vega1 Napisano 9 lipca 2010 Udostępnij #1 Napisano 9 lipca 2010 czy ktoś mógłby coś szerzej napisać o glinie? Mam możliwość przywieźć tego każdą ilość na działkę. W sumie muszę jeszcze podnieść poziom terenu na tej działce, ale nie wiem czy glina ma w ogóle sens? Czy w niej coś rośnie, czy można ją jakoś sensownie zagospodarować? A może nawiozę gliny, zakupie piasku i będę mieszał? Czy wyjdzie coś dobrego z tego? Głównie boje się, czy po wybudowaniu domu, ta glina mi ładnie porośnie trawą i czy w niej będzie coś rosło. Link do komentarza
kalumet Napisano 9 lipca 2010 Udostępnij #2 Napisano 9 lipca 2010 często są ogłoszenia o oddaniu ziemi za darmoznajomy nawet transport załatwił na swój koszt aby pozbyć się ziemi z działkiwięc nie wiem czy warto brać glinęmoże lepiej poszukać i w końcu trafisz na ziemię za darmojedyny koszt to transport, ale on znowu nie jest aż tak drogi Link do komentarza
ashantess Napisano 9 lipca 2010 Udostępnij #3 Napisano 9 lipca 2010 u nas jest glina na działce, oddałabym każdą ilośc Link do komentarza
vega1 Napisano 9 lipca 2010 Autor Udostępnij #4 Napisano 9 lipca 2010 jest aż tak źle? Link do komentarza
ashantess Napisano 9 lipca 2010 Udostępnij #5 Napisano 9 lipca 2010 gorzej popada to się z butami wtapiasz w otoczenienie popada, to wyschnie, popęka, nic nie rośnietrzeba grubo dawac gleby normalnej, zeby ogrodek chociaz zrobic Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 10 lipca 2010 Udostępnij #6 Napisano 10 lipca 2010 Ja bym zadała pytanie z innej strony ...Co vega1 miał na myśli mówiąc glina.....Czy to jest warstwa ziemi pochodząca z głębokich wykopów,słaboprzepuszczalna ,która kiepsko będzie się nadawać jako podłoże pod założenie ogrodu,gdyż jest "jałowa"Czy to jest ziemia z wierzchnich warstw.... Link do komentarza
bajbaga Napisano 10 lipca 2010 Udostępnij #7 Napisano 10 lipca 2010 Cytat W sumie muszę jeszcze podnieść poziom terenu na tej działce, ale nie wiem czy glina ma w ogóle sens? Rozwiń Teoretycznie glina może być znakomitym materiałem wypełniającym. Teoretycznie, bo to zależy od wielu czynników na tej działce.Jeśli jest to glina, a nie ił.Najlepiej zasięgnąć rady u miejscowego fachowca – geologa, bo problem wcale nie jest prosty i wegetacja roślinności, to tylko mały Pan Pikuś. Link do komentarza
vega1 Napisano 10 lipca 2010 Autor Udostępnij #8 Napisano 10 lipca 2010 w Rzeszowie za wywrotkę ziemi chcą 300 zl. Za 100 zł przywożą ziemie z gruzem. A za darmo mogę mieć glinę. Ta glina jest i twarda i miękka. Momentami wygląda jak wiążąca zaprawa klejowa (biała i klejąca masa). A w innym miejscu jest twarda jak kamień oraz ma typowy kolor dla gliny. To pewnie sobie odpuszczę, chyba że tak jak mówiłem, zamówię piasek, wywrotkę dobrej ziemi i pomieszam to z gliną. Ale to znowu praca męczeńska... Link do komentarza
