Pomocnik Napisano 28 lipca 2011 Udostępnij #1 Napisano 28 lipca 2011 Chcesz wykonać ściankę działową z płyt g-k, ale nie wiesz, jak zrobić to poprawnie? W 13 krokach opisujemy, jak samodzielnie wykonać taką ściankę działową. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/wykanczanie/sciany-wewnetrzne/a/416-jak-postawic-sciane-z-plyty-g-k Link do komentarza
Gość PL Napisano 28 lipca 2011 Udostępnij #2 Napisano 28 lipca 2011 Wkładanie wełny mineralnej gołymi rękami to lekka przesada.. Link do komentarza
Gość Monter Napisano 23 września 2011 Udostępnij #3 Napisano 23 września 2011 To tylko 5% wiadomosci do postawienia sciany z płyt gk wsumie nic niewnoszące i wyrwane ze srodka całego procesu montażu. Lepiej autor wcale jak by niepisał jak ma mieszać w głowach a potem sciany pękają a przecież zrobilismy jak napisane HEHEHEHE.. Link do komentarza
Gość Pieszy Napisano 11 kwietnia 2013 Udostępnij #4 Napisano 11 kwietnia 2013 Text wycięty z jakiegoś poradnika DIY ( Do it yourself) metodą(Ctrl+c)bez znajomości tematu, podstaw czy zasad budownictwa. Po prostu laik dla laika. Typowe w tych czasach, gdzie piekarz stawia ścianki K/G a zegarmistrz montuje okna. Link do komentarza
Gość urszula41@onet.pl , Napisano 16 października 2013 Udostępnij #5 Napisano 16 października 2013 mam pytanie, czy mozna stawiac sciany korytarzowe w 100 rodzinym budynku z płyty regips 12,5 mm, sciany zewnetrzne mieszkania drza, gniazdami, kontaktami jest nawiew zimnego powietrza Link do komentarza
Pomocnik Napisano 18 kwietnia 2017 Autor Udostępnij #6 Napisano 18 kwietnia 2017 Chcesz wykonać ściankę działową z płyt g-k, ale nie wiesz, jak zrobić to poprawnie? W 13 krokach opisujemy, jak samodzielnie wykonać taką ściankę działową. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/wykanczanie/sciany-wewnetrzne/a/416-jak-postawic-sciane-z-plyty-g-k Link do komentarza
Gość bystry Napisano 18 kwietnia 2017 Udostępnij #7 Napisano 18 kwietnia 2017 Wygląda na to, ze technologia jest sprawdzona i popularna. Interesuje mnie jednak sprawa typowego remontu a nie stawiania ścianek w mieszkaniu oddanym przez Dewelopera. Załóżmy, że mam w salonie panele, czy inną posadzkę. Czy wtedy mogę "wystartować" od poziomu istniejącej posadzki, czy czeka mnie robienie bruzd na profile podłogowe?? Link do komentarza
retrofood Napisano 18 kwietnia 2017 Udostępnij #8 Napisano 18 kwietnia 2017 22 minuty temu, Gość bystry napisał: Wygląda na to, ze technologia jest sprawdzona i popularna. Interesuje mnie jednak sprawa typowego remontu a nie stawiania ścianek w mieszkaniu oddanym przez Dewelopera. Załóżmy, że mam w salonie panele, czy inną posadzkę. Czy wtedy mogę "wystartować" od poziomu istniejącej posadzki, czy czeka mnie robienie bruzd na profile podłogowe?? Jak uważasz. Możesz zrobić i tak, i tak. Jak Ci wygodniej. 1 Link do komentarza
Gość XXX MN Napisano 19 czerwca 2017 Udostępnij #9 Napisano 19 czerwca 2017 Mnie uczono -rozstaw profili pionowych co 40 cm -przynajmniej jest to sztywne a nie trzęsie się jak się podchodzi , Link do komentarza
duda_info Napisano 20 czerwca 2017 Udostępnij #10 Napisano 20 czerwca 2017 Jak stelaż jest dobrze skręcony co 60cm to nie ma mowy o trzęsieniu się ściany. Co 40cm stosuje się gdy na ścianie ma wisieć coś ciężkiego, w tedy nawet stosuje się podwójne poprzeczki stelaża. Link do komentarza
