Krychu_M Napisano 8 sierpnia 2011 Udostępnij #1 Napisano 8 sierpnia 2011 WitajcieJak w temacie co jest lepsze ? chodzi mi o plusy i minusy obu rozwiązań.pozdrawiam Link do komentarza
Gość arturo72 Napisano 8 sierpnia 2011 Udostępnij #2 Napisano 8 sierpnia 2011 (edytowany) Cytat WitajcieJak w temacie co jest lepsze ? chodzi mi o plusy i minusy obu rozwiązań.pozdrawiam Z dwojga złego lepiej gazowy ;)Gazowy:minusy-drogie przyłącze,komin,niepotrzebne i drogie stałe opłaty przesyłowe plusy-powiedzmy,że bezobsługowy,zajmuje mało miejsca.Węglowy:minusy-mało komfortowy,komin,potrzeba sporo miejsca na opał,potrzebna duża kotłownia. plusy-nie widzę Edytowano 8 sierpnia 2011 przez arturo72 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 9 sierpnia 2011 Udostępnij #3 Napisano 9 sierpnia 2011 plusem węglowego był kiedyś tańszy opał, ale dzisiaj to już coraz bardziej nieaktualne. Tak naprawdę to tylko górnicy mający deputat kwalifikują się pod ten punkt Link do komentarza
Jani_63 Napisano 9 sierpnia 2011 Udostępnij #4 Napisano 9 sierpnia 2011 Jakimś plusem kotła węglowego jest możliwość palenia w nim praktycznie każdym opałem... ale czy wszystkie rodzaje kotłów to lubią - to już inna sprawa.Druga sprawa to to to, co komin będzie wyrzucał w takiej opcji na zewnątrz... a to już może się każdemu nie spodobodać. Link do komentarza
bajbaga Napisano 9 sierpnia 2011 Udostępnij #5 Napisano 9 sierpnia 2011 W wielu gminach jest zakaz stosowania kotłów na paliwo stałe – poza paliwami „odnawialnymi”. Link do komentarza
mikee Napisano 10 sierpnia 2011 Udostępnij #6 Napisano 10 sierpnia 2011 Kocioł gazowy jest czystszy w eksploatacji. Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 10 sierpnia 2011 Udostępnij #7 Napisano 10 sierpnia 2011 dla mnie akurat priorytetem byłaby bezobługowość...u nas na śląsku z kim bym nie rozmawiał, to tak 90% myśli tylko i wyłącznie o węglu - dominuje piec na ekogroszek lub na miał z podajnikiem, reszta to śladowe ilośći Link do komentarza
Jani_63 Napisano 10 sierpnia 2011 Udostępnij #8 Napisano 10 sierpnia 2011 Nie dziwota... dostępność opału... no i praktycznie w każdej rodzinie jakiś deputat się znajdzie No pokoleniowa siła przyzwyczajenia Link do komentarza
ewiq0 Napisano 10 sierpnia 2011 Udostępnij #9 Napisano 10 sierpnia 2011 no, a my deputat sprzedajemy tym co palą i kaska w sam raz się przydaje na inne rzeczy bo oczywiście zostaje Link do komentarza
Gość arturo72 Napisano 10 sierpnia 2011 Udostępnij #10 Napisano 10 sierpnia 2011 (edytowany) Cytat u nas na śląsku z kim bym nie rozmawiał, to tak 90% myśli tylko i wyłącznie o węglu - dominuje piec na ekogroszek lub na miał z podajnikiem, reszta to śladowe ilośći Po części się zgadzam ale procent trochę mniejszy,ja bym obstawiał jakieś 50-60% z "własnej,nie przymuszonej" woli(jeśli nawet jest gaz w pobliżu) instaluje ogrzewanie węglowe,w mieście nawet jest to zdecydowanie mniejszy odsetek,przynajmniej w Gliwicach.Ludziom,a w szczególności młodym,zależy coraz bardziej na komforcie użytkowania ;)Wokoło mnie na czterech budujących tylko jeden będzie miał ogrzewanie węglowe Edytowano 10 sierpnia 2011 przez arturo72 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
