zdrapka4 Napisano 22 października 2011 Udostępnij #1 Napisano 22 października 2011 Witam.Jesteśmy na etapie uzyskiwania pozwolenia na budowę i zastanawiamy się nad wzbogaceniem projektu, który wybraliśmy (złoty brzeg 49a) o basen kryty o wymiarach 3x8x1,5. Prosilibyśmy o informację jakie mogą być koszty utrzymania takiego basenu. Zakładam ogrzewania eco groszkiem oraz montaż kolektorów słonecznych. Basen ma być murowany z filtrami piaskowymi i sztuczną falą. Basen zamierzamy eksploatować ok 2 godziny dziennie.Woda do basenu ma być dostarczana z własnej studni, także koszt utrzymania ma się ograniczyć do podgrzania wody oraz jej oczyszczenia.Będziemy wdzięczni za pomoc. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 22 października 2011 Udostępnij #2 Napisano 22 października 2011 Ile by nie kosztował i tak go utrzymasz,bo jak powiadają jak stać Cię na samochód to i stać Cię na jego utrzymanie Link do komentarza
zdrapka4 Napisano 23 października 2011 Autor Udostępnij #3 Napisano 23 października 2011 Niby tak, ale bez sensu kupować samochód nie wiedząc ile pali Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 23 października 2011 Udostępnij #4 Napisano 23 października 2011 Ja miałem na myśli auto z wyższej półki cenowej, jak ktoś kupuje np Mercedesa S klasy to nie martwi się ile pali,on leje do baku i jedzie Link do komentarza
bajbaga Napisano 23 października 2011 Udostępnij #5 Napisano 23 października 2011 Na podgrzanie takiej ilości wody, o 1 stopień, potrzeba około 41kWh .Można przyjąć, że średnio, basen będzie tracił około 1 stopnia ciepła na dobę.Szacunkowo, utrzymanie w takim basenie, stałej temperatury w ciągu roku pochłonie około 15.000kWh.Reszta to tylko cena uzyskania 1kWh z danego „paliwa”. 2 Link do komentarza
Franek_Janek Napisano 6 listopada 2011 Udostępnij #6 Napisano 6 listopada 2011 Cytat Ile by nie kosztował i tak go utrzymasz,bo jak powiadają jak stać Cię na samochód to i stać Cię na jego utrzymanie Albo cię stać, albo samochód stoi w garażu! A basen... basenu można nie napełniać Link do komentarza
lodzia Napisano 22 grudnia 2012 Udostępnij #7 Napisano 22 grudnia 2012 Hmm może ktoś jeszcze jakies konkrety podrzuci bo też mnie ten temat frapuje. Nie chcę się jednak rzucać z motyką na księżyc więc dobrze by było aby ktoś coś dorzucił ale mający jakies doświadczenie w tym temacie Link do komentarza
ultramaryna Napisano 13 lipca 2016 Udostępnij #8 Napisano 13 lipca 2016 Ja też potrzebuje takiej porady! Planuje zakup basenu do ogrodu. Link do komentarza
karolak Napisano 2 grudnia 2016 Udostępnij #9 Napisano 2 grudnia 2016 Wystarczy wpisać w google zapytanie, masa artykułów jest na ten temat. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się