daggulka Napisano 19 stycznia 2011 Udostępnij #1 Napisano 19 stycznia 2011 Pytanka mam. Do dziś miałam lodówkę Amica - i tam było wszystko proste : pokrętło od 1 do 7 ... i załatwione Ale - przyszło kupić nową lodówkę , padło na BEKO CNA 32520 XM w systemie No Frost.Wszystko fajnie , ale ma bajery z którymi dotąd obyta nie byłam -np. elektroniczny wyświetlacz i samodzielne ustawianie wszystkich parametrów , i mam kilka pytań:- jaka optymalna temperatura powinna być ustawiona w chłodziarce i w zamrażarce?- czy w komorze 0 sama się temperatura ustawi , czy też coś muszę na tym wyświetlaczu wyklikać?Jak przy uruchamianiu czegoś nie będę wiedziała, to jeszcze zapytam - proszę o pomoc... Link do komentarza
retrofood Napisano 19 stycznia 2011 Udostępnij #2 Napisano 19 stycznia 2011 Najpierw to się czyta instrukcję obsługi dla szarego obywatela. Potem się wykonuje zawarte tam polecenia i dopiero wtedy mozna się tym chwalić na forum. O schłodzonym piwku nawet nie wspomniawszy... Link do komentarza
bajbaga Napisano 19 stycznia 2011 Udostępnij #3 Napisano 19 stycznia 2011 Prawda – i to ta PIERWSZA wg nomenklatury góralskiej Link do komentarza
daggulka Napisano 19 stycznia 2011 Autor Udostępnij #4 Napisano 19 stycznia 2011 Cytat Najpierw to się czyta instrukcję obsługi dla szarego obywatela. Potem się wykonuje zawarte tam polecenia i dopiero wtedy mozna się tym chwalić na forum. O schłodzonym piwku nawet nie wspomniawszy... nic z tego , słoneczko .... jakby to było napisane w instrukcji to bym o tym wiedziała ... już ją przeczytałam od deski do deski - i tych informacji zawartych tam nie ma , dlatego pytam innych szarych obywateli ... Link do komentarza
bajbaga Napisano 19 stycznia 2011 Udostępnij #5 Napisano 19 stycznia 2011 To nie zmienia faktu, że to prawda była, tyle, że producent dal ciała – ale lodówka przeca nie na amerykański rynek trafiła. Link do komentarza
daggulka Napisano 19 stycznia 2011 Autor Udostępnij #6 Napisano 19 stycznia 2011 Jest tak - funkcja nastawiania temperatury....zamrażania : -18, -20, -22, -24chłodzenia : 8, 6, 4, 2 co byście wybrali?a co z tą komorą 0? samo sie cholerstwo ustawi chyba , bo w instrukcji ni słowa o tym ... Link do komentarza
retrofood Napisano 19 stycznia 2011 Udostępnij #7 Napisano 19 stycznia 2011 Cytat nic z tego , słoneczko .... jakby to było napisane w instrukcji to bym o tym wiedziała ... już ją przeczytałam od deski do deski - i tych informacji zawartych tam nie ma , dlatego pytam innych szarych obywateli ... Poczekaj, gwiazdo, ja ją dopiero ściagam, wiec to chwilę zejdzie... Link do komentarza
daggulka Napisano 19 stycznia 2011 Autor Udostępnij #8 Napisano 19 stycznia 2011 Cytat Poczekaj, gwiazdo, ja ją dopiero ściagam, wiec to chwilę zejdzie... zaraz gwiazdo ..... boszszsz - ja nietechniczna jestem po prostu ..... Link do komentarza
