Skocz do zawartości

Placuszki z płatków owsianych


Recommended Posts

Napisano
Placuszki bardzo dobre i łatwe w przygotowaniu.

Składniki na około 25 placków:

2 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych)
2,5 szklanki maślanki (może być kefir lub jogurt)
2 duże jajka
60 g rozpuszczonego masła
pół szklanki mąki (czasem trzeba dodać trochę więcej)
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
rodzynki (ilość według własnego uznania)

Płatki owsiane wymieszać z maślanką i odstawić na 15 - 30 minut.
Po tym czasie dodać jajka (najlepiej wcześniej je roztrzepać), rozpuszczone masło i dobrze wymieszać. Dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać, odstawić na około 10 minut (lekko się w tym czasie napuszy).
Smażyć na średnim ogniu, nalewając nie za grube placki, ponieważ szybko się rumienią i mogą 'nie dojść' w środku. Najlepiej bez dodatku tłuszczu. Podawać z syropem klonowym, owocowym, dżemem... Mi osobiście bardzo smakują na ciepło, polane sosem waniliowym (gotowy można kupić w Ikei a sklepiku szwedzkim) i ze świeżymi owocami.

Czekam na wasze opinie icon_smile.gif
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Będę uparcie dążył do realizacji tego przepisu przez moją osobistą żonę, o ile oderwię ją od rycia w ogrodzie.
Na pewno podzielę się wrażeniami, jestem pewien, że będą dobre.
No bo jak z maślanką, to muszą być dobre. Maślanki to ja wypijam kilka litrów tygodniowo. icon_biggrin.gif
  • 9 miesiące temu...
Napisano
Ja też chce! Zono słyszysz? Nie słyszy bo w pracy icon_sad.gif Ale po pracy dowie się co będzie robić w weekend icon_cool.gif Pomogę oczywiście... w konsumpcji laugh.gif
Napisano
Robie jej masarz stóp i herbatę i zupy i cielęcinkę i inne mięska, których brzydzi sie dotknąć na surowo. Zona piecze pyszne ciastka, w zeszłym tygodniu maślane, a mnie rośnie brzuchol icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

podziel się potem wrażeniami .... foty mile widziane .... może też sie skuszę..... icon_mrgreen.gif


Nie wiem jak Bopet, ale ja zrobię w czasie najbliższego weekendu... i sfotografuję icon_smile.gif
  • 4 tygodnie temu...
Napisano
Jakiś czas temu zmodyfikowałam swój przepis - polecam dodanie innych bakalii - orzechów, żurawiny, ananasa i co wam jeszcze przyjdzie do głowy. Szaleństwo mile widziane i dozwolone!

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Utwórz nowe...