu tego niezwykle istotnego zabiegu, wówczas z dużym prawdopodobieństwem możemy założyć, że będzie nam potrzebny środek umożliwiający pozbycie się problemu. Na taką ewentualność przygotowaliśmy preparat do usuwania wykwitów i nalotów, który może zostać wykorzystany do usunięcia plam, a przy tym również do wyczyszczenia powierzchni przed przeprowadzeniem zaległej impregnacji. Jest on równie skuteczny w przypadku wykwitów wapiennych powstałych na kostce brukowej, cegle klinkierowej oraz betonowych bloczkach.
Napisano
Hmmm, a kupienie kostki zabezpieczonej systemem Perlon powinno nieco pomóc rozwiązać raz na zawsze kwestię wykwitów na kostce. One są dostępne od niedawna i kosztują więcej niż najtańszy bruk, ale ja bym chyba się zdecydował.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Raczej tak - inaczej deweloper nie dostałby pozwolenia na budowę bo projekt nie spełniałby przepisów.  ?  
    • Proszę o poradę tych, co się znają, bo pojęcia nie mam jak właściwie do tematu podejść. Dwa lata temu stałem się właścicielem jednego z lokali na niewielkim osiedlu szeregowców. Niedawno dopiero zastanowił mnie fakt, że nie mamy dostępu do dachu. Temat zaistniał tym bardziej, że chcemy podejść do przeglądu kominowego i na fakt braku dostępu do dachu zwrócił uwagę kominiarz. Stwierdził, że takiego dostępu wymagają przepisy i powołał się na Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Konkretnie w Dziale VII. Bezpieczeństwo użytkowania, § 308 Wejścia na dach napisane jest, że w budynkach o dwóch lub więcej kondygnacjach nadziemnych należy zapewnić wyjście na dach co najmniej z jednej klatki schodowej, umożliwiające dostęp na dach i do urządzeń technicznych tam zainstalowanych. W odpowiedzi na zadane pytanie deweloper odpowiedział, że dostęp do dachu z zewnątrz (drabina na stałe przymocowana do elewacji) nie jest wymagana przepisami, ponieważ przepis dotyczy jedynie budynków z wydzieloną wewnętrzną klatką schodową. Nie rozumiem tego, że dwukondygnacyjny budynek (czyli minimum parter z piętrem, tak?) z wewnętrzną wydzieloną klatką schodową powinien taki dostęp mieć a budynek w zabudowie szeregowej (każdy lokal ma swoje wewnetrzne schody, które nie są traktowane jako "klatka schodowa"?) już nie, mimo że wysokość takiego budynku może być przecież identyczna? Dostęp do kominów to jedno, ale na przykład jakieś zaprószenie ognia i... możemy sobie z dołu tylko patrzeć i czekać aż strażacy przyjadą - oby na czas. Czy deweloper ma rację?
    • Firma Real Klim świadczy usługi z zakresu klimatyzacji, wentylacji i rekuperacji na terenie województw małopolskiego i śląskiego. Posiadamy certyfikaty oraz uprawnienia państwowe, które są niezbędne przy wykonywaniu prac montażowo - serwisowych. https://realklim.pl/   Nasza firma specjalizuje się w profesjonalnym montażu klimatyzacji w domach, biurach i lokalach usługowych. Gwarantujemy szybki, solidny i estetyczny montaż oraz fachowe doradztwo w doborze urządzeń. https://realklim.pl/klimatyzacja   Oferujemy kompleksowy serwis klimatyzacji – od przeglądów po naprawy. Dbamy o wydajność, czystość i długą żywotność Twojego urządzenia. https://realklim.pl/serwis-klimatyzacji   Projektujemy i montujemy systemy wentylacyjne dopasowane do potrzeb budynku. Zapewniamy komfort oddychania i skuteczne usuwanie wilgoci. https://realklim.pl/wentylacja   Zajmujemy się instalacją i serwisem systemów rekuperacji, które zapewniają świeże powietrze w domu i pozwalają oszczędzadź na ogrzewaniu. https://realklim.pl/rekuperacja   Specjalizujemy się w montażu pomp ciepła – ekologicznego źródła ogrzewania. Pomagamy dobrać odpowiednie urządzenie i zapewniamy jego obsługę. https://realklim.pl/pompy-ciepła   Sprawdź Naszą wizytówkę Google, sprawdź opinię klientów oraz wybrane realizacje: Wizytówka Google
    • Chcąc wylać poduszki pod nadproża, musimy je najpierw zaszalować. Tym właśnie będziemy się teraz zajmować.  