retrofood Napisano 19 stycznia 2011 Udostępnij #9 Napisano 19 stycznia 2011 Proste, jak sto metrów sznurka w kieszeni. Masz przycisk do ustawiania temperatuty? Masz! To nastawiasz! Ile stopni? A to zależy co tam chcesz trzymać! Przecież producent nie wie, co tam wsadzisz! Ale np. mięso powinno byc zamrażane poniżej -18 stopni, bo dopiero taka temperatura hamuje podział jakichś tam drobnoustrojów. Z kolei zamrożony groszek tyle nie potrzebuje... To w poradnikach dla mrożenia żywności znajdziesz. To samo jest z chłodzeniem...Np wino poniżej +8 to chyba nie... Ale jabłka to powinny być od +1 do +6 najwyżej, w zależności od gatunku... Z czasem organoleptycznie dojdziesz, czy tam masz za ciepło, czy nie. Cytat Prosimy przestrzegać zaleceńpodanych na opakowaniu żywności. Link do komentarza
daggulka Napisano 19 stycznia 2011 Autor Udostępnij #10 Napisano 19 stycznia 2011 Cytat Proste, jak sto metrów sznurka w kieszeni. Masz przycisk do ustawiania temperatuty? Masz! To nastawiasz! Ile stopni? A to zależy co tam chcesz trzymać! Przecież producent nie wie, co tam wsadzisz! no bez jaj , Retro .... a co ja mam tam trzymać? przecież nie gwoździe tylko to co wszyscy : wędlina , nabiał, mleko, puszki, jajca , warzywa.... w amice miałam pokrętło na pół i cholera wie ile tam było stopni - a trzymałam też wszystko jak leci i było ok ... Cytat Ale np. mięso powinno byc zamrażane poniżej -18 stopni, bo dopiero taka temperatura hamuje podział jakichś tam drobnoustrojów. Z kolei zamrożony groszek tyle nie potrzebuje... To w poradnikach dla mrożenia żywności znajdziesz. To samo jest z chłodzeniem... zarąbiście .... kupiłam tylko lodówkę a przyjdzie mi całą spożywkę studiować ... napiszcie mi po prostu ile Wy macie ... ustawię sobie tak samo i bedzie git ... Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 19 stycznia 2011 Udostępnij #11 Napisano 19 stycznia 2011 Daga ja mam +5 u góry i chyba -18 w zamrażarce (wystarczy myślę) . W komorze zero wcale nie jestz ero i mam wątpliwości czy jest chłodniej wogóle:) Link do komentarza
daggulka Napisano 19 stycznia 2011 Autor Udostępnij #12 Napisano 19 stycznia 2011 dzięki, kropeczka ..... pogrzebałam i znalazłam takie cuś ... http://media.wp.pl/kat,1022953,wid,1165500...ml?ticaid=1ba13wedle tego optymalnie jest w chłodziarce +3 , w zamrażarce mniej niż -18 ... Link do komentarza
retrofood Napisano 19 stycznia 2011 Udostępnij #13 Napisano 19 stycznia 2011 Cytat w amice miałam pokrętło na pół i cholera wie ile tam było stopni - a trzymałam też wszystko jak leci i było ok ... zarąbiście .... kupiłam tylko lodówkę a przyjdzie mi całą spożywkę studiować ... napiszcie mi po prostu ile Wy macie ... ustawię sobie tak samo i bedzie git ... A ustaw sobie tyle % zakresu ile miałaś w poprzedniej i już!!! i po tygodniu ocenisz... nawet mniej se ustaw... Ale masz problem, kurna... spać chyba nie bedziesz mogła, coby Ci się jaja nie przestudziły... Link do komentarza
