madzia861011@wp.pl Napisano 1 lipca 2010 Udostępnij #1 Napisano 1 lipca 2010 Witam! Planuje remont mieszkania. No i tu zaczynają sie problemy...Mieszkanie jest małe, w zasadzie duży salon z aneksem kuchennym + mała łazienka i dość spory pokój córeczki. I właśnie w tym salonie i kuchni chcę mieć na podłodze płytki - nie wiem jak to się fachowo nazywa, powiedzmy że podłogowe. Narzeczony uważa, że jak będą płytki to będzie zimno, że jak nie ma ogrzewania podłogowego to nie ma sensu, że trzeba zrobić wylewkę itp.Ja naprawdę marze o płytkach, nie chce już paneli, linoleum czy czegoś tam jeszcze...Moje pytanie brzmi: czy rzeczywiście te płytki tak "wyziębiają" pomieszczenie? Czy naprawdę trzeba non stop chodzić w kapciach, bo się - może przesadzam - zmarznie? Dodam, że mieszkanie jest na poddaszu w domu jednorodzinnym i latem jest tu nieznośnie gorąco i duszno... :/Czekam niecierpliwie na odpowiedzi. Pozdrawiam! Link do komentarza
Marcin123 Napisano 1 lipca 2010 Udostępnij #2 Napisano 1 lipca 2010 Jeżeli masz niewielka powierzchnię to pokrycia płytkami, to ja bym zastosował elektryczne ogrzewanie podłogowe pod płytkami. Zawsze będziesz szczęśliwa, bo latem fajny chłód od płytek a zimą ciepła podłoga. Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 1 lipca 2010 Udostępnij #3 Napisano 1 lipca 2010 płytki są chłodniejsze niż deska czy panele i twardsze. Są za to trwalsze. Faktycznie może fajną rzeczą jest mieć pod nimi podłogówkę, ale przez pól roku nie grzejesz i wtedy beda chłodne. A myślałaś o desce podłogowej? Link do komentarza
jimt Napisano 1 lipca 2010 Udostępnij #4 Napisano 1 lipca 2010 Płytki są zimne, ja nie lubie dotykać ich bosą stopą. Wykładziny są teraz fajne i nie ma problemów z czyszczeniem fug. Link do komentarza
budowniczy72 Napisano 2 lipca 2010 Udostępnij #5 Napisano 2 lipca 2010 Przychylam się do zdania, że jeśli to niewielka powierzchnia, a marzysz o płytkach to warto zainwestować w podgrzewanie podłogowe. Link do komentarza
eureka Napisano 7 lipca 2010 Udostępnij #6 Napisano 7 lipca 2010 Ogrzewanie podłogowo w przypadku płytek w pokojach typu salon, czy sypialnia to obowiązek. Nawet nie zdajecie sobie sprawy, jak jest zimno od takiej podłogi, jak się nie zamontuje takiego podgrzewania podłogowego. Słyszałam, ze robi się teraz takie prowizoryczne, z rurek od centralnego ogrzewania - swoją drogą to ciekawa sprawa, bo wykorzystuje się coś do kilku celów. Link do komentarza
jimt Napisano 7 lipca 2010 Udostępnij #7 Napisano 7 lipca 2010 Ja mam rurki do kaloryfera w łazience podciagniete od pieca pod podłogą, fajnie grzeja te 30cm w pobliżu Link do komentarza
cinek44 Napisano 7 lipca 2010 Udostępnij #8 Napisano 7 lipca 2010 Ogrzewanie podłogowe to fajna sprawa, ale wydaje mi się, że w Twoim wypadku nie jest konieczna. Zastanów się nad kosztami, zawsze możesz położyć wykładzinę, lub dywan- pomieszczenie nabierze "przytulnego" charakteru. Płytki to dobre rozwiązanie, nie powinnaś z nich rezygnować tylko dlatego, że może być zimno, jak widać są dobre rozwiązania dodatkowe. A skoro latem jest tam tak ciepło to może być nawet na plus Link do komentarza
