Redakcja Napisano 12 grudnia 2011 Udostępnij #1 Napisano 12 grudnia 2011 Żałujemy, że zignorowaliśmy możliwość wykorzystania instalacji solarnej. Podczas budowy zniechęciły nas jej wysokie koszty, ale mogliśmy wtedy położyć tylko rury, a w przyszłości dokończyć resztę inwestycji. Obecnie wiąże się to z poważnym remontem.Fragment artykułu: Dom mało interesujący dla złodzieiCzy Państwo przygotowują instalacje do późniejszego podłączenie np. centralnego odkurzania, solarne, wentylacji mechanicznej? Link do komentarza
acia Napisano 13 grudnia 2011 Udostępnij #2 Napisano 13 grudnia 2011 My zrobiliśmy jeden przewód kominowy więcej, żeby zmieścić rury od solarów z dachu do kotłowni, gdy w gminie zaczęły się dofinansowania latem został wykorzystany i mamy solary bez zbędnego remontu. 1 Link do komentarza
retrofood Napisano 25 grudnia 2011 Udostępnij #3 Napisano 25 grudnia 2011 Cytat Czy Państwo przygotowują instalacje do późniejszego podłączenie np. centralnego odkurzania, solarne, wentylacji mechanicznej? Warto by było. Ja namawiam inwestorów na doprowadzenie zasilania do rzeczy, na które na razie się nie decydują, np. rolety. Czasem mnie słuchają, a czasem nie. Chociaż kosztowo, to pomijalna róznica, a w przyszłości wygoda ogromna i spora oszczędność. Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 25 grudnia 2011 Udostępnij #4 Napisano 25 grudnia 2011 Ja mam takich instalacji przygotowanych trochę - np rurki do odkurzacza centralnego. Tak samo mam jeden komin spalinowy wolny (chociaż na etapie budowy wydawało się że będzie używany) - gdybym kiedyś w przyszłości chciał instalować solary - to jest jak znalazł i blisko kotłowni.Chociaż znając życie, raczej nie będe inwestować w solary(przy PC jest to dla mnie kompletnie nieopłacalne) - dużo prędzej w fotoogniwa i wiatrak - no ale do tych potencjalnych fotoogniw na kable ten wolny komin tez będzie jak znalazł.... Link do komentarza
Gość gawel Napisano 25 grudnia 2011 Udostępnij #5 Napisano 25 grudnia 2011 Odpowiadając na pytanie w temacie NIE i nie żałuje na razie po 8 latach. Założenia okazały się słuszne i na razie wszystko zdaje egzamin. Zobaczymy co będzie dalej Link do komentarza
Gość arturo72 Napisano 25 grudnia 2011 Udostępnij #6 Napisano 25 grudnia 2011 (edytowany) Przezornie zostawiłem sobie pod płytą fundamentową przepusty z wyjściem w "kotłowni" do ewentualnego podłączenia pompy ciepła w przyszłości Żeby nie kombinować i nie kuć mam równiez przepusty dla przyłącza prądu i wody do domu. Edytowano 25 grudnia 2011 przez arturo72 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
r-32 Napisano 26 grudnia 2011 Udostępnij #7 Napisano 26 grudnia 2011 Z ciekawszych ..dałem peszle z pilotami w wylewce w salonie - celem poprowadzenia kabli od kina dom. Teraz kolumny grają po rogach - a kabli niet Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się