Skocz do zawartości

Ceny węgla

Marcin123

Recommended Posts

Napisano
Ostatnio odbyłem rajd po okolicy w poszukiwaniu węgla - dobrej jakości i taniego - idealne połączenie. No i jeszcze, żeby sprzedawca nie oszukiwał na ilości.

Znalazłem węgiel podobno sprowadzany z Czech w Pułtusku, za 500 zł/tona jeśli weźmie się 25 ton (mamy się zebrać w kilku sąsiadów). Drugą opcją, też w Pułtusku jest sprawdzony już węgiel za 800 zł/tona.

A jakie ceny są u Was?

P.S. Facet od węgla powiedział, że nie sprowadza pelet, bo ludzie nie chcą brać. Czy to normalne w Waszych stronach?
Napisano
Cytat

Ostatnio odbyłem rajd po okolicy w poszukiwaniu węgla - dobrej jakości i taniego - idealne połączenie. No i jeszcze, żeby sprzedawca nie oszukiwał na ilości.

Znalazłem węgiel podobno sprowadzany z Czech w Pułtusku, za 500 zł/tona jeśli weźmie się 25 ton (mamy się zebrać w kilku sąsiadów). Drugą opcją, też w Pułtusku jest sprawdzony już węgiel za 800 zł/tona.

A jakie ceny są u Was?

P.S. Facet od węgla powiedział, że nie sprowadza pelet, bo ludzie nie chcą brać. Czy to normalne w Waszych stronach?

no dokładnie tak samo
Napisano
Witam wszystkich. Czy ktoś wie jak i gdzie można ocenić jakość zakupionego węgla. Kupuję w pobliskim składzie ale nie jestem przekonany czy właściciel do końca jest uczciwy, parę lat temu też sprzedał mi bardzo słaby jakościowo i po awanturze na swój koszt wyniósł mi go z piwnicy i wymienił na inny. A teraz też nawy zakup wydaje mi się niepełnowartościowy. Zapłaciłem za orzech 670zł i jest on z dużymi bryłami, tak jakby niesortowany i pali się słabo zostawiając po spaleniu taką spieczoną, wypaloną lekką bryłę gdy jej wcześniej nie porozbijam. Czekam na rady i pomysły. Pozdrawiam
Napisano
Mówiąc szczerze nigdy nie słyszałem o jakiejś "domowej metodzie" badania jakości węgla. Chętnie więc się dowiem... Bo na razie przychodzi mi do głowy tylko specjalistyczne laboratorium icon_sad.gif
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Ostatnio spotkałem się z historią, gdzie brat musiał zapłacić kierowcy za transport węgla 40 zł (przewiezienie na odległość około 2 km). Następnym razem jak był w składzie to zapytał dlaczego tak drogo biorą za transport.

Okazało się, że byli zdziwieni, bo nic nie biorą icon_sad.gif

Dodatkowo nieuczciwy kierowca miał pretensje, że zapytał o cenę transportu. Ręce opadają.
Napisano
Cytat

Dodatkowo nieuczciwy kierowca miał pretensje, że zapytał o cenę transportu.

A to już jest wzorzec szczytu bezczelności icon_mrgreen.gif Miał kierowca tupet!
Napisano
Cytat

Wczoraj w Leroy Merlin widziałam eko groszek workowany za 650 za tonę - tyle, że ja bym chyba tam węgla nie kupiła.

Dlaczego? icon_smile.gif Z powodu ceny?
Napisano
Cytat

Dlaczego? icon_smile.gif Z powodu ceny?

Z powodu niewiadomego miejsca pochodzenia, a co za tym idzie niewiadomej jakości węgla. Wolałabym trochę dopłacić, a mieć węgielek, który spala się na popiół nie spieki i ma lepszą kaloryczność. Chociaż nie wiem jaką miał tamten bo nie napisali, ani tego, ani skąd jest. I właśnie dlatego bym go nie kupiła. icon_smile.gif
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
miałam przyjemność poznać przewidywane ceny ekogrochu na sierpień 2010...

Masakra - 920 zł/t... ciekawa jestem o ile wzrosną inne paliwa??? icon_confused.gif??:
Gość adiqq
Napisano
Ciril, skad ty masz takie dane?!?
Napisano
Od kumpla, który siedzi w tym bajzlu opałowym.Wszystko ma iść w górę.Olej op. mocno na okres żniw skoczy i utrzyma później cenę lub leciutko spadnie. Gaz w górę już na przełomie czerwca i lipca.
Po tym jak mnie wytrzepała po kieszeni podwyżka w zeszłym roku - już się nie zdziwię. W 2008 płaciłam 490 zł/ tona, w w 2009 720zł/tona. Jest różnica? W sumie to 920 zł/tona to nie wyższa podwyżka niż zeszłoroczna.
Napisano
Warto też zwrócić uwagę na fakt, że zawsze najbardziej będzie drożał produkt na który jest największy popyt. Także przy wyborze opału do domku warto wybierać mniej popularne rozwiązania icon_smile.gif
Gość adiqq
Napisano
koszt wydobycia to w duzej mierze koszt prądu..prad dla przemysłu podrożał okrutnie...tu koło się zamyka....
  • 1 rok temu...
Napisano
u nas zwykły węgiel, to koszt około 600/t, ekogroszek nie wiem, bo nie używam...
  • 1 rok temu...
Napisano
No u nas ceny nieco wyższe,bo za węgiel ekogorszek płaciliśmy dwa tygodnie temu jakieś 800zł razem z transportem. Zobaczymy czy jeszcze nie zdrożeje.
Napisano
Ja właśnie dostałem ekogroszek 600 za tonę pakowany z taniopal.pl , wysokoenergetyczny mają za 800 , myślę czy nie dokupić tony jakby zima miała być mroźna
a - za transport płaciłem 130

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...