Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Rabarbar - kto lubi? Ja baaardzo icon_smile.gif a że czas już najwyższy na rozpoczęcie sezonu postanowiłam poszukać nowych przepisów. Ja robię tradycyjny kompocik i ciasta kruche lub tłuszczowe. A Wy?
Napisano
Jaaaacię... Smak mojego dzieciństwa... Rabarbar z cukrem i kompot jabłkowo-rabarbarowy... tongue.gif

Kiedyś jadłem ciasto z rabarbarem, ale przepisu nie znam. Podasz?
Napisano
Cytat

Kiedyś jadłem ciasto z rabarbarem, ale przepisu nie znam. Podasz?


Najczęściej robię takie, bo jest bardzo szybkie i sprawdza się przy wszystkich owocach...

SKŁADNIKI:
400 g mąki
250 g masła
250 g cukru pudru
4 jaja
1 łyżeczka cukru waniliowego
15 g proszku do pieczenia
700 g rabarabaru obranego i pokrojonego na 2cm kawałeczki

WYKONANIE:
ubić białka
masło utrzeć z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym
powoli dodać mąkę
delikatnie wymieszać z białkami
na wierzchu ułożyć owoce
piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 190°C

Ciasto podczas wykładania na blachę jest bardzo gęste. Nie trzeba się tym przejmować. Ja radzę sobie z tym w taki sposób. Wlewam wrzątek do szklanki i przy precyzyjnym rozkładaniu ciasta na blachę maczam łyżkę w wodzie. I problem znika.
A to ciasto jest z serii tych co najlepiej smakują na drugi dzień... jak dotrwają icon_smile.gif

SMACZNEGO icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Rabarbar - kto lubi? Ja baaardzo icon_smile.gif a że czas już najwyższy na rozpoczęcie sezonu postanowiłam poszukać nowych przepisów. Ja robię tradycyjny kompocik i ciasta kruche lub tłuszczowe. A Wy?


U nas sezon już rozpoczęty. Obowiązkowo drożdżówka z rabarbarem i kruszonką do tego szklanka mleka.
Napisano
Cytat

U nas sezon już rozpoczęty. Obowiązkowo drożdżówka z rabarbarem i kruszonką do tego szklanka mleka.


Etka dawaj przepis. Robisz takie małe bułeczki drożdżóweczki czy ciacho?
Napisano
Rabarbar- wstyd się przyznać ale nie pamiętam już jego smaku. Jako dziecko to owszem owszem... kompociki i bułeczki z rabarbarem serwowane przez dziadka. A jak sie usamodzielniłam to zwyczajnie jakoś nie było okazji na te bułeczki. Ten, który można kupić na bazarze zwyczajnie mi nie smakuje a w rodzinnym domu już nie uświadczysz... icon_sad.gif
Napisano
Cytat

a ja z dzieciństwa pamiętam - Rabarbar maczany w cukiernicy z cukrem - smakował wyśmienicie icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif



To było niebo w gębie icon_smile.gif na swojej działeczce, jak już postawie chałupkę, to będę miał rabarbar- inaczej moje dzieci wogóle nie będą wiedziały co to icon_smile.gif
A taki zimny kompocik lub ciepły placuszek... Eh... rozmarzyłam się nadto icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Hello kity to potęga! Nie ma co zadzierać z jej fanami! icon_smile.gif


I co? Było pieczonko? U mnie drożdżowe (specjalność męża) z rabarbarem i kruszonką... mało co zostało do rana icon_smile.gif
Napisano
Dorzucę swój przepis, ciasto robi się szybko i nie zdarzyło mi się aby siadło.
6 jaj
3 szkl. mąki
1 cukier waniliowy duży (32 g.)
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
0.75 szkl. cukru
0.75 szkl. oleju
rabarbar , wiśnie, śliwki - jak kto lubi i co ma pod ręką, ilość dowolna (ciasto jest tolerancyjne).
Jaja wymieszać z cukrem, niekoniecznie ubijać,dodać mąkę z proszkiem - wymieszać, dodać olej- wymieszać, wylać na blachę, piec w temp. ok. 180 st.C 40-50 min. (zależy od ilości i rodzaju owoców). To jest przepis na dużą blachę. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Ps. Im mniej przykładamy się do wykonania tego ciasta, tym lepiej wychodzi icon_wink.gif
Napisano
Cytat

Ciacho pychotka icon_biggrin.gif


a ja polecam biszkopt z rabarbarem icon_smile.gif
o taki: http://kotlet.tv/biszkopt-z-rabarbarem-i-jablkiem

a potrzeba:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • rabarbar - ok 3-4 sztuki
  • 1 jabłko


