Skocz do zawartości

ekspres ciśnieniowy


kropeczka_ns

Recommended Posts

Napisano
Chyba był już taki temat kiedyś ale teraz właśnie rozważam kupienie ekspresu i picie lepszej kawy niż rozpuszczalka:) Wydatków jest mnóstwo ale dostałam parę złotych jako prezent i chce kupić sobie coś na co mi zawsze było szkoda:) Rozważam ekspres powiedzmy za kilkaset zł. Ogladałam dziś ekspresy w media i wiem że raczej chyba w tej cenie nie kupię z funkcją mielenia kawy?
Oglądałam np ten http://www.electro.pl/produkt-SAECO_Ekspre...-61913,152.html (w media kosztuje 729 zł... uwierzycie? cóż nie dla idiotów..) zaciekawił mnie też ten model http://www.electro.pl/produkt-ZELMER_Ekspr...-56290,152.html
ten http://www.electro.pl/produkt-ZELMER_Ekspr...-98830,152.html
Macie jakieś propozycje i doświadczenia?
Napisano
Witaj. Zanim spodoba Ci się jakiś ekspres i wydasz na niego pieniądze, które jak mówisz masz "ekstra", zwróć uwagę na kilka szczegółów, żebyś nie wyrzucił tych pieniędzy za okno. Przede wszystkim funkcja mielenia kawy to już raczej atrybut ekspresów z wyższej półki cenowej. Zastanów się czy jest to dla Ciebie najważniejsza cecha. Możesz kupić młynek i mielić kawę "na bieżąco" żeby nie utraciła aromatu, albo nauczyć się ją dobrze przechowywać. Ważniejsza rzecz to ciśnienie. Sprawdź czy w modelu na który się zdecydujesz jest powyżej czy poniżej 9 barów ciśnienia. Tyle trzeba żeby zrobić espresso. Jeśli oferują mniej, to przemyśl czy nie opłaca się iść do kawiarni. Zwróć także uwagę na materiał, z którego jest zrobiony. Plastikowe słabo trzymają temperaturę. Kolejną kwestią jest pojemność: warto dorzucić trochę kasy na bardziej pojemny ekspres, niż stać piętnaście minut w kuchni po każdą kolejną filiżankę, kiedy odwiedzą Cię goście aby go przetestowaćicon_wink.gif Poza tym nie polecam kapsułkowych i saszetkowych, jeśli nie chcesz być przywiązany do jednej kawy, gdyż wkłady innej firmy nie pasują. No i oczywiście dysza do spieniania mleka, coby można było przyzwoite latte zrobićicon_wink.gif
Napisano
Ja też kupię ekspres ciśnieniowy tyle, że zamierzam na niego wydać ok 2500 zł. Moja kuzynka ma taki kawusia palce lizać, rozpuszczalnej nie piję wcale, wolę już taką z "gruntu", ale ta kawa z ciśnieniówki ma SMAK NIEPOWTARZALNY. Lepiej kup z młynkiem bo kupowanie młynka osobno to też wydatek, a do tego miejsce w kuchni zajęte, rady Protona zwłaszcza te o ciśnieniu i pojemności warto mieć na uwadze. Kochana wysupłaj jeszcze parę groszy i kup taki już z wyższej półki żebyś nie żałowała. A najlepiej to kupcie sobie z mężem jako wspólny prezent pod choinkę lub rocznicę ślubu.
Pozdrawiam
Ps ja mam jeszcze w planach urządzenie do wypieku chleba.
Napisano
Może masz rację, ale młynek niekoniecznie musi być duży;) Ja też radzę kupić raczej droższy ekspres, więc może poczekajcie faktycznie do jakiejś okazji i dołóżcie, bo to jest sprzęt w który warto zainwestować. Tak czy owak, zarówno ekspresy ciśnieniowe, jak i ciśnieniowo przelewowe, w obydwu przedziałach cenowych są w sklepie megamedia.pl. Mają duży wybór różnych marek. Na niektórych zdjęciach nie do końca widać z jakiego są materiału, ale można wysłać "pytanie do sprzedawcy".
Napisano
niestety nie ma opcji żebysmy kupili z młynkiem. Takie ekspresy kosztują blisko 2 tysięcy a ja moge kupic sobie za te kilkaset albo wcale. Niestety teraz mocno odczuwamy co to znaczy postawic piękny dom na olbrzymi kredyt.... Wiec z młynkiem napewno nie. Nie kupię saszetkowego- tak widziałam takie i tez uważam że to nie ma sensu- są np takie do których pasują tylko saszetki lavazza. Nie dosyc że drogie to jeszcze trudno dostępne i nie ma ich w większosci sklepów spożywczych. Jutro jadę do takiego zaprzyjaźnionego sklepiku agg gdzie maja ceny jak w sklepach internetowych- myśle że może coś mi doradzą- to napisze co w końcu wybrałam. Zalezy mi własnie na spienianiu mleka, na cappucino i latte:)
Napisano
Rozumiem całkowicie;) To są drogie sprzęty, ale dają sporo radości. Porównaj sobie ceny wybranego modelu, żeby kupić najtaniej. Duży wybór mają w megamedia.pl, więc na pewno znajdziesz tam jakiś, który Cię zainteresuje. Ja tam zamawiałam dużo gadżetów kuchennych i mogę polecić. Daj koniecznie znać co wybrałaś i powodzenia!
Napisano
kupiłam zelmera http://www.megamedia.pl/ekspres-cisnieniow...3z016.php?off=2 taki
Polecili mi go w sklepie agd gdzie kupiłam go za 550 zł!!! czyli dużo taniej niż w necie. Pierwsza kawa trochę mi nie wyszła... jeszcze nie umiem. On ma pojemność kawy do ustawienia od 30 do 60 ml (trochę mało chyba?) a jesli chcę zrobić kawe w dużej filiżance? To co powinnam wymienić kawę w sitku i jeszcze raz parzyć drugie pół? Kto z was ma ekspres cisnieniowy? Mleka jeszcze nie spieniałam, więc nie wiem jak wyjdzie:)
generalnie mam trochę problem.. pierwsza kawa wyszła mi jakaś słaba. Będę próbowaćicon_smile.gif
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
ja tylko dodam że już umiem obsługiwac mojego zelmerka:) Kawa jest bardzo dobra a obsługa prosta. Dodając do tego wyjątkowo dobrą cenę, duże ciśnienie- 18 bar, małe gabaryty myślę że mogę go polecic:)
Napisano
Cytat