mikee Napisano 11 sierpnia 2011 Udostępnij #11 Napisano 11 sierpnia 2011 Jeśli ktoś szuka komfortu ogrzewania, to oczywiście, że kocioł z podajnikiem. Trzeba tylko pamiętać, że im bardziej skomplikowane urządzenie, tym większa zazwyczaj jego awaryjność. W kotłach na eko-groszek Cichewicza z tego co wiem zdarza się pęknięcie podajnika ślimakowego :( Link do komentarza
ewiq0 Napisano 11 sierpnia 2011 Udostępnij #12 Napisano 11 sierpnia 2011 Cytat Jeśli ktoś szuka komfortu ogrzewania, to oczywiście, że kocioł z podajnikiem. Trzeba tylko pamiętać, że im bardziej skomplikowane urządzenie, tym większa zazwyczaj jego awaryjność. W kotłach na eko-groszek Cichewicza z tego co wiem zdarza się pęknięcie podajnika ślimakowego :( Daga chyba coś wie na ten temat Link do komentarza
prospektinwestycje Napisano 11 sierpnia 2011 Udostępnij #13 Napisano 11 sierpnia 2011 Gaz. Węgiel jest nieekologiczny. Węgiel do grila. Link do komentarza
ewiq0 Napisano 11 sierpnia 2011 Udostępnij #14 Napisano 11 sierpnia 2011 Cytat Gaz. Węgiel jest nieekologiczny. Węgiel do grila. a co dzisiaj jest ekologiczne......nerwy chyba tylko Link do komentarza
prospektinwestycje Napisano 11 sierpnia 2011 Udostępnij #15 Napisano 11 sierpnia 2011 Jak nie działasz w tym kierunku to nic nie jest. Link do komentarza
Gość arturo72 Napisano 11 sierpnia 2011 Udostępnij #16 Napisano 11 sierpnia 2011 (edytowany) Cytat Jeśli ktoś szuka komfortu ogrzewania, to oczywiście, że kocioł z podajnikiem. A cóż to za komfort ? Podajnik też trzeba napełnić,donieść wungla ze składu do pieca,przy wsypywaniu wdychnąć spore ilości pyłu,po wypaleniu wynieść popiół,znowu trochę powdychać,dobrze jak jest gdzie wynieść a jak nie ma to czajówa,brudne ściany przy okazji.Dziękuję za taki komfort grzania Edytowano 11 sierpnia 2011 przez arturo72 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
daggulka Napisano 11 sierpnia 2011 Udostępnij #17 Napisano 11 sierpnia 2011 Cytat A cóż to za komfort ? komfort zostaje w kieszeni .... Link do komentarza
Gość arturo72 Napisano 11 sierpnia 2011 Udostępnij #18 Napisano 11 sierpnia 2011 (edytowany) Cytat komfort zostaje w kieszeni .... Nie,to co zostaje w kieszeni nie zależy od tego czym grzejemy ale od tego ile grzejemy.Ile grzejemy zależy od zapotrzebowania naszego domu na energię potrzebną do ogrzania do wymaganych temperatur.I to jest komfort grzania Do grzania może służyć najdroższe medium ale używane minimalnie i wtedy mamy komfort używania i komfort w kieszeni ;) Edytowano 11 sierpnia 2011 przez arturo72 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
bajbaga Napisano 11 sierpnia 2011 Udostępnij #19 Napisano 11 sierpnia 2011 (edytowany) Poczucie i odczucie komfortu jest czysto subiektywne, ale określenie to, za to często nadużywane przez osoby, używające tego sformułowania, jako słowa wytrych - w celu uwiarygodnienia swoich „rozwiązań”.dopisałem:Także tu. Dla jednych komfortem jest codzienne rąbanie drzewa i palenie nim w kotle, a dla innych wciskanie guzików programatora (sterownika) - np. PCi. Edytowano 11 sierpnia 2011 przez bajbaga (zobacz historię edycji) Link do komentarza