daggulka Napisano 19 stycznia 2011 Autor Udostępnij #14 Napisano 19 stycznia 2011 Cytat A ustaw sobie tyle % zakresu ile miałaś w poprzedniej i już!!! i po tygodniu ocenisz... nawet mniej se ustaw... Ale masz problem, kurna... spać chyba nie bedziesz mogła, coby Ci się jaja nie przestudziły... noż kuźwa nie rozumiesz , retro .... ja wcześniej miałam lodówkę z pokrętłem od 1 do 7 , zamrażarka sama sie odgórnie chłodziła bez pokręteł - taki przedpotopowy model ... dlatego pojęcia zielonego nie miałam ile tam było stopni , nawet mniej więcej ... jakoś się tym nigdy nie interesowałam ... chłodziło? chłodziło, i ok ... teraz wyświetlacz wymaga ode mnie ustawienia konkretnych temperatur - nie mam podanego choćby ogólnego zakresu ... ot tak, jak sobie ustawię tak będzie .... ja baba za biurkiem - z wykształceniem ekonomicznym , nie spożywczym - pojęcia nie miałam jaka nawet mniej więcej powinna być tam temperatura ... sam zobacz : bajbaga podał -1 i +1 ... a to nie jest dobre rozwiązanie .... więc - nie dziw się , że nie wszyscy posiadają nawet elementarną wiedzę na ten temat ..... ja nie posiadałam ... ot , tyle ... bym sobie ustawiła -10 np. i by była doopa - bo ma być -18 i więcej .... Link do komentarza
bajbaga Napisano 19 stycznia 2011 Udostępnij #15 Napisano 19 stycznia 2011 Daga nastaw na minimalne i po jakimś czasie sprawdź i ewentualnie skoryguj – inaczej nie da rady. Link do komentarza
daggulka Napisano 19 stycznia 2011 Autor Udostępnij #16 Napisano 19 stycznia 2011 Cytat Daga nastaw na minimalne i po jakimś czasie sprawdź i ewentualnie skoryguj – inaczej nie da rady. ustawię -4 w lodówce i -20 w zamrażarce .... i poobserwuję .... dzięki wszystkim za odpowiedzi ... Cytat spać chyba nie bedziesz mogła, coby Ci się jaja nie przestudziły... ale ja ..... nie mam ..... Link do komentarza
retrofood Napisano 19 stycznia 2011 Udostępnij #17 Napisano 19 stycznia 2011 Cytat ustawię -4 w lodówce i -20 w zamrażarce .... i poobserwuję .... Źle!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!PLUSS 4 w lodówce!! Link do komentarza
daggulka Napisano 19 stycznia 2011 Autor Udostępnij #18 Napisano 19 stycznia 2011 Cytat Źle!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!PLUSS 4 w lodówce!! sorki , przejęzyczenie ... miało być oczywizda +4 ... Link do komentarza
retrofood Napisano 19 stycznia 2011 Udostępnij #19 Napisano 19 stycznia 2011 Cytat ale ja ..... nie mam ..... A kto pisał: Cytat a co ja mam tam trzymać? przecież nie gwoździe tylko to co wszyscy : wędlina , nabiał, mleko, puszki, jajca , warzywa.... Cytat sorki , przejęzyczenie ... miało być oczywizda +4 ... Języczek Ci się ześlizgnął??? Link do komentarza
daggulka Napisano 19 stycznia 2011 Autor Udostępnij #20 Napisano 19 stycznia 2011 Cytat A kto pisał: aaaaa , to o te Ci chodziło .... a to mam , mam .... Link do komentarza
Barbossa Napisano 19 stycznia 2011 Udostępnij #21 Napisano 19 stycznia 2011 ustaw na +4 lodówkęzamrażarkę w miarę potrzeb, ale im niżej tym lepiej, jeżeli chcesz tam coś trzymać długo, a tym bardziej jeżeli coś wymaga szybkiego zmrożenia (typu roślinnego)bo rozumiem, że masz dwa agregaty Link do komentarza
daggulka Napisano 19 stycznia 2011 Autor Udostępnij #22 Napisano 19 stycznia 2011 Cytat bo rozumiem, że masz dwa agregaty a nie wiem ... nie napisali ... ale jeśli to coś (taki zbiornik) z tyłu lodówki na dole , to jest jeden .... Link do komentarza
Barbossa Napisano 19 stycznia 2011 Udostępnij #23 Napisano 19 stycznia 2011 podaj typzobaczym Link do komentarza
