Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Poproszę o jakieś ciekawe przepisy na grilla. Oczywiście nie chodzi mi o zwykłe kiełbaski lub karkówkę. Marzę o czymś naprawdę oryginalnym.
Napisano
icon_smile.gif

Piersi z kuraka - mięso kroję w dość grube plastry ( nie zbijam), na dobę zostawiam w przyprawach i oleju. Żeby nie były suche trzeba moment piec na dużym ogniu, a potem wysoko żeby nie spalić.

Do tego sałatka z fasolki sz[aragowej - faseolkę ugotować pokroić na kawałki ok 3cm, do tego cebulka, duużo natki pietruszki, majonez i przyprawy.

Albo... sałatka ziemniaczana- ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w spora kostkę, do tego cebulka, natka, majonez i przyprawy.

Smacznego icon_smile.gif
Napisano
Cytat

icon_smile.gif

Piersi z kuraka - mięso kroję w dość grube plastry ( nie zbijam), na dobę zostawiam w przyprawach i oleju. Żeby nie były suche trzeba moment piec na dużym ogniu, a potem wysoko żeby nie spalić.

Do tego sałatka z fasolki sz[aragowej - faseolkę ugotować pokroić na kawałki ok 3cm, do tego cebulka, duużo natki pietruszki, majonez i przyprawy.

Albo... sałatka ziemniaczana- ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w spora kostkę, do tego cebulka, natka, majonez i przyprawy.

Smacznego icon_smile.gif


Napisano
Witam,
Ja na grilla proponuje warzywa - np. cukinie pokroić w plastry delikatnie posolić i przyprawić ziołami (np. bazylią) - co kto lubi. Piec parę minut na tackach albo w folii aluminiowej.
Pyszne też są banany z grilla z nutellą...mniam mniam
Napisano
to ja proponuje szaszłyki drobiowe. Potrzebna będzie pierś z kurczaka, pomidorki koktajlowe i cukinia. Na patyczek nabijamy mięsko (lepiej je wcześniej zamarynować) pomidorka i cukinie (pokrojoną w plastry). I tyle icon_wink.gif
Napisano
A ja polecam rzecz najprostszą na świecie. Zawijamy surowe ziemniaki w folię aluminiową i na przygasającym grillu (nisko) robimy sobie coś pysznego. Podawać według gustu - z solą, śmietaną, zsziadłym mlekiem...
Napisano
Ziemniaczki owszem...

Gotujemy ziemniaki w mundurkach tak na półtwardo, obieramy, smarujemy masłem z solą i pdrobniutko posiekaną natką pietruszki (jak ktos lubi czosnek to polecam), zawijamy w folię aluminiową pieczemy na grilu lub w ognisku icon_smile.gif
Takie ziemniaczki są ekstra do mięcha z grila... np. karkóweczka i pieczone ziemniaczki a do tego cacyki... mniam icon_smile.gif
Napisano
Słyszałem, że aktor Cezary Żak wydał książkę o odchudzaniu i grillowaniu... warzyw. Nie je mięsa więc "meczy" roślinki icon_smile.gif Czy ktoś ma jakieś przepisy na grillowane warzywka. Bo diabeł zapewne tkwi w szczegółach i dodatkach.
Napisano
Cytat

Poproszę o jakieś ciekawe przepisy na grilla. Oczywiście nie chodzi mi o zwykłe kiełbaski lub karkówkę. Marzę o czymś naprawdę oryginalnym.



A ja marze o tym, żeby znajomi zapraszający mnie na grila, nie zmuszali mnie do konsumowania tych potraw bo nie przepadam za nimi. Ludzie, których bardzo lubię i chętnie do nich zaglądam ciągle nie mogą zrozumieć, że ktoś może nie być fanem grilowania. Mnie wystarcza miła rozmowa i coś do picia.

Pozdrawiam dziwaków nie kochających grilowania.
Napisano
Cytat

A ja marze o tym, żeby znajomi zapraszający mnie na grila, nie zmuszali mnie do konsumowania tych potraw bo nie przepadam za nimi. Ludzie, których bardzo lubię i chętnie do nich zaglądam ciągle nie mogą zrozumieć, że ktoś może nie być fanem grilowania. Mnie wystarcza miła rozmowa i coś do picia.

