marcin_z Napisano 17 grudnia 2012 Udostępnij #1 Napisano 17 grudnia 2012 (edytowany) witam,potrzebuje porady ja z tym poradzić zanim przyjdą fachowcy ponieważ muszę zakupić materiał przed podwyżka.Generalnie chodzi o ocieplenie stropu i zrobienie sufitu podwieszanego. Jak podejść do tego kiedy brakuje mi 30cm ściany do belek stropowych. Wysokość ściany od podłogi 2,80 i zostaje ta przerwa. Wełny ma być 25cm i chciałbym żeby na strychu można było składować jakieś tam rzeczy oczywiście zostanie ułożona płyta OSB.Odwiedź moją stronęOdwiedź moją stronęOdwiedź moją stronępozdrawiamDo administratora forum: "zgadzam się na usuniecie/przesuniecie tego postu gdyby naruszył warunki regulaminu" Edytowano 17 grudnia 2012 przez marcin_z (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Jani_63 Napisano 17 grudnia 2012 Udostępnij #2 Napisano 17 grudnia 2012 Nie za bardzo rozumiem w czym problem.Musisz wykonać stelaż nośny pojedynczy lub podwójny/krzyżowy (zależnie od rozpiętości) z profili CD60 i osadzić go w profilach przyściennych UD30.Całość ramy podwieszasz przy pomocy wieszaków noniuszowych do belek stopowych.Na belkach stropowych od spodu montujesz sznurek, który da warstwę nośną dla wypełnienia przestrzeni między belkowych wełną i całość zabezpieczasz folią paroszczelną łączoną na zakład.Od góry robisz ruszt krzyżowy z kanciaków lub desek na sztorc i wypełniasz przestrzenie wełną.Taka konstrukcja zminimalizuje mostki cieplne.To wszystko przykrywasz płytami OSB 20-25mm w zależności od odstępów między legarami uzyskując podłogę strychu nieużytkowego. Link do komentarza
marcin_z Napisano 18 grudnia 2012 Autor Udostępnij #3 Napisano 18 grudnia 2012 Wszystko zrozumiałe OK, ale zastanawia mnie ta pustka co będzie pomiędzy rusztem profili, a belkami stropowymi dokładnie w miejscach gdzie ścianki działowe nie dochodzą do belek stropowych. Czy i w jaki sposób pociągnąć te ściany bo mam już wytynkowane a najlepiej było by dostawić jedne pustak po całości.Dzięki za odpowiedź. Link do komentarza
Jani_63 Napisano 19 grudnia 2012 Udostępnij #4 Napisano 19 grudnia 2012 Skoro ścianki działowe nie dochodzi do stropu, to w żaden sposób nie tworzą mostka cieplnego, a pustka na stropem podwieszanym (taka poduszka powietrzna) tworzy dodatkową warstwę izolacji.Tą wolna przestrzeń montażową (rozprowadzenie oświetlenia, wentylacji) można oczywiście wypełnić izolacją, ale musisz pamiętać wtedy o przeniesieniu paroizolacji pod ruszt z zabudowy G-K. Link do komentarza
Brum Napisano 20 grudnia 2012 Udostępnij #5 Napisano 20 grudnia 2012 Można powiedzieć, że oszczędziłeś na ścianach, tynku i będziesz mógł jeszcze lepiej docieplić poddasze bo nad ścianami będzie pełna grubość wełny. Pod jętkami 30cm, między jętkami 12-15cm i masz elegancko docieplone poddasze, same plusy Link do komentarza
