Pomocnik Napisano 24 września 2010 Udostępnij #1 Napisano 24 września 2010 Zastanawiam się na sensem montowania higrosterowanych nawiewników okiennych. Krążą na ten temat różne opinie, ale nigdzie nie znalazłem konkretnych informacji. Czy rzeczywiście regulują one w dostatecznym stopniu napływ powietrza zależnie od wilgotności panującej wewnątrz pomieszczeń? Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/stan-surowy/okna-i-drzwi/porady/12116-czy-nawiewniki-higrosterowane-wystarcza-do-regulacji-wentylacji-w-domu Link do komentarza
Gość Kazimierz R. Napisano 24 września 2010 Udostępnij #2 Napisano 24 września 2010 Coś chyba nie tak z tą teorią ciągu w zależności od temperatury zewnętrznej. U mnie i nie tylko jest zupełnie odwrotnie. Latem nie mam problemu z ciągiem grawitacyjnym wentylacji, natomiast gdy temperatura na zewnątrz jest coraz niższa mam coraz większe problemy z wentylacją. Prawie przez cały okres zimowy muszę pilnować kratek i przymykać je gdyż nawiewa bardzo zimne powietrze. Nie mam w mieszkaniu żadnych odbiorników gazowych. Proszę mi wytłumaczyć to zjawisko bo ja nie mogę tego pojąć. Również kominiarz nie umiał wytłumaczyć tego zjawiska.. Link do komentarza
HenoK Napisano 24 września 2010 Udostępnij #3 Napisano 24 września 2010 Cytat Coś chyba nie tak z tą teorią ciągu w zależności od temperatury zewnętrznej. U mnie i nie tylko jest zupełnie odwrotnie. Latem nie mam problemu z ciągiem grawitacyjnym wentylacji, natomiast gdy temperatura na zewnątrz jest coraz niższa mam coraz większe problemy z wentylacją. Prawie przez cały okres zimowy muszę pilnować kratek i przymykać je gdyż nawiewa bardzo zimne powietrze. Nie mam w mieszkaniu żadnych odbiorników gazowych. Proszę mi wytłumaczyć to zjawisko bo ja nie mogę tego pojąć. Również kominiarz nie umiał wytłumaczyć tego zjawiska.. Nie ma takiej możliwości, żeby w zimie wiało ze wszystkich kratek. Przy braku nawiewników w oknach lub przy bardzo szczelnej stolarce okiennej jedna lub kilka kratek ma prawidłowy ciąg, a w innych powstaje "cofka". Link do komentarza
bajbaga Napisano 24 września 2010 Udostępnij #4 Napisano 24 września 2010 (edytowany) Nie wystarczy, że zamontowano "jakieś" nawiewniki.Ich „wielkość” i ilość w poszczególnych pomieszczeniach, powinna być dobrana – zwłaszcza w aspekcie minimalnych przepływów, przy zamkniętym nawiewniku. Edytowano 24 września 2010 przez bajbaga (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość kn Napisano 7 października 2010 Udostępnij #5 Napisano 7 października 2010 Zima-ciąg kominowy. Przy zamkniętych oknach różnica ciśnień i temperatur w przeciwległych kominach wentylacyjnych powoduje ruch powietrza pomiędzy nimi. W zależności od siły i kierunku wiatru oraz nasłonecznienia nawiewa lub wywiewa przez kratkę. Już starożytni wykorzystywali to zjawisko do wentylacji pomieszczeń, szczególnie podziemnych.. Link do komentarza
Gość pp Napisano 24 grudnia 2010 Udostępnij #6 Napisano 24 grudnia 2010 W prasie oraz internecie sporo jest przekłamań, na szczęście budujemydom.pl w przeciwieństwie do konkurencji z muratora strają się pomagać :-) Chociaż wprost zwłaszcza w swoim miesięczniku nie mogą napisać żeby nie kupować higrosterowalnych nawiewników - chodzi o ew. reklamy potencjalnych firm które to sprzedają. Nawiewniki to podstawa w went. grawitacyjnej tylko że proponuje nawiewnik ciśnieniowy z reg. ręczną otwarcia lub zwykły ale również z reg. ręczną otwarcia. Zimą lubi powiać więc ciśnieniowy nawiewnik jest przydatny. Następnie przy dużych mrozach napływ powietrza do pomieszczeń na poziomie min. jaki nawiewnik oferuje jest w większości przypadków wystarczający. Naw. higrosterowalne są dodatkowo 2x droższe od ciśnieniowych więc po co przepłacać jak ta niby reg. automatyczna praktycznie nie działa tak jak klient by chciał.. Link do komentarza