Pozdrawiam dziwaków nie kochających grilowania.


Ja jeśli robię grilla to zawsze oprócz tego są bagietki, ser pleśniowy, wino, piwo, inne napoje chłodzące, jakieś domowe ciasto no i oczywiście minimum dwie sałatki. Wszystko można połączyć, a biesiadę przy grillu uczynić bardzo przyjemną nawet dla "dziwaków" icon_wink.gif nie kochających grillowania.
Pozdrawiam
Napisano
Cytat

Nie miało być o mięsku, ale... cóż wegetarianinem nie jestem... A dzisiejszy wieczorny grill uświadomił mi, że grillowany boczuś jest number one!


A propos boczusia... można ostatnio dostać w niektórych marketach plastry boczku zawinięte na patykach. Na grilla... doskonałe.
Napisano
Cukinię i bakłażana pokroić na plastry 1 cm, lekko posolić i zostawić na pół godziny. Później plastry wytrzeć i ułożyć na grillu. Obsypać ziarenkami smaku i lekko polać oliwą. Piec 15 minut. Rewelacja!
Napisano
Składniki: sos sałatkowy paprykowo-ziołowy, 3 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku, 1 pęczek posiekanego koperku, kapusta pekińska (200 g), 1 marchewka, 1 ogórek, 1 pomidor, 12 suszonych śliwek, 12 plastrów wędzonego boczku.

Przygotować sos sałatkowy (najlepiej Winiar) i dodać do niego czosnek (przeciśnięty przez praskę) oraz koperek. Pokroić drobno kapuchę, utrzeć grubo marchew. Ogórek przekroić na 4 części (usunąć nasiona), a następnie posiekać na plasterki icon_smile.gif Pomidora też pokroić i do sosu z nim icon_wink.gif Resztę warzywek też! Śliwki moczyć przez 15 minut, odsączyć i zawinąć w plastry boczusia (spiąć wykałaczkami). Piec 10 minut na grillu. I koniecznie podawać z w/w sałatką.
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Ja proponuje grillowanego oscypka, do tego boczek także grillowany podawany razem z konfiturą z żurawiny i/lub sosem czosnkowym


Łał! Aż mi się jeść zachciało! icon_smile.gif A tu sezon grillowy nieubłaganie przechodzi powoli do historii icon_smile.gif
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
a ja lubię camembert turka, albo "złotóweczki" z carrefoura z gryyyla z żurawiną!

Składniki:

- camembert ( w ilosci dowolnej, conajmniej jeden na glowe)
- folia aluminiowa
- żurawina

Sposób przygotowania:

-rozpakować camemberta ze wszystkiego ( tylko nie obierać białej skórki icon_biggrin.gif:D)
- owinąć folia aluminiową
- położyć na gryyyla na okolo 10 minut (aż się ugrzeje i rozpuści, trzeba wyczuć)
- odwijamy z folii, kładziemy na talerzu, obok żurawinka i JEMYYYYYYY!!!!

P.S. niektórzy lubią z keczupem, jak nie lubią na słodko, ale wtedy polecam jakieś kombinacje ze smakowymi camembertami, np. z ziołowym icon_smile.gif