kupiłam zelmera http://www.megamedia.pl/ekspres-cisnieniow...3z016.php?off=2 taki
Polecili mi go w sklepie agd gdzie kupiłam go za 550 zł!!! czyli dużo taniej niż w necie. Pierwsza kawa trochę mi nie wyszła... jeszcze nie umiem. On ma pojemność kawy do ustawienia od 30 do 60 ml (trochę mało chyba?) a jesli chcę zrobić kawe w dużej filiżance? To co powinnam wymienić kawę w sitku i jeszcze raz parzyć drugie pół? Kto z was ma ekspres cisnieniowy? Mleka jeszcze nie spieniałam, więc nie wiem jak wyjdzie:)
generalnie mam trochę problem.. pierwsza kawa wyszła mi jakaś słaba. Będę próbowaćicon_smile.gif


polecam zastosować się do tych wskazówek!
http://www.coffeegeek.com/guides/frothingguide/steamguide
piana wychodzi nieziemska...
Napisano
A korzystał ktoś z was z tego ekspresu dolce gusto? Jestem ciekawa Waszych opinii na ten temat bo widziałam to tylko w telewizji a nic nie słyszałam od nikogo o tym. Widziałam go jeszcze w różnych sklepach internetowych ale również bez żadnych opinii.
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Witam
nie wiem jak dla Was ale dla mnie oprócz odpowiednich parametrów bardzo ważny jest kolor!!! Wiem że powiecie - typowa baba icon_biggrin.gif - a i owszem. Wiecie jak trudno jest znaleźć takie dodatki jak zlew, kran, ekspres, robota kuchennego przez mopa, ściereczki, myjki, i ręczniki i tym podobne w kolorze kremowym lub zielonym?? Chociaż już coraz więcej firm zaczyna produkować drobne agd w kolorach. Bardzo lubię kawę z ekspresu ciśnieniowego ale na razie nie stać mnie na niego ( a rozpuszczalka mi szkodzi), dlatego znalazłam tani ekspres przelewowy, który za rok lub dwa nie będzie mi żal oddać komuś lub wyrzucić i tylko po to żeby sobie uzbierać na mój wymarzony ekspres ciśnieniowy.
teraz kupiłam ten
http://www.electromarket.pl/produkt-Ekspre...y-8967,468.html
a w przyszłości kupię sobie ten - kremowy
http://www.pixmania.com/pl/pl/3164464/art/...-artisan-5.html
http://dodomu.we-dwoje.pl/kitchenaid_ekspr...kul,a52657.html
Napisano
Nie ma to jak dobra kawka, wtedy nawet brzydki pochmurny dzień nam nie straszny:) Ja też uznaję wyższość kawy parzonej nad sypką.Polecam ekspres Boscha barino, bardzo dobrze mi służy a kawa z niego smakuje wyśmienicie. Jesli sie już zdecydujesz wejdź na torres.pl mają atrakcyjne ceny i szybka wysyłkę- wiem, bo sama tak robiłam zakupy
  • 4 miesiące temu...
Napisano
Osobiście używam siemens tk-52001 zakupiony za niecałe 1200zł i powiem ... nie piję już rozpuszczalnej. Automatyczny młynek i banalna obsługa - dodatkowo bardzo łatwo się go serwisuje - ja używam kwasku cytrynowego i tabletek (100szt) do czyszczenia expressów.
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Absolutnie najlepsze, profesjonalne ekspresy robi Jura. Niestety sa bardzo drogie. Ja mam Seaco juz ladnych pare lat i tez hula. Mnie on w zasadzie wystarcza. Przydalby sie mlynek, ale i tak kawa jest pyszna. Kosztowal zaledwie 400 zl, ma 15 barow cisnienia i zadnej awarii odpukac do tej pory.
Napisano
Cytat

