maxr Napisano 20 września 2010 Udostępnij #1 Napisano 20 września 2010 WitamMam pewien problem. W łazience zauważyłem efekt ciągu wstecznego do pomieszczenia. Komin wentylacyjny jest wykonany za pomocą rury spiro i podłaczonej do dachówki wentylacyjnej całość ma długość 1 + kominek wentylacyjny ok 40 cm. Poproszę o pomoc co z tym fantem zrobić. Dodam tylko że w cełym domu i w łazience nie mam drzwi wewnętrznych a w oknie łazienkowym są napowietrzniki. Link do komentarza
animus Napisano 20 września 2010 Udostępnij #2 Napisano 20 września 2010 Cytat WitamMam pewien problem. W łazience zauważyłem efekt ciągu wstecznego do pomieszczenia. Komin wentylacyjny jest wykonany za pomocą rury spiro i podłaczonej do dachówki wentylacyjnej całość ma długość 1 + kominek wentylacyjny ok 40 cm. Poproszę o pomoc co z tym fantem zrobić. Dodam tylko że w cełym domu i w łazience nie mam drzwi wewnętrznych a w oknie łazienkowym są napowietrzniki. Rozwiń Łącznik kanałów okrągłych PCV z zaworem zwrotnym,umieścić w rurze spiro .Łącznik kanałów fi 100 z zaworem zwrotnym Link do komentarza
bajbaga Napisano 20 września 2010 Udostępnij #3 Napisano 20 września 2010 Ale to nie załatwia problemu wadliwej wentylacji.Mogą być wadliwe lub zbyt małe nawietrzniki – i niekoniecznie dotyczy to tylko tego pomieszczenia.Zrób „obrzęd gromniczy” opisany przez Adama https://forum.budujemydom.pl/Obrzed-gromnic...any-t11417.html Link do komentarza
animus Napisano 20 września 2010 Udostępnij #4 Napisano 20 września 2010 Cytat Ale to nie załatwia problemu wadliwej wentylacji.Mogą być wadliwe lub zbyt małe nawietrzniki ? i niekoniecznie dotyczy to tylko tego pomieszczenia.Zrób ?obrzęd gromniczy? opisany przez Adama l Rozwiń To też półśrodek można modlić się cały tydzień i tak trzeba będzie pomyśleć o instalacji wentylacyjnej z odzyskiem ciepła. 1 Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 16 lutego 2011 Udostępnij #5 Napisano 16 lutego 2011 Cytat WitamMam pewien problem. W łazience zauważyłem efekt ciągu wstecznego do pomieszczenia. Komin wentylacyjny jest wykonany za pomocą rury spiro i podłaczonej do dachówki wentylacyjnej całość ma długość 1 + kominek wentylacyjny ok 40 cm. Poproszę o pomoc co z tym fantem zrobić. Dodam tylko że w cełym domu i w łazience nie mam drzwi wewnętrznych a w oknie łazienkowym są napowietrzniki. Rozwiń Moze sprawe by zalatwilo przedluzenie kominka wentylacyjnego albo przeniesienie go wyzej blizej kalenicy. Link do komentarza
p.roberto Napisano 17 lutego 2011 Udostępnij #6 Napisano 17 lutego 2011 Skłaniałbym się do myśli mojego poprzednika, tylko, że to kosztowna przeróbka. Czy efekt ciągu wstecznego utrzymuje się stale, czy zmienia się, np. przy otwieraniu okna, drzwi itp?? Miałem podobną sytuację, lecz wydłużenie komina było niemożliwe. Zastosowałem wentylację wymuszoną z, na wszelki wypadek, blokadą wsteczną. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 17 lutego 2011 Udostępnij #7 Napisano 17 lutego 2011 Cytat Skłaniałbym się do myśli mojego poprzednika, tylko, że to kosztowna przeróbka. Czy efekt ciągu wstecznego utrzymuje się stale, czy zmienia się, np. przy otwieraniu okna, drzwi itp?? Miałem podobną sytuację, lecz wydłużenie komina było niemożliwe. Zastosowałem wentylację wymuszoną z, na wszelki wypadek, blokadą wsteczną. Rozwiń Przerobka nie byla by az tak kosztawna, zwroc uwage ze maxr ma kominek-dachowke a ty masz komin. Przeniesienie kominka wyzej nie powinno byc z tym wiekszych problemow czy kosztow . Link do komentarza
