Skocz do zawartości

jaka optymalna temperatura w chłodziarce?


daggulka

Recommended Posts

Napisano
Pytanka mam.
Do dziś miałam lodówkę Amica - i tam było wszystko proste : pokrętło od 1 do 7 ... i załatwione icon_biggrin.gif

Ale - przyszło kupić nową lodówkę , padło na BEKO CNA 32520 XM w systemie No Frost.
Wszystko fajnie , ale ma bajery z którymi dotąd obyta nie byłam -np. elektroniczny wyświetlacz i samodzielne ustawianie wszystkich parametrów , i mam kilka pytań:

- jaka optymalna temperatura powinna być ustawiona w chłodziarce i w zamrażarce?

- czy w komorze 0 sama się temperatura ustawi , czy też coś muszę na tym wyświetlaczu wyklikać?

Jak przy uruchamianiu czegoś nie będę wiedziała, to jeszcze zapytam - proszę o pomoc...
Napisano
Najpierw to się czyta instrukcję obsługi dla szarego obywatela. Potem się wykonuje zawarte tam polecenia i dopiero wtedy mozna się tym chwalić na forum. O schłodzonym piwku nawet nie wspomniawszy...
Napisano
Cytat

Najpierw to się czyta instrukcję obsługi dla szarego obywatela. Potem się wykonuje zawarte tam polecenia i dopiero wtedy mozna się tym chwalić na forum. O schłodzonym piwku nawet nie wspomniawszy...



nic z tego , słoneczko .... jakby to było napisane w instrukcji to bym o tym wiedziała ... już ją przeczytałam od deski do deski - i tych informacji zawartych tam nie ma , dlatego pytam innych szarych obywateli ... icon_wink.gif
Napisano
Jest tak - funkcja nastawiania temperatury....
zamrażania : -18, -20, -22, -24
chłodzenia : 8, 6, 4, 2

co byście wybrali?

a co z tą komorą 0? samo sie cholerstwo ustawi chyba , bo w instrukcji ni słowa o tym ... icon_rolleyes.gif
Napisano
Cytat

nic z tego , słoneczko .... jakby to było napisane w instrukcji to bym o tym wiedziała ... już ją przeczytałam od deski do deski - i tych informacji zawartych tam nie ma , dlatego pytam innych szarych obywateli ... icon_wink.gif



Poczekaj, gwiazdo, ja ją dopiero ściagam, wiec to chwilę zejdzie...
Napisano
Proste, jak sto metrów sznurka w kieszeni. Masz przycisk do ustawiania temperatuty? Masz! To nastawiasz! Ile stopni? A to zależy co tam chcesz trzymać! Przecież producent nie wie, co tam wsadzisz! Ale np. mięso powinno byc zamrażane poniżej -18 stopni, bo dopiero taka temperatura hamuje podział jakichś tam drobnoustrojów. Z kolei zamrożony groszek tyle nie potrzebuje... To w poradnikach dla mrożenia żywności znajdziesz. To samo jest z chłodzeniem...
Np wino poniżej +8 to chyba nie... Ale jabłka to powinny być od +1 do +6 najwyżej, w zależności od gatunku... Z czasem organoleptycznie dojdziesz, czy tam masz za ciepło, czy nie.

Cytat

Prosimy przestrzegać zaleceń
podanych na opakowaniu żywności.

Napisano
Cytat

Proste, jak sto metrów sznurka w kieszeni. Masz przycisk do ustawiania temperatuty? Masz! To nastawiasz! Ile stopni? A to zależy co tam chcesz trzymać! Przecież producent nie wie, co tam wsadzisz!



no bez jaj , Retro ....
a co ja mam tam trzymać? przecież nie gwoździe tylko to co wszyscy : wędlina , nabiał, mleko, puszki, jajca , warzywa....
w amice miałam pokrętło na pół i cholera wie ile tam było stopni - a trzymałam też wszystko jak leci i było ok ... icon_rolleyes.gif


Cytat

Ale np. mięso powinno byc zamrażane poniżej -18 stopni, bo dopiero taka temperatura hamuje podział jakichś tam drobnoustrojów. Z kolei zamrożony groszek tyle nie potrzebuje... To w poradnikach dla mrożenia żywności znajdziesz. To samo jest z chłodzeniem...