...Siemens i Bosch mają najlepsze ekspresy do kawy, chodzi o jakość parzenia...



Zresztą są to te same produkty tylko z innymi oznaczeniami marki.
Napisano
Cytat

Absolutnie najlepsze, profesjonalne ekspresy robi Jura. Niestety sa bardzo drogie. Ja mam Seaco juz ladnych pare lat i tez hula. Mnie on w zasadzie wystarcza. Przydalby sie mlynek, ale i tak kawa jest pyszna. Kosztowal zaledwie 400 zl, ma 15 barow cisnienia i zadnej awarii odpukac do tej pory.


Jestem podobnego zdania ,tymbardziej,ze
nie raz smakowalam kawki z tych ekspresow icon_smile.gif
Gdybym miala wybor , zastanawialabym sie nad ktoryms z tych,hehe icon_smile.gif :
http://www.tchibo-coffeeservice.pl/Produkt...sy+cisnieniowe/


Cytat

A korzystał ktoś z was z tego ekspresu dolce gusto? Jestem ciekawa Waszych opinii na ten temat bo widziałam to tylko w telewizji a nic nie słyszałam od nikogo o tym. Widziałam go jeszcze w różnych sklepach internetowych ale również bez żadnych opinii.



ja korzytam juz od jakiegos czasu icon_smile.gif

Jest bardzo prosty i szybki w obsludze icon_wink.gif
Niestety , te kapselki troszke kosztuja (rozne smaki kawusi - jest nawet bezkofeinowa )

...a jak mi sie nudzi taka kawka ,robie od czasu do czasu rozpuszczalna (moja ulubiona jest nescafé Gold de luxe ze smietanka) albo male espresso i tez jest git icon_smile.gif


W nowej kuchni bedzie porzadniejszy ekspresik cisnieniowy , wbudowany w mebelkach ( taki bedzie mi serwowal Espresso, Latte macchiatto ,Cappuccino albo Lungo )
pojemnosc : 1,7 litrow wody i 300 gramow ziarenek :

DSC01446.jpg

Napisano
Jeśli chodzi o ekspresy, nie uznaję automatów, nie ma szans na dobre espresso.
Tylko kolbowe,do tego młynek no i odpowiednia kawa i masz wpływ na każdy proces zrobienia dobrej kawy.
W dobrych kawiarniach nie ma automatu, bo to nie CPN.
Napisano
Cytat

Jeśli chodzi o ekspresy, nie uznaję automatów, nie ma szans na dobre espresso.
Tylko kolbowe,do tego młynek no i odpowiednia kawa i masz wpływ na każdy proces zrobienia dobrej kawy.
W dobrych kawiarniach nie ma automatu, bo to nie CPN.



to fakt icon_surprised.gif
Wlosi tez nie toleruja automatow ,jesli chodzi o espresso ,hehe icon_smile.gif

niestety ,takze w dobrej restauracji zdarzaja sie automaciki do espresso ... ale tak jak juz wspomniales:
to nie TO SAMO icon_sad.gif

Na inne kawki ,typu Latte nie narzekam ... moze byc z automatu - byle by z ladna pianka icon_wink.gif

a dzisiaj to - po prostu MOCNA ! wacko.gif
Napisano
Cytat

to fakt icon_surprised.gif
Wlosi tez nie toleruja automatow ,jesli chodzi o espresso ,hehe icon_smile.gif

niestety ,takze w dobrej restauracji zdarzaja sie automaciki do espresso ... ale tak jak juz wspomniales:
to nie TO SAMO icon_sad.gif

Na inne kawki ,typu Latte nie narzekam ... moze byc z automatu - byle by z ladna pianka icon_wink.gif

a dzisiaj to - po prostu MOCNA ! wacko.gif




He, he, właśnie piję dobre espresso, nie chwaląc się sam tom sprawił icon_lol.gif
Napisano
Cytat

Jeśli chodzi o ekspresy, nie uznaję automatów, nie ma szans na dobre espresso.



