Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Poproszę o jakieś ciekawe przepisy na grilla. Oczywiście nie chodzi mi o zwykłe kiełbaski lub karkówkę. Marzę o czymś naprawdę oryginalnym.
Napisano
icon_smile.gif

Piersi z kuraka - mięso kroję w dość grube plastry ( nie zbijam), na dobę zostawiam w przyprawach i oleju. Żeby nie były suche trzeba moment piec na dużym ogniu, a potem wysoko żeby nie spalić.

Do tego sałatka z fasolki sz[aragowej - faseolkę ugotować pokroić na kawałki ok 3cm, do tego cebulka, duużo natki pietruszki, majonez i przyprawy.

Albo... sałatka ziemniaczana- ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w spora kostkę, do tego cebulka, natka, majonez i przyprawy.

Smacznego icon_smile.gif
Napisano
  Cytat

icon_smile.gif

Piersi z kuraka - mięso kroję w dość grube plastry ( nie zbijam), na dobę zostawiam w przyprawach i oleju. Żeby nie były suche trzeba moment piec na dużym ogniu, a potem wysoko żeby nie spalić.

Do tego sałatka z fasolki sz[aragowej - faseolkę ugotować pokroić na kawałki ok 3cm, do tego cebulka, duużo natki pietruszki, majonez i przyprawy.

Albo... sałatka ziemniaczana- ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w spora kostkę, do tego cebulka, natka, majonez i przyprawy.

Smacznego icon_smile.gif

Rozwiń  

Napisano
Witam,
Ja na grilla proponuje warzywa - np. cukinie pokroić w plastry delikatnie posolić i przyprawić ziołami (np. bazylią) - co kto lubi. Piec parę minut na tackach albo w folii aluminiowej.
Pyszne też są banany z grilla z nutellą...mniam mniam
Napisano
to ja proponuje szaszłyki drobiowe. Potrzebna będzie pierś z kurczaka, pomidorki koktajlowe i cukinia. Na patyczek nabijamy mięsko (lepiej je wcześniej zamarynować) pomidorka i cukinie (pokrojoną w plastry). I tyle icon_wink.gif
Napisano
A ja polecam rzecz najprostszą na świecie. Zawijamy surowe ziemniaki w folię aluminiową i na przygasającym grillu (nisko) robimy sobie coś pysznego. Podawać według gustu - z solą, śmietaną, zsziadłym mlekiem...
Napisano
Ziemniaczki owszem...

Gotujemy ziemniaki w mundurkach tak na półtwardo, obieramy, smarujemy masłem z solą i pdrobniutko posiekaną natką pietruszki (jak ktos lubi czosnek to polecam), zawijamy w folię aluminiową pieczemy na grilu lub w ognisku icon_smile.gif
Takie ziemniaczki są ekstra do mięcha z grila... np. karkóweczka i pieczone ziemniaczki a do tego cacyki... mniam icon_smile.gif
Napisano
Słyszałem, że aktor Cezary Żak wydał książkę o odchudzaniu i grillowaniu... warzyw. Nie je mięsa więc "meczy" roślinki icon_smile.gif Czy ktoś ma jakieś przepisy na grillowane warzywka. Bo diabeł zapewne tkwi w szczegółach i dodatkach.
Napisano
  Cytat

Poproszę o jakieś ciekawe przepisy na grilla. Oczywiście nie chodzi mi o zwykłe kiełbaski lub karkówkę. Marzę o czymś naprawdę oryginalnym.

Rozwiń  


A ja marze o tym, żeby znajomi zapraszający mnie na grila, nie zmuszali mnie do konsumowania tych potraw bo nie przepadam za nimi. Ludzie, których bardzo lubię i chętnie do nich zaglądam ciągle nie mogą zrozumieć, że ktoś może nie być fanem grilowania. Mnie wystarcza miła rozmowa i coś do picia.

Pozdrawiam dziwaków nie kochających grilowania.
Napisano
  Cytat

A ja marze o tym, żeby znajomi zapraszający mnie na grila, nie zmuszali mnie do konsumowania tych potraw bo nie przepadam za nimi. Ludzie, których bardzo lubię i chętnie do nich zaglądam ciągle nie mogą zrozumieć, że ktoś może nie być fanem grilowania. Mnie wystarcza miła rozmowa i coś do picia.

Pozdrawiam dziwaków nie kochających grilowania.

Rozwiń  

Ja jeśli robię grilla to zawsze oprócz tego są bagietki, ser pleśniowy, wino, piwo, inne napoje chłodzące, jakieś domowe ciasto no i oczywiście minimum dwie sałatki. Wszystko można połączyć, a biesiadę przy grillu uczynić bardzo przyjemną nawet dla "dziwaków" icon_wink.gif nie kochających grillowania.
Pozdrawiam
Napisano
  Cytat

Nie miało być o mięsku, ale... cóż wegetarianinem nie jestem... A dzisiejszy wieczorny grill uświadomił mi, że grillowany boczuś jest number one!