zarąbiście .... kupiłam tylko lodówkę a przyjdzie mi całą spożywkę studiować ... icon_evil.gif

napiszcie mi po prostu ile Wy macie ... ustawię sobie tak samo i bedzie git ... icon_rolleyes.gif
Napisano
Cytat

w amice miałam pokrętło na pół i cholera wie ile tam było stopni - a trzymałam też wszystko jak leci i było ok ... icon_rolleyes.gif

zarąbiście .... kupiłam tylko lodówkę a przyjdzie mi całą spożywkę studiować ... icon_evil.gif

napiszcie mi po prostu ile Wy macie ... ustawię sobie tak samo i bedzie git ... icon_rolleyes.gif



A ustaw sobie tyle % zakresu ile miałaś w poprzedniej i już!!! i po tygodniu ocenisz... nawet mniej se ustaw... Ale masz problem, kurna... spać chyba nie bedziesz mogła, coby Ci się jaja nie przestudziły...
Napisano
Cytat

A ustaw sobie tyle % zakresu ile miałaś w poprzedniej i już!!! i po tygodniu ocenisz... nawet mniej se ustaw... Ale masz problem, kurna... spać chyba nie bedziesz mogła, coby Ci się jaja nie przestudziły...



noż kuźwa nie rozumiesz , retro ....
ja wcześniej miałam lodówkę z pokrętłem od 1 do 7 , zamrażarka sama sie odgórnie chłodziła bez pokręteł - taki przedpotopowy model ... dlatego pojęcia zielonego nie miałam ile tam było stopni , nawet mniej więcej ... jakoś się tym nigdy nie interesowałam ... chłodziło? chłodziło, i ok ...
teraz wyświetlacz wymaga ode mnie ustawienia konkretnych temperatur - nie mam podanego choćby ogólnego zakresu ... ot tak, jak sobie ustawię tak będzie ....
ja baba za biurkiem - z wykształceniem ekonomicznym , nie spożywczym - pojęcia nie miałam jaka nawet mniej więcej powinna być tam temperatura ...
sam zobacz : bajbaga podał -1 i +1 ... a to nie jest dobre rozwiązanie ....
więc - nie dziw się , że nie wszyscy posiadają nawet elementarną wiedzę na ten temat ..... ja nie posiadałam ...
ot , tyle ... icon_rolleyes.gif

bym sobie ustawiła -10 np. i by była doopa - bo ma być -18 i więcej ....
Napisano
Cytat

Daga nastaw na minimalne i po jakimś czasie sprawdź i ewentualnie skoryguj – inaczej nie da rady.



ustawię -4 w lodówce i -20 w zamrażarce .... i poobserwuję ....

dzięki wszystkim za odpowiedzi ... icon_smile.gif


Cytat

spać chyba nie bedziesz mogła, coby Ci się jaja nie przestudziły...



ale ja ..... nie mam ..... icon_rolleyes.gif icon_razz.gif icon_redface.gif icon_lol.gif
Napisano
Cytat

ale ja ..... nie mam ..... icon_rolleyes.gif icon_razz.gif icon_redface.gif icon_lol.gif



A kto pisał:

Cytat

a co ja mam tam trzymać? przecież nie gwoździe tylko to co wszyscy : wędlina , nabiał, mleko, puszki, jajca , warzywa....




Cytat

sorki , przejęzyczenie ... miało być oczywizda +4 ... icon_rolleyes.gif



Języczek Ci się ześlizgnął??? icon_redface.gif icon_eek.gif icon_razz.gif icon_redface.gif icon_eek.gif icon_biggrin.gif
Napisano
ustaw na +4 lodówkę
zamrażarkę w miarę potrzeb, ale im niżej tym lepiej, jeżeli chcesz tam coś trzymać długo, a tym bardziej jeżeli coś wymaga szybkiego zmrożenia (typu roślinnego)

bo rozumiem, że masz dwa agregaty
Napisano
Cytat

podaj typ
zobaczym



typ jest w pierwszym moim wpisie ....
już doczytałam w instrukcji - ma jeden agregat .... a to coś zmienia? icon_rolleyes.gif


Cytat

Daga, komora zero nie ma regulacji i nic się tam nie ustawia.



ok, dzięki ... tak myślałam , bo nic o tym nie pisali .... icon_smile.gif
ale z drugiej strony o temperaturze też niewiele i żadnych konkretów icon_lol.gif
Napisano
Cytat

no nie wiem
ma dwa termostaty, nic o agregatach
to jest jakiś problem z ustawieniem skrajnych temperatur



Ale ja wiem, znalazłem w necie opisy ze sklepów. A termostaty... dzisiejsza elektronika potrafi tyle, że czasem nawet ja ze szwagrem po pijaku nie wyrabiam...
Znalazłem nawet, że trzy gwiazdki, to oznacza zamrażanie poniżej -18 stopni. A cztery - poniżej -24 stopni...
Napisano
Cytat