Cytat

to fakt icon_surprised.gif
Wlosi tez nie toleruja automatow ,jesli chodzi o espresso ,hehe icon_smile.gif



Zależy co rozumiemy pod pojęciem (w tym przypadku) "automat".

Sam od kilku lat użytkuję ekspres Saeco Vienna (włoski), który jest automatem.
Ale w tym przypadku "automat" polega na automatycznym odmierzeniu (zadanej) ilości kawy, zmieleniu, ubiciu i zalaniu zadanej ilością wody.

Natomiast, jeśli pod pojęciem "automat" rozumiemy „kapsułki” – to podzielam powyższe opinie.
Napisano
Cytat

Ale w tym przypadku "automat" polega na automatycznym odmierzeniu (zadanej) ilości kawy, zmieleniu, ubiciu i zalaniu zadanej ilością wody.




Właśnie to jest automat, nie masz wpływu na nic, no może na rodzaj kawy.
Napisano
Cytat

Wlosi tez nie toleruja automatow ,jesli chodzi o espresso ,hehe icon_smile.gif




Zgadzam aie w 100%

W tradycyjnym włoskim domu nie uświadczysz żadnego automatu do kawy

Za to są małe machinetki do parzenia mocnej kawy,którą potem sie słodzi i podaje np z grappą, czy koniaczkiem

pyszności..

Jak mam małą chandrę to sobie serwuję taki polepszacz nastroju icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Właśnie to jest automat, nie masz wpływu na nic, no może na rodzaj kawy.




Jednak mam - w zasadzie na wszystko co jest, moim zdaniem, niezbędne do zaparzenia idealnej (zgodnej z gustem) kawy;
- ilość kawy do zmielenia i zaparzenia,
- miałkość mielenia młynka,
- ilość wody.

Pozwala mi to na zaparzenie (zaprogramowania) kawy od PRAWDZIWEGO „duplo” (2 porcje kawy + 50ml wody) z prawdziwą pianką – to jest to, co lubię najbardziej - do „siusiek” (1 porcja kawy + ponad 300ml wody) .
Brakuje mi tylko podgrzewacza do filiżanek. Teraz filiżanki podgrzewam dyszą do „capuczino”.

Nie mniej jednak marzy mi się prawdziwy, taki „barowy” ekspres do kawy z „wajchą”, z podgrzewaczem do filiżanek.
Napisano
ekspres do kawy jest IDEALNY na gosci... icon_smile.gif
Zdarza sie ,ze w krotkim czasie ,trzeba czasami obsluzyc 10 osob...
ekspres w takich akcjach jest baaardzo PRAKTYCZNY tongue.gif

...a jesli chodzi o kapselki, to sorry -ale moje sa niczego sobie ! icon_twisted.gif icon_wink.gif
Napisano
Cytat

Nie mniej jednak marzy mi się prawdziwy, taki „barowy” ekspres do kawy z „wajchą”, z podgrzewaczem do filiżanek.



No, ja akurat o takim mówię icon_biggrin.gif .
Napisano
Cytat

W tradycyjnym włoskim domu nie uświadczysz żadnego automatu do kawy



Tyle, że nie jest to „ekspresso”.
To są „maszynki” do parzenia kawy.
To jest zupełnie inna kawa, inny smak, inna filozofia parzenia.

W domu z „maszynki” a na „mieście” „ ekspresso” ciśnieniowe.

Napisano
Cytat

Nie mniej jednak marzy mi się prawdziwy, taki ?barowy? ekspres do kawy z ?wajchą?, z podgrzewaczem do filiżanek.




Cytat

No, ja akurat o takim mówię icon_biggrin.gif .



a mozecie pokazac jakis konkretny w tym temacie ??? icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Ale ta kawa z machinetki może być doskonałą bazą do wszelkiego typu exspresso,late machiatto itp.....

A na mieście raczej rzadko pijam kawkę icon_smile.gif




Do Włochów sie odnosiłem – zgodnie z cytatem.

Z maszynki nie uzyska się dobrego espresso – choćby z braku pianki, która jest nieodzowna.
Napisano
Cytat

Do Włochów sie odnosiłem – zgodnie z cytatem.

Z maszynki nie uzyska się dobrego espresso – choćby z braku pianki, która jest nieodzowna.




Cytat

Ale ta kawa z machinetki może być doskonałą bazą do wszelkiego typu exspresso,late machiatto itp.....



Ręcznie też można zrobić piankę ... icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Ale ta kawa z machinetki może być doskonałą bazą do wszelkiego typu exspresso,late machiatto itp.....



