Pomocnik Napisano 30 września 2010 Udostępnij #1 Napisano 30 września 2010 W obecnych czasach proponujących nam coraz nowsze modele urządzeń, które spełniają skutecznie te same funkcje istniejących na rynku od lat odkurzaczy, nasuwa się refleksja, czy rzeczywiście nowy produkt jest jeszcze w stanie w istotny sposób różnić się od mieszkającego u nas od pięciu lat, w pełni funkcjonalnego odpowiednika. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/wykanczanie/wyposazenie-wnetrz/a/12063-odkurzacze-z-filtrem-hepa Link do komentarza
Gość Robert Napisano 30 września 2010 Udostępnij #2 Napisano 30 września 2010 "zużyciem PRĄDU" ?? Jaki specjalista to pisał .. chyba od ... nie będę kończyć .... Link do komentarza
Gość Rainbow Napisano 1 października 2010 Udostępnij #3 Napisano 1 października 2010 A co z odkurzaczami \"Rainbow\"? Jakie są ich zalety i wady?.. Link do komentarza
Gość Leon Napisano 1 października 2010 Udostępnij #4 Napisano 1 października 2010 Chyba artykuł na zamówienie. Miałem taki odkurzacz i praktycznie nie nadawał się do użytku. Po krótkim odkurzaniu filtr zapychał się i nie można było odkurzać. Filtr można było myć, ale nie na tym polega odkurzanie by co parę machnięć szczotką rozbierać urządzenie i wkurzać się, a kosztował 4 zwykłe odkurzacze. Wywaliłem go i kupiłem odkurzacz działający na zasadzie cyklona.. Link do komentarza
bobiczek Napisano 18 listopada 2010 Udostępnij #5 Napisano 18 listopada 2010 pisałem wcześniej - centralny odkurzacz - jak zsyp na śmieci w blokuA to co sprawda się w szpitalach albo w hotelach - niekoniecznie w domkuPozdrawiam Link do komentarza
Gość TERESA Napisano 20 kwietnia 2013 Udostępnij #6 Napisano 20 kwietnia 2013 BARDZO DOBRY TEKST, TERAZ MOGĘ KUPOWAC ODKURZACZ Link do komentarza
Gość weronika Napisano 22 października 2014 Udostępnij #7 Napisano 22 października 2014 Witam. Stoję przed wyborem odkurzacza, ale totalnie się na tym nie znam. Jaki parametr filtru hepa powinnam wybrać? Dodam, że będzie to sprzęt do użytku domowego, a mieszkam z alergikiem. Jaki odkurzacz pochłonie, jak największą liczbę zanieczyszczeń i pozwoli żyć w czystości? Pomóżcie Link do komentarza
Gość MaciejSzcz Napisano 20 maja 2015 Udostępnij #8 Napisano 20 maja 2015 A może ktoś orientuje się jaki jest średni koszt (póki co sprawdziłem tylko tam gdzie kupowałem inne filtry Link do komentarza
Gość Alex Napisano 30 sierpnia 2019 Udostępnij #9 Napisano 30 sierpnia 2019 A jak to wygląda, jeśli chodzi o sprzątanie sierści zwierząt? Ciekawa jestem czy takie odkurzacze s filtrem HEPA nadają się do tego. Dopiero zaczęłam oglądać różne strony z nimi, aby się zdecydować na zakup. N Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 30 sierpnia 2019 Udostępnij #10 Napisano 30 sierpnia 2019 Dnia 22.10.2014 o 07:44, Gość weronika napisał: Witam. Stoję przed wyborem odkurzacza, ale totalnie się na tym nie znam. Jaki parametr filtru hepa powinnam wybrać? Dodam, że będzie to sprzęt do użytku domowego, a mieszkam z alergikiem. Jaki odkurzacz pochłonie, jak największą liczbę zanieczyszczeń i pozwoli żyć w czystości? Pomóżcie Rozwiń W artykule (w pierwszym poście jest link) jest tabela z filtrami. Wystarczy przeczytać. Teraz moc odkurzaczy jest ograniczana z uwagi na zużycie energii. Filtr na wylocie odkurzacza zapewnia jako taki poziom filtracji. Przy uruchomieniu odkurzacza i zapchanym worku i tak w powietrze unosi się "tuman kurzu". Najlepszym rozwiązaniem są odkurzacze przemysłowe i zastosowany tam system filtracji. Moc od 1000W np. Kaercher (to nie reklama bo w każdym supermarkecie budowlanym można spotkać odkurzacz w żółtym kolorze), 1600 W i nawet mocniejsze. Jedyna wada - trzeba ten odkurzacz potem gdzieś "upchać" W tych domowych stosowanie filtra HEPA raczej mija się z celem. Lepiej już zadbać o poziom higieny. Alergicy muszą zrezygnować z dywanów (kurzołapek) i często zraszać i zmywać podłogi. Alergik nie musi być też uczulony na kurz a samo słowo Alergia jest tylko synonimem pewnego utrudnienia życia codziennego. Rozwiązaniem uniwersalnym jet odkurzacz centralny ale najlepiej o tym pomyśleć na początku budowy domu. Wszelkie prace adaptacyjne w domu już zamieszkałym też są możliwe. Link do komentarza