Ale ja wiem, znalazłem w necie opisy ze sklepów. A termostaty... dzisiejsza elektronika potrafi tyle, że czasem nawet ja ze szwagrem po pijaku nie wyrabiam...
Znalazłem nawet, że trzy gwiazdki, to oznacza zamrażanie poniżej -18 stopni. A cztery - poniżej -24 stopni...



czytaj , czytaj .... jak coś się spierniczy to do Ciebie uderzę ... icon_lol.gif
Napisano
Temperatury w chłodziarce
... codziennego użytku: +4
... kilkudnowy okres nieużytkowania: 0 do +1
Zamrażarka
-12 do -10 zupełnie wystarcza

są jeszcze szuflady temperatury pokojowej i komory głębokiego zamrażania (ale tych chyba w zwykłych lodówkach nie ma)

pzdr
Napisano
Cytat

Temperatury w chłodziarce
... codziennego użytku: +4
... kilkudnowy okres nieużytkowania: 0 do +1
Zamrażarka
-12 do -10 zupełnie wystarcza



dzięki, Szef .... póki co odkryłam cuś takiego jak ustawienia ekonomiczne - ustawiłam na +4 cłodziarka i -18 zamrażarka ... icon_biggrin.gif


Cytat

są jeszcze szuflady temperatury pokojowej i komory głębokiego zamrażania (ale tych chyba w zwykłych lodówkach nie ma)

pzdr



i chwała, Szefie ... jak dla mnie - im więcej tym gorzej ... jak już mówiłam - ja nietechniczna jestem ... icon_rolleyes.gif
styknie mi to co jest ... w zupełności ... icon_biggrin.gif

a są na pewno szuflady i opcje szybkiego chłodzenia i szybkiego zamrażania - ale to wiem z instrukcji , nie próbowałam icon_lol.gif

i wiem teoretycznie co to funkcja No Frost - ale w praktyce - czy to takie superextra jak zachwalają? nie wiem ... dziś rano nie zauważyłam różnicy w wyjmowanych produktach ... icon_lol.gif
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Cytat

i wiem teoretycznie co to funkcja No Frost - ale w praktyce - czy to takie superextra jak zachwalają? nie wiem ... dziś rano nie zauważyłam różnicy w wyjmowanych produktach ... icon_lol.gif


Cześć daggulka przyszwendałam się z wiadomo czego:) Ino nicka mam zajętego więc se musiałam dokoptować drugie "a"

A w kwestii No Frost - mam od 9lat i jestem mega zadowolona.icon_biggrin.gif:D:D
Chodzi o to, że w zamrażarce nie masz lodu, czyli nie musisz rozmrażać /choć dla świętego spokoju raz na 1-1,5 roku rozmrażam, aby lód nie osiadał się na wewnętrznych częściach/
Dodatkowe plusy:
-zamrażane kiełbaski, pierogi czy też jagody swobodnie sie rozdzielaja
-kompletny brak posiadania bryły lodu, wszystkie paczuszki można spokojnie porozdzielać
-szuflady NIGDY nie posiadały oblodzenia, a jedynie taki delikatny pot, jak na butelce od śmietany

Rewelacja:D:D:D
Napisano
Cytat

Cześć daggulka przyszwendałam się z wiadomo czego:) Ino nicka mam zajętego więc se musiałam dokoptować drugie "a"



Ja Cie nie pierwszy raz widzę icon_eek.gif ... że sie tak wyrażę icon_biggrin.gif
no , witaj słońce moje ..... fajnie , że jesteś.... rozgość się .... icon_smile.gif
tutaj mamy wewontek pierniczeniowy , tam zapraszam :
https://forum.budujemydom.pl/Panel-dyskusyj...nym-t10771.html
tam najczęściej kogoś znajdziesz - zasadniczo zawsze tak ktoś siedzi .... jak nie siedze to znaczy że jestem zapracowana chwilowo, ale zerkam .... icon_wink.gif
kurcze no .... uśmiech mi z twarzy nie schodzi .... fajnie, że przyszłaś ... mam nadzieję, że na dłużej zostaniesz .... icon_biggrin.gif

