kalumet Napisano 4 sierpnia 2012 #1 Napisano 4 sierpnia 2012 U mojej ciotki na łące wiatr powalił drzewomogę je sobie wziąć za darmoczy muszę mieć pozwolenie na wycinkę tego drzewa?jedni twierdzą, że potrzebne pozwolenieinni, że nie potrzeba żadnego zezwolenianiestety wczoraj urzędy pracowały tylko do 14i nie zdążyłem się dowiedzieća chciałbym to drzewo dzisiaj posprzątać
Gość mhtyl Napisano 4 sierpnia 2012 #2 Napisano 4 sierpnia 2012 Z tego co pamiętam dawno,dawno temu to mieliśmy taką samą sytuację i zgłosiliśmy do gminy i z tego co pamiętam na powalone nie trzeba pozwolenia tylko chyba wystarczy samo zgłoszenie. Sprawa wygląda tak samo przy suchym drzewie.Na Twoim miejscu zrobiłbym tak - jeżeli jest to gdzieś na zadupiu to drzewo to po cichu sprawę załatw i finito.
bajbaga Napisano 4 sierpnia 2012 #3 Napisano 4 sierpnia 2012 Na wycinkę drzewa – zawsze (z wyjątkami) pozwolenie.Na usunięcie powalonego drzewa nie ma obowiązujących „procedur”.Na wszelki wypadek zrób fotkę, która zobrazuje, że drzewo zostało powalone, a nie wycięte.
kalumet Napisano 4 sierpnia 2012 Autor #4 Napisano 4 sierpnia 2012 jednak zrezygnowałem z wycinki drzewaw razie problemów to ciotka by odpowiadałaa ona się zdeka boiw poniedziałek pójdzie do gminy będzie się starała o pozwolenie na wycinkę tego drzewa ( jeżeli potrzebna zgoda)plus 5 innych
retrofood Napisano 4 sierpnia 2012 #5 Napisano 4 sierpnia 2012 I slusznie! Polecam Ci ten temat:https://forum.budujemydom.pl/Drzew-ktore-us...nia-t19016.htmlU nas kara finansowa za ścięcie krzaka, bywa większa niż za zabicie człowieka. No cóż... w średniowieczu też tak było...Chociaż drzew wciąż przybywa (dawno przekroczyliśmy zalesienie 30% powierzchni kraju), a ludzi niekoniecznie...
kalumet Napisano 6 sierpnia 2012 Autor #6 Napisano 6 sierpnia 2012 na powalone wycięcie powalonego drzewa przez wiatr również trzeba mieć pozwolenie muszę czekać 2 tyg, aż w gminie uzbiera się karteki ktoś łaskawie się przejdzie to zobaczyć
bobiczek Napisano 6 sierpnia 2012 #7 Napisano 6 sierpnia 2012 (edytowany) będzi8e tak jak w Raciborzu kilka lat temu...Powalone - zgniły - i do niczego sie nie nadały potem...Nigdy nikt nie rozliczył - kto tak długo czekał z wydaniem decyzji żeby to zwieźć.... do tartaku.....A tego były całe setki hektarów... Edytowano 6 sierpnia 2012 przez bobiczek (zobacz historię edycji)
Gość mhtyl Napisano 6 sierpnia 2012 #8 Napisano 6 sierpnia 2012 Cytat na powalone wycięcie powalonego drzewa przez wiatr również trzeba mieć pozwolenie muszę czekać 2 tyg, aż w gminie uzbiera się karteki ktoś łaskawie się przejdzie to zobaczyć Co kraj to obyczaj, widać lubią u Ciebie biurokrację.
bobiczek Napisano 6 sierpnia 2012 #9 Napisano 6 sierpnia 2012 Cytat Co kraj to obyczaj, widać lubią u Ciebie biurokrację. ten sam kraj - obyczaje niezmienne od lat...,.
Gość mhtyl Napisano 6 sierpnia 2012 #10 Napisano 6 sierpnia 2012 Cytat ten sam kraj - obyczaje niezmienne od lat...,. Ale urzędnicy różni,choć przepisy niby te same
Redakcja Napisano 7 sierpnia 2012 #11 Napisano 7 sierpnia 2012 To ja mam taki komentarz (rys. Janusz Morek).PozdrawiamMarcin Szymanik
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się