stokrotka.35 Napisano 17 czerwca 2010 #1 Napisano 17 czerwca 2010 Macie może jakieś ciekawe i sprawdzone przepisy "słoikowe"Robię dużo przetworów i lubię też poeksperymentować...
qlaqla1 Napisano 17 czerwca 2010 #2 Napisano 17 czerwca 2010 Słoików nie robię , ale namiętnie syropy z pigwowca, Na zime do herbatki zamiast cytryny rewelacja. Zbieram owoce pigwowca na jesieni po wszystkich znajomych, Wydrążam pestki, wrzucam do szatkownicy , mieszam w dużej misce z cukrem, i przekładam do słoików żeby puściły sok, po dobie odlewam sok do garnka ,dodaje jeszcze cukru podgrzewam prawie do zagotowania i przelewam w butelek, tak na oko około 1 kg cukru na 2kg owoców, robie na oko , wiec nie moge powiedzieć dokładnie. "Trociny "z owoców wrzucam do gara i dusze, Zamykam w słoiki i potem mieszam z jabłkami i robie szarlotke. Pozdrawiam
stokrotka.35 Napisano 9 lipca 2010 Autor #3 Napisano 9 lipca 2010 Dzisiaj nazbierałam.: Dżemik już mam..Zasypywane cukrem też ....Może jakieś propozycje ... na co przerobić ?
mysza223 Napisano 9 lipca 2010 #4 Napisano 9 lipca 2010 Cytat Dzisiaj nazbierałam.:[attachment=6479:100_2525_bor_wki.JPG]Dżemik już mam..Zasypywane cukrem też ....Może jakieś propozycje ... na co przerobić ? pierożki zrób i prześlij parę meilem
ashantess Napisano 9 lipca 2010 #5 Napisano 9 lipca 2010 Ja robię od paru lat ogóreczki na sposób nowoczesny 3 kg ogórków w skórce0,5 kg cukru1 szklanka octu 10%2-3 ząbki czosnku2 łyżeczki chilli3 płaskie łyżki soliOgórki pokroić na plastry, posolić i odstawić na 3-4 godziny. Wszystko zagotować (ogórki dodać razem z sokiem). Gorąec do słoików. Jak ostygnie pasteryzować 5 minut.
PeZet Napisano 9 lipca 2010 #6 Napisano 9 lipca 2010 Mam prośbę o przepis na ogórki małosolne. Wiem, jest banalny, ale... nie znam go. A siedzę sobie na budowie, bym zrobił... wiaderko małosolniaków.
ashantess Napisano 9 lipca 2010 #7 Napisano 9 lipca 2010 Ja robiłam ostatnio takie i wyszły nawet niezłe Porcja na 3 l słój:2,5 kg małych ogórków3 łyżki soli5-6 ząbków czosnkukawałek korzenia chrzanukilka gałązek kopruew. kilka listków chrzanu
PeZet Napisano 9 lipca 2010 #8 Napisano 9 lipca 2010 Cytat Ja robiłam ostatnio takie i wyszły nawet niezłe Porcja na 3 l słój:2,5 kg małych ogórków3 łyżki soli5-6 ząbków czosnkukawałek korzenia chrzanukilka gałązek kopruew. kilka listków chrzanu Ashantess,tak też uczynię, a zamiast korzenia dam liść. Rośnie tu u mnie tego na łące sporo.Czy może ten korzeń być musi?