Gość Iwona Napisano 7 września 2019 Udostępnij #11 Napisano 7 września 2019 Jak ktoś ma w domu zwierzaki to radze sie przyjrzeć solidnie parametrom. Jednak moc ssania musi byc minimum te 1200W jak w workowym zilanie. Nie o to przeciez chodzi zeby wyziewać z siebie ducha przy odkurzaniu Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 22 października 2019 Udostępnij #12 Napisano 22 października 2019 Święte słowa. I tu wkraczają producenci i dostawcy odkurzania centralnego. Wspominałem już o tym. Teraz nawiążę do kolejnego zagadnienia. Odkurzacze przenośne mają ograniczaną moc z uwagi na dziwnie pojęte oszczędzanie energii. Jednostki centralne nadal dysponują mocą ponad 1kW. Temat niby poboczny, ale mały silniczek nie da rady wytworzyć odpowiedniego podciśnienia w instalacji CO. Odpowiednio dobrana moc to skuteczne odkurzanie, to również krótszy czas odkurzania i w linii prostej - oszczędzamy energię Link do komentarza
retrofood Napisano 22 października 2019 Udostępnij #13 Napisano 22 października 2019 Dnia 30.08.2019 o 07:09, Budujemy Dom - budownictwo ogólne napisał: W tych domowych stosowanie filtra HEPA raczej mija się z celem. Rozwiń Odkurzacz z filtrem HEPA mam chyba już ponad 15 lat. Taki domowy. Działa bez problemu i działa dobrze. Ach, moc ma regulowaną płynnie, pokrętłem. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 23 października 2019 Udostępnij #14 Napisano 23 października 2019 Gratuluję, ja tez mam Odpalasz ten odkurzacz i opisz mi pierwsze wrażenie. U mnie na przykład idzie w górę chmura kurzu Link do komentarza
retrofood Napisano 23 października 2019 Udostępnij #15 Napisano 23 października 2019 Żadnej chmury nie widzę. Może wynika to z tego, że odkurzacz i filtr są regularnie czyszczone, no i nie przeciążane. Nie mam żadnych chodników, kraników i dywaników, będących naturalnym zapleczem dla kurzu, w przedpokoju i kuchni płytki (po odkurzaniu zmywane na mokro) a w pokojach panele. No i brak dzieci oraz zwierząt, więc żadne tumany kurzu się nie kłębią. Nikt po mieszkaniu nie biega. Link do komentarza
aeroVac Napisano 24 października 2019 Udostępnij #16 Napisano 24 października 2019 Dzień dobry, Nie zrozumie alergika, ten kto nigdy nie miał alergii, parafrazując stare powiedzenie. Odkurzacze przenośne muszą być wyposażone w wymyślne metody filtracji oczyszczające wydmuchiwane powietrze, bo w przeciwnym wypadku otrzymujemy rozpyloną zawiesinę kurzu zassanego przy sprzątaniu, dodatkowo ogrzaną przez turbinę silnika, więc unoszącą się w pomieszczeniu. Im dokładniejsze filtry zostaną zamontowane w odkurzaczu, tym większy stawiają opór i wymagają częstszego czyszczenia. Dzisiaj sprzedawane odkurzacze przenośne naprawdę mają małą siłę ssania w porównaniu do modeli sprzed wielu lat. W efekcie, żeby w ogóle dało się nimi sprzątać, wyposażane są w obrotowe ssawki lub ssawki o bardzo niskim profilu. W odkurzaczu centralnym, dla odmiany, mamy zastosowany stacjonarny mocny silnik i racjonalną metodę filtracji, dzięki czemu nie trzeba wyłapywać najdrobniejszych alergenów, bo są one po prostu wydmuchiwane na zewnątrz domu lub mieszkania. Sprzątanie przebiega szybciej i dokładniej. Podstawowe modele odkurzaczy centralnych nie są drogie i jeśli jest tylko możliwość techniczna ich instalacji, naprawdę warto je zastosować. Np.: https://sklep.aerovac.pl/produkt/tecno-style-150/ Pozdrawiamy Zespół aeroVac 1 Link do komentarza
ms27 Napisano 5 listopada 2019 Udostępnij #17 Napisano 5 listopada 2019 a jakie odkurzacze sa teraz popularne? Link do komentarza
aeroVac Napisano 22 listopada 2019 Udostępnij #18 Napisano 22 listopada 2019 Dalej dużą popularnością cieszą się urządzenia typu Split produkowane przez Vacu-Maid w USA. Coraz większym uznaniem klientów cieszą się urządzenia z filtrami kartrydżowymi, np. produkowane przez Sistamair modele Tecno-Style i Tecno R-evolution. Zapraszamy z zapoznaniem się z modelami na naszej stronie https://aerovac.pl/groups/odkurzacze-centralne Pozdrawiamy Zespół aeroVac Link do komentarza
Gość FiltryPlus.pl Napisano 29 listopada 2020 Udostępnij #19 Napisano 29 listopada 2020 Są dwa rodzaje filtrów hepa Filtry zmywalne i niezmywalne. Jeżeli widzimy, że filtr Hepa to „gąbka” w żadnym wypadku nie powinniśmy go myć ani odkurzacz. Badania wykazały, że takie działanie może tylko i wyłącznie zniszczyć nasz filtr aniżeli pomóc. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się