madzia861011@wp.pl Napisano 5 października 2010 Autor Udostępnij #9 Napisano 5 października 2010 Dziękuję wam bardzo za odpowiedzi. Mam teraz jeszcze jedno pytanie.Chcę na ścianach położyć tynk mozaikowy (kamyczkowy, jak kto woli). To sie bedzie dobrze prezentowało z płytkami podłogowymi, prawda? Czy może to niezbyt fajne? Ja kompletnie nie mam gustu do takich spraw, nie wiem co do czego pasuje itd... Link do komentarza
daggulka Napisano 7 października 2010 Udostępnij #10 Napisano 7 października 2010 Cytat Dziękuję wam bardzo za odpowiedzi. Mam teraz jeszcze jedno pytanie.Chcę na ścianach położyć tynk mozaikowy (kamyczkowy, jak kto woli). To sie bedzie dobrze prezentowało z płytkami podłogowymi, prawda? Czy może to niezbyt fajne? Ja kompletnie nie mam gustu do takich spraw, nie wiem co do czego pasuje itd... w sprawie płytek na podłodze .... to jest mieszkanie - w ogrzewanym bloku .... nie będzie "ciągnąć" od dołu zimnem .... więc płytki nie powinny być jakoś specjalnie uciążliwie zimne .... tynk mozaikowy - na pewno jest trwały , trwalszy niż farba czy tapeta .... są różne rodzaje ziarnistości (wielkość kamyczków), różne połączenia kolorów - jeśli się zdecydowałeś na taki , na pewno zdołasz dobrać odpowiedni .... wystarczy się przejść do sklepu i obejrzeć próbki .... czy będzie pasować? kwestia zgrania kolorów .... ale zastanów się jeszcze , bo jeśli Ci się znudzi to skucie tego nie jest prostą i bezbolesną sprawą jak położenie nowej tapety czy warstwy farby ... Link do komentarza
acia Napisano 8 października 2010 Udostępnij #11 Napisano 8 października 2010 Płytki na podłodze jak najbardziej TAK!!! - mam i polecam.Tynk mozaikowy - super na zewnątrz, lub na hole, korytarze - co do pokoju dziennego niekoniecznie, jeśli już to np. jedna ściana. Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 8 października 2010 Udostępnij #12 Napisano 8 października 2010 płytki jak najbardziej ok, ale tak ktoś pisał, jak niewielka powierzchnia, to dałbym elektryczne maty grzejne...dodatkowy koszt stosunkowo nieduży, a komfort na pewno większy...zawsze można wyłączyć... Link do komentarza
racer Napisano 8 października 2010 Udostępnij #13 Napisano 8 października 2010 Cytat Mam teraz jeszcze jedno pytanie.Chcę na ścianach położyć tynk mozaikowy (kamyczkowy, jak kto woli). To sie bedzie dobrze prezentowało z płytkami podłogowymi, prawda? Czy może to niezbyt fajne? Ja kompletnie nie mam gustu do takich spraw, nie wiem co do czego pasuje itd... Mówisz o tynku dyspersyjnym? Pokarz foty kafli i tego tynku, powiemy Link do komentarza
wooden Napisano 12 października 2010 Udostępnij #14 Napisano 12 października 2010 (edytowany) jeśli chodzi o płytki na podłogę to jest bardzo dobry pomysł jeśli chodzi o pomieszczenia w domu czy mieszkaniu. Czyści się je naprawdę dobrze i nie zostają plamy. Szczególnie przydatne to jest podczas zimowego okresu. Nie są one cały czas zimne, a jeśli by ci to przeszkadzało zawsze pod nogi możesz dać mały dywanik. Duży wybór jeśli chodzi o wzory i rodzaje płytek ma Opoczno, Tubądzin czy paradyż - według mnie ta kolekcja jest całkiem niezła: http://opocznoplytki.pl/c/222/royal.html Edytowano 12 października 2010 przez wooden (zobacz historię edycji) Link do komentarza