Rozwiń  

A propos boczusia... można ostatnio dostać w niektórych marketach plastry boczku zawinięte na patykach. Na grilla... doskonałe.
Napisano
Cukinię i bakłażana pokroić na plastry 1 cm, lekko posolić i zostawić na pół godziny. Później plastry wytrzeć i ułożyć na grillu. Obsypać ziarenkami smaku i lekko polać oliwą. Piec 15 minut. Rewelacja!
Napisano
Składniki: sos sałatkowy paprykowo-ziołowy, 3 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku, 1 pęczek posiekanego koperku, kapusta pekińska (200 g), 1 marchewka, 1 ogórek, 1 pomidor, 12 suszonych śliwek, 12 plastrów wędzonego boczku.

Przygotować sos sałatkowy (najlepiej Winiar) i dodać do niego czosnek (przeciśnięty przez praskę) oraz koperek. Pokroić drobno kapuchę, utrzeć grubo marchew. Ogórek przekroić na 4 części (usunąć nasiona), a następnie posiekać na plasterki icon_smile.gif Pomidora też pokroić i do sosu z nim icon_wink.gif Resztę warzywek też! Śliwki moczyć przez 15 minut, odsączyć i zawinąć w plastry boczusia (spiąć wykałaczkami). Piec 10 minut na grillu. I koniecznie podawać z w/w sałatką.
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
  Cytat

Ja proponuje grillowanego oscypka, do tego boczek także grillowany podawany razem z konfiturą z żurawiny i/lub sosem czosnkowym

Rozwiń  

Łał! Aż mi się jeść zachciało! icon_smile.gif A tu sezon grillowy nieubłaganie przechodzi powoli do historii icon_smile.gif
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
a ja lubię camembert turka, albo "złotóweczki" z carrefoura z gryyyla z żurawiną!

Składniki:

- camembert ( w ilosci dowolnej, conajmniej jeden na glowe)
- folia aluminiowa
- żurawina

Sposób przygotowania:

-rozpakować camemberta ze wszystkiego ( tylko nie obierać białej skórki icon_biggrin.gif:D)
- owinąć folia aluminiową
- położyć na gryyyla na okolo 10 minut (aż się ugrzeje i rozpuści, trzeba wyczuć)
- odwijamy z folii, kładziemy na talerzu, obok żurawinka i JEMYYYYYYY!!!!

P.S. niektórzy lubią z keczupem, jak nie lubią na słodko, ale wtedy polecam jakieś kombinacje ze smakowymi camembertami, np. z ziołowym icon_smile.gif

SMACZNEGO!!!!
Napisano
a my jeszcze pogrillowaliśmy w sobote korzystając z pięknego wrzesnia:)
i karczek moczył się parę godzin w zalewie z czerwonego wina wytrwanego, do tego troszkę oleju, zioła prowansalskie, łyżeczka miodu, pieprz i sól- polecam:)
ale na myśl o tym camemberciku to aż mi ślinka:) musze spróbować!
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Dobrze to może zacznę od czegoś na słodko.
Bierzemy brzoskwinie i ananasa z puszki, banany, pomarańcze, mandarynki, winiak, cukier, cynamon i szczyptę imbiru. Wszystkie owoce pokroić na kawałki (wcz4eśniej obrać) po czym zanurzyć na chwilkę w alkoholu, odsączyć nabić na szpikulce i obtoczyć w cukrze pomieszanym z cynamonem i imbirem. Pic na grilu aż cukier zbrązowieje (zrobi się tak pyszna karmelowa skorupka). Jutro ciąg dalszy.
Pozdrawiam
Napisano
Dla tych co lubią krupnioki (kiszka, kaszanka):
Potrzebne będą krupnioki, ser żółty, cebula i papryka surowa. Bierzemy folię aluminiową smarujemy ją olejem układamy cebulę i paprykę pokrojone w paseczki tak aby przykryć folię w miejscu, w którym będzie krupniok. Na tak przygotowaną kołderkę kładziemy krupniok przekrojony wzdłuż ale ni di końca tak na 1/3 grubości w nacięcie wkładamy paski sera (dość grube), zawijamy w folię i grillujemy.
Smacznego
Napisano
To może teraz coś z rybek. Potrzebne będą pstrągi plasterki surowego, wędzonego boczku po dwa na każdego pstrąga ząbki czosnku też po dwa na każdego pstrąga, oliwa, cytryny, tymianek, szałwia (świeża), rozmaryn też świeży. Świeże pstrągi sprawić, umyć, osuszyć i natrzeć solą z zewnątrz i wewnątrz. Czosnek obrać i pokroić w plasterki, ryby natrzeć w środku oliwą i włożyć plasterki czosnku. Skórę pstrągów ponacinać ostrym nożem po obu stronach dwa razy na krzyż, ale tak aby nie uszkodzić mięsa. Każdą rybę owinąć w dwa plasterki boczku, posiekanymi ziołami i cytryną pokrojoną w plastry obłożyć ryby i włożyć do koszyczków do grillowania ryb ( można użyć też folii aluminiowej,). Grillować z każdej strony po 10 - 20 minut, podawać z bagietką.
Smacznego
Napisano
To specjalnie dla Ciebie Super B - mam nadzieję, że mięsko lubisz.
Pachnące kotlety schabowe z kością.
Potrzebne będą 4 kotlety wieprzowe z kością,1 cebula,1/2 natki pietruszki, ocet ziołowy 2 łyżki, wytrawne białe wino2 łyżki, posiekane zioła ( tymianek, rozmaryn, szałwia) 1 łyżka, sól czosnkowa 1/2 łyżeczki, biały pieprz,sól i olej.
Cebule obieramy i ścieramy na tarce, pietruszkę siekamy. Ocet połączyć z winem dodać zioła, cebulę, natkę, sól czosnkową, pieprz i olej, dokładnie wymieszać. Mięso umyć, osuszyć, ponacinać i natrzeć mieszanką wciskając ją w nacięcia, po czym odłożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie mięso grillować 8 - 10 min z każdej strony, potem lekko oprószyć solą (solimy dopiero po upieczeniu, żeby były soczyste), najlepiej smakują z pieczonymi ziemniakami i sałatą.
  • 3 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...
Napisano
Pstrąg z grila