Cytat

A w kwestii No Frost - mam od 9lat i jestem mega zadowolona.icon_biggrin.gif:D:D
Chodzi o to, że w zamrażarce nie masz lodu, czyli nie musisz rozmrażać /choć dla świętego spokoju raz na 1-1,5 roku rozmrażam, aby lód nie osiadał się na wewnętrznych częściach/
Dodatkowe plusy:
-zamrażane kiełbaski, pierogi czy też jagody swobodnie sie rozdzielaja
-kompletny brak posiadania bryły lodu, wszystkie paczuszki można spokojnie porozdzielać
-szuflady NIGDY nie posiadały oblodzenia, a jedynie taki delikatny pot, jak na butelce od śmietany

Rewelacja:D:D:D



po jakimś czasie użytkowania stwierdzam, że już mojej chłodziarki nie oddam ani nie zamienię na inna i własnom piersiom bronic bendem jak i największego mojego dobra czyli zmywarki ... icon_lol.gif
Napisano
Cytat

Cześć Afrodytoo ...

P.S. Jak chcesz, to sobie TU skrobnij ze dwa słowa.
P.S.S. zaraz przyjdzie coolibeer i mnie opierdzieli za O.T.



no to dopisz ze dwa słowa , że jesteś zadowolony z No Frosta i po sprawie ... icon_lol.gif
Napisano
Cytat

no to dopisz ze dwa słowa , że jesteś zadowolony z No Frosta i po sprawie ... icon_lol.gif


A co do No Frost'a ... bym miał, to bym chwalił pod niebiosa ... ale chyba nie mam .. to nie chwalę ... icon_razz.gif
Napisano
Cytat

przyszwendałam się z wiadomo czego:) Ino nicka mam zajętego więc se musiałam dokoptować drugie "a"



Cześć łabędzica! Blues luz, srednio jest... icon_biggrin.gif

Mam No frosta. Dobre to jest.
Napisano
Cytat

Mam No frosta. Dobre to jest.



No frost jest super .... ale dla mnie osobiście komora zero to rewelacja nad rewelacje ..... żarcie typu wędlina czy ryby trzyma sie trzy razy dłużej niż w normalnej lodówie .... icon_smile.gif
Napisano
Cytat

A zmywarka to drugie cudo techniki, ino żeby się jeszcze samo z niej wyjmowało! icon_wink.gif



A co, do wkładania masz łabędzia?
Ale ty masz dobrze... a ja myslałem że się załapię... icon_biggrin.gif

Cytat

Retro, trzy lwy stęskniłam się za Wami icon_biggrin.gif



wczoraj ze mną gadałaś... icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

A co, do wkładania masz łabędzia?
Ale ty masz dobrze... a ja myslałem że się załapię... icon_biggrin.gif



Od wkładania to jest facet, powinieneś o tym wiedziećicon_biggrin.gif

Cytat

wczoraj ze mną gadałaś... icon_biggrin.gif


yyyy... a gdzie bo tu jestem od dziś?
Napisano
Cytat

Od wkładania to jest facet, powinieneś o tym wiedziećicon_biggrin.gif


yyyy... a gdzie bo tu jestem od dziś?


Cholera .. rację miał molytek, że retro ma jedno alter ego ...
Napisano
Cytat

toś hameryke odkrył, naprawdę.... icon_rolleyes.gif icon_lol.gif


I to nawet nie ja .. tylko mi musiano podpowiedzieć . ...
muszę jednak częściej Tam zaglądać, bo mi fakty umykają...
... a w chłodziarce to najlepiej, żeby zimno było.
Napisano
Cytat

yyyy... a gdzie bo tu jestem od dziś?



A kto Ci luz bluesa przesłał?


Cytat

Od wkładania to jest facet, powinieneś o tym wiedziećicon_biggrin.gif



Znaczy wy tylko od wyjmowania? icon_eek.gif

Cytat

Cholera .. rację miał molytek, że retro ma jedno alter ego ...



Kiedy, gdzie, bo nie słyszałem.
Napisano
Cytat

A kto Ci luz bluesa przesłał?



retro, tego Kofty? icon_eek.gif
Michę kiślu miałam przy kompie i ani jednej łyżeczki przez dobrych parę minut nie mogłam zjeść, tak mi się gębula śmiała icon_lol.gif jeszcze się śmieje...
... a coś tak mi jakoś świtało, że gdzieś mnie złapałeś a ja nie wiedziałam, że to Ty icon_wink.gif

