Skocz do zawartości

Czy nawiewniki higrosterowane wystarczą do regulacji wentylacji w domu?

Recommended Posts

Zastanawiam się na sensem montowania higrosterowanych nawiewników okiennych. Krążą na ten temat różne opinie, ale nigdzie nie znalazłem konkretnych informacji. Czy rzeczywiście regulują one w dostatecznym stopniu napływ powietrza zależnie od wilgotności panującej wewnątrz pomieszczeń?

Pełna treść artykułu pod adresem:
https://budujemydom.pl/stan-surowy/okna-i-drzwi/porady/12116-czy-nawiewniki-higrosterowane-wystarcza-do-regulacji-wentylacji-w-domu

Gość Kazimierz R.
Coś chyba nie tak z tą teorią ciągu w zależności od temperatury zewnętrznej. U mnie i nie tylko jest zupełnie odwrotnie. Latem nie mam problemu z ciągiem grawitacyjnym wentylacji, natomiast gdy temperatura na zewnątrz jest coraz niższa mam coraz większe problemy z wentylacją. Prawie przez cały okres zimowy muszę pilnować kratek i przymykać je gdyż nawiewa bardzo zimne powietrze. Nie mam w mieszkaniu żadnych odbiorników gazowych. Proszę mi wytłumaczyć to zjawisko bo ja nie mogę tego pojąć. Również kominiarz nie umiał wytłumaczyć tego zjawiska..
Cytat

Coś chyba nie tak z tą teorią ciągu w zależności od temperatury zewnętrznej. U mnie i nie tylko jest zupełnie odwrotnie. Latem nie mam problemu z ciągiem grawitacyjnym wentylacji, natomiast gdy temperatura na zewnątrz jest coraz niższa mam coraz większe problemy z wentylacją. Prawie przez cały okres zimowy muszę pilnować kratek i przymykać je gdyż nawiewa bardzo zimne powietrze. Nie mam w mieszkaniu żadnych odbiorników gazowych. Proszę mi wytłumaczyć to zjawisko bo ja nie mogę tego pojąć. Również kominiarz nie umiał wytłumaczyć tego zjawiska..

Nie ma takiej możliwości, żeby w zimie wiało ze wszystkich kratek.
Przy braku nawiewników w oknach lub przy bardzo szczelnej stolarce okiennej jedna lub kilka kratek ma prawidłowy ciąg, a w innych powstaje "cofka".
  • 2 tygodnie temu...
Zima-ciąg kominowy. Przy zamkniętych oknach różnica ciśnień i temperatur w przeciwległych kominach wentylacyjnych powoduje ruch powietrza pomiędzy nimi. W zależności od siły i kierunku wiatru oraz nasłonecznienia nawiewa lub wywiewa przez kratkę. Już starożytni wykorzystywali to zjawisko do wentylacji pomieszczeń, szczególnie podziemnych..
  • 2 miesiące temu...
W prasie oraz internecie sporo jest przekłamań, na szczęście budujemydom.pl w przeciwieństwie do konkurencji z muratora strają się pomagać :-) Chociaż wprost zwłaszcza w swoim miesięczniku nie mogą napisać żeby nie kupować higrosterowalnych nawiewników - chodzi o ew. reklamy potencjalnych firm które to sprzedają. Nawiewniki to podstawa w went. grawitacyjnej tylko że proponuje nawiewnik ciśnieniowy z reg. ręczną otwarcia lub zwykły ale również z reg. ręczną otwarcia. Zimą lubi powiać więc ciśnieniowy nawiewnik jest przydatny. Następnie przy dużych mrozach napływ powietrza do pomieszczeń na poziomie min. jaki nawiewnik oferuje jest w większości przypadków wystarczający. Naw. higrosterowalne są dodatkowo 2x droższe od ciśnieniowych więc po co przepłacać jak ta niby reg. automatyczna praktycznie nie działa tak jak klient by chciał..
  • 3 tygodnie temu...
Cytat

Nawiewniki to podstawa w went. grawitacyjnej tylko że proponuje nawiewnik ciśnieniowy z reg. ręczną otwarcia lub zwykły ale również z reg. ręczną otwarcia. Zimą lubi powiać więc ciśnieniowy nawiewnik jest przydatny. Następnie przy dużych mrozach napływ powietrza do pomieszczeń na poziomie min. jaki nawiewnik oferuje jest w większości przypadków wystarczający.
Naw. higrosterowalne są dodatkowo 2x droższe od ciśnieniowych więc po co przepłacać jak ta niby reg. automatyczna praktycznie nie działa tak jak klient by chciał..

mam zamontowane nawiewniki automatyczne higroterowane oraz ręcznie sterowane z których jestem zadowolona. W okresie letnim niestety nawiewniki automatyczne się zamykają natomiast ręczne działają cały czas.
Cytat

Właśnie jestem w trakcie kupowania okien do nowobudowanego domu z wentylacją grawitacyjną.
Czy jeśli kupie okna trzy szybowe to jakie nawiewniki będą najlepsze? Czy jest sens kupować okna trzy szybowe?

Mam juz zamontowane takie okna(PCV 3-szyby) i w domu grawitacyjna wentylacja,rowniez zastanawiam sie czy to nie byl blad z mojej strony(przeinwestowanie)...Pozdrawiam
  • 2 miesiące temu...
Cytat

Mam juz zamontowane takie okna(PCV 3-szyby) i w domu grawitacyjna wentylacja,rowniez zastanawiam sie czy to nie byl blad z mojej strony(przeinwestowanie)...Pozdrawiam

Jeżeli już, to błędem było zdecydowanie się na wentylacje grawitacyjną.
Od przyszłego roku w Niemczech stosowanie takiej wentylacji w nowych budynkach będzie już zabronione.
U nas to zapewne kwestia kilku lat.
Cytat

HenoK - mógłbyś podać linka do tej informacji?

muratordom.pl/eko-murator/buduj-ekologicznie/domy-pasywne-w-niemczech,116_7025.html?&page=0
Niestety za dostęp do artykułu musisz zapłacić icon_sad.gif.
W wersji papierowej : Murator 2/2011 strona 50, 3 akapit icon_smile.gif.

DSC01446.jpg

Cytat

Mozna sie niezle ubawic.Zwlaszcza przy tym drugim zdaniu.

Ludzi bawią różne rzeczy icon_sad.gif.
Powyżej podałem źródło tej informacji.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...