No nie całkiem, bo to espresso jest bazą z której można wykonać wspomniane .
Natomiast, espresso raczej nie „wykonasz” w „maszynce”, bo choćby z definicji:
Cytat

Espresso – nazwa sposobu przygotowywania kawy w specjalnym ekspresie, przez przepuszczenie ok. 25-30 ml gorącej (ok. 90 °C) wody pod ciśnieniem 9 -15 barów przez bardzo drobno zmielone i ubite ziarna kawowca. Również nazwa uzyskanego w ten sposób napoju.



Jak dodamy do tego, że cała „operacja” musi się odbyć w czasie 25 – 30 sekund…..

„Maszynka” jest w zasadzie „ekspresem” przelewowym, a dla ciekawych – różnice
http://www.espresseria.pl/html/kawa_espresso.htm
Napisano
Cytat

Ręcznie też można zrobić piankę ... icon_biggrin.gif




... espresso z kapsla tez ma pianke (a mowicie ,ze sie nie nadaje,hehe) icon_wink.gif

Bajbaga -dziex !
...ten drugi link nie chce sie jednak otworzyc (strona nie isnieje ) icon_sad.gif


Cytat

No, jasne że mogę, zapraszam do siebie na kawkę icon_biggrin.gif


gdyby nie ta odleglosc... icon_sad.gif icon_wink.gif
Napisano
Cytat

... espresso z kapsla tez ma pianke (a mowicie ,ze sie nie nadaje,hehe) icon_wink.gif

Bajbaga -dziex !
...ten drugi link nie chce sie jednak otworzyc (strona nie isnieje ) icon_sad.gif



Sprawdałem - bez błędu wchodzi.
Może ten będzie widoczny: http://www.sklep.coffeedream.pl/go/_category/?idc=id_3
Co do pianki z kapsla - nie o tym pisałem, tylko o "maszynce".
Tu też (w przypadku "kapsla") jest pianka, bo to zależy od ciśnienia i szybkości napełniania filiżanki (odpowiednia dysza, też ma znaczenie).

Znawcy twierdzą, ze pianka powinna mieć grubość około 5mm i powinna utrzymać na powierzchni łyżeczkę cukru przez kilka sekund – na ale ja aż taki wysublimowany nie jestem. icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Właśnie to jest automat, nie masz wpływu na nic, no może na rodzaj kawy.



Zdziwiłbyś się...
Ja robię na siemensiku kawę taką jaką lubię - każde ziarno ma ten jeden złoty stopień zmielenia i to się ustawia. Wodę też sam dobieram jaką chcę - bo temu ekspresowi kamień nie straszny. Dwa przyciski - mocna - słaba. Dodatkowo w każdej chwili możesz przerwać proces parzenia jak widzisz, że już leci lura - i masz supermocną kawkę - chcesz kawkę na pobudkę - wciskasz mocna - widzisz, że ledzi ciemno brązowy nektar, troszkę się rozjaśnia - przerywasz - słuchasz aż sobie przeczyści kawkę i dodajesz drugą porcję - jest naprawdę super. Mamy w sekretariacie saeco i naprawdę załamać się można jeśli chodzi o serwis - średnio co 3 miesiące trzeba wywalić prawie 100zł na naprawę tego, dodatkowo woda musi być zmiękczona z brity bo się zaraz zepsuje...
Sorry ale ja do tej kolby nie wrócę, za dużo zabawy a efekt dużo lepszy z automatu.
  • 4 lata temu...
Napisano
Nie znam firmy, ale jeśli chcesz mieć prawdziwą niezbadziewioną kawę to ma wszystko co jest potrzebne.
Plusem jest uniwersalność kawa mielona i w ziarnach, oraz podgrzewanie filiżanek.

Jeśli cena jest atrakcyjna - to bieri.
Napisano (edytowany)
Cytat

Odgrzewam starego kotleta icon_wink.gif

Przez 4 lata dużo nowych modeli miało okazję pojawić się na rynku. Ja zastanawiam się nad tym http://melitta.com.pl/ekspres_melitta_caffeo_solo.php Nie ukrywam, że mam okazję kupić nowy model za pół ceny (chociaż raz coś jest tańsze w Danii icon_wink.gif), więc tym bardziej kusi...

Jakieś sugestie; warto, nie warto inwestować?


Polecam te ja mam już 3 rok oraz adiq i teraz cieszka http://allegro.pl/listing/user/listing.php...;us_id=13369565 Po co przepłacać poza tym kawa z nowego ekspresu jest plastikowa i ohydna i wody musi sporo opłynąć aby kawa miała aromat. A tu masz już expres odsmrodzony.