SMACZNEGO!!!!
Napisano
a my jeszcze pogrillowaliśmy w sobote korzystając z pięknego wrzesnia:)
i karczek moczył się parę godzin w zalewie z czerwonego wina wytrwanego, do tego troszkę oleju, zioła prowansalskie, łyżeczka miodu, pieprz i sól- polecam:)
ale na myśl o tym camemberciku to aż mi ślinka:) musze spróbować!
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Dobrze to może zacznę od czegoś na słodko.
Bierzemy brzoskwinie i ananasa z puszki, banany, pomarańcze, mandarynki, winiak, cukier, cynamon i szczyptę imbiru. Wszystkie owoce pokroić na kawałki (wcz4eśniej obrać) po czym zanurzyć na chwilkę w alkoholu, odsączyć nabić na szpikulce i obtoczyć w cukrze pomieszanym z cynamonem i imbirem. Pic na grilu aż cukier zbrązowieje (zrobi się tak pyszna karmelowa skorupka). Jutro ciąg dalszy.
Pozdrawiam
Napisano
Dla tych co lubią krupnioki (kiszka, kaszanka):
Potrzebne będą krupnioki, ser żółty, cebula i papryka surowa. Bierzemy folię aluminiową smarujemy ją olejem układamy cebulę i paprykę pokrojone w paseczki tak aby przykryć folię w miejscu, w którym będzie krupniok. Na tak przygotowaną kołderkę kładziemy krupniok przekrojony wzdłuż ale ni di końca tak na 1/3 grubości w nacięcie wkładamy paski sera (dość grube), zawijamy w folię i grillujemy.
Smacznego
Napisano
To może teraz coś z rybek. Potrzebne będą pstrągi plasterki surowego, wędzonego boczku po dwa na każdego pstrąga ząbki czosnku też po dwa na każdego pstrąga, oliwa, cytryny, tymianek, szałwia (świeża), rozmaryn też świeży. Świeże pstrągi sprawić, umyć, osuszyć i natrzeć solą z zewnątrz i wewnątrz. Czosnek obrać i pokroić w plasterki, ryby natrzeć w środku oliwą i włożyć plasterki czosnku. Skórę pstrągów ponacinać ostrym nożem po obu stronach dwa razy na krzyż, ale tak aby nie uszkodzić mięsa. Każdą rybę owinąć w dwa plasterki boczku, posiekanymi ziołami i cytryną pokrojoną w plastry obłożyć ryby i włożyć do koszyczków do grillowania ryb ( można użyć też folii aluminiowej,). Grillować z każdej strony po 10 - 20 minut, podawać z bagietką.
Smacznego
Napisano
To specjalnie dla Ciebie Super B - mam nadzieję, że mięsko lubisz.
Pachnące kotlety schabowe z kością.
Potrzebne będą 4 kotlety wieprzowe z kością,1 cebula,1/2 natki pietruszki, ocet ziołowy 2 łyżki, wytrawne białe wino2 łyżki, posiekane zioła ( tymianek, rozmaryn, szałwia) 1 łyżka, sól czosnkowa 1/2 łyżeczki, biały pieprz,sól i olej.
Cebule obieramy i ścieramy na tarce, pietruszkę siekamy. Ocet połączyć z winem dodać zioła, cebulę, natkę, sól czosnkową, pieprz i olej, dokładnie wymieszać. Mięso umyć, osuszyć, ponacinać i natrzeć mieszanką wciskając ją w nacięcia, po czym odłożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie mięso grillować 8 - 10 min z każdej strony, potem lekko oprószyć solą (solimy dopiero po upieczeniu, żeby były soczyste), najlepiej smakują z pieczonymi ziemniakami i sałatą.
  • 3 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...
Napisano
Pstrąg z grila


Składniki
pstrąg, 1 łyzka jarzynki lub przyprawy do ryb pokrojona w pióra cebula, 1 lyzka posiekanego szczypiorku, 1 lyzka posiekanej natki pietruszki, 2 lyzki oleju, sok z cytryny.

Sposób przyrządzania
Rybe oczyscic i natrzec jarzynka lub przyprawą do ryb. Pozostawic na 30 minut. Nastepnie wlozyc do srodka cebulę,szczypiorek i pietruszke. Posmarowac rybe olejem, ulozyc na ruszcie do pieczenia ryb. Piec na nagrzanym grillu ok.6 minut z kazdej strony. Doprawic do smaku sokiem z cytryny


Pyszności ...!
Napisano
Grilek w NIEBIE.

Strach piekielny się sroży
Dym w oczy gryzie
Pręgi po biczu bożym
Płuca w siarczanej bryzie
Smoły, żywice, ostre spiże
Ogniste stosy
Boleśnie ciało liżą
Ogni piekielnych kosy
Zewsząd śmiech szyderczy
W ekskrementach ktoś brodzi
Jakiś kikut sterczy
Tu nikogo to nie obchodzi
Wszędzie mimo dążeń
panuje bezcelowość
Smrodu i upodlenia krążeń
I ab ovo… ab ovo… ab ovo
Święty Piotrze, tam się zawsze coś dzieje?
Tu spokój, cisza, tapety błękit
W różowym puchu dusza się śmieję
I nic nie przerywa drzemki
Rozważ Piotrze w Swoim sumieniu
Grilkiem, chyba świętości nie będziemy kalać
Oczywiście mój drogi Pawle, ale dla dwóch rozpalać?

