kianek Napisano 8 czerwca 2010 #1 Napisano 8 czerwca 2010 witamjak polaczyc rynny cynk tytan aby jak najdluzej wytrzymaly polaczeniamontuje rynny ukryte w ociepleniu....jesli polaczenie rynny strzeli to woda dostanie sie do ocieplenie i bedzie dramatobawiam sie lutowaniaczy moze zrobic nitowanie? jak to rozwiazac aby polaczenie bylo jak najbardziej pewne?
Mistrz Jan Napisano 8 czerwca 2010 #2 Napisano 8 czerwca 2010 Cynk pięknie się lutuje. O to , to akurat się nie martw. Martw się o ściany w czasie ulewy i śnieżnej zimy. Jan.
kianek Napisano 8 czerwca 2010 Autor #3 Napisano 8 czerwca 2010 a dlaczego mam sie martwic o sciany?martwia mnie tylko laczenia rynienbedzie z 50mb rynien. laczenie co 2 metry- 25 laczen minimum. jak strzeli jakies moze byc nieciekawie
animus Napisano 8 czerwca 2010 #4 Napisano 8 czerwca 2010 Cytat a dlaczego mam sie martwic o sciany?martwia mnie tylko laczenia rynienbedzie z 50mb rynien. laczenie co 2 metry- 25 laczen minimum. jak strzeli jakies moze byc nieciekawie Jak będzie dłuższy niż 6 m jeden odcinek to musisz dać dylatację zwłaszcza od południowej strony .Wtedy resztę możesz polutować włącznie z deklami .
Sepro Napisano 9 czerwca 2010 #5 Napisano 9 czerwca 2010 Cytat Jak będzie dłuższy niż 6 m jeden odcinek to musisz dać dylatację zwłaszcza od południowej strony .Wtedy resztę możesz polutować włącznie z deklami . A jak dylatacja w takich rynnach wygląda?
Witand - pokrycia dachowe Napisano 9 czerwca 2010 #6 Napisano 9 czerwca 2010 Radziłbym skleić rynny a lutować tylko denka. Pozdrawiam.
EKRO Napisano 10 czerwca 2010 #7 Napisano 10 czerwca 2010 Cytat A jak dylatacja w takich rynnach wygląda? Jest to połączenie taśmy i gumy z dodatkową częscia wulsty.www.ekro.com.pl/.../Dylatacja%20Cu%20-%2090.jpg
EKRO Napisano 10 czerwca 2010 #8 Napisano 10 czerwca 2010 Cytat Jest to połączenie taśmy i gumy z dodatkową częscia wulsty.www.ekro.com.pl/.../Dylatacja%20Cu%20-%2090.jpg przepraszam, ten link http://www.ekro.com.pl/MTO/Miedz/SysRyn/po...Cu%20-%2090.jpg
racer Napisano 10 czerwca 2010 #9 Napisano 10 czerwca 2010 Kolega pyta o tytan-cynk, nie o zwykły cynk!!!
animus Napisano 10 czerwca 2010 #10 Napisano 10 czerwca 2010 Cytat A jak dylatacja w takich rynnach wygląda? Proponuje obejrzeć filmik- życie to ciągła nauka.montaż systemu rynnowego wraz z akcesoriami
kianek Napisano 10 czerwca 2010 Autor #11 Napisano 10 czerwca 2010 a jakie bardziej trwale polaczenie - na cynk -tytan czy na miedzi
Mistrz Jan Napisano 10 czerwca 2010 #12 Napisano 10 czerwca 2010 Jaka jest domieszka tytanu- znikoma. Ale jak brzmi ; TYTAN. W obrabianiu nie odczuwam żadnej różnicy. Lutowanie miedzi czy cynku jest bardzo wytrzymałe, przy dokładności praktycznie 100% pewności. Rynny z miedzi można połączyć na podwójny felc. Jan.
racer Napisano 10 czerwca 2010 #13 Napisano 10 czerwca 2010 Jest taka różnica, że tytan-cynk jest bardzo miękki, nie wiem skąd ty się urwałeś. I wytrzymałość tytan-cynku to 80 lat! Widzę że nie masz pojęcia o materiałoznawstwie, nie potrzeba dużej ilości tytanu by osiągnąć wytrzymałość na czynniki atmosferyczne.
animus Napisano 10 czerwca 2010 #14 Napisano 10 czerwca 2010 Cytat a jakie bardziej trwale polaczenie - na cynk -tytan czy na miedzi Jest jeszcze inny pomysł na trwale połączone rynny .Rynny w systemie ciągłym to jedyny sposób na produkcje rynny dowolnej długości, bezpośrednio z maszyny na palcu budowy. Zaletą oczywiście jest brak odpadów, a zatem oszczędność. System jest bardzo szczelny, nie ma potrzeby wykonywania połączeń wzdłużnych przy pomocy lutowania lub klejenia.Podstawowym materiałem używanym do produkcji jest blacha aluminiowa, powlekana piecowo farbami akrylowymi. Producent udziela 20 lat gwarancji.Innymi materiałami stosowanymi są: blacha stalowa, miedziana, tytan-cynkowa i ocynkowana.Rynny mają profil wyglądem przypominający gzyms ozdobny, dodatkowym atutem jest to że są one montowane przy pomocy wieszaków wewnątrz rynny, co powoduje że są niewidoczne z dołu.W systemie rynien ciągłych możliwe są dwie wielkości rynien- 5 '' - maksymalna szerokość 127 mm- 6 '' - maksymalna szerokość 152 mmRury spustowe 50x75 mm i 75x100 mmBogata gama kolorystyczna pozwala na efektywne dobranie żądanego koloru rynny do koloru zewnętrznej elewacji lub dachu.
