Czapi Napisano 24 kwietnia 2012 #1 Napisano 24 kwietnia 2012 Kiedyś pamiętam wrzucało się kamienie i inne rózne dziwne rzeczy.Teraz tak się zastanawiam: mamy sporo worków ze starym skamieniałym cementem.Nie bardzo mamy co z tym zrobić i się zastanawialiśmy czy by ich nie dorzucić podczas zalewania?Pytam bo nie wiem czy to w jakis sposób nie osłabi materiału a nie chcę zrobić głupoty...
Gość mhtyl Napisano 24 kwietnia 2012 #3 Napisano 24 kwietnia 2012 A co będziecie zalewać? To znaczy pod jaki budynek te fundamenty?
animus Napisano 24 kwietnia 2012 #4 Napisano 24 kwietnia 2012 (edytowany) Cytat Kiedyś pamiętam wrzucało się kamienie i inne rózne dziwne rzeczy.Teraz tak się zastanawiam: mamy sporo worków ze starym skamieniałym cementem.Nie bardzo mamy co z tym zrobić i się zastanawialiśmy czy by ich nie dorzucić podczas zalewania?Pytam bo nie wiem czy to w jakis sposób nie osłabi materiału a nie chcę zrobić głupoty... Nie nadaje się ,możesz dać pod ławy zamiast chudziaka i ubić go babą lub stopą wibracyjną . Edytowano 24 kwietnia 2012 przez animus (zobacz historię edycji)
Czapi Napisano 25 kwietnia 2012 Autor #5 Napisano 25 kwietnia 2012 Cytat A co będziecie zalewać? To znaczy pod jaki budynek te fundamenty? Fundament pod dom. Cytat Nie nadaje się ,możesz dać pod ławy zamiast chudziaka i ubić go babą lub stopą wibracyjną . Muszę pogadać w takim razie z majstrem, równie dobrze może się na takie kombinacje nie zgodzić.W sumie to po prostu chciałam się tego pozbyć w jakiś "konstruktywny" sposób
Barbossa Napisano 25 kwietnia 2012 #6 Napisano 25 kwietnia 2012 pod ławy nie radzęchudziak pod posadzkę ok, oczywiście trzeba go porozbijać
animus Napisano 25 kwietnia 2012 #7 Napisano 25 kwietnia 2012 (edytowany) Cytat Fundament pod dom.Muszę pogadać w takim razie z majstrem, równie dobrze może się na takie kombinacje nie zgodzić.W sumie to po prostu chciałam się tego pozbyć w jakiś "konstruktywny" sposób Rozbijasz skawalony cement rzucając z każdej strony delikatnie workami o glebę ,zrobi się z tego taka " kaszka " ,rozcinasz worki w wykopie i rozsypujesz przesuwając się z workiem wzdłuż wykopów ,grabiami rozprowadzasz po całości rozciągając go . Jeżeli ziemia w wykopie to glina ,to trzeba dosypać na dno piasku tak z 10 cm i wymieszać to wszystko razem ,zwilżyć wodą i ubić .Na tym możesz już lać fundamenty .Pamiętaj żeby w czasie zalewania zbrojenie podnosić musi być oblane betonem konstrukcyjnym z każdej strony. Edytowano 25 kwietnia 2012 przez animus (zobacz historię edycji)
Czapi Napisano 25 kwietnia 2012 Autor #8 Napisano 25 kwietnia 2012 Cytat Rozbijasz skawalony cement rzucając z każdej strony delikatnie workami o glebę ,zrobi się z tego taka " kaszka " ,rozcinasz worki w wykopie i rozsypujesz przesuwając się z workiem wzdłuż wykopów ,grabiami rozprowadzasz po całości rozciągając go . Jeżeli ziemia w wykopie to glina ,to trzeba dosypać na dno piasku tak z 10 cm i wymieszać to wszystko razem ,zwilżyć wodą i ubić .Na tym możesz już lać fundamenty .Pamiętaj żeby w czasie zalewania zbrojenie podnosić musi być oblane betonem konstrukcyjnym z każdej strony. Dzięki za radę, porozmawiam z majstrem
Draagon Napisano 25 kwietnia 2012 #9 Napisano 25 kwietnia 2012 Dokładnie tak jak animus pisze - pod chudziak i owszem - ale nie dawaj bezpośrednio do betonu.Jak bardzo zbrylony to młotem go i możesz przesiać i ten odzysk do chudziaka.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się