rooby Napisano 30 stycznia 2011 Udostępnij #1 Napisano 30 stycznia 2011 Witam wszystkichPodpowiedzcie proszę, z czego najlepiej wykonać ściankę działową w garażu? Myślałem nad ścianką szkieletową z płyt gipsowych, niestety w garażu panuje bardzo duża wilgotność. Ścianka ma oddzielić kawałek pomieszczenia, który będzie ogrzewany od reszty garażu.Zależy mi na stosunkowo niskim koszcie oraz łatwości/szybkości postawienia takiej ścianki Link do komentarza
rijswijker Napisano 30 stycznia 2011 Udostępnij #2 Napisano 30 stycznia 2011 Cytat Witam wszystkichPodpowiedzcie proszę, z czego najlepiej wykonać ściankę działową w garażu? Myślałem nad ścianką szkieletową z płyt gipsowych, niestety w garażu panuje bardzo duża wilgotność. Ścianka ma oddzielić kawałek pomieszczenia, który będzie ogrzewany od reszty garażu.Zależy mi na stosunkowo niskim koszcie oraz łatwości/szybkości postawienia takiej ścianki Rozwiń Zrob scianke z plyt osb na szkielecie a pomiedzy wata...pozdro 1 Link do komentarza
rooby Napisano 30 stycznia 2011 Autor Udostępnij #3 Napisano 30 stycznia 2011 no faktycznie, płyty osb będą tu chyba najlepszym rozwiązaniem, dzięki za podpowiedź Link do komentarza
retrofood Napisano 30 stycznia 2011 Udostępnij #4 Napisano 30 stycznia 2011 Cytat Witam wszystkichPodpowiedzcie proszę, z czego najlepiej wykonać ściankę działową w garażu? Myślałem nad ścianką szkieletową z płyt gipsowych, niestety w garażu panuje bardzo duża wilgotność. Rozwiń Wieksza niż w łazience??? Co, brakło zielonych płyt??? Link do komentarza
DekorLid Napisano 2 lutego 2011 Udostępnij #5 Napisano 2 lutego 2011 Z zielonych płyt GK lub Orth lub OSB, pustaki, ytong, Zbyt wiele wymieniać Link do komentarza
krzysiek29 Napisano 13 lutego 2011 Udostępnij #6 Napisano 13 lutego 2011 pkg zielone mozesz spokojnie wykluczyć,wez pod uwagę pustaki ceramiczne lub beton komórkowy do obłożenia Link do komentarza
heike Napisano 19 marca 2011 Udostępnij #7 Napisano 19 marca 2011 Cytat Zrob scianke z plyt osb na szkielecie a pomiedzy wata...pozdro Rozwiń Mój znajomy tak właśnie zrobił , dał zieloną płytę wygłuszył wełna Link do komentarza
animus Napisano 19 marca 2011 Udostępnij #8 Napisano 19 marca 2011 Cytat Witam wszystkichPodpowiedzcie proszę, z czego najlepiej wykonać ściankę działową w garażu? Myślałem nad ścianką szkieletową z płyt gipsowych, niestety w garażu panuje bardzo duża wilgotność. Ścianka ma oddzielić kawałek pomieszczenia, który będzie ogrzewany od reszty garażu.Zależy mi na stosunkowo niskim koszcie oraz łatwości/szybkości postawienia takiej ścianki Rozwiń Jeżeli zrobisz ściankę szkieletową wypełnioną wełną to garaż pozbawisz ogrzewania .Jak zrobisz z pustaka ceramicznego lub betonu komórkowego to ta ściana będzie delikatnie ogrzewać garaż przekazując ciepło z pomieszczenia ogrzewanego . Link do komentarza
heike Napisano 25 marca 2011 Udostępnij #9 Napisano 25 marca 2011 Cytat Jeżeli zrobisz ściankę szkieletową wypełnioną wełną to garaż pozbawisz ogrzewania .Jak zrobisz z pustaka ceramicznego lub betonu komórkowego to ta ściana będzie delikatnie ogrzewać garaż przekazując ciepło z pomieszczenia ogrzewanego . Rozwiń Faktycznie w garażu jest chłodno , czyli jak się zastosuję np. pustak o grubości 12cm to bedzie on przekazywał ciepło z ogrzewanego pomieszczenia tak? Link do komentarza
Jani_63 Napisano 25 marca 2011 Udostępnij #10 Napisano 25 marca 2011 Ale będzie też wychładzał pomieszczenie ogrzewane.To działa niestety w obie strony. Link do komentarza
animus Napisano 25 marca 2011 Udostępnij #11 Napisano 25 marca 2011 Cytat Faktycznie w garażu jest chłodno , czyli jak się zastosuję np. pustak o grubości 12cm to bedzie on przekazywał ciepło z ogrzewanego pomieszczenia tak? Rozwiń Tak zastosuj materiał o umiarkowanej przewodności cieplnej -bloczki z betonu komórkowego klasy od 300 -600 na klej .Sam możesz regulowac ustalić moc grzejnika -ściany 300 mała przewodność cieplna 400 większa 500 jeszcze większa itd. Cytat Ale będzie też wychładzał pomieszczenie ogrzewane.To działa niestety w obie strony. Rozwiń No niestety to nie perpetuum mobile.Przecież z kamienia nie będzie murował . Link do komentarza
Jani_63 Napisano 25 marca 2011 Udostępnij #12 Napisano 25 marca 2011 A wystarczyło nie kłaść styro pod podłogę garażu i już by był naturalny grzejnik ziemny.Wtedy ta ścianka działowa mogłoby być ocieplona żeby zapobiec ucieczce ciepła. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się