Składniki
pstrąg, 1 łyzka jarzynki lub przyprawy do ryb pokrojona w pióra cebula, 1 lyzka posiekanego szczypiorku, 1 lyzka posiekanej natki pietruszki, 2 lyzki oleju, sok z cytryny.

Sposób przyrządzania
Rybe oczyscic i natrzec jarzynka lub przyprawą do ryb. Pozostawic na 30 minut. Nastepnie wlozyc do srodka cebulę,szczypiorek i pietruszke. Posmarowac rybe olejem, ulozyc na ruszcie do pieczenia ryb. Piec na nagrzanym grillu ok.6 minut z kazdej strony. Doprawic do smaku sokiem z cytryny


Pyszności ...!
Napisano
Grilek w NIEBIE.

Strach piekielny się sroży
Dym w oczy gryzie
Pręgi po biczu bożym
Płuca w siarczanej bryzie
Smoły, żywice, ostre spiże
Ogniste stosy
Boleśnie ciało liżą
Ogni piekielnych kosy
Zewsząd śmiech szyderczy
W ekskrementach ktoś brodzi
Jakiś kikut sterczy
Tu nikogo to nie obchodzi
Wszędzie mimo dążeń
panuje bezcelowość
Smrodu i upodlenia krążeń
I ab ovo… ab ovo… ab ovo
Święty Piotrze, tam się zawsze coś dzieje?
Tu spokój, cisza, tapety błękit
W różowym puchu dusza się śmieję
I nic nie przerywa drzemki
Rozważ Piotrze w Swoim sumieniu
Grilkiem, chyba świętości nie będziemy kalać
Oczywiście mój drogi Pawle, ale dla dwóch rozpalać?