    • Drewniane podłogi to klasyka, która z czasem może wymagać miejscowych napraw – szczególnie wtedy, gdy pojawią się przebarwienia, plamy lub drobne uszkodzenia na pojedynczych deskach. Dobrą wiadomością jest to, że nie musisz od razu cyklinować całej powierzchni. Dzięki produktom marki Osmo można łatwo i estetycznie odnowić pojedynczą deskę, bez widocznych różnic w kolorze i strukturze. Krok 1: Wydzielenie uszkodzonej deski Najpierw dokładnie określ deskę, która wymaga renowacji. Następnie oklej jej krawędzie taśmą malarską, najlepiej niebieską lub różową, która jest delikatna i nie uszkadza powierzchni ani sąsiednich desek. Taśma zapobiegnie przypadkowemu przetarciu lub zabarwieniu sąsiednich fragmentów podłogi. Krok 2: Szlifowanie powierzchni Za pomocą papieru ściernego o gradacji 180 przeszlifuj powierzchnię deski. Usuniesz w ten sposób stare powłoki, przebarwienia oraz drobne rysy. Szlifuj zawsze wzdłuż włókien drewna, a po zakończeniu dokładnie odkurz i przetrzyj wilgotną ściereczką, by pozbyć się pyłu. Krok 3: Nadanie koloru – bejce olejne i woski dekoracyjne Osmo Kiedy powierzchnia jest sucha i czysta, czas na nadanie jej odpowiedniego odcienia. Użyj bejcy olejnej Osmo lub wosków dekoracyjnych Osmo, w zależności od wykończenia reszty podłogi. Aplikacja wygląda następująco: Nanieś niewielką ilość bejcy lub wosku przy pomocy gąbki lub miękkiej szmatki. Następnie wetrzyj preparat równomiernie w drewno, zgodnie z kierunkiem słojów. Nadmiar produktu zetrzyj czystą szmatką, tak by kolor był jednolity i bez smug. To bardzo ważny etap – dobór koloru musi być maksymalnie zbliżony do reszty podłogi. Warto wcześniej wykonać próbę na niewidocznym fragmencie lub na kawałku podobnego drewna. Pozostaw do wyschnięcia na 24 godziny. Krok 4: Zabezpieczenie powierzchni – Wosk Twardy Olejny Osmo Po wyschnięciu koloru, nałóż warstwę ochronną – najlepiej sprawdzają się produkty: Osmo 3062 (półmat) Osmo 3065 (mat) Aplikacja: Nałóż cienką warstwę wosku twardego olejnego przy użyciu pędzla lub wałka. Pozostaw do wyschnięcia na 24 godziny. Delikatnie zmatow powierzchnię papierem ściernym (np. gradacja 240). Nałóż drugą, finalną warstwę tego samego produktu i pozostaw do pełnego wyschnięcia. Dodatkowe wskazówki: Zawsze pracuj w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Unikaj nakładania zbyt grubej warstwy – produkty Osmo są bardzo wydajne. Nie chodź po naprawianej powierzchni przez co najmniej 2–3 dni, aby powłoka miała czas się utwardzić. Jeśli odcień różni się od reszty, można dodać drugą warstwę koloru, ale zawsze wykonuj próbę wcześniej. Podsumowanie Dzięki odpowiednim materiałom i precyzyjnej pracy, renowacja pojedynczej deski podłogowej może być szybka i bardzo skuteczna. Produkty Osmo, takie jak bejce olejne, woski dekoracyjne i wosk twardy olejny, pozwalają na punktową naprawę bez konieczności renowacji całej podłogi. Kluczem do sukcesu jest dobranie odpowiedniego koloru i staranne wykonanie każdego etapu – od szlifowania po finalne zabezpieczenie powierzchni.  
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...