Ja mam ten http://img18.allegroimg.pl/photos/oryginal...6/10/4311261044 jest to stary i wypróbowany model bez zbędnej elektroniki można robić kawę z ziarnistej i z mielonki. Edytowano przez gawel (zobacz historię edycji)
Napisano
Cytat

Polecam te ja mam już 3 rok oraz adiq i teraz cieszka http://allegro.pl/listing/user/listing.php...;us_id=13369565 Po co przepłacać poza tym kawa z nowego ekspresu jest plastikowa i ohydna i wody musi sporo opłynąć aby kawa miała aromat. A tu masz już expres odsmrodzony.


powinniście solidne rabaty dostawać za zakupy hurtowe icon_wink.gif

a teraz poważnie; zakupy w Polsce nie wchodzą w grę. Poza tym moim zdaniem używany ekspres do kawy nie jest fajny... bo wiesz ja jestem baba; mam swoje rytuały, filiżaneczki, szklaneczki. Myśl, że ktoś używał mojego ekspresu (i nie wiadomo jak go traktował) byłaby gwałtem na mojej kawie... a gwałcona kawa już nie smakuje tak dobrze icon_wink.gif

no i kusi mnie również rozmiar melitty. jest fajna i kompaktowa. w sam raz do mojej małej kuchni.
Napisano
Cytat

powinniście solidne rabaty dostawać za zakupy hurtowe icon_wink.gif

a teraz poważnie; zakupy w Polsce nie wchodzą w grę. Poza tym moim zdaniem używany ekspres do kawy nie jest fajny... bo wiesz ja jestem baba; mam swoje rytuały, filiżaneczki, szklaneczki. Myśl, że ktoś używał mojego ekspresu (i nie wiadomo jak go traktował) byłaby gwałtem na mojej kawie... a gwałcona kawa już nie smakuje tak dobrze icon_wink.gif

no i kusi mnie również rozmiar melitty. jest fajna i kompaktowa. w sam raz do mojej małej kuchni.


