Podczas wykonywania ocieplenia poddasza, zrobiłem szczelinę między deskowaniem a wełną mineralną, które w górnym fragmencie łączy się z pustą przestrzenią powyżej jętek. Na ściankach szczytowych planuję też zrobić otwory wentylacyjne aby ta opisana powyżej wentylacja mogła działać prawidłowo.
Na zdj. poniżej strzałka pokazuje otwór w którym zamierzam zrobić przebitkę przez styropian z zewnętrznej strony. Same otwory w ściankach już były zrobione.
A moje pytanie to:
Czy czerpnia powietrza z okapnikiem taka jak na zdjęciach poniżej jest dobrym pomysłem na zakończenie tej wentylacji i czy średnica 150 mm. jej otworu przyłączenia jest wystarczająca, czy też wybrać taką ze śr. 200 mm. ?
Kaskada Kompleks w Okrzeszyńcu w Rybniku to kolejny obiekt, który wpisujemy na listę referencyjną Farby KABE Polska.
Pełna treść artykułu pod adresem:
https://budownictwob2b.pl/wykanczanie/puls-branzy/51251-kaskada-kompleks-w-okrzeszyncu-w-rybniku-z-farbami-kabe
Planuję dach dwuspadowy z pełnym deskowaniem i montażem blachy na rąbek. Jakie rozwiązanie najlepiej zastosować jako warstwę podkładową?
membrana wysokoparoprzepuszczalna – jeśli tak, to jaka sprawdzona marka?
papa podkładowa albo folia bitumiczna – czy to lepsze rozwiązanie?
Jak w takim układzie zapewnić prawidłową wentylację połaci, żeby uniknąć problemów w przyszłości? Chodzi mi o trwałość i zgodność z normami.
Recommended Posts