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Deweloper dokonuje tu dość dziwnej nadinterpretacji przepisów zawartych w warunkach technicznych (WT).  przede wszystkim mamy tam bowiem następujący zapis § 146. 1. Wyloty przewodów kominowych powinny być dostępne do czyszczenia i okresowej kontroli, z uwzględnieniem przepisów § 308. Ten warunek musi być koniecznie spełniony. Przede wszystkim trzeba więc zadać deweloperowi pytanie, w jaki sposób jest on spełniony w tym konkretnym budynku.    Kolejna sprawa to sam § 308. § 308. 1. W budynkach o dwóch lub więcej kondygnacjach nadziemnych należy zapewnić wyjście na dach co najmniej z jednej klatki schodowej, umożliwiające dostęp na dach i do urządzeń technicznych tam zainstalowanych.   2. W budynkach wysokich (W) i wysokościowych (WW) wyjścia, o których mowa w ust. 1, należy zapewnić z każdej klatki schodowej.   3. Jako wyjście z klatki schodowej na dach należy stosować drzwi o szerokości 0,8 m i wysokości co najmniej 1,9 m lub klapy wyłazowe o wymiarze 0,8 x 0,8 m w świetle, do których dostęp powinien odpowiadać warunkom określonym w § 101.    Proszę zwrócić uwagę na konstrukcję tego przepisu. Zaczyna się on od określenia jakich obiektów dotyczy (W budynkach o dwóch lub więcej kondygnacjach nadziemnych). W logiczny sposób wskazano tu liczbę kondygnacji, jako kryterium stosowania przepisu. Kwestia obecności lub braku klatki schodowej jest drugorzędna.  Ewentualnie można powoływać się na jeszcze jeden zapis z WT, jako dopuszczający zastosowanie drabin zewnętrznych.   § 101. 1. W wyjątkowych przypadkach, uzasadnionych względami użytkowymi, jako dojście i przejście między różnymi poziomami mogą służyć drabiny lub klamry, trwale zamocowane do konstrukcji.   To jednak już tyko dopuszczenie pewnego rozwiązania w szczególnym przypadku. Pozostaje kwestia oceny, czy jest tu uzasadnione.  Osobiście upierałbym się, że w budynku szeregowym, który ma przynajmniej 2 kondygnacje naziemne (np. parter i poddasze użytkowe) wymagane jest wykonanie wyłazów dachowych w każdym z segmentów, ewentualnie wspólnej przymocowanej na stałe drabiny zewnętrznej. Przecież, jeżeli zrobimy tylko jeden wyłaz, to i dostęp do niego będzie tylko z tego jednego segmentu. To zaś nie zapewnia spełnienia zakładanych funkcji - możliwości czyszczenia kominów i konserwacji dachu każdego segmentu.  Niestety, to wszystko jest jedynie interpretacją. Wiążącą interpretację może dać tylko wyrok sądu.
    • Jednak musiało zadziałać któreś z zabezpieczeń, które obejmowało całą instalację. Najczęściej problemem jest właśnie brak selektywności pomiędzy zabezpieczeń pomiędzy rozdzielnicą domową i zabezpieczeniami przy liczniku. Które z nich zadziała to w większości przypadków loteria.  Ale opis problemu jest dziwny. Wyłącznik różnicowoprądowy musiał jednak zadziałać, skoro potem manipulacje tylko przy nim wystarczyły, żeby przywrócić zasilanie.
    • Powłoka poliuretanowa to obecnie najlepszy stosunek ceny do jakości dla osób, które chcą mieć dach  w prawie niezmienionej postaci "na lata". Pamiętaj, że  robocizna też jest ważna, chyba że sam pokryjesz  ten dach. Dodać trzeba też, że blacha blasze nierówna. Blachodachówka zazwyczaj teraz produkowana jest z blachy stalowej ocynkowanej o grubości niecałe 0,4 mm, a jeszcze parę lat temu  najczęściej spotykanym rozmiarem było 0,55 mm 
    • Herezja. Ch-ki B, C, czy D w zakresie zwarciowym są identyczne. Polecam Ci ten tekst z linku powyżej..  Selektywności nie da się uzyskać stosując klasyczne automaty nadprądowe.  Dla osiągnięcia selektywności trzeba by stosować zabezpieczenia selektywne na zasilaniu, ale energetyka się na to nie godzi. 
    • Masz "szybszy" B16 w tamtej skrzynce.     Zwarcie było na tyle silne, że "wybiło" wcześniej wyłącznik (B16 w skrzynce głównej), zanim ten w domowej skrzynce  zareagował Wyłączniki nadprądowe działają zarówno na przeciążenie, jak i zwarcie. Zadziała ten, który pierwszy wykryje przekroczenie granicy prądu zwarciowego — i ma najszybszy czas reakcji.   Jeśli tamten B16   był bliżej źródła zasilania (np. w skrzynce licznikowej lub głównej), to on mógł szybciej zareagować, przy zwarciu prąd "idzie do źródła", i pierwszy bezpiecznik, który to wykryje, wyłącza zasilanie.     Jeśli dwa bezpieczniki B16 są szeregowo, to nie ma gwarancji, że zadziała ten "bliżej zwarcia". Zadziała ten, który zareaguje szybciej — a czas reakcji bywa różny (nawet w identycznych modelach).       Gdy ten B16   wyłączył się, (najprawdopodobniej zabezpiecza całą instalację domową), zostało  odcięte zasilanie wszystkich obwodów — zarówno światła, jak i gniazd.       Jeśli ten B16 wyłącza się jako pierwszy przy zwarciu również w innych obwodach, prawdopodobnie, zabezpieczenia nie są dobrane selektywnie, główne zabezpieczenie powinno  mieć wyższy prąd lub charakterystykę C/D, a domowe np. B10., albo trzeba zastosować  C16 lub D16.      
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...