marcin_z Napisano 21 grudnia 2012 Autor Udostępnij #6 Napisano 21 grudnia 2012 (edytowany) Cytat Można powiedzieć, że oszczędziłeś na ścianach, tynku i będziesz mógł jeszcze lepiej docieplić poddasze bo nad ścianami będzie pełna grubość wełny. Pod jętkami 30cm, między jętkami 12-15cm i masz elegancko docieplone poddasze, same plusy Czy zaoszczędziłem to trudno powiedzieć, raczej zbyt późno się zorientowałem bo tak bym kazał dostawić ten jeden pustak do belek stropowych.Plan mam taki dać między belki stropowe wełnę na to w poprzek ułożyć kolejna warstwę i zabić płyty OSB. Sufit na stelażu krzyżowym z podwójną płytą KG. Tylko zastanawiam na czym to podwiesić żeby było stabilnie. Myślałem o czymś takim ale złączonym ze soba aby uzsykać potrzebna długość 30cm. Edytowano 21 grudnia 2012 przez marcin_z (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Jani_63 Napisano 21 grudnia 2012 Udostępnij #7 Napisano 21 grudnia 2012 (edytowany) Ale po co ten dodatkowy pustak?Przecież my rozmawiamy cały czas o ścianie działowej, a ta nie powinna przenosić żadnych obciążeń oprócz własnych.Belki stropowe wspierają się na elementach konstrukcyjnych nośnych... i to wystarczy.Do zabudowy sufitu obniżonego >30cm są specjalne wieszaki noniuszowe i nie musisz kombinować.Nie rozumiem tylko po co podwójny układ płyt G-K?Dla stabilniejszej konstrukcji sufitu podwieszanego robi się ruszt krzyżowy pojedynczy lub podwójny. Edytowano 21 grudnia 2012 przez Jani_63 (zobacz historię edycji) 1 Link do komentarza
Brum Napisano 23 grudnia 2012 Udostępnij #8 Napisano 23 grudnia 2012 Cytat Czy zaoszczędziłem to trudno powiedzieć, raczej zbyt późno się zorientowałem bo tak bym kazał dostawić ten jeden pustak do belek stropowych.Plan mam taki dać między belki stropowe wełnę na to w poprzek ułożyć kolejna warstwę i zabić płyty OSB. Sufit na stelażu krzyżowym z podwójną płytą KG. Tylko zastanawiam na czym to podwiesić żeby było stabilnie. Myślałem o czymś takim ale złączonym ze soba aby uzsykać potrzebna długość 30cm. Co ten pustak miał by tam robić skoro i tak właściwa ściana miała by się kończyć tam gdzie teraz?Między te belki - tzw. jętki daj na sznurku wełnę a od strychu nabij OSB, tylko zostaw między wełną a OSB ze 2cm dylatacji.Sufit lepiej podwieś na tych wieszakach w których napisał Jani, te, które Ty pokazałeś (tzw. grzybki) są do skosów. Nie ma sensu dawać płyty podwójnie bo to tylko niepotrzebne obciążenie, lepiej zrobić sufit zgodnie ze sztuką (m.in. połączenia ślizgowe ze ścianą) a nic nie powinno pękać. Jedynie profile krzyżowo by zachować płaszczyznę i większą sztywność stelaża. Link do komentarza
marcin_z Napisano 3 stycznia 2013 Autor Udostępnij #9 Napisano 3 stycznia 2013 dziękuje Panowie za cenne wskazówki. mam jeszcze jedno pytanie: podciągi mają wysokość 25cm a belki stropowe 14. jak dobrze rozumiem żeby zrobić podłogę powinienem sie dostosować do wysokości podciągu, czyli na belkach stropowych położyć klocki (10cm) tak aby rozłożyć ruszt a na to położyć płytę podłogową. Tak? Link do komentarza
marcin_z Napisano 27 lutego 2013 Autor Udostępnij #10 Napisano 27 lutego 2013 odswieze temat.podpowiedzcie mi w sprawie ocieplenia dachu. strych mam nie użytkowy, ale mimo to między krokwie ułożyłem wełne. całość przykryje folią i zastanawiam się czy zabić to jeszcze płytą osb czy zostawić tak? oczywiscie szczelina wentylacyjna zrobiona. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się