jętka Napisano 24 maja 2010 Udostępnij #1 Napisano 24 maja 2010 Rabarbar - kto lubi? Ja baaardzo a że czas już najwyższy na rozpoczęcie sezonu postanowiłam poszukać nowych przepisów. Ja robię tradycyjny kompocik i ciasta kruche lub tłuszczowe. A Wy? Link do komentarza
Marcin123 Napisano 24 maja 2010 Udostępnij #2 Napisano 24 maja 2010 Jaaaacię... Smak mojego dzieciństwa... Rabarbar z cukrem i kompot jabłkowo-rabarbarowy... Kiedyś jadłem ciasto z rabarbarem, ale przepisu nie znam. Podasz? Link do komentarza
jętka Napisano 24 maja 2010 Autor Udostępnij #3 Napisano 24 maja 2010 Cytat Kiedyś jadłem ciasto z rabarbarem, ale przepisu nie znam. Podasz? Najczęściej robię takie, bo jest bardzo szybkie i sprawdza się przy wszystkich owocach...SKŁADNIKI:400 g mąki250 g masła250 g cukru pudru4 jaja1 łyżeczka cukru waniliowego15 g proszku do pieczenia700 g rabarabaru obranego i pokrojonego na 2cm kawałeczki WYKONANIE:ubić białkamasło utrzeć z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowympowoli dodać mąkędelikatnie wymieszać z białkamina wierzchu ułożyć owoce piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 190°CCiasto podczas wykładania na blachę jest bardzo gęste. Nie trzeba się tym przejmować. Ja radzę sobie z tym w taki sposób. Wlewam wrzątek do szklanki i przy precyzyjnym rozkładaniu ciasta na blachę maczam łyżkę w wodzie. I problem znika.A to ciasto jest z serii tych co najlepiej smakują na drugi dzień... jak dotrwają SMACZNEGO Link do komentarza
Etka Napisano 24 maja 2010 Udostępnij #4 Napisano 24 maja 2010 Cytat Rabarbar - kto lubi? Ja baaardzo a że czas już najwyższy na rozpoczęcie sezonu postanowiłam poszukać nowych przepisów. Ja robię tradycyjny kompocik i ciasta kruche lub tłuszczowe. A Wy? U nas sezon już rozpoczęty. Obowiązkowo drożdżówka z rabarbarem i kruszonką do tego szklanka mleka. Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 24 maja 2010 Udostępnij #5 Napisano 24 maja 2010 Mój najulubieńszy deser z rabarbaru to kompot ....przebija wszystkie kompociki ... Link do komentarza
jętka Napisano 25 maja 2010 Autor Udostępnij #6 Napisano 25 maja 2010 Cytat U nas sezon już rozpoczęty. Obowiązkowo drożdżówka z rabarbarem i kruszonką do tego szklanka mleka. Etka dawaj przepis. Robisz takie małe bułeczki drożdżóweczki czy ciacho? Link do komentarza
agus181 Napisano 26 maja 2010 Udostępnij #7 Napisano 26 maja 2010 Rabarbar- wstyd się przyznać ale nie pamiętam już jego smaku. Jako dziecko to owszem owszem... kompociki i bułeczki z rabarbarem serwowane przez dziadka. A jak sie usamodzielniłam to zwyczajnie jakoś nie było okazji na te bułeczki. Ten, który można kupić na bazarze zwyczajnie mi nie smakuje a w rodzinnym domu już nie uświadczysz... Link do komentarza
jętka Napisano 26 maja 2010 Autor Udostępnij #8 Napisano 26 maja 2010 Fajna stronka o odmianach rabarbaru:http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=107 Link do komentarza
coolibeer Napisano 26 maja 2010 Udostępnij #9 Napisano 26 maja 2010 Latem... zimny kompot z rabarbaru - uwielbiam mniam Link do komentarza
daggulka Napisano 26 maja 2010 Udostępnij #10 Napisano 26 maja 2010 rabarbar kojarzy mi się z wakacjami u babci ..... też były ciasta i kompoty .... chyba trzasne w weekend to ciacho od jętki ... Link do komentarza
Meg58 Napisano 26 maja 2010 Udostępnij #11 Napisano 26 maja 2010 a ja z dzieciństwa pamiętam - Rabarbar maczany w cukiernicy z cukrem - smakował wyśmienicie Link do komentarza
