Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cytat

Kiedyś jadłem ciasto z rabarbarem, ale przepisu nie znam. Podasz?


Najczęściej robię takie, bo jest bardzo szybkie i sprawdza się przy wszystkich owocach...

SKŁADNIKI:
400 g mąki
250 g masła
250 g cukru pudru
4 jaja
1 łyżeczka cukru waniliowego
15 g proszku do pieczenia
700 g rabarabaru obranego i pokrojonego na 2cm kawałeczki

WYKONANIE:
ubić białka
masło utrzeć z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym
powoli dodać mąkę
delikatnie wymieszać z białkami
na wierzchu ułożyć owoce
piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 190°C

Ciasto podczas wykładania na blachę jest bardzo gęste. Nie trzeba się tym przejmować. Ja radzę sobie z tym w taki sposób. Wlewam wrzątek do szklanki i przy precyzyjnym rozkładaniu ciasta na blachę maczam łyżkę w wodzie. I problem znika.
A to ciasto jest z serii tych co najlepiej smakują na drugi dzień... jak dotrwają icon_smile.gif

SMACZNEGO icon_smile.gif
Link do komentarza
Cytat

Rabarbar - kto lubi? Ja baaardzo icon_smile.gif a że czas już najwyższy na rozpoczęcie sezonu postanowiłam poszukać nowych przepisów. Ja robię tradycyjny kompocik i ciasta kruche lub tłuszczowe. A Wy?


U nas sezon już rozpoczęty. Obowiązkowo drożdżówka z rabarbarem i kruszonką do tego szklanka mleka.
Link do komentarza
Rabarbar- wstyd się przyznać ale nie pamiętam już jego smaku. Jako dziecko to owszem owszem... kompociki i bułeczki z rabarbarem serwowane przez dziadka. A jak sie usamodzielniłam to zwyczajnie jakoś nie było okazji na te bułeczki. Ten, który można kupić na bazarze zwyczajnie mi nie smakuje a w rodzinnym domu już nie uświadczysz... icon_sad.gif
Link do komentarza
Cytat

a ja z dzieciństwa pamiętam - Rabarbar maczany w cukiernicy z cukrem - smakował wyśmienicie icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif



To było niebo w gębie icon_smile.gif na swojej działeczce, jak już postawie chałupkę, to będę miał rabarbar- inaczej moje dzieci wogóle nie będą wiedziały co to icon_smile.gif
A taki zimny kompocik lub ciepły placuszek... Eh... rozmarzyłam się nadto icon_smile.gif
Link do komentarza
Dorzucę swój przepis, ciasto robi się szybko i nie zdarzyło mi się aby siadło.
6 jaj
3 szkl. mąki
1 cukier waniliowy duży (32 g.)
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
0.75 szkl. cukru
0.75 szkl. oleju
rabarbar , wiśnie, śliwki - jak kto lubi i co ma pod ręką, ilość dowolna (ciasto jest tolerancyjne).
Jaja wymieszać z cukrem, niekoniecznie ubijać,dodać mąkę z proszkiem - wymieszać, dodać olej- wymieszać, wylać na blachę, piec w temp. ok. 180 st.C 40-50 min. (zależy od ilości i rodzaju owoców). To jest przepis na dużą blachę. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Ps. Im mniej przykładamy się do wykonania tego ciasta, tym lepiej wychodzi icon_wink.gif
Link do komentarza
Cytat

Ciacho pychotka icon_biggrin.gif


a ja polecam biszkopt z rabarbarem icon_smile.gif
o taki: http://kotlet.tv/biszkopt-z-rabarbarem-i-jablkiem

a potrzeba:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • rabarbar - ok 3-4 sztuki
  • 1 jabłko


Białka trzeba ubić z cukrem pudrem, dodać resztę i piec 30 minut w 180 C icon_smile.gif wychodzi leciutki i pyszny icon_smile.gif

a rabarbar, pamiętajcie, że w nadmiarze nie jest całkiem zdrowy icon_smile.gif
Link do komentarza
  • 2 tygodnie temu...
Cytat

a ja polecam biszkopt z rabarbarem icon_smile.gif
o taki: http://kotlet.tv/biszkopt-z-rabarbarem-i-jablkiem

a potrzeba:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • rabarbar - ok 3-4 sztuki
  • 1 jabłko


Białka trzeba ubić z cukrem pudrem, dodać resztę i piec 30 minut w 180 C icon_smile.gif wychodzi leciutki i pyszny icon_smile.gif

a rabarbar, pamiętajcie, że w nadmiarze nie jest całkiem zdrowy icon_smile.gif



Dobrze gada! Trzeba spróbować!
Link do komentarza

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Utwórz nowe...