Skocz do zawartości

Jak namierzyć profil do g-k pod płytkami?

Baru

Recommended Posts

Jak ktoś nie zrozumiał, to wyjaśniam: w łazience mam jedną ścianę z g-k i zaplytkowaną oczywiście. I stwierdziłam, że pasowałoby mi powiesić na tej ścianie szafkę, tylko za cholerę nie wiem jak wcelować w te profile. Próbowałam magnesem - podobno jakiś mocny miał być - nie udało mi się.
Może forumowe złote rączki maja jakiś patent na mój przypadek?
Cytat

Jak ktoś nie zrozumiał, to wyjaśniam: w łazience mam jedną ścianę z g-k i zaplytkowaną oczywiście. I stwierdziłam, że pasowałoby mi powiesić na tej ścianie szafkę, tylko za cholerę nie wiem jak wcelować w te profile. Próbowałam magnesem - podobno jakiś mocny miał być - nie udało mi się.

Spróbuj czujnikiem metalu Bosha - w Castoramie kosztuje około 400 zł ale można pożyczyć z wypożyczalni narzędzi - w miarę jest dokładny, biorąc pod uwagę szerokośc profilu - na pewno trafisz wiercąc otwór w ścianie.
Cytat

Ostatecznie cieniutkie wiertło i fugę nawiercać .Trzeba było zrobić zdjęcie icon_smile.gif
Cytat

Basieńka ja jak czegoś szukam pod Tynkiem albo cuś to oglądam sobie zdjęcia icon_wink.gif

Michał!! No rraaanyyyy!!
Ile razy pisałam, że wirus mi zeżarł zdjęcia (dlatego nie będę aktualizować mojego wewnotku budowlanego). To niby gdzie se mam sprawdzić, hę????? icon_confused.gif
Teoretycznie profile powinny iść co 30cm, ale to tylko teoria, wolałabym jednak nie mieć niespodzianki jak zacznie się wiercenie.
Szafka nie jest jeszcze zakupiona - chcę dopasować jej wielkość do rozstawu profili.
A ciężka nie będzie, bo mają tam być tylko moje kosmetyczne pierdoły ( icon_lol.gif uprzedzając złośliwe komentarze - nie mam tego zbyt wiele, przemysł kosmetyczny poszedłby z torbami, jakby miał takich klientów jak ja).
Cytat

Ja mam takie magiczne urządzenie do wykrywania kabli pod napięciem i rur pod tynkiem. Kupiłem to cudo w NOMI lat temu 10 za furę kasy (ok. 20zł), dobrze działa do ok 4 cm .
  • 4 miesiące temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Kamienia nie ma być za dużo pod rurą - bo będzie ona stała pod rurą, chyba że jakoś się przepcha pod tą rurą niżej - ale spadki drenów z zasady mają być niewielkie, żeby woda nie uciekała szybko, a wolno - jak w kanalizacji. Jak masz za dużo kamienia pod spodem, a spadek drenu niewielki (taki ma być) - no to woda będzie tam stała - nie uniesie się w górę do drenu.    Ja robiłem u siebie drenaż - i pilnowałem spadków - centymetr dwa odchyłki to nie problem, ale więcej nie. najpierw podsypkę poziomowałem  (drobna frakcja) potem na to rura - i przykładałem cegłami pełnymi itp. ciężarami - i obsypywałem. najpierw drobnym potem dalej od rury grubszym kruszywem.   
    • Montaż rynien spustowych.     https://youtu.be/zHsAZov0Rs0  
    • Zakładając że kamienia pod rurami jest sporo i nie zamuli się na całej wysokości to chyba jest możliwe że woda z najdalszego kąta przepłynie do najniższego punktu drenażu przez kamień?    Czy ktoś z was robiąc drenaż samemu zwracał uwagę na idealne przestrzeganie spadków żeby gdzieś nie szło do góry?  Ja to robiłem z kolegą który to robił kilka razy i po zasypianiu całości wieczorem wziąłem laser i posprawdzałem w paru miejscach odgrzebując kupki kamyków do góry gołej rury i wyszło mi różnie. Są gdzieniegdzie 4-5 cm górki, nawet doliny też 4 cm i zastanawiam się czy to tak zostawić czy poprawić. Bo chyba to będą miejsca gdzie będzie zbierać się muł którego woda pod górkę nie przepchnie do studni? 
    • Drenaz dopiero w tym roku jest zrobiony. Gdyby budynek mial mocno siadać to bym chyba zaobserwował po ruchach chudziaka że gdzieś jest niżej czy wyżej. Pod chudziakiem jest na sypana bardzo dobra posypką i zagęszczania warstwami. Pod ławami taka bardziej piaszczysta po Spółka która wg kierownika została oceniona jako przesiewany piasek więc zostało zebrane 8cm i wylany chudziak. W każdym bądź razie gdyby ściany miały jakoś mocno osiąść to chudziak powinien być wyraźnie wyżej.  Nikt tu nie obwinia grubej papy SBS? Jak poprawiałem hydroizolacja i wycinałem nadmiar papy który leżał już tak z rok to baba zmieniła się w rwącą tekturę. Pod wpływem wilgoci zaczęła się rozpadać. Wydaje mi się że w miejscach największych nacisków pionowych 3 czy 5 mm papy się po prostu spłaszczyło i bloczki straciły podparcie.    A wracając do tematu co byście poradzili z tym oknem żeby wzmocnić warstwę pod okienną? Czy mój pomysł jest w miarę ok? 
    • Sprawdź wszystkie ściany wewnętrzne zwłaszcza nośne czy są też jakieś pęknięcia, jak znajdziesz pęknięcia, to tak jak ktoś  wcześniej tu napisał „brak zgęszczenia pod ławami” Jak nie ma tam pęknięć, a są tylko w ścianach zewnętrznych, to może do tego  przyczynić się np. drenaż opaskowy.   
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...