Cytat

Znaczy wy tylko od wyjmowania? icon_eek.gif


Gratów ze zmywarki na pewno:D

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • poradź lepiej, pokaż sie profesjonalnie - zamiast wypisywania głupawych pierdół  
    • Historia wygląda tak, że mieszkanie kupiliśmy w marcu 2022. Było kupione od poprzedniego właściciela, który najprawdopodobniej flipowal mieszkaniami, kupił, wyremontował i ja się pojawiłem i kupiłem. Mieszkanie kupiłem świeżo po remoncie. Pierwsze problemy zaczęły pojawiać się w następną zimę, czyli na przełomie 2022/2023 bo sąsiad z dołu pokazał mi, że od sufitu pod naszym balkonem ma trochę mokre ściany. Na naszej ścianie o którą mi chodzi, zacząłem zauważać wilgoć już chyba na wiosnę 2023. Czy ściana przemarzala/przemakala przed remontem nie mam pojęcia i już do tego nie dotrę. Jeśli chodzi o ocieplenie budynku, jakieś prace na elewacji były robione w okolicach 2010 roku, ale budynek nie jest ocieplony styropianem. Drzwi balkonowe najprawdopodobniej nie były wymieniane w czasie tego remontu mieszkania sprzed mojego kupna, bo nie wyglądaly na nowe.  Co najlepiej zrobić w takiej sytuacji? Na ocieplenie elewacji nie mam co liczyć, bo jestem właścicielem jednego z wielu mieszkan w tym bloku. Dodam, że na ścianie gdzie się zbiera wilgoć nie ma kaloryfera a na ścianie po drugiej stronie kaloryfer jest i tam też taka wilgoć się pojawia ale w zdecydowanie mniejszym stopniu. 
    • Z OSB mi doradziło dwóch fachowców, a deski wiadomo że sztywniejsze, ale myślę że to, że OSB z GK będą razem ze sobą skręcone dadzą już dużo. A co do wyprostwania ścian czy skosów, to jest zrobione co do milimetra. Za pomocą dobrego lasera w zasadzie nie ma z tym większych problemów, ale trochę czasu na to trzeba poświęcić. Jakby ktoś chciał zrobić to "po łebkach", nie ma opcji później z tego wyjść, bo każdą płytę trzeba byłoby ciąć inaczej. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Sam zastosowałem folię aktywną, bo piana PUR nie ma równej powierzchni, stąd do 10cm mam pustkę za folią, ale nie jest to aluminiowa. A co do tej aluminiowej to może jako aktywna to coś w tym może być, ale co ma dawać dodatkowa pustka to pojęcia nie mam. Według mnie trochę przerost treści nad formą. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Nie jest to kluczowe już mi się wydaje. W każdym bądź razie zapoznając się w sieci z informacjami zazwyczaj faktycznie można znaleźć informację, że kładziemy wełnę na równi z folią. Nie spotkałem się z celowym zostawianiem tam np. 2-3 cm luzu. To, że ta wełna potem obsiądzie i wtedy będzie szczelina już chyba jest doszukiwaniem się jakiegoś sposobu bronienia tego, że tam musi być szczelina.   Co do tej foli srebrnej od wewnątrz. Właśnie doczytałem się o co chodzi. Kilka dni temu widziałem jakiś filmik majstrów z YT co mówili o tym i tam było wspomniane, że taka folia ma najlepsze swoje właściwości gdy zostawi się szczelinę. Teraz doczytałem. Szczelinę można tam zostawić ale też nie jest to koniecznie. Taka folia nazywa się folią aktywną i reguluje przenikanie pary wodnej w zależności od warunków. Pewnie kolejny temat rzeka...
    • Nie słyszałem o takich praktykach i nie wiem ile taka folia aluminiowa kosztuje i czy to się w ogóle opłaca, tzn koszt vs oszczędność energii. Z tego co wiem, najlepiej wykonana izolacja to taka, która bezpośrednio przylega do folli paroizolacyjnej, ponieważ każda pustka powietrzna, a w przypadku poddasza za płytą GK ma już w granicach 50% niższą temperaturę niż w pomieszczeniu, czyli stwarzają się idealne warunki do wykraplania. Dlatego jedyna pustka powietrzna w każdym przypadku skosów czy sufitu powinna się znajdować za ociepleniem tak jak pisze[mention=66843]rett[/mention] np przed deskowaniem, lub za membraną, która z zasady ma mieć wysoką paroprzepuszczalność, bo w przypadku piany PUR, którą klei się bezpośrednio do membrany inczej się nie da. Dlatego uważam że podstawowym błedęm jest dodatkowe ocieplanie przesztrzeni nad sufitem, bo nad sufitem powinna być już tylko wentylacja aż do kalenicy. Było tu już kilka tematów o wyciekach po ścianach szczytowych. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...