mysza223 Napisano 9 lipca 2010 #9 Napisano 9 lipca 2010 Cytat Ashantess,tak też uczynię, a zamiast korzenia dam liść. Rośnie tu u mnie tego na łące sporo.Czy może ten korzeń być musi? Może być liść a nawet dwa
mysza223 Napisano 9 lipca 2010 #10 Napisano 9 lipca 2010 jak chcesz na szybko dodaj nie 3 a 4 łyżki soli - jak nie zdążysz zjeść będą kiszone - spoko na kanapki
ashantess Napisano 9 lipca 2010 #11 Napisano 9 lipca 2010 Jak masz liście, to może gdzieś i korzeń znajdziesz A jak nie, to daj ze 2 liście więcej i będzie wersja light
stokrotka.35 Napisano 9 lipca 2010 Autor #12 Napisano 9 lipca 2010 Cytat pierożki zrób i prześlij parę meilem Pierożki z tymi borówkami /czarnymi jagodami ( co region to inaczej mówią ) planuję jutro ....Chętnie bym przesłała ...Ale czy mejlem da rady .... hmmmm
mysza223 Napisano 9 lipca 2010 #13 Napisano 9 lipca 2010 Cytat Pierożki z tymi borówkami /czarnymi jagodami ( co region to inaczej mówią ) planuję jutro ....Chętnie bym przesłała ...Ale czy mejlem da rady .... hmmmm smacznego życzę - uwielbiam je (szkoda że nie zasmakuję )
anerita Napisano 20 sierpnia 2010 #14 Napisano 20 sierpnia 2010 Kolejny przepis z serii ogórkowych OGÓRKI Z MUSZTARDĄ3 kg ogórków1 litr wody0,5 - 1 szkl. octu (raczej ta dolna granica )1 szkl. cukru2 płaskie łyżki soli5 łyżek musztardyczosnek, koperek, pieprz, liść laurowy, ziele angielskieOgórki pokroić w paski (znaczy po długości na 4 części). Wszystko razem wymieszać i wkładać do słoiczków. Zagotować.Jeżeli chcemy żeby ogórki były miększe pozostawić je na kilka godzin (min. 2 ) w zalewie i dopiero wkładać do słoiczków i gotować.Uwielbiam te ogórki do sałatek - zamiast korniszonów. Pycha! Do obiadu. Albo do mężowi do %
edyta0407 Napisano 20 sierpnia 2010 #15 Napisano 20 sierpnia 2010 Moja teściowa robi super ogórki kiszone w 5l butelkach po wodzie.Zdobędę przepis to napiszę
magpie101 Napisano 8 września 2010 #16 Napisano 8 września 2010 Cytat Moja teściowa robi super ogórki kiszone w 5l butelkach po wodzie.Zdobędę przepis to napiszę Oj juz w tym roku chyba nie zrobimy, u mnie ostatnie ogorki zaprawilismy w sobote.
Supersaxo Napisano 15 września 2010 #17 Napisano 15 września 2010 ...a ja co jakis czas robie sobie leczo w sloikach - przydaje sie na jesienne i zimowe obiadki...
bobiczek Napisano 16 listopada 2015 #18 Napisano 16 listopada 2015 Cytat Mam prośbę o przepis na ogórki małosolne. Wiem, jest banalny, ale... nie znam go. A siedzę sobie na budowie, bym zrobił... wiaderko małosolniaków.
witekzz Napisano 7 grudnia 2015 #19 Napisano 7 grudnia 2015 Słoików sam nie robię...ale przypalanke na spirytusie to co innego
janm Napisano 14 grudnia 2015 #20 Napisano 14 grudnia 2015 Smakowicie wyglądają te ogórki... nie ma co
remik112 Napisano 15 grudnia 2015 #21 Napisano 15 grudnia 2015 Ciekawe czy można coś oprócz nich tam zlowić
malinka89 Napisano 15 grudnia 2015 #22 Napisano 15 grudnia 2015 Dziwny sposób na robienie ogórków :P Jak się nie zepsuły? Nie rozumiem, przecież nie są przykryte niczym. Ktoś mi jest to w stanie wytłumaczyć?
bajbaga Napisano 15 grudnia 2015 #23 Napisano 15 grudnia 2015 Kiszone były normalnie - to tylko ekspozycja sklepowa.
janm Napisano 25 stycznia 2016 #24 Napisano 25 stycznia 2016 Nie sądziłem że ktoś to na poważnie weźmie
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się