retrofood Napisano 19 stycznia 2011 Udostępnij #24 Napisano 19 stycznia 2011 Cytat bo rozumiem, że masz dwa agregaty Nic na to nie wskazuje. Nawet piszą, że ma 1 agreegatDaga, komora zero nie ma regulacji i nic się tam nie ustawia. Link do komentarza
daggulka Napisano 19 stycznia 2011 Autor Udostępnij #25 Napisano 19 stycznia 2011 Cytat podaj typzobaczym typ jest w pierwszym moim wpisie .... już doczytałam w instrukcji - ma jeden agregat .... a to coś zmienia? Cytat Daga, komora zero nie ma regulacji i nic się tam nie ustawia. ok, dzięki ... tak myślałam , bo nic o tym nie pisali .... ale z drugiej strony o temperaturze też niewiele i żadnych konkretów Link do komentarza
Barbossa Napisano 19 stycznia 2011 Udostępnij #26 Napisano 19 stycznia 2011 no nie wiemma dwa termostaty, nic o agregatachto jest jakiś problem z ustawieniem skrajnych temperatur Link do komentarza
retrofood Napisano 19 stycznia 2011 Udostępnij #27 Napisano 19 stycznia 2011 Cytat no nie wiemma dwa termostaty, nic o agregatachto jest jakiś problem z ustawieniem skrajnych temperatur Ale ja wiem, znalazłem w necie opisy ze sklepów. A termostaty... dzisiejsza elektronika potrafi tyle, że czasem nawet ja ze szwagrem po pijaku nie wyrabiam...Znalazłem nawet, że trzy gwiazdki, to oznacza zamrażanie poniżej -18 stopni. A cztery - poniżej -24 stopni... Link do komentarza
daggulka Napisano 19 stycznia 2011 Autor Udostępnij #28 Napisano 19 stycznia 2011 Cytat Ale ja wiem, znalazłem w necie opisy ze sklepów. A termostaty... dzisiejsza elektronika potrafi tyle, że czasem nawet ja ze szwagrem po pijaku nie wyrabiam...Znalazłem nawet, że trzy gwiazdki, to oznacza zamrażanie poniżej -18 stopni. A cztery - poniżej -24 stopni... czytaj , czytaj .... jak coś się spierniczy to do Ciebie uderzę ... Link do komentarza
Chef Paul Napisano 20 stycznia 2011 Udostępnij #29 Napisano 20 stycznia 2011 Temperatury w chłodziarce... codziennego użytku: +4 ... kilkudnowy okres nieużytkowania: 0 do +1Zamrażarka-12 do -10 zupełnie wystarczasą jeszcze szuflady temperatury pokojowej i komory głębokiego zamrażania (ale tych chyba w zwykłych lodówkach nie ma)pzdr Link do komentarza
daggulka Napisano 20 stycznia 2011 Autor Udostępnij #30 Napisano 20 stycznia 2011 Cytat Temperatury w chłodziarce... codziennego użytku: +4 ... kilkudnowy okres nieużytkowania: 0 do +1Zamrażarka-12 do -10 zupełnie wystarcza dzięki, Szef .... póki co odkryłam cuś takiego jak ustawienia ekonomiczne - ustawiłam na +4 cłodziarka i -18 zamrażarka ... Cytat są jeszcze szuflady temperatury pokojowej i komory głębokiego zamrażania (ale tych chyba w zwykłych lodówkach nie ma)pzdr i chwała, Szefie ... jak dla mnie - im więcej tym gorzej ... jak już mówiłam - ja nietechniczna jestem ... styknie mi to co jest ... w zupełności ... a są na pewno szuflady i opcje szybkiego chłodzenia i szybkiego zamrażania - ale to wiem z instrukcji , nie próbowałam i wiem teoretycznie co to funkcja No Frost - ale w praktyce - czy to takie superextra jak zachwalają? nie wiem ... dziś rano nie zauważyłam różnicy w wyjmowanych produktach ... Link do komentarza