DobreGrzejniki Napisano 24 listopada 2010 Udostępnij #15 Napisano 24 listopada 2010 (edytowany) Można zastosować elektryczne podgrzewanie podłogi,ale optycznie efekt płytek i tak pozostanie "zimny" przynajmniej dla oka. Może lepszym rozwiązaniem były parkiet lub panele podłogowe? Edytowano 24 listopada 2010 przez DobreGrzejniki (zobacz historię edycji) Link do komentarza
kacy Napisano 22 grudnia 2010 Udostępnij #16 Napisano 22 grudnia 2010 Cytat Chcę na ścianach położyć tynk mozaikowy (kamyczkowy, jak kto woli). To sie bedzie dobrze prezentowało z płytkami podłogowymi, prawda? Czy może to niezbyt fajne? Ja kompletnie nie mam gustu do takich spraw, nie wiem co do czego pasuje itd... Kwestia czy płytki będą pasować do mozaiki wymaga trochę więcej zastanowienia, ale też jest na to sposób - jeśli intersują Ciebie kolekcje z Paradyża, to oni na swojej stronie aplikację do aranżacji z swoimi płytkami, w której możesz zaprojektować pokój z wykorzystaniem wybranych płytek. Z kolei w power net+ są w bazach także płytki z Pilcha, Domino, Venus i Ceramiki Końskie (z Paradyża też, ale w lg jest ich więcej). Nie zawadzi spróbować. Link do komentarza
Ekspert_Komfortu Napisano 22 grudnia 2010 Udostępnij #17 Napisano 22 grudnia 2010 Cytat Kwestia czy płytki będą pasować do mozaiki wymaga trochę więcej zastanowienia, ale też jest na to sposób - jeśli intersują Ciebie kolekcje z Paradyża, to oni na swojej stronie aplikację do aranżacji z swoimi płytkami, w której możesz zaprojektować pokój z wykorzystaniem wybranych płytek. Z kolei w power net+ są w bazach także płytki z Pilcha, Domino, Venus i Ceramiki Końskie (z Paradyża też, ale w lg jest ich więcej). Nie zawadzi spróbować. Witam,Jeśli płytki ceramiczne mają być położone w salonie ze względu na walory wizualne poleciłabym zwrócić uwagę na panele o wzorze płytek - są "ciepłe" i często do złudzenia przypominają wyglądem terakotę - można zobaczyć ofertę mają również fugi.Oczywiście ich zaletą jest to, że montaż jest bardzo szybki i łatwy i nie powoduje "rewolucji" w całym mieszkaniu, brudu związanego z wylewkami (zakładam, ze podłoże jest równe) i jeśli kiedyś byłyby inne koncepcje na salon można taką podłogę równie szybko zdemontować.Serdecznie pozdrawiam,Ekspert Komfortu Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 22 grudnia 2010 Udostępnij #18 Napisano 22 grudnia 2010 j.w. - jest to dosyć ciekawa alternatywa...szwagierka ma tak w kuchni i na pierwszy rzut oka nie poznać że to panele...a wizualnie bardzo łądnie się prezentuje... Link do komentarza
tomeh Napisano 25 grudnia 2010 Udostępnij #19 Napisano 25 grudnia 2010 Ale panela zawsze znacznie szybciej się ściera. Link do komentarza
klient2006 Napisano 28 grudnia 2010 Udostępnij #20 Napisano 28 grudnia 2010 Nie radziłabym kłaść w kuchni paneli czy parkietu szybko się zniszczą. Najlepsze są płytki, ale zimą będzie chłodna podłoga. Latem, szczególnie na poddaszu będzie fajnie - chłodno. Dlatego też radziłabym zrobić podłogę ogrzewaną. Proszę się też doradzić fachowców - firm wykonawczych. Można je znaleźć na stronie www np. psb. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się