Skocz do zawartości

Rolety do domów energooszczędnych

Recommended Posts

Napisano
Witam wszystkich. Właśnie wybieram okna. Planuje 6-komorowe z pakietem 3-szybowym. Co do tego mam pewność. Problem mam wyborem rolet.

Czy standardowe rolety nadstawne zabezpieczą przed możliwymi mostkami termicznymi?
na przykład http://www.portos-rolety.pl/index.php?opti...=28&lang=pl

Czy warto zainwestować do rolet zewnętrznych montowanych w ociepleniu?
na przykład http://www.portos-rolety.pl/index.php?opti...=35&lang=pl

Bardzo proszę o wasze opinię i/lub doświadczenia.
Napisano
Cytat

Witam wszystkich. Właśnie wybieram okna. Planuje 6-komorowe z pakietem 3-szybowym. Co do tego mam pewność. Problem mam wyborem rolet.

Czy standardowe rolety nadstawne zabezpieczą przed możliwymi mostkami termicznymi?
na przykład http://www.portos-rolety.pl/index.php?opti...=28&lang=pl

Czy warto zainwestować do rolet zewnętrznych montowanych w ociepleniu?
na przykład http://www.portos-rolety.pl/index.php?opti...=35&lang=pl

Bardzo proszę o wasze opinię i/lub doświadczenia.

Zamontuj rolety wewnętrzne wewnątrz-szybowe zero kurzu.

http://www.vetrex.com.pl/pl/oferta/akcesor...trzszybowe.html
Napisano
Największym problem tu widzę połączenie rolety, okna i ściany. W tym miejscu może powstać potężny mostek termiczny = strata ciepła.

Rolety w oknach ten problem rozwiązują, ale jaki jest koszt? A co z ich centralnym sterowaniem? Jest w ogóle możliwe?
Napisano
Mozliwe w roletach sterowanych za pomoca pilota, mozna sobie stworzyc scene do zamykania okreslonej grupy rolet,pojedynczo lub wszystkich itp. -zaden problem
Ja do swoich mam dwa piloty i jedna tzw. "baze" w ktorej moge ustawic godziny otwierania-zamykania, sceny etc. a pozostalymi dwoma pilotami za pomoca przyciskow moge uruchamiac wszystkie ustawione pozycje, zatrzywmywac w dowolnym momencie itp. Sceny wyswietlane sa na wyswietlaczu jako numery -musze pamietac ktory numer jest od ktorej sceny czy ktorego okna.

Pzdr.
Napisano
Cytat

Kusząco brzmi to co piszesz. Kusząco! Chociaż wiem, że sporo kasy trzeba sypnąć!

Nie wiem ile oddzielnie moga kosztowac, mnie kiedys wyceniali bardzo drogo, ale zamowilem w koncu okna z roletami i brama garazowa w tym samym kolorze w firmie "Mielczarek" i cenowo wychodzilo przystepnie. Koszt wyszedl podobny do rolet sterowanych samymi przyciskami.
Inna kwestia ze do moich rowniez moga byc przyciski ale dzwonkowe bo rolety sterowane sa impulsowo -zakladam sobie wlaczniki dodatkowo zeby stajac przy danym oknie nie musiec szukac pilota icon_smile.gif

Pzdr.
Napisano
Cytat

Nie wiem ile oddzielnie moga kosztowac, mnie kiedys wyceniali bardzo drogo, ale zamowilem w koncu okna z roletami i brama garazowa w tym samym kolorze w firmie "Mielczarek" i cenowo wychodzilo przystepnie. Koszt wyszedl podobny do rolet sterowanych samymi przyciskami.
Inna kwestia ze do moich rowniez moga byc przyciski ale dzwonkowe bo rolety sterowane sa impulsowo -zakladam sobie wlaczniki dodatkowo zeby stajac przy danym oknie nie musiec szukac pilota icon_smile.gif

Pzdr.

