lois22 Napisano 15 października 2009 Udostępnij #1 Napisano 15 października 2009 Witam,Mam problem i nie mogę znaleźć nigdzie informacji czy można pozostawić niezabezpieczony styropian na zimę. Postanowiliśmy sami ocieplić budynek styropianem 2x8cm ale zastała nas zima i co teraz? Link do komentarza
cesary4 Napisano 16 października 2009 Udostępnij #2 Napisano 16 października 2009 Cytat Witam,Mam problem i nie mogę znaleźć nigdzie informacji czy można pozostawić niezabezpieczony styropian na zimę. Postanowiliśmy sami ocieplić budynek styropianem 2x8cm ale zastała nas zima i co teraz? Witam, z tego co sie sam orientowalem to styropian musi byc zaciagniety conamniej siatka i klejem ma raz. Jezeli zostawisz go na Zime na parstwe matki natury to straci on wszystkie swoje wlasciwosci cieplne i za duzo nie da. Lepiej bedzie jak sie zepniesz i wyczaisz kilka cieplejszych dni i wtopisz siatke, masz duzo do stracena. ja rowniez sam ocieplalem dom, ale robilem to we wrzesniui udalo sie. Zycze powodzenia.POzdr Link do komentarza
Mathir Napisano 26 października 2009 Udostępnij #3 Napisano 26 października 2009 Warto zerknąć na tekst zamieszczony na tej stronie:http://www.e-izolacje.pl/wyroby_styropianowe,2037.htm Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 27 października 2009 Udostępnij #4 Napisano 27 października 2009 Niekiedy ptaszyska czy też gryzonie mogą sie dobrać do takiego odsłoniętego styropianu,zwłaszcza jak będzie sroga zima Link do komentarza
karmann5 Napisano 28 października 2009 Udostępnij #5 Napisano 28 października 2009 Cytat Witam,Mam problem i nie mogę znaleźć nigdzie informacji czy można pozostawić niezabezpieczony styropian na zimę. Postanowiliśmy sami ocieplić budynek styropianem 2x8cm ale zastała nas zima i co teraz? Wydaje mi się, że największym niebezpieczeństwem są promieniowanie UV. Płyty nieosłonięte żółkną i pylą się. W twojej sytuacji powinno pomóc owinięcie płyt czarną folią stretch. Link do komentarza
okiren Napisano 31 grudnia 2009 Udostępnij #6 Napisano 31 grudnia 2009 Zostawiłem kiedyś jedną płytę na ścianie na całą zimę, żeby zobaczyć co się stanie. Około 1mm zniknęło, dodatkowo ok. 2mm zamieniło się w żółty pyłek, który można było sciągnąć przesuwając rękę. Dodam, że styro był wystawiony na uv, deszcz, śnieg i wiatr - od strony zachodniej. Podsumowując 3mm w pół roku. Link do komentarza
mbb Napisano 4 stycznia 2010 Udostępnij #7 Napisano 4 stycznia 2010 Samo zaciągnięcie siatki klejem też nie jest najlepszym rozwiązaniem gdyż klej "pije" wodę i przy ujemnych temperaturach może go rozmrozić, dobrze by było zagruntować powierzchnie żeby zmniejszyć chłonność podłoża - nasiąkliwość. Link do komentarza
Lena_M Napisano 18 stycznia 2010 Udostępnij #8 Napisano 18 stycznia 2010 Styropian sie utlenia, nalezy go zabezpieczyć zaciągając siatką i klejem.. nie wolno wystawiac go długo na promieniowanie słoneczne Link do komentarza
Mów_mi_Karol Napisano 3 lutego 2010 Udostępnij #9 Napisano 3 lutego 2010 Bzdury,Styropian pozostawiony na zimę nieznacznie straci na wartości, UV, pogoda, utlenianie, to tylko ma wpływ na zewnętrzną warstwę styropianu, więc w najgorszym wypadku stracisz 0,5 cm z 16 jakie masz. Twój wybór. Link do komentarza
ciekawski83 Napisano 4 lutego 2010 Udostępnij #10 Napisano 4 lutego 2010 nawet jak będzie wtopiona siatka i zagruntowany, to na wiosnę i tak trzeba jeszcze raz gruntować Link do komentarza
krzysiek29 Napisano 4 lutego 2010 Udostępnij #11 Napisano 4 lutego 2010 Cytat nawet jak będzie wtopiona siatka i zagruntowany, to na wiosnę i tak trzeba jeszcze raz gruntować tak trzeba Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się