Rozumiem, co do melity to sie nie wypowiadam bo to w Polsce mało popularna marka, jedynie ci powiem ze odradzam saeco ze względu na niska trwałość i cieknące uszczelki, oraz krupsa za ohydna kawę jak i zelmera. De Longhi jak na razie zna się na parzeniu kawy. Alternatywą dla wydania 2 tys w sklepie jest kupienie ekspresu używanego do 400 zł. Ale to kwestia przekonania.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • 1.   Różnica temperatur (delta T) na poziomie 3°C na belkach rozdzielacza. W teorii, dla ogrzewania podłogowego za optymalną uznaje się deltę w przedziale 5-8°C. Pana wynik jest poniżej tego zakresu i wbrew pozorom, w tej konkretnej sytuacji, nie świadczy to dobrze o pracy instalacji.   Niska różnica temperatur między zasilaniem a powrotem oznacza, że woda przepływająca przez pętlę grzewczą nie zdążyła oddać wystarczająco dużo ciepła do podłogi. Woda wraca na rozdzielacz prawie tak samo ciepła, jak z niego wypłynęła. Może to wynikać z dwóch głównych przyczyn, zbyt szybkiego przepływu czynnika grzewczego oraz podłoga nie była w stanie "odebrać" więcej ciepła.   W Pana przypadku najprawdopodobniej mamy do czynienia z połączeniem obu tych czynników.   System grzewczy "próbuje" wtłoczyć więcej ciepła w podłogę (stąd wysoka temperatura zasilania), ale ta, z powodu dużych strat, nie jest w stanie go zakumulować. Woda krąży więc w obiegu, oddając tylko niewielką część swojej energii, a reszta wraca do kotła.   Proszę spróbować delikatnie zmniejszyć przepływ na rotametrze dla tej  pętli. Należy to robić stopniowo, np. o 0,2-0,4 l/min i odczekać kilka godzin na stabilizację systemu. Celem jest sprawdzenie, czy delta T wzrośnie (np. do 5-7°C). Jeśli tak, oznaczać to będzie, że woda ma więcej czasu na oddanie ciepła. Proszę jednak pamiętać, że w warunkach dużych strat ciepła efektem może być niewielki spadek temperatury.   1.5-metrowy odcinek do pokoju jest cieplejszy, to jest normalne. Na tak krótkim odcinku strata ciepła z  rury PEX jest minimalna. Dopiero na dużej powierzchni w pokoju następuje właściwa wymiana ciepła.   Zasadą, której należy się trzymać, jest utrzymywanie optymalnej różnicy temperatur (ΔT) w przedziale 5-8°C. Jeśli pomieszczenie wciąż pozostaje niedogrzane, jest to jednoznaczny sygnał, że wydajność systemu podłogowego jest zbyt niska, by pokryć straty ciepła generowane przez budynek. W tej sytuacji niezbędne jest przeprowadzenie termomodernizacji (izolacja ścian, wymiana okien), która ograniczy ucieczkę ciepła i sprawi, że istniejący system podłogowy bez problemu poradzi sobie z ogrzaniem budynku.       
    • Przepisy narzucają minimalny przekrój kanału (np. 196 cm², co odpowiada kanałowi 14x14 cm). Nie można więc po prostu zbudować węższego kanału, wentylacyjnego, równoważąc przepływ średnicą.    Poprzez częściowe przymknięcie (zastosowanie dławika) w kanale o zbyt silnym ciągu, zwiększylibyśmy opór w tym kanale. Skutkowałoby to zmniejszeniem ilości przepływającego powietrza i teoretycznie pozwoliłoby na zrównanie jego wydajności z kanałami słabszymi murowanymi.   Mimo że teoria brzmi sensownie, w praktyce stosowanie dławików do  regulacji wentylacji grawitacyjnej jest zdecydowanie odradzane i uznawane za błąd w sztuce budowlanej.   Kluczem jest projektowanie zrównoważonego systemu, a nie dokładanie jednego bardziej sprawnego przewodu wentylacyjnego.
    • Zgodnie z polskimi przepisami, zawartymi w rozporządzeniu Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, minimalna długość kanału wentylacji grawitacyjnej, liczona od kratki wentylacyjnej do wylotu ponad dach, powinna wynosić od 2,5 do 3 metrów. Źródła podają również, że dla zapewnienia optymalnej wydajności, wysokość ta powinna wynosić co najmniej 4 metry.   Przepisy dotyczące minimalnej wysokości kominów wentylacyjnych  powstawały w czasach, gdy dominującą technologią były murowane, nieocieplone kominy. Inżynierowie i prawodawcy opierali się na dekadach obserwacji i obliczeń dla tych właśnie, "klasycznych" rozwiązań. Minimalna wysokość została ustalona jako bezpieczny margines, który gwarantował wytworzenie minimalnego, stabilnego ciągu w różnych, także niesprzyjających warunkach:   Należy pamiętać, że wszystkie kanały wentylacyjne w jednym systemie grawitacyjnym powinny mieć zbliżoną długość. Znaczne różnice mogą prowadzić do zakłóceń w działaniu, gdzie dłuższe kanały o silniejszym ciągu mogą "wysysać" powietrze z krótszych, powodując ciąg wsteczny.   Wentylacja grawitacyjna w domu to system naczyń połączonych, potrzebny jest też nawiew świeżego powietrza, żeby można było usunąć zużyte. Zasada równowagi: Aby system działał poprawnie, wszystkie kanały wywiewne powinny mieć zbliżoną siłę ciągu. Zastosowanie jednego, bardzo sprawnego (ocieplonego, z mniejszymi oporami przepływu) kanału w systemie z innymi, (murowanymi) mniej sprawnymi, może pogorszyć działanie w tej części  wentylacji! Przepisy nie nadążają za technologią: Prawo budowlane często jest aktualizowane wolniej, niż rozwija się technologia. Minimalna wysokość pozostaje w przepisach jako uniwersalna, bezpieczna wartość gwarantująca działanie systemu w każdych warunkach, niezależnie od użytej technologii.  Ocieplony kanał jest sprawniejszy, ale przepisy pozostają konserwatywne. Co więcej, jego wysoka sprawność, jeśli nie będzie  zrównoważona w całym systemie, może prowadzić do problemów z działaniem wentylacji.