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Tak to strop bez wylewki bo starą skułem. Chodzi o to, że w jej miejsce będzie nowa, typowo 6-7 cm gruba do ogrzewania podłogowego. Zamiast styropianu jak poprzednio styrobeton bo zauwżyłem że poprzednia wylewka miała normalnie 5cm ale środkiem zaledwie 3. Trudno byłoby styropianem wyrównać.   A jakie zwykle sa metody naprawy takich pekniec? Strop wyglada na lany nie widze nigdzie dyltacji   dziękuję za odpowiedź 
    • Przede wszystkim jaki tam jest rodzaj stropu i jakie tam dojdą nowe obciążenia. Bo nie rozumiem co znaczy "będzie podłogówka i 2 cm wyżej wylewki." Będzie tam nowa wylewka? W takim razie jak gruba? Tylko jako warstwa wyrównująca, zespolona ze starą wylewką, czy od niej oddzielona styropianem lub folią? Bo mi to raczej wygląda na strop bez zrobionej wylewki.  Skoro jest tam gdzieś wykuta dziura w betonie to trzeba ją oczyścić i wypełnić masą naprawczą do betonu. Gruntowanie na pewno nie zaszkodzi.  Natomiast co do pęknięć to powinien to obejrzeć konstruktor na miejscu. Bez tego można sobie gdybać, nie wiedząc nawet jakie tam są warstwy i jak głęboko sięgają pęknięcia. To również rzecz dla konstruktora, żeby ocenić czy nowe obciążenia nie będą zbyt duże.
    • Skoro zamiast wylewki będzie płyta systemowa i suchy jastrych to moc grzewcza podłogówki będzie jeszcze niższa, bo tu rurki nie są bezpośrednio otulone wylewką. Czyli będziemy mieli efekt ciepłej podłogi, ale do efektywnego ogrzewania takiej łazienki będzie to o wiele za mało. Naprawdę nie wiem, czy na tak małej powierzchni warto robić podłogówkę wodną zamiast elektrycznej. Wszystko się znacznie bardziej komplikuje. Zużycie prądu nie musi zaś wcale być duże, bo ogrzewanie podłogowe nie musi działać stale. Zasadniczą moc grzewczą i tak powinien tam zapewniać grzejnik.   W łazience zdecydowanie lepiej zastosować płyty cementowo-włóknowe niż gipsowo-włóknowe, bo są znacznie mniej wrażliwe na działanie wilgoci.    Jaki tam jest rodzaj stropu? Być może legary dałoby się usunąć, ułożyć tam izolację cieplną i suchy jastrych z płyt cementowo-włóknowych?
    • u mnie gaz wygrywa - rachunki dużo niższe niż przy indukcji, a gotuję sporo. mam dużą płytę solgaz optimex 4+2 i bardzo sobie chwalę. wygląda nowocześnie, gotuje się na szkle, więc łatwo się czyści, a dzięki technologii bezpłomieniowej gaz zużywa się dużo mniej niż w tradycyjnych palnikach.
    • Bedzie 12-14 cm perlitu wsypane w podloge. Rurki nie beda zalane jastrychem. Plan jest polozyc na  legarach plyty włóknowo-cementowe lub włóknowo-gipsowej dla usztywnienia i  wzmocnienie podloza, nastepnie plyty farmacel 25 lub dfe *jak na zdjeciu* wloknowo-gipsowe powrotne na calej powierzchni zeby weszko mi rurek w spirale co 10 cm. potem hydroizolacja i terakota. jest maly grzejniczek ok 60x60 jedno plytowy. woda do niego trafia goraca, niewiem pewnie ze 60 st.    Bedzie tam brodzik kompozutowy schedpol ktory raczej bedzie izolowal cieplo z podlogowki.    niestety elektryczna mata potrzebuje pradu ktory tani nie jest
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...