mikee Napisano 12 sierpnia 2011 Udostępnij #20 Napisano 12 sierpnia 2011 Cytat A cóż to za komfort ? Podajnik też trzeba napełnić,donieść wungla ze składu do pieca,przy wsypywaniu wdychnąć spore ilości pyłu,po wypaleniu wynieść popiół,znowu trochę powdychać,dobrze jak jest gdzie wynieść a jak nie ma to czajówa,brudne ściany przy okazji.Dziękuję za taki komfort grzania Jeśli ktoś szuka komfortu ogrzewania - czyli załóżmy ogrzewania totalnie bezobsługowego bez względu na koszty to NIECH SOBIE PALACZA ZATRUDNI, który będzie codziennie chodził do kotłowni - to by było chyba najczystsze rozwiązanie. Mówiłem o komforcie ogrzewania węglem. Proszę czytać dokładniej Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 12 sierpnia 2011 Udostępnij #21 Napisano 12 sierpnia 2011 Cytat Poczucie i odczucie komfortu jest czysto subiektywne, ale określenie to, za to często nadużywane przez osoby, używające tego sformułowania, jako słowa wytrych - w celu uwiarygodnienia swoich „rozwiązań”.dopisałem:Także tu. Dla jednych komfortem jest codzienne rąbanie drzewa i palenie nim w kotle, a dla innych wciskanie guzików programatora (sterownika) - np. PCi. podpisuję się pod tym obiema rękami dla mnie komfortem jest właśnie obsługa sterownika z PC Link do komentarza
Jani_63 Napisano 12 sierpnia 2011 Udostępnij #22 Napisano 12 sierpnia 2011 Cytat Jeśli ktoś szuka komfortu ogrzewania - czyli załóżmy ogrzewania totalnie bezobsługowego bez względu na koszty to NIECH SOBIE PALACZA ZATRUDNI, który będzie codziennie chodził do kotłowni - to by było chyba najczystsze rozwiązanie. Mówiłem o komforcie ogrzewania węglem. Proszę czytać dokładniej Ale po co? OPEC palaczy zatrudnia... wystarczy się podłączyć do nitki cieplnej Link do komentarza
mikee Napisano 22 sierpnia 2011 Udostępnij #23 Napisano 22 sierpnia 2011 Cytat Ale po co? OPEC palaczy zatrudnia... wystarczy się podłączyć do nitki cieplnej Rewelacja, trzeba umieć przecież myśleć praktycznie! Link do komentarza
animus Napisano 22 sierpnia 2011 Udostępnij #24 Napisano 22 sierpnia 2011 (edytowany) Cytat WitajcieJak w temacie co jest lepsze ? chodzi mi o plusy i minusy obu rozwiązań.pozdrawiam Gazowe ma same plusy prócz jednego - duże rachunki.Węglowy ma tylko jeden plus dużo taniej.Ogrzewanie węglowe jest porównywalne w kasie z ogrzewaniem pompą ciepła ale ogrzewanie PC jest praktycznie bezobsługowe. Edytowano 22 sierpnia 2011 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
ewiq0 Napisano 22 sierpnia 2011 Udostępnij #25 Napisano 22 sierpnia 2011 Cytat Ogrzewanie węglowe jest porównywalne w kasie z ogrzewaniem pompą ciepła ale ogrzewanie PC jest praktycznie bezobsługowe. otóż to...i dla nas ten argument był bezsprzeczny Link do komentarza
Gość arturo72 Napisano 22 sierpnia 2011 Udostępnij #26 Napisano 22 sierpnia 2011 (edytowany) Cytat Gazowe ma same plusy prócz jednego - duże rachunki. No tak nie do końca,rachunki zależą w głównej mierze od tego ile nasz dom potrzebuje energii do ogrzania.Przy gazie też mogą być niskie rachunki,podobnie przy grzaniu prądem Edytowano 22 sierpnia 2011 przez arturo72 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się