Afrodytaa Napisano 9 marca 2011 Udostępnij #31 Napisano 9 marca 2011 Cytat i wiem teoretycznie co to funkcja No Frost - ale w praktyce - czy to takie superextra jak zachwalają? nie wiem ... dziś rano nie zauważyłam różnicy w wyjmowanych produktach ... Cześć daggulka przyszwendałam się z wiadomo czego:) Ino nicka mam zajętego więc se musiałam dokoptować drugie "a"A w kwestii No Frost - mam od 9lat i jestem mega zadowolona.:D:DChodzi o to, że w zamrażarce nie masz lodu, czyli nie musisz rozmrażać /choć dla świętego spokoju raz na 1-1,5 roku rozmrażam, aby lód nie osiadał się na wewnętrznych częściach/ Dodatkowe plusy:-zamrażane kiełbaski, pierogi czy też jagody swobodnie sie rozdzielaja-kompletny brak posiadania bryły lodu, wszystkie paczuszki można spokojnie porozdzielać-szuflady NIGDY nie posiadały oblodzenia, a jedynie taki delikatny pot, jak na butelce od śmietanyRewelacja:D:D:D Link do komentarza
daggulka Napisano 9 marca 2011 Autor Udostępnij #32 Napisano 9 marca 2011 Cytat Cześć daggulka przyszwendałam się z wiadomo czego:) Ino nicka mam zajętego więc se musiałam dokoptować drugie "a" Ja Cie nie pierwszy raz widzę ... że sie tak wyrażę no , witaj słońce moje ..... fajnie , że jesteś.... rozgość się .... tutaj mamy wewontek pierniczeniowy , tam zapraszam : https://forum.budujemydom.pl/Panel-dyskusyj...nym-t10771.htmltam najczęściej kogoś znajdziesz - zasadniczo zawsze tak ktoś siedzi .... jak nie siedze to znaczy że jestem zapracowana chwilowo, ale zerkam .... kurcze no .... uśmiech mi z twarzy nie schodzi .... fajnie, że przyszłaś ... mam nadzieję, że na dłużej zostaniesz .... Cytat A w kwestii No Frost - mam od 9lat i jestem mega zadowolona.:D:DChodzi o to, że w zamrażarce nie masz lodu, czyli nie musisz rozmrażać /choć dla świętego spokoju raz na 1-1,5 roku rozmrażam, aby lód nie osiadał się na wewnętrznych częściach/ Dodatkowe plusy:-zamrażane kiełbaski, pierogi czy też jagody swobodnie sie rozdzielaja-kompletny brak posiadania bryły lodu, wszystkie paczuszki można spokojnie porozdzielać-szuflady NIGDY nie posiadały oblodzenia, a jedynie taki delikatny pot, jak na butelce od śmietanyRewelacja:D:D:D po jakimś czasie użytkowania stwierdzam, że już mojej chłodziarki nie oddam ani nie zamienię na inna i własnom piersiom bronic bendem jak i największego mojego dobra czyli zmywarki ... Link do komentarza
Trzylwy Napisano 9 marca 2011 Udostępnij #33 Napisano 9 marca 2011 Cześć Afrodytoo ... P.S. Jak chcesz, to sobie TU skrobnij ze dwa słowa.P.S.S. zaraz przyjdzie coolibeer i mnie opierdzieli za O.T. Link do komentarza
daggulka Napisano 9 marca 2011 Autor Udostępnij #34 Napisano 9 marca 2011 Cytat Cześć Afrodytoo ... P.S. Jak chcesz, to sobie TU skrobnij ze dwa słowa.P.S.S. zaraz przyjdzie coolibeer i mnie opierdzieli za O.T. no to dopisz ze dwa słowa , że jesteś zadowolony z No Frosta i po sprawie ... Link do komentarza
Trzylwy Napisano 9 marca 2011 Udostępnij #35 Napisano 9 marca 2011 Cytat no to dopisz ze dwa słowa , że jesteś zadowolony z No Frosta i po sprawie ... A co do No Frost'a ... bym miał, to bym chwalił pod niebiosa ... ale chyba nie mam .. to nie chwalę ... Link do komentarza