bajbaga Napisano 10 lipca 2010 Udostępnij #9 Napisano 10 lipca 2010 A możesz wyjaśnić jaki jest cel tej operacji „wymieszania”? Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 10 lipca 2010 Udostępnij #10 Napisano 10 lipca 2010 Cytat w Rzeszowie za wywrotkę ziemi chcą 300 zl. Za 100 zł przywożą ziemie z gruzem. A za darmo mogę mieć glinę. Ta glina jest i twarda i miękka. Momentami wygląda jak wiążąca zaprawa klejowa (biała i klejąca masa). A w innym miejscu jest twarda jak kamień oraz ma typowy kolor dla gliny. To pewnie sobie odpuszczę, chyba że tak jak mówiłem, zamówię piasek, wywrotkę dobrej ziemi i pomieszam to z gliną. Ale to znowu praca męczeńska... Rozwiń To może ,jak trzeba dużo podnieść/uzupełnić poziom to na spód daj tą glinę ( bo po opisie to chyba z głębszych wykopów pochodzi i nie urosło by na niej nic )A na wierzch kilka wywrotek lepszej ziemi np. wymieszanej z drobnym żwirem lub piaskiemTaka jest moja propozycja ... Link do komentarza
Barbossa Napisano 10 lipca 2010 Udostępnij #11 Napisano 10 lipca 2010 z pewnością glina nie może być tą warstwą ostatniąjako podbudowa (piszesz, że podnosisz teren) to i owszem, kwestia ile podnosiszjest jedno małe ale - musi być sucha, taka musi być rozłożona i taka "zagęszczona"na to ziemiano i to trochę musi się odleżeć, ustabilizuje się po 2-3 sezonach, nie wiem czy warto Link do komentarza
vega1 Napisano 10 lipca 2010 Autor Udostępnij #12 Napisano 10 lipca 2010 Cytat A możesz wyjaśnić jaki jest cel tej operacji ?wymieszania?? Rozwiń żeby ją rozbić (może się spulchni w ten sposób). Gdyby ją wymieszać, to chyba nie powinna się zbijać w bryły i zapewne będzie bardziej przewiewna. Cytat z pewnością glina nie może być tą warstwą ostatniąjako podbudowa (piszesz, że podnosisz teren) to i owszem, kwestia ile podnosiszjest jedno małe ale - musi być sucha, taka musi być rozłożona i taka "zagęszczona"na to ziemiano i to trochę musi się odleżeć, ustabilizuje się po 2-3 sezonach, nie wiem czy warto Rozwiń no ta sucha do końca nie jest. Poza tym ja nie mam już dwóch sezonów. Na wiosnę chce zacząć. Ta glina jest jak gąbka. Gdy nie jest sucha, stając w jednym miejscu, ona podnosi się w innym. Nie idzie tego ubić. Pewnie sobie ją odpuszczę bo już tyle ziemi nawiozłem, że na sam koniec nawalić gliny to zepsuje całą wcześniejszą prace. Link do komentarza
ashantess Napisano 10 lipca 2010 Udostępnij #13 Napisano 10 lipca 2010 Ja też bym tak radziła, że jeśli jest dużo do podnoszenia to tak głębiej glinę można wsadzić. Jak się uleży, taka przynajmniej jak nasza, daje stabilniejsze podłoże W naszą wryć się koparka nie mogła, tak ją podnosiło, trzeba było mocno wodą lać, żeby w ogóle ruszyła.Ale potem trzeba porządną warstwę ziemi, żeby coś urosło Link do komentarza
Barbossa Napisano 10 lipca 2010 Udostępnij #14 Napisano 10 lipca 2010 taką sobie odpusć Link do komentarza
vega1 Napisano 10 lipca 2010 Autor Udostępnij #15 Napisano 10 lipca 2010 dobrze. Tak więc zrobię. Link do komentarza
ashantess Napisano 10 lipca 2010 Udostępnij #16 Napisano 10 lipca 2010 Cytat taką sobie odpusć Rozwiń dlatego chętnie oddałabym moją Link do komentarza
vega1 Napisano 10 lipca 2010 Autor Udostępnij #17 Napisano 10 lipca 2010 Cytat dlatego chętnie oddałabym moją Rozwiń margiel też? Link do komentarza
ashantess Napisano 10 lipca 2010 Udostępnij #18 Napisano 10 lipca 2010 Cytat margiel też? Rozwiń jakby się dało to wykopać spod domu^^to badziewie jest nawet gorsze... białe paskudztwo! Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 3 sierpnia 2010 Udostępnij #19 Napisano 3 sierpnia 2010 A w końcu ?Glina została przywieziona na działeczkę czy nie ? Link do komentarza