Białka trzeba ubić z cukrem pudrem, dodać resztę i piec 30 minut w 180 C icon_smile.gif wychodzi leciutki i pyszny icon_smile.gif

a rabarbar, pamiętajcie, że w nadmiarze nie jest całkiem zdrowy icon_smile.gif
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

a ja polecam biszkopt z rabarbarem icon_smile.gif
o taki: http://kotlet.tv/biszkopt-z-rabarbarem-i-jablkiem

a potrzeba:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • rabarbar - ok 3-4 sztuki
  • 1 jabłko


Białka trzeba ubić z cukrem pudrem, dodać resztę i piec 30 minut w 180 C icon_smile.gif wychodzi leciutki i pyszny icon_smile.gif

a rabarbar, pamiętajcie, że w nadmiarze nie jest całkiem zdrowy icon_smile.gif



Dobrze gada! Trzeba spróbować!

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Pod względem przeciwpożarowym różnica pomiędzy płytą drewnopochodną oraz tą samą płytą drewnopochodną osłoniętą płytą gipsowo-kartonową jednak jest Bo płyty drewnopochodne są palne, zaś gipsowo-kartonowe już nie.   W takich budynkach jak domy jednorodzinne wymogi może nie są zbyt wysokie, ale jednak określono je jednoznacznie.  Najważniejszy w tym przypadku jest zapis zawarty w warunkach technicznych (WT), czyli Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (§ 219 ust. 2): "(...) poddasze użytkowe przeznaczone na cele mieszkalne lub biurowe powinno być oddzielone od palnej konstrukcji i palnego przekrycia dachu przegrodami o klasie odporności ogniowej: 1) w budynku niskim - E I 30."  Ta klasa oznacza odporność na działanie ognia przez pół godziny. Z praktycznego punktu widzenia oznacza to, że bariera ma przez taki czas zapobiec przenikaniu ognia oraz temperatura po jej drugiej stronie nie może przekroczyć punktowo  bodaj 180°C. W praktyce ten wymóg często nie jest respektowany. No bo jak tu wypadają poddasza wykończone boazerią albo z odkrytą więźbą (izolacja nakrokwiowa)? Szczerze mówiąc to moim zdaniem taka konstrukcja - z dwoma warstwami wełny mineralnej na metalowym ruszcie - ma szansę spełnić ten wymóg, nawet jeżeli zastosuje się poszycie z płyty drewnopochodnej. Ale to tylko przypuszczenie. Jak trafimy na kogoś czepliwego to skąd wziąć formalne potwierdzenie? 
    • Wielkie dzięki za błyskawiczną odp. Tak niosek o warunki właśnie składam przez portal e-Budownictwo.  
    • Jeżeli potraktować to jako budynek gospodarczy to trzeba wystąpić o wydanie warunków zabudowy. Jeżeli te będą dopuszczały zlokalizowanie tam budynku gospodarczego to dalej mamy już typową procedurę dla budynków gospodarczych do 35 m2 powierzchni zabudowy.  Zrobiłem jednak zastrzeżenie, że to wszystko pod warunkiem, że ten magazyn traktujemy jako budynek gospodarczy. Chociaż jak się uprzeć to nie ma on wszystkich cech budynku (brak trwałego połączenia z gruntem). Jednak w takiej sytuacji robi się totalny bałagan z interpretacją przepisów, wymaganych procedur itd. Próbowałbym więc wystąpić o warunki zabudowy i zgłosić to jako budynek gospodarczy.
    • Działka 109/1 miejscowość Byszwałd  klasa IIIA i IIIB Działka kupiona od rolnika.  Potrzebuje postawić na niej mały magazyn, niezwiązany z gruntem na bloczkach. Kupiony z Allegro gotowiec do poskładania na działce z Kompozytu lub metalowy.   Pytanie czy mogę  (lub co muszę zrobić żeby taki magazynek postawić)  Nie mam tam oczywiście MPZP Działka bezpośrednio przy drodze , przez działkę biegną linie wody, kanalizy i net. Działka na terenie Wsi. Sąsiednie działki niezabudowane, Najbliższe zabudowy - dwie działki dalej.   
    • Nieprawda.  Pamiętam, ze kiedyś istniał zakaz wykonywania boazerii z drewna liściastego w obiektach użyteczności publicznej, ale było to dopuszczalne przy wkuciu listew mocujących w ścianę tak, aby deseczki boazeryjne leżały bezpośrednio na ścianie. (z iglastych zakaz był kategoryczny). Wtedy ogranicza się dostęp powietrza i rozprzestrzenianie się ognia jest utrudnione.  We wspomnianej sytuacji pewnie jest podobnie. 
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...