p.roberto Napisano 18 lutego 2011 Udostępnij #8 Napisano 18 lutego 2011 Rzeczywiście. Jednak trzeba trochę dachówek poprzekładać :] W moim przypadku z kolei trzeba dociągnąć zasilanie. Patrząc perspektywicznie, zużycie prądu może też być kosztowne... Lepiej będzie przełożyć kominek-dachówkę wyżej. Link do komentarza
Barbossa Napisano 18 lutego 2011 Udostępnij #9 Napisano 18 lutego 2011 raz - aby cokolwiek działało to min 2-2,5 m różnicy poziomów, bez meandrów typu uniki odpowiedzi przez TBdwa - "kominek" im dłuższy tym lepiej, bo zawirowania powietrza odbijającego się od połaci dachu, murowanych kominów itp potrafi wtłaczać powietrze do takiego ustrojstwatrzy - trzeba powiedzieć jasno - taki kominek to bez problemu może co najwyżej rurę od kopy odpowietrzać Link do komentarza
the_piotr Napisano 26 lutego 2011 Udostępnij #10 Napisano 26 lutego 2011 panie kolego możliwe że1/ rozpaliłeś w kominku lub masz otwarte szybry wylotowe2/uruchomiłeś okap nad kuchnia ma duży ciąg3/ piec główny zasilany jest powietrzem z mieszkania4/ któryś z wentylatorów łazienkowych silnie ciągnieto wszystko przy zamkniętych oknach szczelnie co powoduje odwrócenie ciągui ostatni kratki na kominie wentylacyjnym masz z jednej strony (brak przelotu na drugą stronę) wiatr wtłacza pęd powietrzazasada ilośc powietrza wchodzącego = ilości powietrza wychodzącegomiłego sprawdzania Link do komentarza
Gość Twój Kierownik Budowy Napisano 12 marca 2011 Udostępnij #11 Napisano 12 marca 2011 kominek jest zbyt niski, rura spiro powoduje spore opory (z racji karbowanej powierzchni-choć brzmi to absurdalnie). Aby uzyskać ciąg należałoby przynajmniej tę rurę dać w pionie i o długości co najmniej 1-1,5m, każdy tzw. leżak powoduje zwiększenie oporów, a wiejący wiatr łatwo odwraca ciąg. Jeżeli nie masz innego wyjścia zamontuj wentylator dachowy o jakiejś niewielkiej wydajnosci-można spróbować podłączyć go z opóźnieniem włączenia i wyłączenia podłączone pod układ oświetleniowy. Link do komentarza
autorushd Napisano 13 marca 2011 Udostępnij #12 Napisano 13 marca 2011 mam tak samo w pokoju. Komin wysoki , ok 8m. Jedynym sensownym rozwiazaniem to montaz reku. Inne sposoby to protezy. Oczywiscie mozna sie bawic w wydluzenie komina ale to nie rozwiazanie. W domu jest za malo powietrza i tworzy sie podcisnienie. Link do komentarza
bajbaga Napisano 13 marca 2011 Udostępnij #13 Napisano 13 marca 2011 Zwracam uwagę na to: Cytat ....... a w oknie łazienkowym są napowietrzniki. Rozwiń Można wstawiać większe kominy (długość i przekrój) – tyko po co?Zwykły, mały wentylator kanałowy (na kratce) z klapą zwrotną rozwiąże problem. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się