stokrotka.35 Napisano 10 maja 2010 Udostępnij #1 Napisano 10 maja 2010 Na dzień dzisiejszy mam w ogródku rozmaryn.szałwie,bazylieUżywam ich często jako przypraw w kuchni.Planuję sobie rozszerzyć moje poletko z ziołami i przyprawami....Macie jakieś propozycie co mogłabym jeszcze nasiać? Link do komentarza
acia Napisano 11 maja 2010 Udostępnij #2 Napisano 11 maja 2010 Tymianek, mięte, cząber, majeranek, melisę, kolendrę, pietruszkę na natkę i koperek Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 11 maja 2010 Autor Udostępnij #4 Napisano 11 maja 2010 O .... lubczyk też mam ( jest u mnie częstym tematem wywodów niekoniecznie kulinarnych )Melisa mi wyginęła,będę musiała szczepek gdzieś w jakimś ogródku wypatrzeć he heSzukam drzewka liścia laurowego,ale niestety nigdzie nie mogę znaleźć tej roślinki,a chętnie bym kupiła . Link do komentarza
acia Napisano 11 maja 2010 Udostępnij #5 Napisano 11 maja 2010 Cytat Szukam drzewka liścia laurowego,ale niestety nigdzie nie mogę znaleźć tej roślinki,a chętnie bym kupiła . Sprawdź w OBI czasem się na wiosnę pokazuje. A dokładna nazwa to Wawrzyn szlachetny (laur) (Laurus nobilis), tylko, że to drzewko lepiej traktować jako doniczkowe i wystawiać na dwór tylko na czas gdy temp nie spada poniżej 0. Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 11 maja 2010 Autor Udostępnij #6 Napisano 11 maja 2010 Cytat Sprawdź w OBI czasem się na wiosnę pokazuje. A dokładna nazwa to Wawrzyn szlachetny (laur) (Laurus nobilis), tylko, że to drzewko lepiej traktować jako doniczkowe i wystawiać na dwór tylko na czas gdy temp nie spada poniżej 0. Ja kiedyś miałam w ogrodzie takie drzewko,ale sąsiad mi go rozjechał.Przywiozłam go sobie z Włoch,ja go opatulałam na zimę.Bodajże znosi temperaturę do nawet -10 ( ale wolałam nie sprawdzać)U mnie w okolicy nie ma OBI Link do komentarza
acia Napisano 11 maja 2010 Udostępnij #7 Napisano 11 maja 2010 Sprawdź tutaj http://www.oleander.pl/index.php?p=shop&am...p=43&area=1, cena troszkę duża, ale nie wiem czy gdzieś będzie taniej. Link do komentarza
jętka Napisano 11 maja 2010 Udostępnij #8 Napisano 11 maja 2010 Oczywiście jest na allegro http://www.allegro.pl/item1029139690_lisc_...us_nobilis.html Link do komentarza
bobiczek Napisano 11 maja 2010 Udostępnij #9 Napisano 11 maja 2010 Cytat Na dzień dzisiejszy mam w ogródku rozmaryn.szałwie,bazylieUżywam ich często jako przypraw w kuchni.Planuję sobie rozszerzyć moje poletko z ziołami i przyprawami....Macie jakieś propozycie co mogłabym jeszcze nasiać? Magę.Idziesz w niedzielę w laćkach, urywasz w garść i do zupy.Pycha Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 11 maja 2010 Autor Udostępnij #10 Napisano 11 maja 2010 Cytat Magę. Magę?Cóż to jest?Nieznam... Link do komentarza
bajbaga Napisano 11 maja 2010 Udostępnij #11 Napisano 11 maja 2010 Cytat Magę?Cóż to jest?Nieznam... Toć to lubczyk, zwany "magii" lub "buszanka" (to ostanie określenie na Śląskiu) Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 11 maja 2010 Autor Udostępnij #12 Napisano 11 maja 2010 Cytat Toć to lubczyk, zwany "magii" lub "buszanka" (to ostanie określenie na Śląskiu) Aaaaaa..... teraz < h`o capito > Link do komentarza
Ogrody Napisano 14 maja 2010 Udostępnij #13 Napisano 14 maja 2010 Szałwia lekarska – jest bardzo atrakcyjną rośliną wieloletnią i doskonale nadaje się do marynat mięsnych, sałatek oraz ciast.Liście mają silny, korzenny aromat i gorzkawy smak. Można je suszyć i zrywać świeże (najlepiej te najmłodsze).W połączeniu z pietruszką i miętą pieprzową stanowi mieszankę do przyrządzania masła ziołowego. Szałwia dobrze komponuje się także z czosnkiem i cebulą. Link do komentarza
jętka Napisano 14 maja 2010 Udostępnij #14 Napisano 14 maja 2010 Cytat Szałwia lekarska – jest bardzo atrakcyjną rośliną wieloletnią i doskonale nadaje się do marynat mięsnych, sałatek oraz ciast. Warto dodać, że pięknie rozkwita w szafirowo-fioletowym kolorze. Kwiatuszki choć małe w kępie kwiatowej robią wrażenie. Link do komentarza
bobiczek Napisano 14 maja 2010 Udostępnij #15 Napisano 14 maja 2010 (edytowany) A to Lubczyk ( Magii - ) oraz kilka moich ziół - ekZdjęcia z przedwczoraj.Pozdrawiam Edytowano 14 maja 2010 przez bobiczek (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się