Draagon Napisano 3 sierpnia 2010 Udostępnij #20 Napisano 3 sierpnia 2010 (edytowany) A ja przyjmę wywrotkę gliny do siebie - każdą ilość właściwie. Jedyny warunek by była czysta od iłów chcę sobie klepisko zrobić ."Moja" glina ma od diabła iłówA tak a propos gliny:Kiedyś oglądałem program - pod Berlinem mieszali glinę z węglem drzewnym,Po 5 latach prawie czarnoziem im się zrobił. To jakieś niemieckie labolatorium robiło.Czy to prawda nie wiem - próbnie można sobie mieszać - a co tyo komu szkodzi wywrotkę gliny przemieszać - a nóż okaże sie prawdą Edytowano 3 sierpnia 2010 przez Draagon (zobacz historię edycji) Link do komentarza
cyma2704 Napisano 4 sierpnia 2010 Udostępnij #21 Napisano 4 sierpnia 2010 WitamWłaśnie będę w tym roku robić eksperyment z glina w ogródku przydomowym. Mam drobny piasek, bo trudno to nazwać ziemią. Przywiozłam trochę gliny, rozłożę to cienką warstwą na działce, przeorzę, a na to planuję położyć warstwę obornika i przysypać lepszą ziemią. Mam nadzieję, że po 2 latach i przeoraniu tego uda mi się coś na tym wyhodować. Do tej pory na tym popiołowym piaseczku nawet chwasty niezbyt dobrze rosną. Być może domieszka gliny pozwoli zatrzymać trochę wody w glebie. Link do komentarza
vega1 Napisano 4 sierpnia 2010 Autor Udostępnij #22 Napisano 4 sierpnia 2010 musi urosnąć. Wszak do wielu kwiatów poleca się mieszać torf z gliną, lub glinę w innych mieszankach. Cytat A w końcu ?Glina została przywieziona na działeczkę czy nie ? Rozwiń odpuściłem tą glinę. Nawożę ziemię z gruzem betonowym. Gruz wybieram (przyda się pod kostkę brukową) a ziemie rozprowadzam po działce. Ręczna robota dla relaksu Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 4 sierpnia 2010 Udostępnij #23 Napisano 4 sierpnia 2010 Cytat . Ręczna robota dla relaksu Rozwiń hmmmmm Link do komentarza
kalumet Napisano 4 sierpnia 2010 Udostępnij #24 Napisano 4 sierpnia 2010 Cytat odpuściłem tą glinę. Nawożę ziemię z gruzem betonowym. Gruz wybieram (przyda się pod kostkę brukową) a ziemie rozprowadzam po działce. Ręczna robota dla relaksu Rozwiń ja będę miał taki sam relaks Link do komentarza
vega1 Napisano 4 sierpnia 2010 Autor Udostępnij #25 Napisano 4 sierpnia 2010 w sumie nie wygląda tak źle. Taką ziemię z gruzem można za darmoche wychaczyć, a po oddzieleniu tego gruzu zostaje całkiem dobra ziemia. Zawsze to lepsze niż glina. A gruz, zawsze się przyda. To pod kostkę, to pod chodnik itd. Link do komentarza
kalumet Napisano 4 sierpnia 2010 Udostępnij #26 Napisano 4 sierpnia 2010 Cytat w sumie nie wygląda tak źle. Taką ziemię z gruzem można za darmoche wychaczyć, a po oddzieleniu tego gruzu zostaje całkiem dobra ziemia. Zawsze to lepsze niż glina. A gruz, zawsze się przyda. To pod kostkę, to pod chodnik itd. Rozwiń jak obliczyłem na ziemię na działkę musiałbym wydać około 10k plus transportza ziemię z gruzem to tylko transportmi się gruz przydawychodzi mi około 30m podjazdunic człowiek nie przeskrobał a trzeba będzie pracować jak w kamieniołomie Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się