agus181 Napisano 26 maja 2010 Udostępnij #12 Napisano 26 maja 2010 Cytat a ja z dzieciństwa pamiętam - Rabarbar maczany w cukiernicy z cukrem - smakował wyśmienicie To było niebo w gębie na swojej działeczce, jak już postawie chałupkę, to będę miał rabarbar- inaczej moje dzieci wogóle nie będą wiedziały co to A taki zimny kompocik lub ciepły placuszek... Eh... rozmarzyłam się nadto Link do komentarza
Franek_Janek Napisano 27 maja 2010 Udostępnij #13 Napisano 27 maja 2010 Rany! Kompot z rabarbaru. Ze dwadzieścia lat nie piłem Link do komentarza
mirrzo Napisano 27 maja 2010 Udostępnij #14 Napisano 27 maja 2010 Zaje..fajna sprawa, ten rabarbar Link do komentarza
jętka Napisano 28 maja 2010 Autor Udostępnij #15 Napisano 28 maja 2010 Cytat Zaje..fajna sprawa, ten rabarbar To co? Odapalmy piekarniki w weekend? U mnie już rabarbar zakupiony Link do komentarza
mirrzo Napisano 28 maja 2010 Udostępnij #16 Napisano 28 maja 2010 Żona już dostała wytyczne Link do komentarza
Humbak Napisano 30 maja 2010 Udostępnij #17 Napisano 30 maja 2010 Ja rabarbar wyparłem z pamięci Dzięki za przypomnienie. Odkryłem go po raz drugi Link do komentarza
jętka Napisano 31 maja 2010 Autor Udostępnij #18 Napisano 31 maja 2010 Cytat Hello kity to potęga! Nie ma co zadzierać z jej fanami! I co? Było pieczonko? U mnie drożdżowe (specjalność męża) z rabarbarem i kruszonką... mało co zostało do rana Link do komentarza
awaria Napisano 31 maja 2010 Udostępnij #19 Napisano 31 maja 2010 Dorzucę swój przepis, ciasto robi się szybko i nie zdarzyło mi się aby siadło.6 jaj3 szkl. mąki1 cukier waniliowy duży (32 g.)3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia0.75 szkl. cukru0.75 szkl. olejurabarbar , wiśnie, śliwki - jak kto lubi i co ma pod ręką, ilość dowolna (ciasto jest tolerancyjne).Jaja wymieszać z cukrem, niekoniecznie ubijać,dodać mąkę z proszkiem - wymieszać, dodać olej- wymieszać, wylać na blachę, piec w temp. ok. 180 st.C 40-50 min. (zależy od ilości i rodzaju owoców). To jest przepis na dużą blachę. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem. Smacznego!Ps. Im mniej przykładamy się do wykonania tego ciasta, tym lepiej wychodzi Link do komentarza
Franek_Janek Napisano 7 czerwca 2010 Udostępnij #20 Napisano 7 czerwca 2010 Zrobiłem kompot z rabarbaru! Warto było! Link do komentarza
mirrzo Napisano 7 czerwca 2010 Udostępnij #21 Napisano 7 czerwca 2010 Ciacho pychotka Link do komentarza
wiorcia Napisano 8 czerwca 2010 Udostępnij #22 Napisano 8 czerwca 2010 Cytat Ciacho pychotka a ja polecam biszkopt z rabarbarem o taki: http://kotlet.tv/biszkopt-z-rabarbarem-i-jablkiema potrzeba:4 jajka1/2 szklanki mąki1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1 szklanka cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczeniarabarbar - ok 3-4 sztuki1 jabłkoBiałka trzeba ubić z cukrem pudrem, dodać resztę i piec 30 minut w 180 C wychodzi leciutki i pyszny a rabarbar, pamiętajcie, że w nadmiarze nie jest całkiem zdrowy Link do komentarza
Humbak Napisano 21 czerwca 2010 Udostępnij #23 Napisano 21 czerwca 2010 Cytat a ja polecam biszkopt z rabarbarem o taki: http://kotlet.tv/biszkopt-z-rabarbarem-i-jablkiema potrzeba:4 jajka1/2 szklanki mąki1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1 szklanka cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczeniarabarbar - ok 3-4 sztuki1 jabłkoBiałka trzeba ubić z cukrem pudrem, dodać resztę i piec 30 minut w 180 C wychodzi leciutki i pyszny a rabarbar, pamiętajcie, że w nadmiarze nie jest całkiem zdrowy Dobrze gada! Trzeba spróbować! Link do komentarza
wiorcia Napisano 22 czerwca 2010 Udostępnij #24 Napisano 22 czerwca 2010 nonon serio polecam! Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się