retrofood Napisano 9 marca 2011 Udostępnij #36 Napisano 9 marca 2011 Cytat przyszwendałam się z wiadomo czego:) Ino nicka mam zajętego więc se musiałam dokoptować drugie "a" Cześć łabędzica! Blues luz, srednio jest... Mam No frosta. Dobre to jest. Link do komentarza
daggulka Napisano 9 marca 2011 Autor Udostępnij #37 Napisano 9 marca 2011 Cytat Mam No frosta. Dobre to jest. No frost jest super .... ale dla mnie osobiście komora zero to rewelacja nad rewelacje ..... żarcie typu wędlina czy ryby trzyma sie trzy razy dłużej niż w normalnej lodówie .... Link do komentarza
Afrodytaa Napisano 9 marca 2011 Udostępnij #38 Napisano 9 marca 2011 (edytowany) To teraz musisz mieć jeszcze to:Retro, trzy lwy stęskniłam się za Wami A zmywarka to drugie cudo techniki, ino żeby się jeszcze samo z niej wyjmowało! Edytowano 9 marca 2011 przez Afrodytaa (zobacz historię edycji) Link do komentarza
retrofood Napisano 9 marca 2011 Udostępnij #39 Napisano 9 marca 2011 Cytat A zmywarka to drugie cudo techniki, ino żeby się jeszcze samo z niej wyjmowało! A co, do wkładania masz łabędzia?Ale ty masz dobrze... a ja myslałem że się załapię... Cytat Retro, trzy lwy stęskniłam się za Wami wczoraj ze mną gadałaś... Link do komentarza
Afrodytaa Napisano 9 marca 2011 Udostępnij #40 Napisano 9 marca 2011 Cytat A co, do wkładania masz łabędzia?Ale ty masz dobrze... a ja myslałem że się załapię... Od wkładania to jest facet, powinieneś o tym wiedzieć Cytat wczoraj ze mną gadałaś... yyyy... a gdzie bo tu jestem od dziś? Link do komentarza
Trzylwy Napisano 9 marca 2011 Udostępnij #41 Napisano 9 marca 2011 Cytat Od wkładania to jest facet, powinieneś o tym wiedziećyyyy... a gdzie bo tu jestem od dziś? Cholera .. rację miał molytek, że retro ma jedno alter ego ... Link do komentarza
daggulka Napisano 9 marca 2011 Autor Udostępnij #42 Napisano 9 marca 2011 Cytat Cholera .. rację miał molytek, że retro ma jedno alter ego ... toś hameryke odkrył, naprawdę.... Link do komentarza
Trzylwy Napisano 9 marca 2011 Udostępnij #43 Napisano 9 marca 2011 Cytat toś hameryke odkrył, naprawdę.... I to nawet nie ja .. tylko mi musiano podpowiedzieć . ...muszę jednak częściej Tam zaglądać, bo mi fakty umykają...... a w chłodziarce to najlepiej, żeby zimno było. Link do komentarza
retrofood Napisano 9 marca 2011 Udostępnij #44 Napisano 9 marca 2011 Cytat yyyy... a gdzie bo tu jestem od dziś? A kto Ci luz bluesa przesłał? Cytat Od wkładania to jest facet, powinieneś o tym wiedzieć Znaczy wy tylko od wyjmowania? Cytat Cholera .. rację miał molytek, że retro ma jedno alter ego ... Kiedy, gdzie, bo nie słyszałem. Link do komentarza
Afrodytaa Napisano 9 marca 2011 Udostępnij #45 Napisano 9 marca 2011 Cytat A kto Ci luz bluesa przesłał? retro, tego Kofty? Michę kiślu miałam przy kompie i ani jednej łyżeczki przez dobrych parę minut nie mogłam zjeść, tak mi się gębula śmiała jeszcze się śmieje...... a coś tak mi jakoś świtało, że gdzieś mnie złapałeś a ja nie wiedziałam, że to Ty Cytat Znaczy wy tylko od wyjmowania? Gratów ze zmywarki na pewno:D Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się