Eksperci Knauf Napisano 3 sierpnia 2017 Udostępnij #11 Napisano 3 sierpnia 2017 Ścianki działowe z płyt gipsowo-kartonowych coraz częściej wykorzystywane są w budownictwie jednorodzinnych, np. do aranżacji wnętrz. Takie, wykonane w technologii suchej zabudowy, konstrukcje są łatwe w montażu/demontażu, co pozwala na sprawne przearanżowanie wnętrza w przypadku np. zmiany koncepcji. W trakcie planowania prac remontowych Inwestorzy często zastanawiają się, czy będą mogli postawić ściankę działową bezpośrednio na panelach lub parkiecie? W przypadku gdy mamy do czynienia z tzw. podłogą pływającą, zalecamy nie stawiać konstrukcji ścianki bezpośrednio na okładzinie. Profil podłogowi radzimy umieścić do wcześniej wykonanego w panelach wycięcia. Przy wykonaniu szczeliny należy pamiętać o pozostawieniu dylatacji oddzielających profil od okładziny. Dylatacja powinna wynosić około 1cm po każdej stronie, dzięki czemu podłoga będzie mogła dalej swobodnie pracować. Jeśli mamy do czynienia z parkietem na stałe zamontowanym z podłożem, możliwe jest postawienie ścianki bezpośrednio na nim. Oczywiście profil podłogowy przed przykręceniem parkietu należy okleić specjalną, wykonaną z pianki polietylenowej, taśmą akustyczną https://knauf.pl/produkty/knauf-tasma-akustyczna-50-mm. W wątku pojawiły się również pytania na temat rozstawu profili pionowych. Aby poprawnie rozstawić profile CW w konstrukcji ścianki działowej, należy wziąć pod uwagę takie parametry jak: wysokość planowanej ściany oraz ciężar jaki na konstrukcji będzie spoczywał. To właśnie od uzyskanych wartości, zależy to w jakim rozstawie należy montować profile. Wszelkie informacje nt. jak poprawnie i bezpiecznie wykonać ściankę szkieletową mogą Państwo znaleźć w zeszytach technicznych, które znajdują się na naszej stronie internetowej pod poniższym linkiem. https://knauf.pl/dokumentacja-techniczna Przedstawione w zeszytach technicznych, w formie tabelarycznej, dane pozwolą Państwu wykonać prace remontowe zgodnie ze sztuką budowlaną. Link do komentarza
Gość look Napisano 15 stycznia 2020 Udostępnij #12 Napisano 15 stycznia 2020 a jak chcę postawić ściankę z profili ale od strony łazienki ma wisieć umywalka to pionowe profile wzmacniam drewnianymi łatami czy jak to ma wyglądać... Link do komentarza
Gość Napisano 15 stycznia 2020 Udostępnij #13 Napisano 15 stycznia 2020 Wystarczy wzmocnić przez ułożenie dodatkowych profili pionowo, albo wmontowanie w ściance stelaża dedykowanego pod umywalkę. Link do komentarza
Gość JJ Napisano 22 kwietnia 2022 Udostępnij #14 Napisano 22 kwietnia 2022 bardzo niedokładna ta instrukcja budowy Link do komentarza
retrofood Napisano 22 kwietnia 2022 Udostępnij #15 Napisano 22 kwietnia 2022 42 minuty temu, Gość JJ napisał: bardzo niedokładna ta instrukcja budowy Bo oprócz instrukcji jest jeszcze potrzebna umiejętność czytania. Link do komentarza
Gość ktoś pisze, ktoś ilustuje Napisano 25 kwietnia 2022 Udostępnij #16 Napisano 25 kwietnia 2022 Krok 7. Cytat: "Przy jednowarstwowym opłytowaniu - wkręty rozmieszczamy co 20 cm i tylko na słupkach, a nie na profilach UW." A teraz zobaczcie ilustrację do kroku 7. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się