kianek Napisano 10 czerwca 2010 Autor #15 Napisano 10 czerwca 2010 tez juz o tym slyszalem. "rynny rozwijane" probl;em w rozmiarze dziekuje za odpowiedzi
Mistrz Jan Napisano 10 czerwca 2010 #16 Napisano 10 czerwca 2010 Wypowiadam się z pozycji doświadczonego blacharza. ( 35 lat w zawodzie) Ty pewnie jesteś handlarzem . Nikt nie udowodnił, że to wytrzyma 80 lat. A może 50 , może 38 ? Jan.
racer Napisano 10 czerwca 2010 #17 Napisano 10 czerwca 2010 Wystarczy spojrzeć na rynny jedną i drugą po 5-7 latach. Porównać i wyciągnąć wnioski. To nie jest skomplikowane. Gość taki jak Ty z pewnością pojmie w czym rzecz.
Witand - pokrycia dachowe Napisano 10 czerwca 2010 #18 Napisano 10 czerwca 2010 Rynny aluminiowe profilowane na placu budowy to amerykańska tandeta. Sposób mocowania nie jest zaletą ale wadą. Kolejna wada to mocowanie kosza. Odradzam! Skoro mówimy o rynnach aluminiowych to godny polecenia jest produkt firmy Prefa. Pozdrawiam.
kianek Napisano 11 czerwca 2010 Autor #19 Napisano 11 czerwca 2010 nie mowimy o tandecieszukam jak najpewniejszego rozwiazaniai mysle jak cynk-tytan polaczyc aby miec jak najwieksza pewnosc polaczenia
racer Napisano 11 czerwca 2010 #20 Napisano 11 czerwca 2010 swoje rynny tytan cynk łączyłem na specjalną masę rheinzinku. Coś jak silikon, ale o dużo większej przyczepności, rynny szły na zakładkę. Masę można kupić tam gdzie rynny.
animus Napisano 11 czerwca 2010 #21 Napisano 11 czerwca 2010 Cytat Rynny aluminiowe profilowane na placu budowy to amerykańska tandeta. Sposób mocowania nie jest zaletą ale wadą. Kolejna wada to mocowanie kosza. Odradzam! Skoro mówimy o rynnach aluminiowych to godny polecenia jest produkt firmy Prefa. Pozdrawiam. A czemu akurat aluminiowe profilowane na placu budowy ,przecież można zrobić rynny profilowane na placu budowy z tytan-cynku .
Mistrz Jan Napisano 11 czerwca 2010 #22 Napisano 11 czerwca 2010 Jeszcze raz powtarzam ; polutuj solidnie = 100 % pewności. Jan.
kianek Napisano 11 czerwca 2010 Autor #23 Napisano 11 czerwca 2010 dobrzepolutujejak strzela laczenie to przesle rachunek za naprawe :> dziekuje za wszystkie odpowioedzi
e-dachowe Napisano 18 października 2010 #24 Napisano 18 października 2010 najlepsze rozwiązanie to dobrze polutować, chyba że "dekarz" nie potrafi (bywają i tacy) jest klej do blachy COLOZINC http://www.e-dachowe.pl/colozinc-klej-do-blach-p-57.html można skleić
Witand - pokrycia dachowe Napisano 19 października 2010 #25 Napisano 19 października 2010 Klej jest doskonałym rozwiązaniem z uwagi na elastyczność połączenia. Pozdrawiam.
Mistrz Jan Napisano 19 października 2010 #26 Napisano 19 października 2010 Nie mam przekonania do kleju. Robi się za twardy. Ja używam do łączenia rynien na dachu , gdzie nie ma możliwości dwustronnego polutowania , uszczelniacza dekarskiego (specjalistycznego). Jest on bardziej gumowaty przez lata. Jan.
Witand - pokrycia dachowe Napisano 19 października 2010 #27 Napisano 19 października 2010 Też tak robiłem do czasu jak zastosowałem klej. Teraz lutuję tylko denka. Pozdrawiam.
bobiczek Napisano 26 lipca 2012 #28 Napisano 26 lipca 2012 Cytat Też tak robiłem do czasu jak zastosowałem klej. Teraz lutuję tylko denka. Pozdrawiam. a na końcu denka - wykończonko....
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 27 lipca 2012 #29 Napisano 27 lipca 2012 Cytat a na końcu denka - wykończonko.... Oryginalne rozwiązanie - trzeba przyznać. Tylko mam wrażenie, że kiedyś trzeba będzie ludzika "zrewidować". Dużo tych załamań - oby się nie zatkał "Kolega".
Gość mhtyl Napisano 27 lipca 2012 #30 Napisano 27 lipca 2012 Cytat Oryginalne rozwiązanie - trzeba przyznać. Tylko mam wrażenie, że kiedyś trzeba będzie ludzika "zrewidować". Dużo tych załamań - oby się nie zatkał "Kolega". Z wiekiem prostata każdemu grozi więc czemu Jego miała by ominąć
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się