retrofood Napisano 18 czerwca 2010 #1 Napisano 18 czerwca 2010 50 razy tańsze niż zwykła bateria. Tania bateria, której źródłem energii są gotowane ziemniaki może rozpowszechnić się w krajach najbiedniejszych. Takiego zdania są wynalazcy z Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie.Bateria ma cynkowe i miedziane elektrody. Między nimi znajduje się plaster ziemniaka. Naukowcy odkryli, że ugotowanie bulwy zwiększa ilość otrzymywanej energii elektrycznej nawet dziesięciokrotnie, w porównaniu z surowymi ziemniakami.Kartoflane baterie są poza tym 50 razy tańsze od tradycyjnych, dostępnych w sklepach. Działają przez kilka dni, a nawet kilka tygodni. Według izraelskich i amerykańskich naukowców takie ogniwa mogą przydać się w tych rejonach świata, gdzie infrastruktura elektryczna nie istnieje. Ziemniaki są uprawiane w 130 krajach w różnych strefach klimatycznych, są więc dostępne przez cały rok. Bateria z kartofli
stokrotka.35 Napisano 18 czerwca 2010 #2 Napisano 18 czerwca 2010 Można też zbudować taką baterie z cytryny,cebuli ... itp . Z takiego „układu” możemy uzyskać napięcie ok. 0,5 do 1V.Córka była na pokazach z fizyki i też o takich bateriach opowiadała....
Konfi Napisano 20 czerwca 2010 #3 Napisano 20 czerwca 2010 Nie wiązałbym z tym rozwiązaniem większych nadziei!!!
animus Napisano 20 czerwca 2010 #4 Napisano 20 czerwca 2010 Cytat 50 razy tańsze niż zwykła bateria. Tania bateria, której źródłem energii są gotowane ziemniaki może rozpowszechnić się w krajach najbiedniejszych. Takiego zdania są wynalazcy z Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie.Bateria ma cynkowe i miedziane elektrody. Między nimi znajduje się plaster ziemniaka. Naukowcy odkryli, że ugotowanie bulwy zwiększa ilość otrzymywanej energii elektrycznej nawet dziesięciokrotnie, w porównaniu z surowymi ziemniakami.Kartoflane baterie są poza tym 50 razy tańsze od tradycyjnych, dostępnych w sklepach. Działają przez kilka dni, a nawet kilka tygodni. Według izraelskich i amerykańskich naukowców takie ogniwa mogą przydać się w tych rejonach świata, gdzie infrastruktura elektryczna nie istnieje. Ziemniaki są uprawiane w 130 krajach w różnych strefach klimatycznych, są więc dostępne przez cały rok. Bateria z kartofli A po wyeksploatowaniu z energii biednego kartofla oraz silnego ślinotoku od patrzenia na niego można w końcu go zjeść .
PeZet Napisano 21 czerwca 2010 #5 Napisano 21 czerwca 2010 Opodatkują rolnikom ziemniaki trzymane w piwnicy. Kilka "metrów" ziemniaków to panie parę ładnych woltów. Potem te ziemniaki na księżycówkę przerobić i da się żyć. Świat ziemniakiem stoi. 1
stokrotka.35 Napisano 22 czerwca 2010 #6 Napisano 22 czerwca 2010 Cytat Opodatkują rolnikom ziemniaki trzymane w piwnicy. Kilka "metrów" ziemniaków to panie parę ładnych woltów. Potem te ziemniaki na księżycówkę przerobić i da się żyć. Świat ziemniakiem stoi. Spiżarka w piwnicy ..ze spiżarki domowa elektrownia ..A na końcu podręczny barek..Tylko właśnie te podatki.....hmmmmI jak zechcą opodatkować wszystko...i ziemniakai własny prądi gorzałkę ...To kiepsko sie na tym wyjdzie Ale pomysł pierwsza klasa !
PeZet Napisano 22 czerwca 2010 #7 Napisano 22 czerwca 2010 Ktoś jakiś schemat elektryczny może by wrzucił?
Sepro Napisano 24 czerwca 2010 #8 Napisano 24 czerwca 2010 Telewizji się na tym nie poogląda, a i internet ciężko byłoby odpalić
PeZet Napisano 26 czerwca 2010 #10 Napisano 26 czerwca 2010 Cytat Mnie ten pomysł nie porwał Zdziwiłbym się, gdyby było inaczej, ale schemat mógłbyś wrzucić.
Mirek_L Napisano 27 czerwca 2010 #11 Napisano 27 czerwca 2010 Tak sobie myślę... ileż ja tego prądu zjadłem, no i wypiłem...
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się