    • Raz jeszcze dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.    Chciałbym jeszcze poruszyć dwie kwestie związane z tym tematem:   1. Rozdzielacz mam na korytarzu, umiejscowiony w takim miejscu, że rura po podłodze od rozdzielacza do pokoju ma ok. 1.5m długości. Na tym odcinku także nie zauważyłem aby podłoga była dużo cieplejsza niż w pokoju, mimo że korytarz jest w centralnym punkcie domu. Jednakże w tym miejscu nie ma żadnego grzejnika i przechodzi tylko 2x1.5 metra rury (zasilenie i powrót). Mimo to mam jednak obawy, że nieocieplony dom to tylko 1 z kilku powodów dla których podłogówka słabo grzeje. No i ostatecznie, woda w rurze też drastycznie się nie wychładza. Nakleiłem taśmę malarską na belki rozdzielacza aby precyzyjniej zmierzyć ich temperature za pomocą pirometru i wyszło że różnica między nimi to ok 3*C. Delta T wydaje się być w normie, ale specjalistą nie jestem.  Tak jak pisałem, jest to pierwsze pomieszczenie z uruchomioną podłogówką. Niejako cieszę się że tak wyszło, bo w kolejnych pomieszczeniach jest jeszcze szansa na ew. poprawki aby grzało to lepiej.   2. Ostatnio usłyszałem że Sander Standard Alu to był kiepski pomysł i lepiej było wziąć styropian bez aluminium, i powkładać w rowki aluminiowe radiatory które lepiej odbierają ciepło z rury. Niestety nie wiem ile w tym prawdy, a płyty Sandera zostały juz zakupione na całe piętro (poza łazienką i korytarzem, gdzie pójdzie XPS pozwalający na zagęszczenie rur co 10cm). Chyba że jakiś radiator by pasował do nich, to mógłbym jeszcze dodatkowo dokupić o ile miałoby to pomóc. Nie wiem niestety na ile mogłoby to pomóc i czy ma to jakikolwiek sens?   Raz jeszcze dziękuję za odpowiedzi i cierpliwość do laika.
    • Duża różnica między temperaturą zasilania a temperaturą podłogi oraz niska temperatura w pokoju, mimo stosunkowo ciepłej posadzki, wynikają z kilku powiązanych ze sobą czynników. Kluczową rolę odgrywa tu brak ocieplenia budynku, co w połączeniu ze specyfiką ogrzewania podłogowego prowadzi do opisywanych przez Pana zjawisk.    Brak izolacji termicznej domu.   W takim budynku ciepło ucieka na zewnątrz w znacznie większym stopniu niż w budynkach ocieplonych. Straty ciepła mogą sięgać nawet 20-25% przez same ściany zewnętrzne oraz 10-15% przez podłogi i fundamenty.   W Pana przypadku oznacza to, że ciepło dostarczane przez wodę w rurach ogrzewania podłogowego, zamiast efektywnie ogrzewać jastrych (wylewkę), a następnie pomieszczenie, jest w pewnej mierze "tracone" i przenika przez niezaizolowane ściany zewnętrzne. System grzewczy musi więc pracować ze znacznie wyższą mocą (wyższa temperatura zasilania), aby skompensować te straty. To właśnie ta "walka" instalacji z ciągłą ucieczką ciepła jest głównym powodem, dla którego mimo wody o temperaturze 45°C, podłoga nagrzewa się tylko nieznacznie.     Fakt, że podłoga staje się zimniejsza w miarę zbliżania się do ściany zewnętrznej, mimo że tam również dociera woda z zasilania, wynika z dwóch powodów: Intensywne oddawanie ciepła: Nieocieplona ściana zewnętrzna działa jak duży "odbiornik" zimna, co powoduje bardzo szybkie wychładzanie się fragmentu podłogi znajdującego się w jej pobliżu.   Spadek temperatury wody: Woda w rurze, płynąc w kierunku ściany zewnętrznej, oddaje ciepło do jastrychu. Gdy zawraca i płynie z powrotem, jest już znacznie chłodniejsza, co dodatkowo potęguje efekt chłodniejszej podłogi w dalszej części pętli.   W pomieszczeniach ze strefami o zwiększonych stratach ciepła, jak przy ścianach zewnętrznych, często stosuje się układ ślimakowy lub zagęszcza się rury, aby zapewnić bardziej równomierny rozkład temperatury.   Ogrzewanie podłogowe charakteryzuje się dużą bezwładnością cieplną, co oznacza, że nagrzewa się i stygnie powoli. W dobrze zaizolowanym budynku wylewka po nagrzaniu długo utrzymuje ciepło. W Pana przypadku proces ten jest szybszy. Zanim wylewka zdąży się w pełni nagrzać i zakumulować wystarczającą ilość energii, znaczną jej część traci do otoczenia (przez ściany i grunt). Można to porównać do próby napełnienia dziurawego wiadra – mimo ciągłego dolewania wody, jej poziom nie podnosi się znacząco.   Podłoga nie nadąża się zagrzać, ponieważ ciepło, które otrzymuje od instalacji, jest niemal natychmiast "wysysane" przez nieocieplone przegrody budynku. Duża różnica między temperaturą wody a podłogi oraz niska temperatura w pokoju to bezpośredni skutek ogromnych strat ciepła, charakterystycznych dla starych, nieocieplonych domów.   Aby zapewnić samo odpowietrzenie się instalacji, przepływ powinien być większy niż 0,7 l/min. Maksymalny przepływ: Zazwyczaj nie zaleca się, aby przepływ w rurach (np. PEX 16, 17, 18 mm) był większy niż 2,5 l/min, aby nie przekroczyć dopuszczalnej straty ciśnienia (ok. 20 kPa) w pętli.     Dopiero po przeprowadzeniu termomodernizacji budynku (ocieplenie ścian, fundamentów, ewentualna wymiana okien) będzie Pan mógł w pełni docenić efektywność i komfort ogrzewania podłogowego, które będzie mogło pracować przy znacznie niższej temperaturze zasilania oraz będzie można zmniejszyć  przepływ czynnika grzejnego ustawiony teraz na 2.5l.
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...