Widzę, że masz przemyślane wszystko do bólu icon_smile.gif Zazdroszczę icon_smile.gif
  • 8 lata temu...
Napisano

Obecnie na rynku najlepszym rozwiązaniem wydają się być markizy zewnętrzne Fakro. Temat dość stary, ale warto by nie skupiać się tylko na samych roletach, bo to rozwiązanie kompletnie odbierające dostęp w domu do światła. A markizy mają tę zaletę, że światło wpuszczają. I są łatwe w samodzielnym montażu.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Koniecznie głębokich, ale i z nimi będie zabawa z upychaniem wszystkiego. Jednak z opisu wnioskuję, że puszki to pewnie już są obsadzone.
    • Niezbadana jest wyobraźnia inwestora, lub może tylko wykonawcy.      
    • Sugeruję zastosowanie puszek głębokich, bo bo inaczej rzeczywiście będzie duży problem z upchnięciem wszystkiego.
    • Nie zagłębiałem się w analizę połączeń, ale w tym układzie - czy też po jakiejś modyfikacji - da się niezależnie sterować obiema lampami sufitowymi - choćby tylko z przełącznika A? Wydaje mi się to istotniejsze, niż gaszenie z łóżka... choćby ze względu na układ całego pomieszczenia - sypialni... Ale to taka - tylko moja uwaga...      
    • Robimy  układ w którym:  - lampy I i II będą zapalane i gaszone wspólnie (obie równocześnie) z każdego z trzech miejsc A, B, C; - lampa III będzie zapalana i gaszona niezależnie od lamp I oraz II z każdego z tych trzech miejsc.  Potrzebujemy dwóch podwójnych łączników schodowych w punktach A i C oraz jednego podwójnego łącznika krzyżowego w punkcie B. Ich już nie opisuję na rysunkach, żeby szkicu nie zaśmiecać.  Rozbiłem to na dwa szkice. Pierwszy pokazuje sposób podłączenia lamp sufitowych I i II, do czego jest wykorzystywana pierwsza para w podwójnych łącznikach schodowych i w podwójnym łączniku krzyżowym. Drugi szkic to natomiast sposób podłączenia lampy (kinkietu) numer III. Tak jest czytelniej i nic się nie pomiesza.  Na szkicach każda zrobiona przeze mnie linia to jedna żyła przewodu. Czarne to żyły fazowe (L). Tylko one są przerywane przez łącznik. Natomiast niebieska linia to żyła neutralna (N). Zielona jest natomiast ochronna (PE), w instalacji to ten przewód z żółto-zieloną izolacją. Retro opisał tu zasady oznaczania żył przewodów koszulkami albo taśmą izolacyjną w odpowiednich kolorach, nie będę tego powtarzał.  Wszędzie zaczynamy od puszki w punkcie A, bo tu mamy doprowadzone zasilanie. Tu zaczynamy mając trzy żyły - czarną fazową (L), niebieską neutralna (N), żółto-zieloną ochronną (PE). Prosto z puszki A prowadzimy żyły N oraz PE do lampy I, od niej zaś do lampy II. Natomiast od pierwszego łącznika schodowego w puszce A mamy dwie żyły L do łącznika krzyżowego w puszce B. Od łącznika krzyżowego w puszce B mamy również dwie żyły L do drugiego łącznika schodowego w puszce C. Natomiast od tego drugiego łącznika schodowego w puszce C prowadzimy już tylko jedną żyłę L do puszki A. Jednak ona trafia już tylko do puszki, nie przyłączamy jej nigdzie do łącznika schodowego w tej puszce. W puszce robimy zamiast tego połączenie tej żyły L z żyłą L biegnącą do lamp I i II.  Natomiast podłączenie lampy III (kinkietu) wymaga poprowadzenia żył N oraz PE od puszki A do puszki C, następnie do lampy III. Łączymy po prostu odpowiednie żyły, łączniki w tych puszkach nas w tym momencie nie interesują. Dopiero kolejny etap to  poprowadzenie dwóch żył L od łącznika schodowego w puszce A do łącznika krzyżowego w puszce B. Od łącznika krzyżowego w puszce B mamy znów dwie żyły L do łącznika schodowego w puszce C. Natomiast od łącznika schodowego w puszce C prowadzimy jedną żyłę L do lampy III.  Starałem się to opisać możliwie jednoznacznie. Zabawy trochę będzie, bo w puszkach jest wiele żył do upchnięcia.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...