ginter Napisano 9 stycznia 2011 Udostępnij #7 Napisano 9 stycznia 2011 Właśnie jestem w trakcie kupowania okien do nowobudowanego domu z wentylacją grawitacyjną.Czy jeśli kupie okna trzy szybowe to jakie nawiewniki będą najlepsze? Czy jest sens kupować okna trzy szybowe? Link do komentarza
nina5 Napisano 13 stycznia 2011 Udostępnij #8 Napisano 13 stycznia 2011 Cytat Nawiewniki to podstawa w went. grawitacyjnej tylko że proponuje nawiewnik ciśnieniowy z reg. ręczną otwarcia lub zwykły ale również z reg. ręczną otwarcia. Zimą lubi powiać więc ciśnieniowy nawiewnik jest przydatny. Następnie przy dużych mrozach napływ powietrza do pomieszczeń na poziomie min. jaki nawiewnik oferuje jest w większości przypadków wystarczający.Naw. higrosterowalne są dodatkowo 2x droższe od ciśnieniowych więc po co przepłacać jak ta niby reg. automatyczna praktycznie nie działa tak jak klient by chciał.. mam zamontowane nawiewniki automatyczne higroterowane oraz ręcznie sterowane z których jestem zadowolona. W okresie letnim niestety nawiewniki automatyczne się zamykają natomiast ręczne działają cały czas. Link do komentarza
rijswijker Napisano 14 stycznia 2011 Udostępnij #9 Napisano 14 stycznia 2011 Cytat Właśnie jestem w trakcie kupowania okien do nowobudowanego domu z wentylacją grawitacyjną.Czy jeśli kupie okna trzy szybowe to jakie nawiewniki będą najlepsze? Czy jest sens kupować okna trzy szybowe? Mam juz zamontowane takie okna(PCV 3-szyby) i w domu grawitacyjna wentylacja,rowniez zastanawiam sie czy to nie byl blad z mojej strony(przeinwestowanie)...Pozdrawiam Link do komentarza
HenoK Napisano 18 marca 2011 Udostępnij #10 Napisano 18 marca 2011 Cytat Mam juz zamontowane takie okna(PCV 3-szyby) i w domu grawitacyjna wentylacja,rowniez zastanawiam sie czy to nie byl blad z mojej strony(przeinwestowanie)...Pozdrawiam Jeżeli już, to błędem było zdecydowanie się na wentylacje grawitacyjną.Od przyszłego roku w Niemczech stosowanie takiej wentylacji w nowych budynkach będzie już zabronione.U nas to zapewne kwestia kilku lat. Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 19 marca 2011 Udostępnij #11 Napisano 19 marca 2011 HenoK - mógłbyś podać linka do tej informacji? Link do komentarza
rijswijker Napisano 19 marca 2011 Udostępnij #12 Napisano 19 marca 2011 .Od przyszłego roku w Niemczech stosowanie takiej wentylacji w nowych budynkach będzie już zabronione.U nas to zapewne kwestia kilku lat.[/quote]Mozna sie niezle ubawic.Zwlaszcza przy tym drugim zdaniu. Link do komentarza
HenoK Napisano 19 marca 2011 Udostępnij #13 Napisano 19 marca 2011 Cytat HenoK - mógłbyś podać linka do tej informacji? muratordom.pl/eko-murator/buduj-ekologicznie/domy-pasywne-w-niemczech,116_7025.html?&page=0Niestety za dostęp do artykułu musisz zapłacić .W wersji papierowej : Murator 2/2011 strona 50, 3 akapit . Cytat Mozna sie niezle ubawic.Zwlaszcza przy tym drugim zdaniu. Ludzi bawią różne rzeczy .Powyżej podałem źródło tej informacji. Link do komentarza
autorushd Napisano 19 marca 2011 Udostępnij #14 Napisano 19 marca 2011 No ciekawe, ciekawe. A może nareszcie Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 19 marca 2011 Udostępnij #15 Napisano 19 marca 2011 Dzięki za linka HenoK - wydaje mi się że za kilka lat jest to całkiem realne, że u nas też będzie taki przepis... Link do komentarza
HenoK Napisano 19 marca 2011 Udostępnij #16 Napisano 19 marca 2011 Cytat Dzięki za linka HenoK - wydaje mi się że za kilka lat jest to całkiem realne, że u nas też będzie taki przepis... Została uchwalona dyrektywa energetyczna, która mówi o budowie domów "zeroenergetycznych" od 2020 r. : http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUri...013:0035:PL:PDF Z wentylacja grawitacyjną trudno byłoby takie domy zaprojektować i wybudować. Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 19 marca 2011 Udostępnij #17 Napisano 19 marca 2011 skoro w grę wchodzą dyrektywy unijne - to jest więcej niż pewne, że nas też to będzie obowiązywać... Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się